Szeptember 30-án befejeződött a Tárt Kapus Program, amelyben az Újszászi Városi Vasutas Sportegyesület sikeres pályázata eredményeként sok újszászi sportolhatott. A „Fitt, Egészséges Nemzetért Tárt Kapus Program” megvalósítását a HISZEK Benned Sportprogram I. és III. alprogram IV. üteme keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága támogatta. A program lebonyolításában a Magyar Szabadidősport Szövetség közreműködött.

A tervezett programot az elnyert támogatásból a koronavírus-járvány miatti megszakítás, valamint a program utolsó szakaszában a résztvevőknek az ismét erősödő járványveszély miatti óvatossága ellenére is sikeresen megvalósítottuk. A program sikeres volt. Programunk céljait és terveit teljesítettük. Minden korcsoport megmozdult. A családi programokon együtt sportoltak a szülők és a gyerekek. Minden sportágban jó volt az aktivitás. Kiemelkedően népszerű volt a fanatic fitness aerobic, a zumba és az újszászi specialitás, a lábtoll-labda. A lakosság nagyon kedvezően fogadta a programot.

A program keretében 15 sportágban havonta 80-90 alkalmat biztosítottunk a rendszeres sportolásra. A sportágak: asztalitenisz, crossfit, fanatic fitness aerobik, futás-kocogás, jóga, lábtoll-labda, sepak takraw, shuttleball, street workout, tánc, teqball, teremfoci, thai boksz, tollaslabda, zumba. Ezeket a sportágakat a résztvevők rendszeresen gyakorolhatták. Alkalmanként további sportágakkal színesítettük a kínálatot. Lehetett röplabdázni, a teqpongot is ki lehetett próbálni, volt több gyalogtúra, kerékpártúra és vízitúra is. A Városi Tornacsarnok melletti 200 méteres futókörből és a „D” típusú, kilenc húzódzkodó, tolódzkodó és mászó állványból álló sportpark folyamatosan nyitva volt, ahol rendszeresen sokan futottak és erősítettek.

 

 

A programot 14 fő valósította meg. A program szakmai vezetője Tóth Gábor testnevelő-gyógytestnevelő tanár volt. Rendszeres kapcsolatot tartott az események vezetőivel. A szakmai tervezés mellett futóiskolát vezetett, és a lábtoll-labda események, foglakozások vezetésében is részt vett. A szervezési feladatokat a pályázatírástól az elszámolásig Fehér János végezte. Emellett az asztalitenisz és a tollaslabda foglalkozásokat is vezette. A fanatic fitness aerobik edzéseket Cserba Bea, a jóga foglalkozásokat Honfi Zsuzsanna,  a zumbát Sándor Nóra, a teremfoci programokat  Szurmai Tibor vezette, irányította. A crossfitet és a thai bokszot Péter Tamás és Péter Triniti, az Only dance táncosai edzéseit Rézsó Babett, a Fordulat táncosainak edzéseit Kovács-Tukacs Ágnes tartotta. Informatikusként Herczeg Gábor, fotósként Berkó Sándor és Kovács Evelin vett részt a program megvalósításában. Minden sportágban voltak olyan résztvevők, akik kisebb-nagyobb feladatokat vállalva szívesen segítettek a szervezésben. Köszönet mindenkinek a közreműködésért.

A program eseményeiről a www.tartkapusprogramujszasz.hu honlapon és a www.facebook.com/tartkapussportprogramokujszasz facebook oldalon tájékozódhattak a résztvevők és az érdeklődők.

A projekt kedvet csinált a sportoláshoz. Az Újszász Városi Önkormányzat támogatásával az ingyenes, ill. a kedvezményes sportolási lehetőség olyanok számára is biztosított volt, akiknek ezt az anyagi lehetőségei korábban nem engedték meg. Minden korcsoport részére nyitott volt program. A legidősebb résztvevő, a 76 éves Hellenbach Ferenc volt, aki az asztalitenisz foglakozásokon vett részt rendszeresen. A nőknél – példát adva – a fiataloknak. több hatvan év feletti aerobikozott, zumbázott. Lehetőség volt a családok együtt sportolására. Egészen kicsi gyerekek is szaladgáltak a tornázó anyukák között, a nagyobbak pedig versenyre keltek szüleikkel. A hátrányos helyzetűeknek és a kisebbségnek is volt alkalma sportolni. A program jó közösségépítő volt. A már működő sportági-baráti közösségek tovább erősedtek és új közösségek is alakultak. A program befejezése után a kialakult baráti társaságok remélhetőleg tovább folytatják a közös sportolást.

Köszönet mindenkinek a részvételért, a lelkesedésért.

Mozogjunk, sportoljunk továbbra is együtt!

Fehér János

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.