2019. június 20-án a magyar ifjúsági és junior lábtoll-labda válogatott és kísérői öt napra Tajvanba utaztak, ahol a kétnapos nemzetközi lábtoll-labda és shuttleball találkozó keretében tajvani ifjúsági és felnőtt csapatokkal mérkőztek. A 26 fős küldöttségből 23-an újszásziak voltak: Bakó Lili, Diós Letícia, Ézsiás Fanni, Ézsiás Zsófia, Farkas Balázs, Farkas Lilla, Kanalas Renátó, Kovács Evelin, Kovács Márton, Kökény Martin, Kökény Zoltán, Molnár Dániel, Molnár Gergő, Szaszkó Dorka, Tóth Gábor és Vachal Krisztina játékosok, Farkas István, Fehér János, Kasza József, Kovács Nándor, Paplanos Tibor, Tánczos Krisztina és Veres Pál kisérők. A játékosokhoz Horváth Gergő (Nagykanizsa ZSE) és Horváth Orsolya (Pusztaszer PISZE SE), a kísérőkhöz Vágó Tibor (Pusztaszer PISZE SE) csatlakozott. A Chinese Taipei Shuttlecock and Shuttleball Association most viszonozta a három évvel korábbi újszászi vendéglátást. A játékosok utazását a Nemzeti Tehetség Program támogatta. A kísérők saját költségen utaztak.

A 18 tagú csapatban 11-en a Magyarország jó tanulója – jó sportolója díj többszörös tulajdonosai. Hatan – Bakó Lili, Diós Letícia, Ézsiás Fanni, Ézsiás Zsófia, Farkas Lilla, Horváth Orsolya – június elején kaptak értesítést, hogy a 2017/2018. tanévi kimagasló tanulmányi és sporteredményeik alapján ismét elnyerték a díjat. A csúcstartó Farkas Lilla, aki már hetedszer érdemelte ki az elismerést. A jó tanulók mellett nehéz anyagi körülmények között élő tehetséges fiatalok is helyet kaptak a csapatban. Valamennyien serdülő, ifjúsági és diákolimpiai bajnokok. Többen már a felnőtt mezőnyben is helyt álltak. Farkas Balázs, Kanalas Renátó, Kökény Martin és Kökény Zoltán rendszeresen érmeket csípnek el a felnőttek elől. Vachal Krisztina és Farkas Lilla ifjúságiként jelenleg a felnőtt női mezőny legjobbjai. Augusztusban világbajnoksági résztvevők.

 

Hajnali indulás

 

Az első csapatkép

 

Megkezdődött a nagy utazás

 

Sorban állás a Liszt Ferenc repülőtéren

 

A repülőn

 

Párizsban

 

Tóth Gábor a Párizs - Tajpej járaton ünnepelte 37. születésnapját

 

Megérkezés Tajpejbe

 

A fogadó bizottsággal a tajpeji repülőtéren

 

Tajvani buszozás

 

Az első tajvani ebéd

 

Pálcikával

 

A tajpeji metrón

 

Taipei 101

 

A városháza múzeumában

 

Aratás

 

Pagoda

 

Kovács Evelin

 

Kilátás a 87. emeletről

 

Fenn a toronyban

 

Ézsiás Fanni, Ézsiás Zsófia és Diós Letícia

 

A kilátó teraszon

 

Vacsora

 

Kilátás a szállodából

 

Hidak

 

Tajpeji utcán

 

Utcarészlet

 

Plakát

 

Tolmácsok

 

Wen Chih Yao, a Tajvani Lábtoll-labda Szövetség elnöke

 

Google Photos

Fotó: Fehér János

 

Lábtoll-labda az Aktív Rádióban:

 

 

Budapest – Párizs, Párizs – Tajpej útvonalon hosszú, 16 órás utazás után érkezett meg a csapat Tajvan fővárosába. Gyors elhelyezkedés után rögtön kínai ebéd várt a magyar csapatra. A forgatható üvegasztaloknál halat, polipot, kagylót, rákot, sok zöldséget és rizst tálaltak részükre. A különleges ételekkel becsülettel megküzdött mindenki. Ebéd után városnézés következett. Először a Városházára látogattunk, ahol Tajvan és Tajpej történelmével ismerkedtünk meg. Utána a Taipei 101 felhőkarcolót kerestük fel, amely egy 509,2 méter magas, 101 emeletes épület. 1999-től 2004-ig építették, és 2004. december 31-én adták át tűzijáték kíséretében. 2009-ig a világ legmagasabb épülete volt. Évente egy millió látogatója van. Jelenleg már csak 9. a magas épületek rangsorában, de még mindig a világ leggyorsabb toronyházi liftjével büszkélkedhet, melynek sebessége 60,4 km/h. Ez a lift röpítette a 86. emeleti kilátóig az újszásziakat. A nap a Patio 46 étteremben nyitó, üdvözlő partival fejeződött be. Itt a nemcsak kínai, hanem európai és amerikai ételeket is lehetett enni.

