Bérmálás és hálaadás

 

Nagy ünnepe volt október 10-én újszászi egyházközségünknek. Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök 11 fiatalt részesített a bérmálás szentségében, és egyben hálaadó szentmisét tartott templomunk fennállásának 125 évéért, és ugyanakkor a Boldogságos Szűz Máriának, a Magyarok Nagyasszonyának oltalmába ajánlotta egyházközségünket, amelynek – természetesen – szerves része a szászbereki hívek közössége is.

 

Dr. Beer Miklós megyéspüspök a bérmálkozáson
(Fotó: Juhász Attila)

 

Öröm arra gondolni, hogy az eltelt 125 év alatt mennyi isteni kegyelem áradt Újszász népére e templom megszentelt falai között: hányan lettek a keresztség által Isten gyermekeivé és Egyházunk tagjaivá, hányan részesültek a bérmálás ajándékában, hányan tisztultak meg a bűnbánat szentségében, a szentgyónásban, hányan és hányan részesültek szentáldozásban, hányan kötöttek egymással életre szóló, szent szövetséget a házasságkötésben, hány beteg testvérünk nyert megerősítést a betegek szent kenetének felvétele által. Hány és hány szív találta meg ennyi idő alatt ebben a templomban hitét, szíve nyugalmát, békéjét. Elsorolhatatlanul sok az az ajándék, amit Isten az ő jóságos szeretetében ebben a szent hajlékban és ezen kívül adományozott az egyházközségünk területén élő népnek. Valóban méltó és igazságos, hogy mindezekért ujjongó szívvel hálát adjunk. A hála mellett nagyon is igazságos a köszönet mindazok iránt, akik az eltelt idő alatt templomunk jótevői voltak. Külön említésre méltó az Orczy család, akik annak idején tetemes összeggel támogatták templomunk építését, és még napjainkban sem feledkeznek meg templomunk gondjairól. Elismerés illeti azt az áldozatkészséget, amellyel rendbe hozatták a templom szentélye alatt lévő kriptát, és azon felül is többszöri jelentős adományaikkal támogatták templomunkat. Örvendetes volt együtt ünnepelni, együtt hálát adni az Orczy család jelenlévő tagjaival. De nyilvánvalóan köszönet illeti a névtelen ezreket is, akik az eltelt egy és negyed század alatt munkájukkal, áldozataikkal templomunkért fáradoztak.

 

A bérmálkozók
(Fotó: Juhász Attila)

 

A bérmálási készület idején a bérmálandóknak többször is kihangsúlyoztam, hogy ha hűségesek maradnak hitükhöz, akkor ők lesznek egyházközségünk jövőjének oszlopai. Az a tény, hogy ők eljutottak a bérmálásig, a mai világban nem csekélység. Köszönhető ez kedves szüleiknek, korábbi és jelenlegi hitoktatóiknak és sok-sok hívő imájának, áldozatának és – nem utolsósorban – saját személyes döntésüknek. Mindannyiunknak továbbra is imádkoznunk kell értük, hogy valóra váljon az a nagyszerű álom, hogy ők lesznek egyházközségünk jövőjének oszlopai, már csak azért is, mert épp az ő életkoruk nem csak a nagy döntések, de a nagy kísértések ideje is.

Örömmel tapasztalhattuk mindannyian, hogy egyházmegyénk püspöke közvetlen kedvességével méltán képviselte Egyházunknak az emberek iránti szeretetét.

Ezúton is szeretném megköszönni mindazok fáradozását, akik igyekeztek széppé tenni egyházközségünk ünnepét és nem utolsósorban azt, hogy a hívek közössége a szentmise közbeni perselyezés során – kihasználva az alkalmat – 102 480 Ft-ot adott össze a vörös iszapár áldozatainak megsegítésére. Isten fizessen meg minden nagylelkű adományt!

Miklós János
plébános

***

Felhívjuk a kedves hozzátartozók figyelmét, hogy a temetőben 1985 előtt váltott sírhelyek megváltása lejárt. Az állami törvények szerint ezek a sírhelyek bárki számára újraválthatók, ezért kérjük, hogy aki ilyen sírhellyel rendelkezik, és szeretné azt megtartani, szíveskedjék azt újból megváltani.

Hivatalos idő a plébánián hétfőtől péntekig naponta 8-12 óráig.

Tel.: 366-391.

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.