Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Szeptemberben ünnepeltük városunk XXVI. születésnapját.
A négy napon át tartó, változatos programokat kínáló rendezvénysorozat több ezer látogatót vonzott városunkból és a környező településekről.

Nagyon köszönöm karbantartó csoportunk, művelődési házunk, polgármesteri hivatalunk, városi könyvtárunk munkatársainak heteken- hónapokon át tartó munkáját, valamint városi konyhánk idén is csodálatos fogásait. A visszajelzésekből úgy gondolom, igazán kiváló rendezvényeket sikerült idén is megvalósítanunk!

Szeptember 7-én csütörtökön Bajnai Zsolt: A Hagyaték című darabjának pódiumszínházi előadását tekinthették meg az érdeklődők a Városi Könyvtárban.

Pénteken hagyományteremtő szándékkal Rocker-találkozót rendeztünk a rockzene szerelmeseinek. A három fellépő zenekar közül az újszászi kötődésű R.O.D., és az est fő zenekara a LORD, szédületes sikert aratott. A jelentős számú látogatót látva úgy gondolom, a jövőben is feltétlenül folytatni kell ezt a kezdeményezést.

Szombaton délelőtt a hagyományos térzene és zászlófelvonás után díszünnepséggel, díjátadóval és gálaműsorral folytatódtak a programok.
Délután gyermekudvarral, városnéző kisvonattal, motoros felvonulással, motoros kaszkadőr showval, helyi fellépők műsorával, szuperhősök látogatásával, operettműsorral, tűzijátékkal, esti koncertekkel és vidámparkkal kedveskedtünk a lakosoknak.

A rengeteg szórakoztató program után vasárnap a sporté volt a főszerep. Családi- és sportnapot rendeztünk az Újszászi Parkerdőben, ahol a nagy meleg ellenére szép számú induló tette tiszteletét és nevezett be a megrendezett versenyszámokba.

Többen kérdezték tőlem, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági körülmények között honnan volt anyagi forrásunk ilyen színvonalas rendezvénysorozat létrehozására. Nos, a legnagyobb költséget kitevő elemek közül a Lord zenekar, a városnéző kisvonat és a szuperhősök látogatásának számláit hiába keresnénk az Önkormányzat könyvelésében. A szuperhősöket a „Gyere Segíts” Alapítvány pályázaton elnyert összegből finanszírozta, míg a Lord zenekar és a városnéző kisvonat közel 4.000.000 Ft összegű költségét pályázati és önkormányzati forrás hiányában idén én vállaltam magamra, így járulva hozzá városunk születésnapjának méltó megünnepléséhez.

Ha szeptember, akkor Erdő Hete: Tematikus erdei iskolahét az Újszászi Parkerdőben.
Évek óta hagyomány városunkban, hogy szeptember első hetében erdei körülmények között tanulhatnak általános iskolánk diákjai. A csodálatos erdei környezetben megtartott földrajz, biológia, környezetismeret vagy tornaórák bizonyára felejthetetlen élményt nyújtanak minden kisdiáknak.

Állami feladattá vált az ivóvíz és csatornahálózat üzemeltetése.

Településünkön a Víz és Csatornamű vállalat 1972-ben létesített új vezetékes ivóvízhálózatot.
Az addig mélyfúrású ártézi kútból üzemeltetett rendszert 1978-ban kapcsolták össze a szolnoki ivóvízhálózattal, Szászberekkel és Zagyvarékassal közösen.
A városi szennyvízhálózat kiépítésekor 2000-ben már közvetlenül a szolnoki szennyvíztisztítóba lett bekötve Újszász és a környező települések mindegyike.
Szolnok megyei jogú város 2023-ban a VCSM Zrt állami tulajdonba adásáról döntött, az ivóvízellátás és szennyvízkezelés hosszú távú, kiszámítható biztosítása érdekében.
A szolnoki vízművek ellátási területéhez tartozó hat település közül városunk képviselő testülete a másik öt település döntésének ismeretében határozott az integrációról.
Városunk víziközmű hálózatának tulajdonjogával együtt a kapcsolódó ellátási kötelezettség is a Magyar Államra száll. Bízom benne, hogy a mindannyiunk számára létfontosságú közműhálózat üzemeltetését az új tulajdonos az eddigiekben megszokott színvonal felett fogja majd végezni.
A szerződések közös aláírására szeptember 18-án a Szolnoki Városházán került sor. A megállapodás aláírása előtt a Nemzeti Vízművekhez eljuttattuk azt a településünket érintő rövid és hosszútávú fejlesztési tervet, melyet külső források hiányában Önkormányzatunk nem tudott megvalósítani, de a hálózat működése szempontjából tovább már nem halasztható azok végrehajtása.
A vízműveknél megszokott ügyfélszolgálati telefonszámok, munkatársak, valamint a hibabejelentés módja idén biztosan nem változik.
Fontos tudni, hogy az átadás nem érinti a jelenleg üzemelő ártézi kutak jogi helyzetét, illetve kezdeményezésemre kikerült az átadandó vagyonelemek listájából a víztorony, valamint a régi vízműtelep is.
Előbbire az új települési kamerarendszerek átjátszóállomásainak üzemeltetéséhez, utóbbira a mélyfúrású melegvízű kút esetleges későbbi hasznosításához van szüksége településünknek.

