Farkas István: „Unod a bezártságot és szereted a természetet, akkor csatlakozz hozzánk! Január 10-én vasárnap (Újszász - Zagyvarékas - Újszász) Zagyva-gát gyalogtúrán. A táv kb. 16.0 km, mindenki számára kényelmesen teljesíthető. Indulás az Újszász Városi Sportcsarnoktól 9:00 órakor. Érkezés ugyanoda várhatóan 13:00-14:00 órakor. Az ÚVVSE szabadidős szakosztálya mindenkit vár szeretettel.” A felhívásra 16-an vágtak neki a távnak. A -2 fok körüli téli időben, a fagyott talajon jól haladt a csapat, amelynek korelnöke, a 77 éves Szurmai Béláné volt. A túrázók a Zagyva-gátat a Zagyvaparti Idősek Otthonánál érték el, majd a 32-es utat keresztezve a hídtól a bal parti kanyargós gáton haladtak a zagyvarékasi hídig. A kissé megáradt folyó, a zúzmarás fák, nyulak és őzek kínáltak látnivalót.

 

Fotó: Farkas István, Fehér János és Szaszkó Nándor

 

A zagyvarékasi híd környékén legutóbb 2019 januárjában járt a társaság. Már akkor megkezdődtek az árvízvédelmi munkák. Most a híd előtti részen nagy földmunkák nyomai látszottak, a híd utáni részen pedig magas betontámfal épült a község védelmére. A túrázók szomorúan állapították meg, hogy az építkezés során lebontották és apróra darálták az 1890-es években épült zagyvarékasi malmot és magas kéményét.

Hazafelé a jobb oldali gáton vezetett az út. Néhányan felvállalták az építkezés miatt feldúlt szakaszt, a többség azonban a hídtól a falu széléig a zagyvarékasi járdákon gyalogolt.

A tervezett tempóban 13:30-kor mindenki visszaérkezett a sportcsarnokhoz, ahol a futókörön teljesített tiszteletkörrel zárult a túra. Búcsúzkodás közben szó esett a februári túráról, amelynek úti célja a tervek szerint Jászalsószentgyörgy lesz.

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.