Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Május elején kezdődtek meg az érettségi vizsgák. Önkormányzatunk a vizsgák idejére két darab ózongenerátort helyezett ki a Rózsa Imre Technikumba a tantermek folyamatos fertőtlenítésének biztosításához.

A Covid-19 járvány már eddig is számtalan kihívás elé állított mindannyiunkat. Talán az egyik leginkább megindító ezek közül a kézfertőtlenítők használatától kiszáradt, kirepedezett kicsiny gyermekek kezeinek a látványa. Óvodás gyermekek szülei kerestek meg azzal a problémával, hogy a folyamatos kézfertőtlenítésektől a gyermekek kezei kiszáradnak, kirepedeznek. Intézményeink gyermekeink egészsége védelmében eddig is nagy gondot fordítottak a megfelelő, szükséges, de nem túlzó mértékű tisztálkodásra és fertőtlenítésre. Korszerű szereket használnak, melyek maximális biztonságot garantálnak. Mivel óvodánkban jelenleg is csak a szükséges mennyiségű kézmosást és kézfertőtlenítést végzik a gyerekek, így azok mennyiségét tovább csökkenteni már nem lehet.
Más megoldást kellett találnunk a problémára. Megoldásként kézvédő, hidratáló krém használatát vezettünk be az óvodai csoportokban. Választásunk gyógyszerész és gyermekorvos ajánlásával egy olyan típusra esett, ami hipoallergén, nem toxikus, még ekcémás bőrre is alkalmazható. Nagyon gyorsan felszívódó, jól hidratál és kellemes illatú.
Az első tubust közösen próbáltuk ki a gyermekekkel, akik szigorú, de hozzáértő kritikusnak bizonyultak. A választott krém végül kiváló osztályzattal ment át a vizsgán!
A kézvédő krém óvodai sikere után városi bölcsődénk csoportjait és általános iskolánk alsó tagozatos osztályait is elláttuk a gyermekek bőrét ápoló termékkel.
Szándékom szerint folyamatosan biztosítani fogjuk az utánpótlást, egészen a járványügyi helyzet végéig.
Bízom benne, hogy ezen túl nem kell találkoznunk a fertőtlenítés miatt kivörösödött, kirepedezett kicsiny tündérkezek látványával.

A nagy sikerrel zárult tavaly nyári esemény után ismét ingyenes elektronikai háztartási gépgyűjtést rendeztünk május elején, Újszászon. A lakosság négy napon keresztül, meghatározott időpontokban adhatta le a gyűjtőponton feleslegessé vált eszközeit. Idén is több száz televíziótól, hűtőgéptől, mosógéptől, egyéb kisgéptől szabadultak meg így a háztartások. Az összegyűjtött eszközöket egy újrahasznosításra szakosodott szakcég telephelyére szállították, ahol ártalmatlanítják azokat. Köszönöm a lakosság pozitív és környezettudatos hozzáállását a problémához. Ezek a feleslegessé vált elektronikai hulladékok már biztosan nem fognak illegális hulladékbontók kezébe kerülve, árkok és folyómedrek mélyére kerülni!

