Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim! 

Februárban kétszer is képviseltem településünket a Szolnoki Kistérség soros tanácsülésén, a Hulladékgazdálkodási Társulás Ügyvivői Tanácsának és a Jászsági Önkormányzatok Szövetségének ülésén, a Szolnoki Szakképzési Centrum évnyitó- évértékelő értekezletén, a Zagyvamenti Integrált Központ és a Zagyvaparti Idősek Otthona költségvetési tárgyalásán, megyénk egyik legrangosabb eseményén, a XVIII. Megyebálon, az éves Gyermekvédelmi Tanácsülésen, a Helyi Védelmi Bizottság soros ülésén és a Jászapátiban megtartott gazdafórumon. 

Részt vettem a Vörösmarty Általános Iskola alsós és felsős farsangi ünnepségein, Mérész Pálné Rózsika nyugdíjas búcsúztatóján, a művelődési ház által szervezett „Kultúrházak Éjjel Nappal” rendezvény megnyitóján, a Zagyvaparti Szociális Otthon farsangi ünnepségén, a Városi Sportcsarnokban az év legeredményesebb lábtoll-labdázóinak díjátadó ünnepségén, valamint a Zagyvaparti Otthonban működő Idősekért Alapítvány új kuratóriumának alakuló ülésén. 

Tárgyalásokat folytattam a településünk egészét érintő tavaszi ebösszeírás és támogatott rágcsálóirtás gyakorlati megvalósításáról az érintett szolgáltatókkal. 

Február 11-én munkaterv szerinti ülésén Újszász Város Képviselő-testülete elfogadta a 2020. évi költségvetési javaslatomat. Bár az idei évben városunk költségvetése kevesebb forrással indul az előző évekhez képest, ennek ellenére stabil, intézményeink megszokott működését garantáló pénzügyi alapokról induló tervezetet terjesztettünk a döntéshozók elé. Városunk kiszámítható módon, hitel felvétele nélkül tud gazdálkodni 2020-ban is. Köszönöm a pénzügyi osztály kiváló munkáját, és a jelen lévő képviselők egyhangú támogatását az előterjesztés kapcsán. 

Városunk jövőbeli fejlődési irányáról egyeztettem Pócs János országgyűlési képviselővel, Hicsó György kancellárral, dr. Berkó Attila kormánymegbízottal, Hubai Imrével, a J-N-SZ Megyei Közgyűlés elnökével, az Életjel Mentőcsoporttal, a Szolnok Megyei Néplap szerkesztőjével, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. képviselőivel, a Rózsa Imre Középiskola és Kollégium vezetőségével és Pető Zsolttal, Abony polgármesterével. A polgármester az én meghívásomra érkezett Újszászra, és bemutatkozásunkon túl a két település jövőbeli együttműködési lehetőségeiről egyeztettünk. Abony és Újszász a múltban ugyan nem törekedett szorosabb kapcsolatok kiépítésére egymással, de egyetértettünk abban, hogy közös akarattal ez az állapot megváltoztatható, és mindkét település kölcsönösen profitálhat az együttműködésből. 

Folytattam az idei év szorosabb együttműködését célzó megbeszéléseket több civil szervezet, közöttük a Polgárőrség és az Újszászi Nyugdíjas Vasutas Szakszervezet vezetőségével. 

Február 11-én elindult a népkonyha szolgáltatás Újszászon. Kulturáltan kialakított környezetben, igazi közösségi teret sikerült létrehoznunk a valamikori, leromlott állapotú vasutas klub helyén. Köszönöm a karbantartó csoport munkáját, akik erőn felül dolgoztak a projekt létrehozásán. A most megnyílt osztóponton már az induláskor közel száz adag meleg ételt sikerült kiosztani, mely adagszám információim szerint napról napra növekszik. Köszönöm az osztóponton dolgozó munkatársaknak ezt a szolgálatot, és a Gordiusz Intézménynek az újszászi közösség érdekében végzett erőfeszítését! 

Február 18-án széles sajtónyilvánosság előtt nyitotta meg kapuit az Iskola úti intézményben az Én Is Vagyok Egyesület „Plusz Pont” elnevezésű közösségi háza. A közösségi pont létrehozásával elsősorban fogyatékkal élő emberek segítése a célunk, mely a jövőben sérültek napközis otthonának kialakítására is lehetőséget biztosít majd. 

Örömhír: egy nyertes pályázat jóvoltából tavasszal őshonos fákkal gazdagodik településünk. 

Február 17-én az alábbi levelünk érkezett: 

„Tisztelt Hölgyem/Uram! 

Köszönjük jelentkezését a TreeDependent – Fákkal felelősen programunkba! Örömmel értesítjük, hogy pályázata minden tekintetben megfelelt az elbírálási szempontjainknak! 

Intézményüket ennek megfelelően felvesszük az adatbázisunkba, és értesíteni fogjuk a befogadásra váró gyümölcsfákról. A faosztás 2020 tavaszán veszi kezdetét, és több körben zajlik majd (tehát idén tavasszal és ősszel is több faosztási kör várható). Egy-egy körben először kiküldünk majd egy űrlapot, amelyben kiválaszthatják a fafajtákat, majd a sikeres kiválasztást követően levélben egyeztetjük az átvétel időpontját…” 

Üdvözlettel: GreenDependent Intézet 

A GreenDependent a fákat egy Zala megyei úgynevezett Tündérkertből szerzi be, amelynek küldetése az őshonos magyar fafajták (újbóli) elterjesztése. Az őshonos fáknak sokkal jobb a biológiai tűrőképessége, mint más fafajoknak, így ellenállóbbak azoknál, nem szükséges őket metszeni és permetezni. Ezen felül a TreeDependent program így a klímavédelmi célokon felül a biodiverzitás megőrzéséhez is hozzájárul. 

