Csütörtökön hajnalban a magyar ifjúsági és junior lábtoll-labda válogatott öt napra Tajvanba utazik, ahol felnőtt csapatokkal mérkőzik. A Chinese Taipei Shuttlecock and Shuttleball Association most viszonozza a három évvel korábbi újszászi vendéglátást. Az utazást a Nemzeti Tehetség Program támogatja. A 18 tagú csapatban 11-en a Magyarország jó tanulója – jó sportolója díj többszörös tulajdonosai. Hatan – Bakó Lili, Diós Letícia, Ézsiás Fanni, Ézsiás Zsófia, Farkas Lilla, Horváth Orsolya – a napokban kaptak értesítést, hogy a 2017/2018. tanév kimagasló tanulmányi és sporteredményei alapján ismét elnyerték a díjat. A csúcstartó Farkas Lilla, aki már hetedszer érdemelte ki az elismerést. A jó tanulók mellett nehéz anyagi körülmények között élő tehetséges fiatalok is helyet kaptak a csapatban. Valamennyien serdülő, ifjúsági és diákolimpiai bajnokok. Többen már a felnőtt mezőnyben is helytálltak. Farkas Balázs, Kanalas Renátó, Kökény Martin és Kökény Zoltán rendszeresen érmeket csípnek el a felnőttek elől. Vachal Krisztina és Farkas Lilla ifjúságiként jelenleg a felnőtt női mezőny legjobbjai. Augusztusban világbajnoksági résztvevők.

A hosszú, 18 órás utazás után Taipei Cityben lábtoll-labdában és shuttleballban mérkőznek meg a csapatok. A shuttleball egy eredeti tajvani játék. Magyarországon négy-öt éve játsszák. Igazán még nincs is hivatalos magyar neve. Formája után ananász labdának, nagysága miatt óriás lábtoll-labdának becézik a magyar gyerekek. Egy tíz centiméter átmérőjű gumilabdába tölcsérszerűen rögzítenek 15 centis tollakat, vagy egy a tollakat helyettesítő lila színű műanyag lapokból álló tölcsért. Nagysága miatt könnyebb eltalálni, mint a lábtoll-labdát, de jóval nehezebb irányítani. Ezért igen jól fejleszti a rúgó technikát. Ötfős csapatban, párosban és egyéniben kell megmutatni a távol-keletieknek, hogy ezt a labdát is jól rúgják a magyarok. A lábtoll-labda versenyszámaiban a magyar csapat az esélyes. A csapat kapitánya, a sokszoros válogatott Tóth Gábor felkészülése során rendszeresen shuttleballozik. Ha szükség lesz rá szívesen kisegíti játékával a fiatalokat. A sport mellett kulturális és turisztikai program is szerepel a programban. Többek között a 101 emeletes, 509 méter magas, a világ második legmagasabb tornyának meglátogatása.

 

Így játsszák a shuttleballt

Fotó: Fehér János

 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.