Amikor ezek a sorok a kedves Olvasók kezébe kerülnek, már elkezdődött az iskola. Minden tanév új kihívást jelent mind a tanulók, mind a pedagógusok számára. Különösen érvényes ez azokra, akik most léptek az általános iskola első osztályába, de nem kevésbé kihívás azok számára, akik most kezdik pedagógusi szolgálatukat. Nagyon fontos, hogy mindnyájukat együtt érző szeretetünk és imánk kísérje. Persze ez nemcsak a most kezdőkre, de minden tanulóra és nevelőre egyaránt érvényes.

A tanévkezdés mindenki számára új feladatok sokaságát jelenti.

Az a tapasztalatom, hogy ezen a területen van mit helyre tenni, hiszen – sajnos – nem ritka eset az, hogy a szülők teljes egészében az iskolától várják azt is, ami elsősorban szülői feladat, nevezetesen a gyermek nevelése. Mindenekelőtt a szülő elidegeníthetetlen joga és kötelessége olyan szeretetteljes légkör kialakítása a családban, amely nélkülözhetetlen a gyermek egészséges lelki, szellemi és testi fejlődéséhez. A szeretetteljes légkör elsősorban a szülők egymás iránti szeretetét jelenti, és csak másodsorban a szülőknek a gyermekeik iránti szeretetét. Magától értetődő, hogy a normális család alapja a házasság, amelyben egy férfi és egy nő egész életre elköteleződnek egymás mellett.

Szilárd meggyőződésem és sokéves tapasztalatom, hogy a komolyan vett és hitelesen megélt vallásos élet semmi mással nem pótolható segítséget nyújt ahhoz, hogy az ember tudatában legyen annak, hogy mi a célja életének, hogyan kell élnie, és hogyan valósítható meg az a szeretetteljes családi légkör, amelyről fentebb szóltam.

Mint az köztudott, a szászbereki általános iskola 2012. szeptember 1-jétől katolikus iskolaként működik tovább. Nagyon remélem – sokakkal együtt –, hogy ez az intézmény hatékony segítséget nyújthat a szülőknek és térségünk közösségeinek abban, hogy színvonalas oktatás mellett előmozdítsa azt, hogy a keresztény nevelés elvei élő gyakorlattá váljanak, sok-sok család javára. Mindez persze egyáltalán nem teszi feleslegessé azt, hogy az önkormányzati iskolákban is minél többen részesüljenek rendszeres hitoktatásban, vallásos nevelésben.

Mindezek megállapítása mellett ki kell hangsúlyoznom, hogy minden elkötelezett pedagógusi munka – akár önkormányzati, akár egyházi intézményben folyik – elismerésre és tiszteletre méltó. A jövő társadalmának építői a szülők mellett a pedagógusok. Ez páratlanul szép hívatás, de egyben óriási felelősség is.

Hála Istennek, sokéves tapasztalatom arról győzött meg, hogy a pedagógus társadalom büszke lehet sok lelkiismeretes, elkötelezett, hivatását szerető tagjára. Ezért nagyon méltatlannak kell tartanunk azt, amikor egyes szülők meggondolatlanul bírálják a pedagógusokat.

Ezen gondolatokkal kérem a Boldogságos Szűz Máriának, Szent István királynak és az összes magyar szentnek a közbenjárásával a jó Isten bőséges áldását az új tanév kezdetén minden kedves szülőre, tanulóra és pedagógusra, annak érdekében, hogy ez a tanév hatékonyan hozzájáruljon ahhoz, hogy mindannyian gazdagodjunk mind tudásban, mind igaz emberségben.

Miklós János plébános

***

Temetőnk vízvezeték-hálózatának egyik pontján néhány hete csőtörés következett be. A vezetékrendszer korróziója miatt várható, hogy hasonló eset bármikor újból bekövetkezhet. Az ilyen, váratlan víz-elfolyás rövid idő alatt több tízezer forintos vízszámlát jelenthet a semmiért. A megoldás egyik módja: a teljes hálózat cseréje, több száz méter hosszú, 1 m mély árok ásásával, a feltört aszfalt újraöntésével. Ez anyag- és díj költséggel több millió forintba kerülne. Ezért vált szükségessé, hogy a vízhálózatot fúrott kutakkal váltsuk ki. Szabó János temetkezési vállalkozó testvérünk utánajárt a mesternek, és saját költségén a közelmúltban két db kutat fúratott. (Ezek egyike garanciális javításra vár!) Hálásan köszönjük ezt a nagylelkű segítséget. Isten fizesse meg! Ez a megoldás ugyan kevéssé kényelmes, de legalább megfizethető összegbe kerül.

Kérem és előre is köszönöm a kedves hozzátartozók megértését.

***

Városunk önkormányzatának dolgozói a templomunk és plébániánk környezetében az elburjánzott füvet és gazt, még templomunk búcsúja előtt szorgalmas munkával levágták. Hálásan köszönjük. Ugyancsak köszönjük a Péntek Pékség által a kenyérszentelésre felajánlott két szép kenyeret. Isten fizesse meg!

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.