Egy településképet rontó másik problémára is sikerült megoldást találnunk májusban: hosszú évek óta jelentős problémát okoznak városunkban a nem megfelelő módon kezelt szelektív hulladékgyűjtő szigetek.
Miközben a felelős gondolkodású, környezetünk védelmében elkötelezett lakosok jogos igényét, a szelektíven gyűjtött hulladékok ingyenes elhelyezését kellett volna szolgálniuk, azok gyakorlatilag nyilvános illemhelyként, az illegális (nem szelektíven gyűjtött) hulladék elhagyás melegágyaként működtek.
Újszásziként szerintem sokan megerősítenek abban, hogy a feleslegessé vált befőttes üvegek elhelyezésekor érdekes módon szinte sosem találtam olyan konténert, amelybe 10-12 üveg még belepasszírozható lett volna. Ürítés után szinte órák alatt megteltek az üveggyűjtő konténerek, többnyire bele nem illő dolgokkal, pelenkával, esetenként elhullott állatok tetemeivel.
Az így összekevert hulladék természetesen nem jelentett többé értékes, hasznosítható alapanyagot sem. Végül (kényszerűségből) a hulladéklerakóban végezte mindaz, amit jó szándékú emberek környezetünk védelmében eredetileg különválogatva, felelősségteljesen, szelektíven próbáltak elhelyezni.
A városképet is erősen rontó, önkormányzatunknak napi szinten munkát adó, céljukat be nem töltő „szelektív szigetek” felszámolása mára elkerülhetetlenné vált.
Az újrahasznosítható hulladékot, mint értékes ipari alapanyagot azonban érdemes a jövőben is szelektíven gyűjtenünk! Új, valóban hasznos szintre szeretnénk emelni a szelektív gyűjtést Újszászon.
A környezetünk védelmében elkötelezett lakosok 2021.május 12. szerdától új helyen, a városüzemeltetés József Attila úti telephelyén (temető főbejáratával szemben lévő csarnok) tudják továbbra is ingyenesen elhelyezni az üveg, papír és műanyag hulladékukat.
A telephelyen kulturált körülmények között, városi környezetbe illeszkedő, őrzött szelektív hulladékgyűjtő szigeteket állítottunk fel, melyek rendszeres üríttetéséről is gondoskodunk. A tisztán, valóban szelektíven gyűjtött hulladék értékes, iparilag feldolgozható alapanyagot biztosít. Helyes használatával valóban sokat tehetünk bolygónk, környezetünk védelme érdekében!
A telephely minden héten két napon, szerdán 13:00 – 17:00 óra és szombaton 13:00 – 17:00 között tart nyitva.
Várjuk önöket szeretettel. Óvjuk környezetünk tisztaságát a hulladékok szelektív gyűjtésével is!

A madarak és fák napját Répási Csabáné Tóth Rozália tanácsnok asszony kezdeményezésére virág- és díszfaültetéssel ünnepeltük Újszászon.
Virágszigeteket kapott a Szent Anna és Szent Erzsébet kút, valamint a Zagyvaparti Otthon bejárata. Japán díszcseresznye fát és további virágokat ültettünk a bölcsődénél, a belvárosi és a kertvárosi óvodáknál, az általános iskolánál és a Rózsa Imre technikum udvarán is. Segítő kezekben szerencsére nem volt hiány: civilként bárki csatlakozhatott az ültetőkhöz, aki segíteni szerette volna a kezdeményezést. A munka így gyorsan haladt, és jutott idő a régóta esedékes személyes találkozásokra, baráti beszélgetésekre is. Külön köszönöm Pócs János országgyűlési képviselő segítségét, aki tárgyi felajánlásán túl fizikai munkával is részt vett az ültetésben! Kívánom, hogy az elültetett virágok tucatjai most, a japán díszcseresznye csemeték felnövekedésük után okozzanak sok örömet mindannyiunknak!

A Családorvosok Világnapja alkalmából köszöntöttem májusban településünk egészségügyi dolgozóit.
Az elmúlt másfél év különösen megmutatta a személyes kapcsolaton, bizalmon alapuló háziorvoslás fontosságát. A frontvonalban dolgozó családorvosoknak hétről-hétre új kihívásokkal kellett megbirkózniuk. A COVID-19 pandémia kirobbanását követően szerteágazó járványügyi, infekciókontroll szabályokhoz történő alkalmazkodás jelentette a legfőbb nehézséget. Mérsékeltebben ugyan, de korábban is kellett fertőző betegségek ellátásával kapcsolatos teendőket végezni a praxisokban, a COVID-19 pandémiához hasonló mértékű járványügyi kihívásokkal azonban még idősebb kollégáik sem szembesültek évtizedekre visszanyúló munkájuk során.
Köszönetünk és tiszteletünk jeleként virágot és bonbont adtunk át részükre Kalóné Sajben Évi alpolgármesterrel.

