2019. június 29-én 10:30-kor ünnepélyes keretek között átadták az újonnan épített egészségházat. 

Az épület központi rendelőként fog működni. Ide költözik valamennyi háziorvosi rendelő, a gyermekorvosi ellátás és a védőnői szolgálat is. Az ünnepi beszédek előtt Harna Péter színművész tolmácsolásában hallgathattuk meg az orvosok esküszövegét, a hippokratészi esküt, ami a nyugati orvostörténet leghíresebb szövege. 

 

Google Photos

 

Az átadó ünnepséget dr. Szóró Magdolna háziorvos, Újszász Város Önkormányzatának egészségügyi tanácsnoka nyitotta meg ünnepi beszédével. Kaló Istvánné alpolgármester asszony az egészségház kezdeti terveiről és az évekig tartó munkafolyamatról tájékoztatta a jelenlévőket. 

Az épületet Pócs János, a térség országgyűlési képviselője és Dobozi Róbert polgármester avatta fel. A polgármester rámutatott arra, hogy az épület maga az egészségügyi ellátás váza, azt tartalommal az ott dolgozó szakemberek fogják megtölteni. 

Az ünnepi beszédeket követően Miklós János plébános és Rácz Lajos tiszteletes áldotta meg az épületet. 

Az ünnepség végén Pócs János országgyűlési képviselő, Dobozi Róbert polgármester, Kaló Istvánné alpolgármester és dr. Szóró Magdolna háziorvos, Újszász Város Önkormányzatának egészségügyi tanácsnoka vágta át a szalagot, ezzel hivatalosan is megnyitva az egészségházat a város lakossága előtt. A jelenlévő szépszámú érdeklődő ezt követően megtekinthette az épületet, ahol az újszászi egészségügyi dolgozók örömmel kalauzolták őket. 

A műsorban közreműködött az Abonyi Fúvószenekar, Benedek Gyula karmester vezényletével, a szintén Abonyból érkezett mazsorett csoport, Gulykáné Gál Erzsébet vezetésével és Szaszkó Soma, aki a rendezvény hangosításáért felelt. A megnyitón arról is tájékoztatta az érdeklődőket Dobozi Róbert polgármester, hogy a projekt a régi egészségház felújításával folytatódik. A tervek szerint 2019 végére a fogorvosi rendelők ott üzemelnek majd. 

Gonda Adrienn 

 

Avató beszéd 

Tisztelt Vendégek! Kedves megjelentek! Újszásziak és nem újszásziak! 

Nagy örömömre szolgál, hogy én köszönthetem önöket, aki társadalmi ösztöndíjasként kerültem Újszászra, és itt dolgozom már 49 éve háziorvosként, s egyben az önkormányzat egészségügyi tanácsnoka vagyok. 

Az újszászi emberek nagyon szerencsések. Nem érezték soha a hazánkban levő orvoshiányt, mindig volt és van orvosuk. Nem bombázom önöket évszámokkal, de egy kis visszatekintés nem árt. Kezdetben volt Kossuth doktor, utána Mazúr dr. Majd dr. Csiszér Miklós nevezetes orvosunk, azután Nemes doktor, Ördög doktor, majd én: dr. Szóró Magdolna. Ekkor még 2 és fél körzet volt Újszászon, plusz egy fél körzet Szászberek, amely ekkor még csatolt községként ide tartozott. Sikerült Szászberekre egy önálló üzemkörzetet szervezni az akkumulátor gyár, baromfifeldolgozó és a falu lakossága számára. Így Újszászon 3 önálló körzet jött létre. A lakosság létszáma megengedte, hogy fejlesztésként létrehozzuk a 4. háziorvosi szolgálatot, melynek vezetője dr. Matosevics Ilona lett. A gyermekek létszáma alapján sikerült gyermekkörzetet is megvalósítani, orvosuk: dr. Nagy Valéria. 

A nyugdíjba menő kollégák helyett is sikerült orvosokat szerezni, dr. Batki Erzsébet és dr. Karácson János személyében. Utóbbi orvossal két legyet ütöttünk egy csapásra, hiszen az ő üzemorvosi tevékenységének köszönhetően nem kell Szolnokra menni alkalmassági vizsgálatokra az újszászi intézményekben dolgozóknak. 

Az orvosok segítői az ápolónők. Közülük legtöbben az én szolgálatomnál töltve gyakorlati idejüket, szerezték meg diplomájukat. Méghozzá olyan jó eredménnyel, és úgy végezve munkájukat, hogy pl. Battyányi Józsefné “Megyei egészségügyi díj”-at kapott, Takács Zoltánné pedig “A megye ápolója” díjra vált méltóvá. Az orvos írnokok is igen fontos oszlopai a szolgálatoknak, de még a takarítónők is, hiszen ez bizalmi állás. 

Mindig volt védőnői szolgálat is. Itt is volt társadalmi ösztöndíjas, volt, aki pályázat útján nyerte el a státuszt, közülük egyikük családi indíttatásból is. ő Ágotai Emese, aki minden évben megszervezi az újszászi „egészségnapot”, az igen nagy sikerű szűrővizsgálatot. Működik városunkban fizikoterápia. 

A fogorvosi ellátás is megoldott, jelenleg két végleges működésű szolgálat látja el a város betegeit. Egyikük dr. Kovács Nikoletta, másikuk szintén családi indíttatásúként pályázta meg a státuszt. ő dr. Ágotai Ede. Nagyon büszke vagyok, hogy olyanokká neveltük a családtagjaimat, hogy itt maradtak városunkban. Dr. Batki Erzsébet, dr. Karácson János és dr. Nagy Valéria végre egy szép tágas rendelőben végezhetik munkájukat, hiszen mindenki tudja, milyen körülmények között dolgoztak. És végre, a védőnők is elkerülnek a 100 éves, egészségtelen „Egészségház”-ból emberi körülmények közé. 

Végezzük a megelőzést, a gyógyítást. Ennek sikere azonban nem teljesen az orvosokon és az egészségügyi dolgozók munkáján múlik. Maguknak az embereknek is kell azért tenniük, hogy minél tovább egészségesek maradjanak. Ezen gondolkozzon el mindenki, s tegyen is érte! Átadjuk az egészségházat, s kis idő múlva már természetesnek találjuk, hogy van. A jót hamar megszokjuk, s máris más vágyaink lesznek. amit meg kell valósítani. A sok „jó” arra sarkall bennünket, hogy tudatosítsuk másokban is: Újszász egy élhető kisváros, ne legyen elvándorlás. Iratkozzanak be sokan iskoláinkba, ne legyen kevés gyerek, ne kelljen leépíteni a jól felépített rendszert. 

Dr. Szóró Magdolna 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.