Valamikor az 1970-es években Hawaii szigetén három sportember találkozott. Az első 3,8 km-t úszott, a második 180 km-t kerékpározott, a harmadik pedig azt állította magáról, hogy lefutotta a teljes maratoni távot (42 195 m). S mint ahogy az lenni szokott, mindhárman a saját teljesítményüket tartották a legnagyobbnak. Volt velük egy negyedik is, aki egy darabig hallgatta a vitát, aztán megszólalt. "Ez mind semmi, csináljátok végig mindhármat egymás után!" "Nincs a földön ember, aki képes erre." - hüledeztek a többiek. "Már hogyne lenne - itt vagyok én!"

Akárhogy is történt, akár a megszépítő messzeség kerekítette így ki a történetet, tény, hogy 1978-ban az első hawaii Ironman (vas- vagy acélember) triatlon versenyen 15-en indultak. A győzelmet Gordon Haller szerezte meg 11 óra 46 perces idővel. Bármilyen őrültségnek tetszett ez a sportág, és bármilyen őrülteknek tűntek a szerelmesei, a triatlon elindult világhódító útjára. Azóta milliók űzik világszerte. 2000 óta már az olimpián is megküzdhetnek a legjobb triatlonosok. Az orvosi vizsgálatok időközben kiderítették, hogy a triatlon mégsem az az őrültség, aminek kezdetben sokan hitték. Arányosan terheli az izmokat és ízületeket, átlagon felül fejleszti a keringési rendszert. A három sportág egyidejű gyakorlása pedig változatosságot ad. Persze nem mindenkinek az Ironman távon kell versenyezni. Az életkorának megfelelő távot mindenki megtalálhatja magának az egyre sokasodó versenyeken. A triatlon gyorsan eljutott Európába és Magyarországra is. 1983-ban az újszásziak is ott voltak az első hazai triatlon versenyen. Nem hosszútávon, hanem sok szép eredményt elérve a barátságosabb rövid, sprint és mini távokon versenyeztek.

A legjobb újszászi triatlonozó, Barta István Nagyatádon a hosszútávot is kipróbálta. Nem is egyszer. 10-szeres teljesítőként tagja a verseny TTT társaságának. Legjobb eredményét 1993-ban érte el, amikor 9 óra 36 perc alatt negyedikként ment végig a pályán. Később is többször végzett az első tízben. Pályafutása során a németországi Roth-ban, a legnagyobb európai versenyen is kétszer indult. Sajnos, a sportág bölcsőjébe, Hawaiiba nem sikerült eljutnia.

Az ő példáját követve 2013-ban Bakos Dániel 14 óra 47:07 idővel második újszásziként teljesítette az időközben Ironmanról eXtremeMan®-re keresztelt versenyen a hosszútávot.

Így érkeztünk el 2017 év végéhez, amikor Tóth Gábor elhatározta, hogy 25 év után visszatér a triatlonhoz, és benevez a nagyatádi hosszú távú triatlon versenyre, a 29. ExtremeMan®-re. Kemény edzésbe kezdett. Egész télen futott, erősített, görgőzött, majd a jó idő beköszöntével szinte minden nap 60-100 kilométereket kerékpározott. A sok munka látszott rajta, mert közel húsz kilót fogyott. A futó és a kerékpár eredményei is folyamatosan javultak. Közben azonban a lábtoll-labda pályán is helyt állt. Sorra nyerte a versenyeket. Férfi párosban Herczeg Gáborral, vegyes párosban Vachal Krisztinával nyert országos bajnokságot, csapatban is veretlenül teljesítettek.

 

Google Photos

Fotó: Farkas István, Farkas Lilla és Fehér János

 

A Hungarian Open is remekül sikerült számára. Csapatban Becskereki Sándorral, Herczeg Gáborral, Kézér Zsolttal nyertek. Egyéniben a Herczeg Gábor elleni döntőben kiváló erőnléttel a 10. egyéni győzelmét aratta. Ez volt a 18. Hungarian Open győzelme és az 50. bajnoksága, amellyel kétszeresen teljesítette a lábtoll-labdázás örökös bajnoka követelményét.

Ilyen sorozattal senki sem büszkélkedhet a magyar lábtoll-labdázásban.

Mindössze három napja volt az átállásra. Július 24-én még a lábtoll-labda pályán küzdött, július 28-án pedig már rajtolt Gyékényesen. Gyúrással, átmozgatással igyekezett izomzatát a triatlonra átállítani.  