„Sétáló Testületire” hívtam városunk képviselő- testületének tagjait.
Sokak számára talán kevésbé ismert a helyi közigazgatásnak az a sajátossága, hogy egy település életének fontosabb döntéseiben a polgármestereknek csupán végrehajtó szerepe van, a döntéseket valójában szinte minden esetben a képviselő-testület hozza meg.
2020. március óta (rövid kivételtől eltekintve) a központilag kihirdetett veszélyhelyzet rendkívüli jogosítványokkal hatalmazta fel a települési polgármestereket. Ebben a mindannyiunk számára megterhelő időszakban a polgármesterek egy személyben dönthettek a települések mindennapjait befolyásoló szinte valamennyi kérdésben, beleértve ebbe a pénzügyi döntéseket, beruházások sorsát, vagy normál esetben a testületi hatáskörbe tartozó személyi kérdéseket is.
A veszélyhelyzet ideje alatt (sok településsel ellentétben) Újszászon nem szüneteltek a testületi ülések. Minden lényeges kérdésben kikértem a képviselő- testület tagjainak véleményét, és döntéseimet végig az ő szavazataik ismeretében hoztam meg.
Úgy gondolom, a demokráciát pontosan a különböző látásmódú emberek eltérő véleményei teszik értékessé, és egy település kizárólag a szélsőségek nélküli, eltérő vélemények mentén kialakuló kompromisszumokból profitálhat igazán.
A jó döntések megalapozásához pontos és részletes ismeretek, valamint nyílt és őszinte párbeszéd szükséges. A testületi ülések ezért sokszor parázs vitáktól, esetenként személyeskedéstől sem mentesek. A képviselői munka sajátossága ez, melyben a személyes találkozásoknak, emberi kapcsolatoknak a feszültségek feloldásában is fontos szerepe kell, hogy legyen, hiszen ez mindannyiunk közös célja településünk fejlődése szempontjából. A különbségek, haragok megőrzése és felnagyítása egyáltalán nem kívánatos.
A világjárvány alatt kényszerűségből szüneteltetett személyes találkozások bevezetőjeként ezért egy szokatlan, ez idáig rendhagyó település bejárásra, úgynevezett „sétáló testületire” invitáltam májusban a képviselő-testületünk tagjait. A kötetlen program alatt napirendeken kívül közösen megtekintettük településünk fejlesztésre alkalmas főbb területeit, valamint közérdeklődésre számot tartó, eddig méltatlanul elfelejtett létesítményeit is.
A testület tagjainak többsége először látta testközelből a Parkerdőben a közelmúltban létrehozott fejlesztéseket, de sokan először fedezhették fel teljes valójában a gimnázium mögött található légoltalmi óvóhelyet, vagy az elmúlt hónapokban kitakarított Vásárteret. A közös utazás és a kötetlen, közös bejárások alkalmat adtak régi történetek felelevenítésére, de kérdések feltevésére, félreértések tisztázására is. Nem mellékesen még egy elmaradt születésnapi köszöntést is alkalmam nyílt így bepótolni.
A pozitív visszajelzések alapján úgy gondolom, évente két- három alkalommal a jövőben is be fogjuk közösen járni településünk fejlesztésekkel érintett, vagy közérdeklődésre számot tartó pontjait, így a „sétáló testületik” terveim szerint ezen túl rendszeressé válnak majd Újszászon.

Gyermeknap előtt játszótereink felújításában kértem segítséget városunk civil szervezeteitől. A borult, esős idő ellenére nagyon sokan jöttek el segíteni. Volt, aki kapát, mások gereblyét ragadtak, vagy csiszolópapírral és festőecsettel a fa játékokat újították fel. Az egymásra való odafigyelés jeleként sokan viselték még a megszokottá vált maszkot, hiszen voltak közöttünk, akikre még vigyázni kellett.
Az újra és újra eleredő eső sem szegte kedvét a lelkes önkénteseknek, kik végül bőrig ázva, de a közösen eltöltött munka örömével térhettek haza. A Bakó sori játszótér megtisztítva, részben újrafestve, virágokkal teleültetve várja a gyerekeket.
Az időjárás ezúttal megakadályozta a Táncsics úti játszótér hasonló rendbetételét, de a jól sikerült közösségi munkát ott is folytatni fogjuk!