Fehér János Sportközpont:

2023.év március 23-án mindannyian megrendüléssel fogadtuk a hírt, hogy eltávozott körünkből Fehér János, városunk PRO URBE díjazottja, sportvezetője és közösségének örökös mozgatója, generációk János Bácsija.
Sport iránti odaadó szeretetének emlékére, valamint a tömegsportok iránti elkötelezettség jeleként ezentúl „Fehér János Sportközpont”-ként nevezzük meg azt a folyamatosan gyarapodó, sport- és rekreációs célokra hasznosított, több helyrajzi számból álló területi egységet, mely az általános iskola udvarát elválasztó kerítéstől kezdődően a Kárpát és József A. utak által határolt, és jelenleg tornacsarnokot, kerékpártárolót, rekortán futókört, street workout pályát, valamint műfüves pályát foglal magában.
Az ünnepélyes névadás időpontjaként a Testület 2023.szeptember 29. 8:00 órát jelölte ki, mely nap egyben az Európai Diáksport Napja is volt. Talán nem is lehetett méltóbb körülmények között megrendezni a névadó ünnepséget, mint így, több száz sportoló diák jelenlétében.

Mikorra várható a Hunyadi út felújítása?

Mint Önök előtt is ismeretes, Önkormányzatunk a Hunyadi út útburkolat szélesítésére és teljes felújítására benyújtott pályázatunk közel 200.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A beruházás nem csak a lakott területet érinti, a tervek szerint a Rendőrségtől egészen a Jász útig, településünk határáig megújul az útszakasz. A tervekben az Egészségház előtt egy gyalogátkelőhely létesítése is szerepel.
A támogatásról szóló döntést 2022.december 14-én kaptuk kézhez, a beruházás befejezéséig rendelkezésre álló határidő 24 hónap, azaz 2024.december.
Többen is érdeklődtek nálam az utóbbi időben a beruházás jelen állapotáról, illetve arról, hogy az érdemi kivitelezési munkák mikor kezdődhetnek meg.
Mint minden engedélyhez kötött, EU által támogatott projektnek, a Hunyadi út felújításának is számtalan bürokratikus formaságon kell átesnie, a vonatkozó szabályok értelmében.
Ami eddig történt a projekt kapcsán:
1. A Felhívás és mellékleteinek megjelenése: 2022. év eleje
2. Koncepcióterv elkészül: 2022. június 21.
3. Támogatási kérelem (pályázat) benyújtása: 2022. június 30.
4. Támogatási kérelem hiánypótlásának teljesítése: 2022. július 20.
5. Támogató döntés kézhez vétele: 2022. december 14.
6. Alszámla nyitás projekthez (kötelező): 2023. január vége
7. TSZ kötése: 2023. február 3. (e naptól hatályos a Támogatási szerződés);
szerződés alapján megvalósítás tervezett időintervalluma: 2023.02.01 – 2024.12.31.;
szerződés szerint a támogatás összege: bruttó 199.982.021,- Ft (100%-os támogatási intenzitással)
8. Műszaki ellenőr kiválasztása, szerződéskötés: 2023. február 17.
9. Kiviteli szintű tervek készítése: 2023. február hónaptól – 2023. július 28.
10. Projektmenedzsment kiválasztása: 2023. március-április
11. Kötelező tájékoztatás és nyilvánosság biztosításához piaci szereplő kiválasztása: 2023. május-június
12. Közbeszerzési szakértő kiválasztása, szerződéskötés: 2023. június.
13. Nyílt közbeszerzési eljárás lefolytatása: 2023. július 14-től kezdődik.
14. Áramszolgáltató által jóváhagyás a kijelölt gyalogátkelőhely terveire: 2023. augusztus 24. és 2023. szeptember 23.
A projekt jelen állapotában lezárult közbeszerzéssel rendelkezik, az ajánlattevők hiánypótoltatása van folyamatban. Optimális esetben (ha minden ajánlattevő teljesíti a hiánypótlást és nem kell megismételni a közbeszerzési eljárást) október 23.-ai héten hozhat döntést a Képviselő Testület, és a kötelező moratórium miatt legkorábban november 7.-én írhatjuk alá a kivitelezési szerződést.
Az időjárástól függően ez idén novemberi, vagy jövő tavaszi munkakezdést feltételez, így bőven benne vagyunk a rendelkezésre álló kivitelezési határidőben.
Van olyan lakos, aki félretéve minden józanságot és korrektséget, azonnali munkakezdést követel tőlem, a sok „felesleges hajcihő” helyett, ahogy ő a kiválasztási eljárásokat, kiviteli terveket, közműegyeztetéseket, hatósági engedélyeket és a kötelező közbeszerzési eljárást hívja.
A 100% támogatásból megvalósuló projekt ezerféle hatósági előírását megkerülni ugyan még az ő kedvéért sem merem, de (ha ez valamit számít) teljes egészében megértem indulatait, sőt egyet is értek vele, hiszen a Hunyadi út felújítása csak egy, a jelenleg folyamatban lévő jelentősebb beruházásaink (könyvtár felújítása, Zagyvaparti Idősek Otthonának energetikai korszerűsítése, főzőkonyha teljes felújítása és bővítése, Vásártér fejlesztése) közül.
Sokkal könnyebb lenne az életünk, ha a jövőben észszerűbben, kevesebb bürokratikus előírás mellett hajthatnánk végre a településünket fejlesztő beruházásokat.