Rövid akklimatizáció után a párás meleggel és a +6 óra időeltolódással is megküzdve a második nap a himnuszok, a rövid üdvözlő beszédek, fegyveres harci bemutató, deszkatörő karatézők és zsonglőr lábtoll-labdázók bemutatói után a Hujiang Senior High Schoolban, – amelynek fényújságján folyamatosan futott a magyar csapatot köszöntő szöveg – az ötfős shuttleball csapatok mérkőzéseivel megkezdődött a verseny.

A shuttleball egy tajvani eredetű játék. Magyarországon négy-öt éve játsszák. Igazán még nincs is hivatalos magyar neve. Formája után “ananász labdának”, nagysága miatt óriás lábtoll-labdának becézik a magyar gyerekek. Egy tíz centiméter átmérőjű gumilabdába tölcsérszerűen rögzítenek 15 centis tollakat, vagy egy a tollakat helyettesítő lila színű műanyag lapokból álló tölcsért. Nagysága miatt könnyebb eltalálni, mint a lábtoll-labdát, de jóval nehezebb irányítani. Ezért igen jól fejleszti a rúgó technikát.

Tajpejben ötfős csapatban, párosban és egyéniben kellett megmutatni a távol-keletieknek, hogy ezt a labdát is jól rúgják a magyarok.

A röplabda pályán magas hálóval játszott mérkőzéseken 2-2-re végeztek az ötfős csapatok.

A Farkas Balázs, Kanalas Renátó, Kökény Zoltán, Horváth Gergő, Tóth Gábor összeállítású csapat 2-1-re nyert a College Shuttleball Leauge ellen.

Szintén három játszmában nyert a Kovács Márton, Kökény Martin, Molnár Gergő, Molnár Dániel, Vágó Tibor összeállítású csapat is. Ők a Huilang High school csapatát győzték le.

Ügyesen játszottak a magyar női csapatok is, de mérkőzést nem tudtak nyerni a többségében fiúkból álló Chinese Taipei, ill. Team Taipei csapatai ellen.

Ézsiás Fanni, Farkas Lilla, Kovács Evelin, Szaszkó Dorka, Vachal Krisztina – SHEN YU-JU, TSAI CHING-TIEN, CHANG TUNG-LUN, FAN YU-HUNG, LIN TSAI-YING, CHEN YU-HSIANG, JHAO LIN-JIA, HUANG PEI-CHI 0-2

Bakó Lili, Diós Letícia, Ézsiás, Zsófia, Horváth Orsolya, Tánczos Krisztina – LIANG HSUEH-WEN, YANG CHIA-HAN, WEN CHIEN-HUNG, WANG YEN-KAI, HUANG XIN, CHANG TING-YA, WANG CHAN-HSIEN 0-2

A párosban együtt játszottak a férfi, a női és a vegyes párok. A 16 duó versenyében a hazaiak CHANG TUNG-LUN, CHEN YU-HSIANG kettőse végzett az első helyen. A döntőben a Horváth Gergő, Kökény Martin magyar párost győzték le 10-15, 15-13, 15-12-re. A magyar kettős nagyon jól kezdett. Horváth Gergő erősen talpalt szerváit nem bírták a tajvaniak. Kökény Martin nagyon jól szedett és jó feladásait Horváth Gergő brutálisan bombázta az ellenfél térfelére. A második játszmára taktikát változtattak a hazaiak. Rövidebb szervákat adtak és az ollózásban is pontosabbak voltak. Szoros játékban egyenlítettek. A harmadik szett is szoros volt. A tajvaniak a végén jobban koncentráltak, és övék lett az aranyérem. A további magyar helyezések: 5. Kanalas Renátó, Molnár Gergő, 6. Kovács Márton, Molnár Gergő, 10. Szaszkó Dorka, Vachal Krisztina, 12. Farkas Balázs, Kökény Zoltán, 14. Diós Letícia, Ézsiás Zsófia, 15. Ézsiás Fanni, Farkas Lilla, 16. Bakó Lili, Horváth Orsolya.

