Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Augusztusban közösségi munkával szépült meg városunk temetője.
Az utóbbi időben településünk egyik legtöbb panaszra okot adó problémája minden bizonnyal temetőnk általános állapota, gondozatlansága volt.
Újszász egyetlen temetője egyházi tulajdonú, a Váci Egyházmegyei Temetőüzemeltetési Kft. fenntartásában üzemeltetett intézmény. A VET Kft-t pár hónapja bízta meg a tulajdonos egyházközség a létesítmény üzemeltetésével, de területének általános állapota miatt máris számtalan lakossági panasz, közösségi bejegyzés született.
Önkormányzatunk jelentős szerepet vállal a temető fenntartásában. Az ingatlan előtti közterület fenntartását pl. teljes egészében átvállaltuk a tulajdonostól, de eddig is minden évben besegítettünk a kerítésen belüli területrészek gondozásába, és a temetővel szemben a József Attila úti telephelyen mennyiségi korlátozás nélkül ingyenesen befogadjuk a temetőből kikerülő szelektíven gyűjtött üveg-, műanyag-, és papírhulladékokat, ezzel is csökkentve a fenntartó kiadásait.
Több, a temető állapotának javítására irányuló civil kezdeményezés után a plébános úr augusztus 12. szombati napra közösségi munkát hirdetett, hogy temetőnk a közeledő búcsú időpontjára méltó módon tudja fogadni a hozzátartozókat.
Köszönöm szépen mindenkinek, aki akár egyénileg, akár valamelyik civil kezdeményezéshez kapcsolódva érdemben tett valamit a helyzet rendezéséért!
A búcsút megelőző héten önkormányzatunk dolgozói még folytatták a munkát, így majdnem minden területrész megszépülhetett az ünnepre. Költségvetési forrás és a temetőből származó bevétel hiányában a polgármesteri keretből 100.000 Ft-ot ajánlottam fel erre a célra.

Augusztusban lengyel testvértelepülésünkön, Debicában jártam.

A 2004-ben kötött testvértelepülési megállapodást erősítettük meg ünnepélyes keretek között. Településeink nevében a szándéknyilatkozat aláírásakor újra kifejeztük szándékunkat azzal kapcsolatosan, hogy különösen a kultúra, sport és turisztika terén az eddigieknél sokkal szorosabb együttműködésre törekszünk majd a jövőben.
Köszönöm Stanislaw Rokosz polgármester úrnak a baráti fogadtatást és a kiváló szakmai programot. Bízom benne, hogy hamarosan újszászi fiatalok újabb csoportja ismerkedhet majd meg Lengyelországgal a jövőre húsz éves testvértelepülési kapcsolat révén.

Illegális hulladéklerakót számoltunk fel Újszászon.

Több évtizede szaporodtak már azok az illegálisan kialakított hulladékgyűjtők, melyek felszámolásával a napokban végzett önkormányzatunk a Védgát sor, a Zagyva és a Munkás utak által határolt területen.
A külterületi illegális hulladékgyűjtők felszámolásáért folytatott folyamatos erőfeszítés mellett idén a belterületen található legnagyobb illegális hulladéklerakó felszámolását tűztük ki célul. A kijelölt terület megtisztítása közben szembesültünk azzal, hogy az előzetes várakozásokat jóval meghaladó hulladékmennyiség gyűlt össze a területen az elmúlt három-négy évtized alatt.
Végül megdöbbentő mennyiségű: 305 m3 építési törmelék, 190 m3 kevert hulladék, 110 m3 zöldhulladék került ártalmatlanításra a projekt keretein belül. Sajnos ebben a kérdésben is sok még az elvégzendő feladat. A most megtisztított területet a közelmúltban bővített települési kamerarendszer fogja felügyelni. Tekintettel arra, hogy az illegális hulladékelhagyás bizonyos mennyiség fölött már önmagában is bűncselekménynek minősül, minden ilyen tevékenység rendőrségi feljelentést von maga után a jövőben is!

1993. augusztus 20-án, pontosan 30 évvel ezelőtt jött létre az újszászi rendőrőrs.

A jeles alkalomból szervezett ünnepséget Hevér Enikő mb. őrsparancsnok, melyre a jelenlegi állomány tagjai mellett a korábban itt szolgálatot teljesítő kollégák is meghívást kaptak. A rendezvény kezdetén köszöntőt mondott Fürj János rendőr alezredes, a Szolnoki Rendőrkapitányság vezetője. Az esemény kezdetén egy perces néma felállással tisztelegtünk azon rendőrök emléke előtt, akik már nem lehetnek közöttünk.
Köszönöm rendőrőrsünk valamennyi dolgozójának, hogy minden nap vigyáznak településünk biztonságára.

