Honlap Zöld sarok Homoktövis
Homoktövis Nyomtat Email
Információk - Zöld sarok
2011 július 26. (kedd) 18:21

A 2011. július 28-ai testületi ülés 2. napirendi pontja: A foglalkoztatás elősegítésére, pénzügyi konszolidáció megvalósítására vonatkozó előterjesztés megtárgyalása.

 

Homoktövis
Hippophaë Rhamnoides

A homoktövis tulajdonságait hosszú idők óta ismerik Közép-Ázsiában, ahol a növény őshonos.

A homoktövis apró, narancssárga, vitaminokban gazdag bogyóval vonzó dísz- és haszoncserje. Mielőtt felismerték volna magas vitamintartalmát, a kissé terjedelmes bokrot, amely néha kis fává is megnő, erős gyökérzete miatt szinte kizárólag lejtők és dűnék megkötésére használták. Kertekben és parkokban díszcserjeként is ültetik.

 

 

A drogot az ezüstfafélék családjába (Eleagnaceae) tartozó növény álbogyótermése szolgáltatja (Hippophae rhamnoides fructus). A borsónyi, kerek, vagy ovális, sárgásvörös vagy narancsvörös színű, savanykás, aromás ízű termés 0,12 – 1,4 % C-vitamint, B-vitamin komplexet, E-vitamint, karotinoidokat, flavonoidokat, zsíros olajat, szabad cukrokat tartalmaz. C-vitamin tartalma jelentősen meghaladja pl a citrom vitamintartalmát.

A termésből C-vitamin tartalmú szörpöket, üdítőket, szószokat készítenek. Kiváló szabadgyök-fogó. Antioxidáns hatású fenoloidjai, karotinoidjai és C- valamint E-vitamin tartalma szinergikus antioxidáns együttest alkot.

Mindennek köszönhetően a homoktövis készítményeit a szervezet védekezőképességének erősítésére ajánlják megnövekedett vitaminszükséglet esetén is előnyös (dohányzók, sportolók).

 

 

A magból préseléssel nyert magolajat, amely telített és telítetlen zsírsavakat, karotinoidokat, E-vitamint, fitoszterolokat és foszfolipideket tartalmaz a bőr sugárkárosodásának (napfény, röntgensugárzás) kivédésére, valamint a sebgyógyulás elősegítésére javasolják.

A homoktövis termés sokoldalú élettani hatása miatt kiválóan használható fel különböző termékek (lekvár, ivólé, likőr, bor, gyógyászati készítmények, stb.) formájában az egészséges táplálkozás részeként, illetve annak kiegészítésére.

A homoktövis gyógyhatása az alábbi területeken érvényesül:

 • koszorúér betegségek
 • magas vérkoleszterin szint
 • szívritmus rendellenességek
 • koleszterin lerakódás
 • flavonoid vegyületei jótékony hatásúak a szívizomra
 • zsíroldó hatása javítja a szívműködést
 • immunrendszer erősítő
 • száj-, hüvely- és végbélnyálkahártya gyulladás
 • fogínygyulladás
 • méhnyak- nyálkahártya sérülés
 • sugársérülés
 • égési-, forrázási sérülés
 • nyombél- és gyomorfekély

 

 

A termesztés technológiája

A növény termesztése termelési integráció keretében kerül sor, amely a feldolgozás és értékesítés területén nyújt megfelelő biztonságot.

A termőterület kiválasztásával szemben nincs nagy igény, csak arra kell ügyelni, hogy lehetőleg ne mélyfekvésű területen történjen az ültetés. Aszályos időszakban elképzelhető, hogy szükséges némi vízpótlás öntözéssel, elsősorban a magasabb termőhozam elérése érdekében.

A homoktövis kétlaki növény, a telepítés során 90%-ban nőivarú és 10%-ban hímivarú alanyt kell ültetni. 1 ha terület esetében 1200 tő nőivarú és 120-150 tő hímivarú alany kerül telepítésre.

A szaporító anyag vagy szabad gyökerű, vagy konténeres formában áll rendelkezésre 500-700 forint bruttó egységáron.

A telepítése az altalaj lazítása után 40x60 cm-es ültető gödörbe történik úgy, hogy az ültetőgödör aljára szerves trágya kerül, majd föld, aztán homoktöltés, és tányér kialakításával kerül elültetésre az alany. A sortávolság 4 méter, a tőtávolság pedig 1,8 – 2 méter.
A művelés alapvetően a gyomtalanításra korlátozódik, a sorok között rotációs kapával vagy fűnyíróval, a tövek között pedig kézi kapálással. Aszály esetén néhány esetben öntözés is szükséges.

A gyümölcs szüretelése úgy történik, hogy az ültetvényt a talaj felszínétől 60-80 cm-es magasságban levágjuk. A levágott ágak gyümölccsel együtt 6-10 órán belül hűtőházba kerülnek (-20-30 oC-on), így a lefagyott ágakról a gyümölcs lerázható és légszelektoros tisztítás után zsákolható. A gyümölcs tárolása továbbra is -20-30 oC-on történik. A szüretelés ily módja miatt az ültetvény csak két évente ad termést.

 

Ajánlott oldalak:

HáziPatika.com

Wikipédia

homoktovis.lap.hu

 

Utolsó frissítés: 2011 július 29. (péntek) 13:27
 
Polgármesteri Hivatal Ügyfélfogadási rendje
Járási Hivatal Ügyfélfogadási rendje

Testületi ülések, előterjesztések Jegyzőkönyvek Rendeletek


Újszászi Híradó 2016. február
Újszászi Híradó archívuma

Mi írtuk iskolaújság

Jánoska Antal

Picasa Web képtár
Picasa Web képtár
Lábtoll-labda hírek Picasa Web képei
Kormányablak
magyarorszag.hu
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal
Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala
Magyar Államkincstár
Magyar Lábtoll-labda Szövetség
Rózsa Imre Középiskola és Kollégium, Újszász
Újszászi Mihály Általános Iskola
Újszász Városi Művelődési Ház és Könyvtár

Mobilkód
Copyright © 2016 Újszász város honlapja. Minden jog fenntartva.