A gyereknap alkalmából köszöntöttem és finomságokkal leptem meg városunk óvodásait és bölcsődéseit, valamint az általános iskola tanulóit.
Kívánok utólag is minden gyermeknek, unokának nagyon boldog gyerekkort, s minden szülőnek, nagyszülőnek sok örömteli, velük együtt töltött percet!

Tisztújítással egybekötött közgyűlést tartott május végén az idén 96 éves ÚVVSE, városunk legnagyobb sportegyesülete.
A hét szakosztály beszámolója és az egyesület éves gazdálkodási adatainak meghallgatása után az összegyűlt tagok módosították a szervezet alapszabályát, valamint szavaztak az elnökségi tagokról is.
A leköszönő elnök, Bálint Ferenc az ÚVVSE eddigi történetének leghosszabb ideig regnáló elnöke, mintegy 18 éven át töltötte be ezt a tisztséget. Javaslatomra (Fehér János ügyvezető alelnök támogatásával) a tagság egyhangú szavazata mellett Bálint Ferencet örökös, tiszteletbeli elnökké választottuk. A város nevében köszönöm eddigi munkáját, és gratulálok méltón megérdemelt új tisztségéhez!
Sportegyesületünk elnöki tisztét a sokak által ismert és megbecsült sportember, vállalkozó, Farkas István vállalta el az elkövetkező öt évre, alelnökök Fehér János és Mérész Zoltán.
Távozott az elnökségből Kovács Ferenc, aki a továbbiakban a felügyelőbizottság tagjaként képviseli egyesületünk érdekeit. Helyére dr. Katona Károly érkezett, aki tősgyökeres újszászi sportoló család tagjaként, maga is az ÚVVSE igazolt játékosa volt hosszú éveken keresztül.
Gratulálok, és jó munkát kívánok a sportegyesület valamennyi vezetőjének és tagjának az elkövetkező öt évben! Egyesületünk 1925 évi alapítása óta töretlenül szolgálta településünk lakóinak testi és lelki egészségének megóvását. Az új elnökség összetétele számomra garancia ennek a nemes tradíciónak a folytatására!

Egyeztetve és együttműködve városunk civil szervezeteivel, elkészítettük városunk nyári táborainak naptárát. Amennyiben a járványügyi előírások lehetővé teszik, civil szervezeteinkkel és intézményeinkkel összefogva közel 650 gyermeket fogunk idén nyáron táboroztatni Újszászon.
Mára, a folyamatos enyhítések hatására mindennapi életünk szinte teljes mértékben visszatérhetett a világjárvány előtt megszokott kerékvágásba. Művelődési Házunk és Könyvtárunk tartalmas programokkal, értékes kiállításokkal és előadásokkal készül a nyári időszakra. Civil szervezeteink, szakköreink, csoportjaink szintén nagy erővel indították újra tevékenységüket.

Arra kérek mindenkit, figyeljék a közösségi oldalak és az Újszászi Híradó tájékoztatását, vagy érdeklődjenek a rendezvényekről, lehetőségekről közvetlenül a Művelődési Ház elérhetőségein.
Csatlakozzanak a színes programokhoz! Legyen tartalmas, szép nyarunk Újszászon!

