Boldog II. János Pál pápa kezdeményezésére rendezi meg a katolikus egyház az ifjúsági világtalálkozókat, amelyek rendszerint fiatalok százezreit mozgatják meg világszerte. Az utolsó világtalálkozó augusztus 16-21-ig tartott, s ez a találkozók történetében a 26. volt. De erről olvassuk el az egyik résztvevő beszámolóját.

Abba a szerencsés helyzetbe kerültünk páran Újszászról és Zagyvarékasról, hogy eljuthattunk a madridi Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóra, ahonnan rengeteg élménnyel, tapasztalattal és lelkesedéssel térhettünk haza.

Utunk kicsit fárasztóan indult, de annál nagyobb szeretettel fogadtak bennünket Guadamarrában, ahol előtalálkozón vettünk részt a Chemin Neuf közösség szerevezésében. Rajtunk kívül a világ 30 országából még kb. 2800 fiatal érkezett, hogy ismerkedhessünk, és együtt dicsérhessük az Urat. Minden nap voltak előadások, amik a találkozó igéjére épültek

„Verjetek benne gyökeret, épüljetek rá
és erősödjetek meg a hitben." (vö. Kol 2,7)

A délutánok folyamán ismerkedhettünk a különböző népek kultúrájával, illetve délután is voltak különböző témákban előadások, tanúságtételek. Ternyák Csaba egri érsek is tanúságot tett, amit a jelenlévők nagy szeretettel és figyelemmel fogadtak, hisz ez nem mindennapi esemény. Az egyik program keretében minden nemzet megkapta a saját zászlóját kis változatban, és az volt a feladat, hogy cserélnünk kellett egy másik nemzet tagjával és imádkoznunk érte. A legtöbb magyar franciával cserélt, majd egy közös kezdeményezés hatására mindenki leszúrta ezeket a földre egymás mellé, így alakult ki a kiengesztelődés útja.

Az egyhetes előtalálkozó végén az egyik atya igazán frappánsan fogalmazta meg ottlétünket: „Szinte érezni lehetett, hogy Jézus sétál köztünk, és nem lepődnénk meg, ha egy sziá-val ránk köszönne.” A jó szervezés mellé elengedhetetlen volt az önátadás, szeretet, ami megnyilvánult köztünk és a különböző nemzetiségek között.

A következő utunk már Madridba vezetett, ahol egy sportcentrumban voltuk elszállásolva. Az ott töltött idő alatt volt időnk városnézésre, illetve három nap is volt Katekézis a magyaroknak, amelyet egy templomban tartottak, és szintén magyar püspökök beszéltek nekünk a találkozó igéjéről. Az előadók között volt Bíró László püspök atya, aki kiemelte, hogy egymás hite által épüljünk. Az előadók között volt még Bölcskei László nagyváradi püspök illetve Kocsis Fülöp görög katolikus püspök atya, aki felhívta a figyelmünket arra, hogy minden keresztény fiatalnak küldetése van ebben a világban.

Igazán megható esemény volt számunkra, amikor augusztus 20-án az összes magyar fiatalnak odakint (kb. 1700) együtt tartottak az atyák misét. Aznap este volt a szentatyával, XVI. Benedek pápával a virrasztás is, ami számunkra elég kalandos volt. Nem oda kerültünk, ahova kellett volna, így csak kivetítőn követhettük a szentatyát, illetve az időjárás sem volt kegyes hozzánk, de mi kitartottunk. Másnap a szentatya által celebrált mise után indultunk haza.

Ez alatt a két hét alatt sok mindent megtapasztaltunk, sok embert megismerhettünk. Erősödtünk a hitben, Jézus szeretetében, és ezt szeretnénk az itthoniaknak is átadni.

Hálásan köszönjük az egyházközség alapítványainak és Miklós János plébánosnak a támogatását és segítségét, hogy életünk egyik legnagyobb élményével gazdagodva térhettünk haza.

Nagy Szilvia főisk. hallgató

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.