A felelős állattartás mindenki kötelessége

Újszászon szeptember 30-án, október 7-én, és október 14-én (pótnap október 28) lehet idén elvégeztetni az ebek kötelező veszettség elleni oltását.
Az Önkormányzatunk szervezésével megvalósuló eboltási lehetőséggel sajnos évek óta egyre kevesebben élnek. Szeretném remélni azt, hogy a mintegy 2.200 háztartásban tartott 1500-2000 egyed 90%-ának veszettség elleni oltásáról jogkövető módon, házhoz kihívott állatorvossal gondoskodnak a tulajdonosok, mert a kedvező árú, Önkormányzatunk által szervezett lehetőséggel a feltételezett kutyatulajdonosok csak 10%-a élt az elmúlt években.
Önkormányzatunk törvényi kötelezettségének eleget téve 2023 évben ebösszeírást végez, melynek célja nem az egyesek által vizionált ebadó (ebrendészeti hozzájárulás) bevezetése, hanem annak felmérése, hogy településünkön hány jogkövető kutyatulajdonos és ezzel együtt hány szabályosan tartott eb létezik.
A most létrehozott adatbázis (nem titkolt módon) természetesen a későbbi hatósági ellenőrzések alapját is képezni hivatott, hiszen az ebtartás nem kötelező senki számára, viszont felelősségvállalással jár a tartott állat és a lakóközösség felé is.
Önkormányzatunk milliós nagyságrendeket költ évente ebrendészeti feladatok ellátására, miközben időről- időre egyes településrészeken áldatlan állapotok alakulnak ki a nem megfelelően tartott állatok következtében.
El kell jönnie annak sz időnek, amikor a kutyák, azok gazdái és a környékükben lakók egyformán jól érzik magukat lakóhelyükön.

Gondosóra ingyenes regisztrációval

A kezdeti nehézségek után idén februárban új lendületet kapott az ingyenes, állami GONDOSÓRA program.
A Gondosóra nem más, mint egy nyakba akasztható vagy csuklópántra rögzíthető egyszerű de sok funkciós eszköz, mely egy külső segítővel, ún. diszpécserrel köti össze a viselőjét a nap 24 órájában.
A Gondosóra alanyi jogon járó, minden 65 éven felüli állampolgárt megillető ingyenes jelzőeszköz.
Hogyan működik?
Amikor a használója bajt érzékel, nem kell mást tennie, mint megnyomni az órán található gombot, és ezáltal az eszköz azonnal jelzést küld a diszpécserközpont felé. A központ a jelzés beérkezte után felveszi a kapcsolatot a felhasználóval, majd kiértékeli a fennálló helyzetet, amiért az óra viselője megnyomta a gombot. Ezután a diszpécser értesíti a regisztrációnál megadott kontaktszemélyt, és kezdeményezi a segítségnyújtást; indokolt esetben pedig a sürgősségi segélyhívót is értesíti.
Hogyan lehet kérvényezni a Gondosórát?
A Gondosóra kérvényezéséhez regisztráció szükséges:

https://regisztracio.gondosora.hu/

A regisztrációhoz mindössze pár személyes adatra van szükség a kérvényezőtől, a használótól, illetve a kontaktszemélytől. A regisztráció megerősítését követően az eszközt díjmentesen házhoz szállítják a megadott címre.
További információ a www.gondosora.hu oldalon vagy a 06 1 445-0080 telefonszámon érhető el!
A regisztrációban minden Újszászi lakosnak térítésmentesen segítenek a Zagyvamenti Integrált Központ (ÖNO) munkatársai, Tolvaj József képviselő, valamint Kalóné Sajben Éva alpolgármester, illetve a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatának munkatársai.

Üdvözlettel:
Dobozi Róbert Újszász város polgármestere

 

A rocker-találkozón az est fő zenekara a Lord, szédületes sikert aratott

 

Családi- és sportnapot rendeztünk az Újszászi Parkerdőben

 

Szeptemberi hagyományunk az Erdő Hete: Tematikus erdei iskolahét az Újszászi Parkerdőben

 

A Fehér János Sportközpont avatóján

 

A tervek szerint a rendőrségtől egészen a Jász útig, településünk határáig megújul az útszakasz

 

Eboltás

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.