 

Új üzletek, szolgáltatások Újszászon

Új helyen, kibővült árukészlettel, komplex szervíz szolgáltatással, a megszokott szakmai hozzáértéssel várja vásárlóit a Jász-Pc számítástechnikai és papír-írószerkereskedés Újszászon.
Az igényesen kialakított üzlethelyiséget a Dózsa György úton, a gimnáziummal szemben találhatjuk meg.
Köszönöm a tulajdonosnak, hogy beruházásával gyarapította városunkat.
Kívánok sok sikert a régi- új vállalkozáshoz

Helyben sütött pékáruval és kiskereskedelmi termékek gazdag választékával nyitotta meg üzletét a „Király pékáru mintabolt” Újszászon, az Abonyi úton.
A hét minden napján nyitva tartó új üzlettel a Nagykerti városrészben élők régi álma vált valóra.
A tulajdonosok kedvessége és profizmusa önmagában is garancia lehet arra, hogy az üzlet hosszútávon is magas minőségben fogja kiszolgálni a lakossági igényeket.
Ottjártamkor finomságokból összeválogatott ajándékcsomaggal vártak, melyet az óvodai dolgozóknak ajándékoztam tovább. Gratulálok az igényesen kialakított új vállalkozáshoz!

 

Ingyenes lárvairtószer-csomagot juttattunk el az újszászi háztartásoknak.

A bőséges májusi csapadék és a gyorsan melegre forduló időjárás idén is kifejezetten kedvez a csípőszúnyogok szaporodásának. Az előrejelzések szerint sajnos ismét a vérszívók inváziójának nézünk elébe.
A Katasztrófavédelem által tervezett földi szúnyoggyérítés mellett szükség szerint Önkormányzatunk is rendelni fog kiegészítő védekezéseket, azonban légi kémiai gyérítés nélkül a földi irtás hatékonysága csak pillanatnyi enyhülést adhat. Kertvárosias környezetben a ködképző gépek nem tudják tökéletesen átjárni a hosszú kerteket, csatornákat. A légi védekezés viszont uniós szinten került korlátozásra: tavaly az Országos Tiszti főorvos egyedi engedélye alapján nyílt lehetőség bevetésükre az ország egyes területein.
Az állami és az önkormányzati szervek mellett a lakosság is sokat tehet a közös védekezés érdekében. A magasra nőtt, gazos kert, egy kint hagyott autógumi, a nem megfelelően kezelt vízgyűjtő hordó, az eltömődött esőcsatorna, vagy a kerti kistó vize hetente csípőszúnyogok ezreinek kikeléséért felelhet.
A szúnyogok nagy része életében nem távolodik el messzire költőhelyétől. A bennünket kínzó vérszívók jelentős része ezért minden valószínűség szerint nálunk, vagy a közvetlen szomszédunkban „látja meg a napvilágot”.
A kifejlett rovarok ellen szabad térben egyénileg már nem sokat tehetünk, azonban lakóhelyünk környezetének rendezésével, a pangó vizek felszámolásával, és a szúnyoglárvák elpusztításával jelentősen csökkenthetjük a magunkat és szomszédjainkat kínzó rovarok számát.
Ez utóbbi, egyéni védekezésben szeretnénk mindenkinek segítséget nyújtani.
Önkormányzatunk minden újszászi háztartásba egy-egy csomag lárvairtó tablettát juttatott el. Arra kérek mindenkit, használjuk az előírásnak megfelelően az irtószert, hiszen a tabletták alkalmazásával mindenki meg tudja gátolni, hogy a saját környezetében lévő vízgyűjtőkben kifejlődhessenek a szúnyogok.
A lakosság, az önkormányzat és az állami szervek együttműködésével mindannyiunk életét komfortosabbá tehetjük!

Megköszönve megtisztelő figyelmüket, üdvözlettel:

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

A kézvédő krém kipróbálása közben

 

Régi tévék az elektronikus hulladékban

 

Virágsziget készítés Pócs János országgyűlési képviselő közreműködésével a Szent Anna kútnál

 

Köszöntő a Családorvosok Világnapján

 

„Sétáló testületi ülés”

 

A Bakó sori játszótér felújításán

 

Emlékserleg átadása Bálint Ferencnek

 

A Jász Pc Kft. új üzlete

 

A Király pékáru mintabolt ajándékcsomagját az óvodai dolgozók kapták

 

Lárvairtó tabletta

 

A kerti kistóban csípőszúnyogok ezrei kelhetnek ki

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.