Az egyéniben két magyar és két tajvani játszott. A férfiaknál Wen Chien-Hung lett az első. 2. Tóth Gábor, 3. Farkas Balázs, 4. Wang Chan-Hsien

A versenyt és a magyar csapatot meglátogatta Nagy Izabella, a Tajpejben működő magyar misszió munkatársa, akinek nagyon tetszett a számára új játék, a tajvani és a magyar csapat játéka.

A második versenynapon lábtoll-labdázásban mérkőztek a résztvevők. A Farkas Balázs, Kanalas Renátó, Kökény Zoltán, Horváth Gergő, Tóth Gábor összeállítású team viszonylag könnyedén nyerte a csapatversenyt. Az érdekes lebonyolítás eredményeként több férfi csapatot legyőzve 3. Ézsiás Fanni, Farkas Lilla, Szaszkó, Dorka, Tánczos Krisztina, Vachal Krisztina.

Férfi páros: 1. Horváth Gergő, Kanalas Renátó, 2. Wen Chien-Hung, WangYen-Kai, 3. Farkas Balázs, Kökény Zoltán

Horváth Gergő Kanalas Renátóval is kiváló párost alkotott.

Női páros: 1. Ézsiás Fanni, Farkas Lilla, 2. Szaszkó Dorka, Vachal Krisztina. Kettős magyar győzelem.

Időhiány miatt a férfi és női egyéniben és a vegyes párosban nem játszották le a négyes körmérkőzést. Az első számú játékosoknak nevezettek az első helyért, a második számúak a harmadik helyért mérkőztek.

Vegyes páros: 1. LIANG HSUEH-WEN, CHANG TUNG-LUN, 2. Farkas Balázs, Kovács Evelin, 3. Molnár Gergő, Szaszkó Dorka

Női egyéni: 1. Vachal Krisztina, 2. LIANG HSUEH-WEN, 3. Farkas Lilla

Férfi egyéni: 1. WEN CHIEN-HUNG, 2. Tóth Gábor, 3. Kanalas Renátó, 4. CHEN YU-HSIANG

Váratlan, kellemetlen eredménnyel fejeződött be a verseny. Tóth Gábor két játszmában lábtoll-labdázásban is vereséget szenvedett a tajvaniak legjobbjától. Kanalas Renátó szép játékkal egyenlített.

A tajvaniak a shuttleballnak is köszönhetően sokat fejlődtek a lábtoll-labdázásban. Talán Franciaországban még nem, de két év múlva már nehéz ellenfeleik lehetnek a magyaroknak.

Utolsó nap kirándulás szerepelt a programban. A Yangmingshan Nemzeti Park volt az úticél, amely híres a cseresznyevirágairól, a forró forrásokról, a kénbetétekről, a fumarolokról, a mérges kígyókról, a túraútvonalakról és a tajvani legmagasabb alvó vulkánjáról, a 1120 m magas Hét Csillag-hegyről. A parkban szakadó esőben a bambuszok között kanyargó ösvényen másztunk fel a hegytetőre, ahol az eső és felhők miatt nem sokat láttunk, csak a fumarolából kitörő gőz süvítő hangját hallottunk és a kénszagot éreztük.

A fumarola olyan nyílás a földkérgen, vagy más égitest kérgén, amelyen keresztül gőz és gázok törnek a felszínre. A fumarolából kitörő vízgőz hőmérséklete általában 200-900 °C. A szabad levegőn a vízgőz kondenzálódik, az ásványi anyagok és a szennyeződések jó része kiválik belőle, innen a hegy fölött gomolygó füst. (Wikipédia)

A hegyi túra után egy elegáns étteremben zajlott a búcsúebéd. Utána shoppingolás következett az egyik előkelő plázában. (Nekünk túl drága volt.)

A vacsorával egybekötött eredményhirdetés és a búcsúzkodás a csapat szálláshelyén, a négy csillagos Beautiful hotelben zajlott. Minden versenyszámban szép érmeket kaptak a legjobbak. Emlékül a verseny pólóját is megkapta mindenki. A hosszú eredményhirdetés és a sok fotózkodás miatt a csapatok tervezett műsorának előadására már nem is maradt idő. Kasza József nemzetközi DJ azonban az Újszász dala angol és magyar nyelvű verziójának kétszeri lejátszásával nagy hangulatot teremtett. Mindenki táncra perdült. Táncolva fejeződött be a sikeres tajvani utazás. A tajvaniak nagyon szívélyes vendéglátók voltak. Reméljük, találkozunk még velük. Meghívtuk őket a jövő évi 25. Hungarian Openre.

Fehér János

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.