Július 28-án hajnalban heves viharra ébredtek a triatlonozók. Dörgött, villámlott, szakadt az eső. Félő volt, hogy a rendezők elhalasztják a rajtot. Szerencsére az időjárás megenyhült. Fél nyolckor ágyúlövésre a gyékényesi tó vízébe vetette magát a közel hétszáz versenyző, köztük az Újszászi VVSE két triatlonozója, Bakos Dániel és Tóth Gábor, akiknek az újszászi triatlon fénykorában Barta István volt az úszóedzőjük. Az úszók a tó hűs vizében két kört tempóztak a matematikusok szerint „konvex deltoid” pályán. A másodszor induló Bakos Dániel 1 óra 17 perc alatt jött ki a vízből, majd 5:19 perc alatt kerékpározásra alkalmassá tette magát, és vágott neki a 180 kilométernek. Tóth Gábor 1 óra 25:40-as idővel, a leggyorsabb mellúszóként ért partot. 12:40 perc kellett neki a kerékpározás megkezdésére.

A kerékpár pálya négy körből állt. Gyékényesről Nagyatádra a somogyi dombok között kanyargó 75 kilométeres körön jutottak el a versenyzők. Utána három harmincöt kilométeres kört hajtottak. Így a nézők többször is láthatták kedvenceiket. A versenyközpont kivetítőjén is folyamatosan követni lehetett a verseny alakulását, és az interneten is közvetítették a küzdelmet. A dombok, a szél és a párás, egyre melegebb idő alaposan megnehezítette a biciklisek életét. A nehéz körülmények ellenére mindketten jól helyt álltak, és szinte azonos időt tekertek. Bakos Dániel 5:41:56-ra, Tóth Gábor 5:43:36-ra teljesítette a 180 kilométert. Nem egyformán vette őket igénybe a kerékpározás, mert Bakos Dániel 8:22 perc után már elhagyta a váltóhelyet is, és viszonylag jó tempóban kezdte meg a befejező maratoni futást, addig Tóth Gábor 17:26 percet töltött a depóban, és nehezen mozogva vágott neki a futásnak, amit a város közepén kijelölt 5.2 kilométeres pályát nyolcszor lefutva kellett teljesíteni.

Különleges látványt nyújtott, amikor a váltósokkal együtt egyszerre közel ezer ember nyüzsgött a futópályán, és vagy ötezren ember szurkolt nekik. A segítőknek már a kerekpározásban is volt szerepük, de a futásban nagyon sok múlott rajtuk. A pálya különböző szakaszain biztatták a versenyzőket. Vizet, jeget, só tablettát, energia zselét, sört, cipőt, zoknit adtak az elcsigázott versenyzőknek. Bakos Dánielt felesége, Anita és gyerekei, Dávid és Kinga, Tóth Gábort szülei Tóth László és Tóth Lászlóné, Farkas István, Farkas Lilla, Fehér János és Kovács Evelin segítették.

Végül mindkét versenyző sikeresen célba ért. Bakos Dániel 4 óra 31:05-öt, Tóth Gábor 5 óra 43:36-ot futott.

Bakos Dániel a férfi verseny 175. helyezettjeként öt évvel korábbi eredményén 3 óra 3:27 percet javítva, 11 óra 43:40 alatt ért célba.

Az első hosszú távú versenyes Tóth Gábor harmadik újszászi teljesítőként 388. helyezettként 13 óra 43:26-os idővel ért célba.

Július 29-én újabb fontos esemény történt Tóth Gábor életében. 25 éve, 1993. július 29-én Sarudon lábtoll-labdázott először hivatalos mérkőzésen. A sarudi kirándulás most elmaradt. A vízvári panzió udvarán köszöntötték és passzolgattak vele sporttársai a 25. születésnap alkalmából.

Tóth Gábort a nagyatádi Városi Sportcsarnokban a verseny impozáns, ünnepélyes eredményhirdetésén is köszöntötték, ahol a piros-fekete finisher pólóban feszítő, versenyt teljesítő 528 férfi és 51 nő között ott volt a két újszászi is. Tóth Gábort, mint először teljesítőt a színpadra is kiszólították, és a régiek, a tíznél többször teljesítők eXtremeMan®-né fogadták.

Fehér János

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.