Ünnepi megemlékezést tartott Szolnokon a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat 2023. augusztus 16-án az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából. Az ünnepségen adták át a Jász-Nagykun-Szolnok Vármgye Díszpolgára Díjat, valamint a „Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyéért” díjat, és a vármegyei önkormányzat szakmai kitüntető díjait, címeit.
Ahogy Hubai Imre, a közgyűlés elnöke ünnepi beszédében elmondta, sok évszázada jász és kun őseink is a hódító háborúk elől menekültek, és életüket, vérüket adták cserébe, hogy a magyarság befogadja őket és végül letelepedtek itt, a Kárpát-medencében, a mai Jászkunság területén, ahol elfogadva az uralkodók által lefektetett törvényeket, mi jászok és kunok még hosszú ideig megőrizhettük saját önkormányzatiságunkat is.
A díjazottakat méltatva hozzátette, a kitüntetettek életműve, odaadó munkája és teljesítménye nélkül vármegyénk ma nem tarthatna ott, ahol tart.

Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Egészségügyi Díjban részesült 
Dr. Matosevics Ilona Éva, címzetes főorvos, Újszász város körzeti háziorvosa
Ifjúságbarát Önkormányzat címben részesült
Újszász Városi Önkormányzata

Köszönöm önkormányzati munkánk újabb elismerését, egyben gratulálok Dr. Matosevics Ilonának a rangos elismeréshez!

Államalapításunk, az új kenyér és templomunk védőszentje tiszteletére augusztus 20-i ünnepségeket rendeztek a Zagyvaparti Idősek Otthonában, a Szent Márton Otthonban, a művelődési házban és a Szent István templomban. Igyekeztük minden megemlékezésen képviselni településünket. Megható és méltó volt valamennyi rendezvény.
A tavalyi évben alapított Orczy Andor díjat idén Római Katolikus Egyházközségünk

  • Újszász város érdekében végzett humanitárius munkájuk,
  • lojalitásuk,
  • példaértékű karitatív tevékenységük elismeréseként

a 10. jubileumát ünneplő Újszászi Katolikus Csoport részére adományozta.
Igazán jó helyre került a rangos elismerés, hiszen Karitász csoportunk önkéntesei mindig jelen vannak, amikor valamely nemes cél érdekében rászorulókon kell segíteni, vagy közösségi munkát kell végezni. Gratulálok a csoport tagjainak a díjazáshoz!

Ha augusztus, akkor Lowland Bikers motoros buli az Újszászi Parkerdőben.

Talán soha nem látott tömegben gyűltek össze idén a motorok és a motorosok az eseményre, akik az elmaradhatatlan motoros felvonulással is szórakoztatták településünk lakosait. Gratulálok a szervezőknek!

Augusztus 26-án tartottuk a mára már hagyománnyá vált III. Megbecsülés Napi rendezvényünket, amelyen városunk szociális ágazatban dolgozóit köszöntöttük.
Településünkön egyedülálló módon minden évben egy családi nappal köszönjük meg áldozatos munkájukat. Ugrálóvár, számháború, csillámtetoválás, rókavadászat, főzőverseny, tombola, élő zene és számtalan más kedvesség: mind az egyik leginkább rejtőzködő ágazat dolgozói iránti megbecsülésünket fejezi ki.
Zagyvaparti Idősek Otthona, Szent Márton Otthon, Zagyvamenti Integrált Központ, Városi Bölcsőde: évről évre egyre többen döntenek úgy, hogy elfogadják meghívásomat. Idén már 320-an regisztráltak a rendezvényre.
Az éves melegrekord ellenére 7:30-tól sokan kitartottak velem az éjszakai zárásig. Köszönöm mindenkinek, aki eljött, aki segített, vagy aki tombolatárgyat ajánlott fel. Ismét jó volt közösen ünnepelni!

 

XXVI. Újszász Város Napja

Gyermekudvar, tűzijáték, városnéző kisvonat, rockertalálkozó, vidámpark, kirakodóvásár, helyi fellépők, parkerdei sportnap és számtalan más program: lapunk megjelenésével egyidőben így ünnepeljük idén városunk születésnapját.
Bízom benne, hogy mindenki meg fogja találni programválasztékunkból a számára leginkább megfelelőt.

Üdvözlettel:
Dobozi Róbert Újszász város polgármestere

 

Sokan eljöttek a temető takarításra
(Fotó: Facebook)

 

Gaztalanítás
(Fotó: Facebook)

 

A 2004-ben kötött testvértelepülési megállapodást erősítettük meg a lengyelországi Debicában
(Fotó: Facebook)

 

Illegális hulladéklerakót számoltunk fel a Védgát sor, Zagyva és Munkás utak által határolt területen
(Fotó: Facebook)

 

A rendőrőrs jubileumi ünnepségén
(Fotó: Facebook)

 

Az Orczy Andor-díj átadásán
(Fotó: Facebook)

 

A Lowland Bikers motoros egyesület ismét megrendezte szokásos augusztusi találkozóját a Parkerdőben
(Fotó: Facebook)

 

Megbecsülés Napi rendezvényen
(Fotó: Facebook)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.