Kedves, és kihívásokkal teli hónap kezdődik szeptember 1-jével. Kedves, mert sok szép ünnep van ebben a hónapban is. A teljesség igénye nélkül felsorolok néhányat: magyar Egyházunk és Szlovákia Egyháza szeptember 7-én a három kassai vértanúra, Pongrác István, Kőrösi Márk és Grodecz Menyhértre emlékezik, akik 1619-ben rettenetes fenyegetések ellenére sem tagadták meg katolikus hitüket, hanem inkább vállalták a válogatott kínzások következményeként elviselt halált. ők mindhárman a kereszténység egységéért vállalták a vértanúságot.

Másnap – 8-án – Kisboldogasszony, vagyis Szűz Mária születésének ünnepe, 12-én pedig névnapja van. (Ezen a vasárnapon lesz a szászbereki templom búcsúja). Kétségtelen, hogy Szűz Mária születéséről a Szentírás semmit sem ír, de az ő üdvtörténeti hivatása igenis megkívánja, hogy születését megünnepeljük.

14-én a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe van, amikor is Egyházunk Jézus értünk szeretetből vállalt szenvedésére és kereszthalálára irányítja figyelmünket. Másnap Szűz Máriának, a fájdalmas Anyának emléknapja van, amikor a kereszt alatt álló Máriára gondolunk, aki mindannyiunknak példát ad az együtt érző szeretetre, de ez a nap arra is alkalmas, hogy visszaemlékezzünk arra, hogy a kereszten függő Jézus rábízott bennünket Szűz Máriára, hogy ő legyen a mi Anyánk.

Néhány évtized óta szeptember utolsó vasárnapja a Szentírás (vagy más szóval Biblia) ünnepe. Jól illik ez az ünnep ennek a hónapnak a végére, mivel ezekben a napokban három olyan szentnek is ünnepe van, akik kiemelten fontos kapcsolatban voltak a Szentírással: Szent Máté napja 21-én van. Az Újszövetségi Szentírás első könyvének a Máté evangéliumnak ő a szerzője. 24-én Szent Gellért ünnepe van, aki különösen kitűnt a Szentírás-tudományban és az evangélium hirdetésére Szent István király kérésére maradt hazánkban, és lett Szent Imrének, István király fiának nevelője, majd csanádi püspök. 1046-ban a – később róla elnevezett – Gellért-hegyről letaszították, és így lett vértanú. Szeptember 30-án Szent Jeromos emléknapja van, aki Damazus pápa megbízására 20 év alatt elkészítette a héber és görög nyelvű szentírási szövegek teljes latin nyelvű fordítását, a Vulgátát (=elterjedt), amelyet aztán a pápa – a fordítások egységessé tétele céljából – általánosan kötelezővé tett.

Szeptember hónap a tanulóifjúság és a szülők, nevelők számára ugyanakkor nagy kihívás. Számtalan feladat vár megvalósításra. Most a tanév elején jó tudatosítani, hogy a tanév sikere elsősorban nem attól függ, hogy a tanulók többet tudnak, hanem attól, ha jobbak, emberebb emberek lesznek. Ehhez igenis szükség van az isteni segítségre. Ezért tanévkezdő szentmisét tartunk Zagyvarékason szeptember 12-én délelőtt fél 10-kor, Szászbereken de. 11-kor, Újszászon pedig este 6-kor. Erre az alkalomra szeretettel várjuk a kedves szülőket, nevelőket és tanulókat.

Miklós János plébános

***

Mint köztudott, az újszászi temető a gaz és szemét miatt katasztrofális állapotban van, ezért szeptember 11-én, szombaton reggel 8 órára szeretettel várjuk minden segítőkész testvérünket, hogy a temetőt rendbe tegyük. Kérjük, hogy aki tud segíteni, hozzon magával bozótvágásra alkalmas eszközt és gereblyét. Előre is köszönünk minden segítséget.

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.