2024. február 4. és 8. között Újszász testvértelepülésén, a Hargita megyei Csíkcsicsóban népszerűsítettük a lábtoll-labdázást az általános iskolások körében, esténként pedig a szomszédos Csíkrákosban tartottunk edzéseket a helyi versenyzők számára. Az Újszász képviseletében Erdélybe utazó delegáció tagjaiként három lábtoll-labdázó -Dobozi Boglárka, Farkas Lilla és Szaszkó Dorka- kapott lehetőséget arra, hogy a székely fiatalokat megismertessék a délkelet-ázsiai sportággal. 

Már a kiutazás nagy izgalmakat rejtegetett magában, hiszen Dorkának a határátkelőtől haza kellett mennie, majd útlevelét magához véve, vonatra ülve ismét nekivágott a körülbelül 560 km-es útnak. Mindeközben Bogi és Lilla már elfoglalhatták szállásukat egy székely családnál, ahol három olyan kisfiú is lakott, akik a következő napokban az iskolában is találkozhattak a lábtoll-labdázással.

 

 

Az első napon egy gyors létesítménytúra keretében ismerkedtünk meg az újonnan felújított általános iskolával, majd a sportcsarnokba indultunk, ahol két nap alatt szinte minden csíkcsicsói és csaracsói gyermek megfordult a csapatunk által tartott testnevelés órákon. A rendhagyó tanítási órákat rövid atletikus bemelegítéssel és nyújtással kezdtük, majd csoportokba rendeződve az alapérintéseket sajátíthatták el a gyerekek. Minden órát játékkal zártunk, ahol a kisebbek a szerva gyakorlását segítő labdacsatában, a nagyobbak indián játékban tehették próbára ügyességüket.

Esténként a szomszédos településre utaztunk, ahol olyan lábtoll-labdázókkal edzettünk, akik évről évre részt vesznek a Hungarian Openen. Azon túl, hogy meccseket játszottunk velük, számos olyan gyakorlatot mutattunk nekik, melyekkel színesíthetik edzéseiket, labdabiztosabbak lesznek és pontosabb lesz a játékuk. Többek között ilyen volt a célba rúgás, szedés gyakorlása, nagy indián játék, passzolást elősegítő feladatok. Rövid kurzusunk végén úgy éreztük, hogy számos elemet tudtak hasznosítani a csíkrákosiak a tanultakból a pályán. Az előttünk álló időszakról egyeztetve ígéretet kaptunk, hogy amennyiben lehetőségeik engedik, idén is részt vesznek a Hungarian Openen, ahol már sokkal színvonalasabb játéktudással szeretnének bizonyítani.

Erdélyi tartózkodásunk zárásaként kirándulni mentünk az újszászi delegáció többi tagjával együtt. Ugyan friss hó hiányában elmaradt a lovas szános túra, azonban így is remek programokban vehettünk részt. Elutaztunk Székelykeresztúrra, ahol Petőfi Sándor történelmi jelentőségű körtefája előtt állva hallgattuk meg Bogárné Simon Klára előadásában nagy magyar költőnk versét. Ezt követően Segesvár óvárosában Dobozi Róbert kalauzolt minket a világörökség részének minősült csodálatos helyszíneken. A középkori német építészet műemlékei, a diáklépcső, a Csizmadia-torony, az óratorony és a Drakula néven elhíresült Vlad Tepes szülőháza igazán megragadó látnivalói a városnak. Az utolsó esténket Székelyudvarhelyen töltöttük, ahonnan reggel egy gyors városnézés után indultunk haza Korondon át.

Bízunk benne, hogy a július 18-21-én rendezendő Hungarian Openre nagy létszámú székely csapat érkezik, illetve együttműködésünket szorosabbra fűzhetjük a továbbiakban.

Farkas Lilla

Fotó: Dobozi Boglárka, Farkas Lilla és a csíkcsicsói iskola tanárnői

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.