Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim! 

Januárban 90 éves születésnapján köszönthettem Kovács Gáborné Marika nénit, Szőke Ferencné Margitka nénit, a  Zagyvaparti Idősek Otthonának lakóit és Barta István bácsit (Mikszáth úti lakos). Isten éltesse őket erőben, egészségben! 

Ott lehettem a Zagyvaparti Idősek Otthona dolgozói közösségének fergeteges évindító partiján. Gratulálok a jó hangulatú rendezvényhez, és ezúton is köszönöm az idősek érdekében végzett áldozatos munkájukat. 

Városunk jövőbeli fejlődési irányáról egyeztettem Pócs János képviselővel, Hicsó György kancellárral, dr. Berkó Attila kormánymegbízottal, az Életjel Mentőcsoporttal, több civil szervezet vezetőségével, valamint a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft munkatársaival. Több közös oktatási, turisztikai és társadalmi projekt mellett munkatársaimmal azon is dolgozunk, hogy vissza tudjunk hozni Újszászra egy olyan megváltozott munkaképességűeket alkalmazni tudó vállalkozást, mely megbízható és kiszámítható módon akár 20- 25 fő számára tud hosszú távra könnyű fizikai munkára 4 órás munkahelyeket teremteni, ezzel jövedelmet biztosítani az arra rászorulóknak. 

Január 21-én, Budapesten megalakult a TÖOSZ (Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége) Kisvárosi Munkacsoportja. Az elkövetkező másfél hónapban a szakmai szövetség feladata lesz az 5.000 - 20.000 fő közötti települések közeljövőben elinduló fejlesztéseinek alapjául szolgáló fejlesztési terv kidolgozása, és döntéshozók elé terjesztése. Újszász képviseletében a Lakhatási és Közlekedési Munkacsoportban veszek részt a javaslatcsomag elkészítésében. 

Hosszú és eredményes tárgyalások után megszületett a megállapodás: 

Újra önkormányzati tulajdonba kerül a városi piac!

A teljes vételárat, mintegy 15 millió Ft-ot két részletben, 2021. április 30-ig fogja kifizetni városunk. Az eladókkal kötött megállapodás értelmében az első részlet kifizetése után önkormányzatunk a piac üzemeltetését már átveheti, így reményeim szerint akár egy-két hónapon belül megnyugtatóan pontot tehetünk a régóta húzódó ügy végére. A város által üzemeltetett piacon a helyi termelőket támogató, a lakosság igényeit a mainál jobban kielégítő kereskedelem kialakulását kívánjuk minden lehetőségünkkel elősegíteni! 

Újszász és az erdélyi Csíkcsicsó idén 15 éve, 2005 decemberében kötött először együttműködési megállapodást egymással. A testvértelepülési kapcsolatok azóta töretlenül fejlődnek. Élő az együttműködés intézményeink szintjén, közös projekteket valósítanak meg civil szervezeteink és a katolikus hitélet gyakorlásában Csíksomlyó közelsége is évről - évre Csíkcsicsóra vezeti az újszászi zarándokokat. Az intézményi szintű együttműködésnél fontosabb és hosszú távon eredményesebb is a civil szervezetek kapcsolata, melyet minden esetben személyes barátságok is segítenek összetartani, erősíteni. A 15 évvel ezelőtt aláírt megállapodás már kifejezte a közös akaratot, és lefektette a későbbi jó kapcsolat alapjait. 2005-ben azonban egy szükséges és elengedhetetlen jogi aktus elmaradt: az aláíró felek nem kérték az illetékes megyei szervek előzetes hozzájárulását a megállapodáshoz, így az máig nem válhatott hivatalossá sem: a két település pl. ezért nem indulhatott nemzetközi pályázatokon együttesen. 

A 2019 évi választást követően létrejött újszászi képviselő-testület első napirendi pontjai között döntött a testvértelepülési szerződés megújításáról, melyet az illetékes romániai hatóságok jóváhagyásának megszerzését követően Péter Lukács polgármesterrel hivatalosan is aláírtunk Csíkcsicsóban.  

Szívből üdvözlöm régi-új testvértelepülésünk lakosságát, és köszönöm nekik azt a barátságot, melyet az elmúlt másfél évtizedben városunk irányában tanúsítottak. A most aláírt szerződéssel ezt a hagyományosan jó viszonyt kívánjuk tovább építeni! 

Februári rendezvények Újszászon:

Több nagyszerű rendezvényre is szeretném felhívni a figyelmet. 

Február 15-én 15:00 órai kezdettel a Kaktusz Virága című zenés vígjátékot játsszák a Városi Művelődési Házban. 

Február 16-án Civil Napot tartunk a Városi Művelődési Házban. A rendezvényen bemutatkoznak településünk civilszervezetei, csoportjai, egyesületei is. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! 

2020. február 29. – szombaton – először kerül megrendezésre városunkban az Újszászi Kocsonyafesztivál. A városközpontban nagyméretű rendezvénysátor áll majd rendelkezésre a vendégek részére, a piactér környékén pedig a főzők részére főzőhelyeket, pavilonokat állítunk fel. 

Egész napos színpadi programok várják az érdeklődőket. Sztárvendég: Kadlott Karcsi lakodalmas élő műsora. A fesztivál INGYENESEN látogatható! 

Szociális tüzelő program:

Javában tart még a fűtési szezon. Az előző években bevált gyakorlat szerint folyamatosan van lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük. 

Arra kérem a lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék azt felém, az önkormányzat munkatársai, vagy együttműködő partnereink (az egészségügyi szolgáltatók, a történelmi egyházak képviselői) felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 fok alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alulfűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete. 

Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, különösen a hideg téli napokon! 

Dobozi Róbert
Újszász város polgármester 

 

Barta István (Fotó: facebook)

 

A testvértelepülési szerződés aláírása (Fotó: facebook)

 

A szerződés aláírása után Péter Lukáccsal, Csíkcsicsó polgármesterével (Fotó: facebook)

 

Kovács Gáborné 90. születésnapján (Fotó: facebook)

 

Ulviczki Józsefné kiállításán (Fotó: Juhász András Nándorné)

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.