Már hagyomány, hogy újszásziak is részt vesznek csehországi asztalihoki-tornákon, és idén is meghívást kaptak a csehországi Brnóba, a 2023. május 20-21-én rendezett Czech Openre. Az asztalihoki több játékot is lefed. A biliárdhoki a gombfocihoz hasonló pöckölős játék, ebben a korong formájú „játékosokat” egy mini hokiütővel kell mozgatni a táblán, a rúdhokiban a csocsóhoz hasonlóan mozgatnak hokibábukat, a léghokinál egy árammal működő biliárdasztal méretű gép a játéktér, melynek tetején ütőkkel és koronggal "ping-pongoznak".

A magyar résztvevők a lábtoll-labda és az asztali játékok kooperációja révén utaztak ki a versenyre. Az újszászi fiatalok már pénteken kiutaztak Brnóba, és este még egy gyalogtúrának is beillő városnézést tudtak le, és közben Spielberk várából is élvezték a kilátást.

 

A magyar csapat

 

A Kanalas Márióból, Bakos Dávidból és Berkó Sándorból álló csapatot utóbbi készítette fel a szabályokból, hiszen Európa-bajnoki tapasztalatokkal és Magyar Kupa-győztesként már rutinos játékosnak számít. Bakos Dávid először játszott asztali hokit, Kanalas Máriónak volt gyakorlata, de most először versenyzett. Ők ketten Csehországban is először jártak.

A nemzetközi tornán hét ország képviseltette magát: Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna, Moldova, Magyarország és Olaszország. A 24 asztalon lebonyolított, svájci rendszerű, 7 fordulós versenyt jól kezdte az újszászi csapat a 94 fős mezőnyben: négy forduló után Berkó (2 győzelem, 2 döntetlennel) veretlenül állt a 22.helyen, amíg Kanalas gyorsan megszerezte első döntetlenjét, Bakos pedig első győzelmét. Berkó végül képzett játékosok ellen, szoros mérkőzéseken, apró különbségekkel bukott el, így nem szerzett több pontot (68.hely), míg Bakos a tabella aljáról érkezve, könnyebb ellenfeleket legyőzve tornázta fel magát a nagyszerű 53.helyre, amivel a legjobb magyarként zárt. Kanalas sem volt messze a bravúrtól, Jozef Matuscin ellen feszült mérkőzésen kapott ki (1-2), de így is 7 ponttal zárva megelőzött jó néhány játékost (76.hely).

Az esti programban négyfordulós rúdhokiversenyt rendeztek, rájátszással, a mezőnyben két magyarral. A versenyen komoly nehézségek adódtak: több asztalon is félbe kellett szakítani a meccset, mert a játékok bábui, vagy nem forogtak jól, vagy pedig az alsó tartóeszközök estek szét. Ebben a játékban - noha készültek a versenyre - sem Kanalas, sem Berkó nem szerepelt jól, bár itt is voltak szoros meccsek. Végül az utolsó fordulóban egymás ellen gól nélküli döntetlennel zárták a versenyt, így mindkettőjüknek sikerült két olaszt megelőzni a tabellán (19-20. hely).

Ezzel párhuzamosan indult el egy másik teremben, a biliárdhoki csapatverseny, ahol négy nemzet mérkőzött: cseh, ukrán, magyar és olasz. Amíg Kanalas és Bakos minden mérkőzését elveszítette, addig Berkó a cseh játékostól egy kiélezett meccsen kapott ki (1-2), majd az olasz válogatott játékosával 1-1-es döntetlent játszott. Reálisan nézve, nagyobb akarattal, kitartással és koncentrációval a magyar csapat kupát hozhatott volna haza, ha a négy nemzetből egyet megelőzött volna. Esti programként az újszásziak cseh söröket és borokat ittak, sétáltak a jó levegőn.

A verseny második napján a játékosok átszelték a várost, hogy Brno másik végében léghoki küzdelmeken vegyenek részt. A kétasztalos versenyen öt mérkőzése volt mindenkinek, amivel a negyeddöntőkbe lehetett kerülni. A magyarok kétszer is játszottak egymással. Rögtön az első körben a Bakos-Berkó-párharcból utóbbi, míg a Kanalas-Bakos-meccsből előbbi került ki győztesen. A tapasztalt játékosok ellen a legközelebb Berkó állt a bravúrhoz, hiszen három mérkőzésen is csak 5-7-re veszített. Bakosnak is lehetett volna győzelme: a mezőnyhöz képest gyengébb képességű Vyskocil ellen 5-0-ra vezetett, rossz taktikával innen kapott ki 5-7-re. A magyarok így az utolsó 3 helyen végeztek (26. Berkó, 27. Kanalas, 28. Bakos).

A verseny után is belefért még némi városnézés, a vasútállomásig sétálva élvezték a nyár érkezését, útközben a Luzánky parkban is megálltak.  A rövid kiruccanás, néhány nehézség ellenére jól telt, mindenki élményekkel gazdagodott. A magyar-cseh barátság töretlenül folytatódik, az újszásziakat meghívták a világbajnokságra, amelyet jövőre rendeznek meg Prágában, míg idén nyáron a lábtoll-labda Hungarian Openen lehet majd ismerősként üdvözölni már visszatérő cseheket.

Berkó Sándor

 

Katedrális

 

Életkép

 

Bakos akcióban

 

Berkó akcióban

 

Kanalas Márió - Berkó Sándor

 

Bakos Dávid - Kanalas Márió

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.