Komplex energetikai korszerűsítés Újszász településén

 

Kedvezményezett neve: Újszász Városi Önkormányzat
Projekt címe: Komplex energetikai korszerűsítés Újszász településén
Projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-JN1-2022-00037
Szerződött támogatás összege: 243 784 413,- Ft
Támogatás mértéke: 100 %
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.08.31.

 

Projekt tartalmának bemutatása:

Újszász Városi Önkormányzat a jelenlegi gazdasági helyzetben igyekszik havi kiadásait a lehető legkisebbre csökkenteni. Az intézmények fenntartása jelentős terhet ró a költségvetésre, kiváltképp a téli időszakban. Ennek oka főleg az épületek nem megfelelő energetikai adottságaiból adódik. A település legtöbb közintézménye elavult, a kor követelményeinek nem megfelelő. A szigetelés hiányossága miatt az épületek fűtése során magas a hőveszteség, ez megakadályozza a komfortos hőmérséklet elérését az épületekben. A projekt által érintett épületek közül a Szociális Otthon műemléki védelem alatt álló épület. Használatából és méretéből eredően jelentős elektromos fogyasztással rendelkezik. A fűtési rendszerek egy része szintén elavult, hatásfoka jelentősen csökkent az elmúlt években. Ezen tényezők együttesen eredményezik a szükségtelenül magas költségeket. Mindemellett a település elkötelezett a megújuló energiaforrások hasznosításának propagálásában és lehetőségeihez mérten kiveszi részét a környezettudatos megoldások alkalmazásában is.

Mindezekre alapozva alakította ki a település a komplex zöld megoldásokra alapozott fejlesztési koncepcióját, amely tartalmaz:

  • Külső nyílászárók cseréje korszerű nyílászárókra;
  • Külsőfal hőszigetelése,
  • Külső fal hőszigetelő festése,
  • Padlásfödém hőszigetelése,
  • Radiátorok termosztatikus radiátorszelepekkel való korszerűsítése,
  • Napelemmel való napenergia hasznosítása,
  • Hőszivattyú telepítése.

A projekt célja: havi kiadások szignifikáns mérséklése az energetikai jellemzők javításával, a rentábilis működés biztosítása az önkormányzat hosszú távú működéséhez, a CO2 terhelés javítása, ÜHG kibocsátás csökkentése, környezettudatos szemlélet erősítése, a hazai megújuló energia hasznosítás arányának növelése.

A település több lépésben igyekszik kivitelezni közintézményeinek felújítását, amelynek egyik kiemelkedően fontos része a pályázatba bevont intézmények épületeinek energetikai racionalizálása. Hosszú távon az önkormányzat célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben önellátóvá tudja tenni épületeit, azaz működésükben minél kisebb mértékben függjenek a külső költségvetési forrásoktól. A megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiák alkalmazása révén a fenntartási kiadások idővel minimalizálódnak, az így megtakarított pénzügyi források pedig egyéb jellegű fejlesztési célokra lesz fordítható.

A TOP_PLUSZ-2.1.1-21 kódszámú - ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE elnevezésű felhívás keretében Újszász Városi Önkormányzat támogatást nyert a Damjanich út 2. címen található könyvtár és az Akácfa út 90. címen található Szociális Otthon energetikai korszerűsítésére, ezzel is hozzájárulva az intézmények működési költségeinek csökkentéséhez környezettudatos megoldások alkalmazása révén.

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.

A projektben foglalt tevékenységek hozzájárulnak az önkormányzatok által működtetett intézmények primerenergia-fogyasztásának csökkentéséhez, valamint az intézmények ÜHG-kibocsátásának csökkentéséhez, továbbá, a beruházás eredményeképp növekszik a megújuló energiatermelési kapacitás.

A projektről bővebb információt a www.ujszasz.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
Újszászi Polgármesteri Hivatal
telefonszám: 06-56/552-022
e-mail cím: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.