A fákat iskolakertekben és nonprofit kezdeményezések kertjeiben ültetjük el, a helyszínek gondos kiválasztása után, hogy a fák mindenképpen olyan helyre kerüljenek, ahol hosszú távon gondozva lesznek, illetve a karbon-lábnyom kompenzáción felül további társadalmi célokat szolgálnak (pl. oktatás, hátrányos helyzetűek foglalkoztatása). 

Fák ültetésével nem csak a klímaváltozás hatásait tudjuk mérsékelni, de számos egyéb előnnyel is jár ez a módszer: egy fa megfelelő fajtaválasztás esetén hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez, gyümölcsöt teremhet, élőhelyet és táplálékot biztosít állatoknak, árnyékol, közvetlenül hűti a környezetét, valamint szerepe lehet a környezeti nevelésben is. 

Mindezek kapcsán a TreeDependent program a globális fenntartható fejlődési célok (Sustainable Development Goals, SDGs) közül több cél megvalósulásához is hozzájárul. 

A Városi Művelődési Ház dolgozói és a városi civil szervezetek derekasan kivették részüket abból, hogy az utóbbi napokban ismét színes és különleges programok valósultak meg Újszászon. 

Február 15-én a teltházas Kaktusz Virága című zenés bohózatot nevethettük végig két felvonásban. 

Február 16-án az első civil napon a nagyobb újszászi civil szervezetek mutatkozhattak be az érdeklődők előtt, ismertették eddigi tevékenységüket, és beszéltek jövőbeni terveikről. 

Február 27-én meghívásomra Újszászon járt a Jászberényi Hagyományőrző Együttes. Jász tánc-, dal-, és zenei értékekkel ismertették meg egy vidám óra keretében iskolánk alsó tagozatos diákjait. 

Február 28-án sosem látott tömeg, mintegy 600 ember zsúfolódott össze a művelődési ház nagytermében az idén második alkalommal megrendezett ovigálára. Alig egy évvel ezelőtt még csak álom, mára már hagyomány: a II. Ovigálára hatalmas odaadással, fegyelmezett produkciókkal készültek a gyermekek és felkészítőik egyaránt. 

Gratulálok az óvoda minden dolgozójának ehhez a nem mindennapi teljesítményhez! 

Február 29-én a hideg idő ellenére sokan kilátogattak az Újszászi Kocsonyafesztiválra. Baráti beszélgetések, jó programok és több száz adag kocsonya jellemezte a rendezvényt, melyet hagyományteremtő szándékkal indítottunk idén útjára. Remek hangulat és kiemelt médiafigyelem kísérte a fesztivált, melynek minden percét áthatotta a kocsonya, ez a majd mindenki által kedvelt tradicionális magyar étel szeretete. Ahány ház, annyi féle recept, annyi titok és annyi titkos hozzávaló. Az I. Újszászi Kocsonyafesztiválon mindenki megmutathatta tudását országnak, világnak, és nem utolsósorban ez a megyénkben egyedülálló fesztivál településünk jó hírét is tovább növelte, öregbítette. 

 

Rágcsálóirtás 

A megvalósítás szakaszába érkezett a kedvezményes, önkormányzatunk által koordinált rágcsálóirtás Újszászon. Február 25-én mintegy 80 háztartásban helyezték ki a megbízott V+V Kft munkatársai az előzetesen megrendelt, ipari rágcsálóirtószerrel feltöltött csalétekdobozokat. 80 háztartás, 160 csalétekdoboz, melynek mindegyike több száz rágcsáló elpusztítására elegendő mérget tartalmaz biztonságos, gyermekek és haszonállatok elől elzárt módon. A 2020 tavaszi akció keretében eddig több mint négyszázan kérelmezték már ezt az ez idáig páratlan lehetőséget, így március hónapban várhatóan még közel 350 háztartásban valósulhat meg a rágcsálók elleni védekezés. Ez az újszászi háztartások egyötödét érintő példaértékű kezdeményezés várhatóan hosszú évekre kiható pozitív hatással rendezi majd településünkön a kártevők helyzetét. 

 

Szociális tüzelő program 

Márciusban is tart még a fűtési szezon. Az elmúlt évek gyakorlata alapján ilyenkor akár tartósan hűvösre is fordulhat az időjárás. 

Az előző években bevált gyakorlat szerint folyamatosan van lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük. 

Arra kérem a tisztelt lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék azt felém, az önkormányzat munkatársai vagy együttműködő partnereink (az egészségügyi szolgáltatók, a történelmi egyházak képviselői) felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 OC alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alulfűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete. 

Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, különösen a hideg téli napokon! 

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere 

 

A kocsonyafesztiválon
(Fotó: Gonda Adrienn)

 

A fizikoterápián Menyhárt Károlynéval

 

A Kultúrházak éjjel-nappal kiállítás megnyitóján Farkas Évával, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatójával
(Fotó: Juhász András Nándorné)

 

A megyebálon

 

A népkonyhán

 

Pető Zsolttal Abony polgármesterével

 

A Zagyvaparti Idősek Otthonában

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.