Nótával versenyeztek november hónapban azok az amatőr énekesek, akik valamilyen formában kapcsolatban állnak a nóta szeretetével, a zenével, maguk és mások szórakoztatásának örömére.

„Van egy ház a Tisza-parton” címmel a Szolnok Televízió által szervezett többfordulós nótaversenyen Újszász város színeit is képviselte Farkas Attila jó megjelenésű, intelligens, rendkívül udvarias és szerény fiatalember, a Szász Vendégház figyelmes, kiváló vendéglátó pincére.

Farkas Attila

 

A selejtező a szolnoki Tiszti Klub éttermében zajlott le közel 100 fő versenyző részvételével. A nívósan felkészült négy főből álló szakmai zsűri, melynek tagjai az újszászi származású Simon Erika, a Szolnoki Szigligeti Színház korrepetitora, Sülyi Károly nóta- és operett énekes, Terjéki Kata énektanár, s a zsűrielnök posztjával megbízott, politikusként is jól ismert Karcagi Nagy Zoltán nótaénekes 24 versenyzőt választott ki három csoportra osztva, 8 fős tv-felvételes megmérettetésre. A középdöntő II. csoportjába Farkas Attila is bejutott.

 

Mindezekről a Szolnok TV ajánló műsorából értesültünk.

Ismeretes, hogy a nyugdíjasok tábora az, amely a kulturális élet vonatkozásában az egyik legaktívabb és legigényesebb csoport. Ennek több oka is van. A munkával eltöltött évek után hirtelen „üressé” válik életük. Sokan ebben a korban már társukat is elveszítik, gyerekeik önálló életet élnek, így egyedül maradnak, magányossá válnak. Egyre inkább úgy érzik, hogy a hátralévő éveket ki kell használniuk. És igazuk van!

Hiszen közösségben, közösségért élve mindennapjaik kiegyensúlyozottabbá, tevékenységük életszerűbbé válik. Barátokat szereznek, kirándulnak, utaznak, nótáznak, és még mulatnak is időnként úgy, mint az újszászi Aranyifjak Nyugdíjas Klub tagjai a Szász Vendégházban.

A médián keresztül informálódva, gyorsan intézkedni kellett, hogy jogosultságunk legyen a versenyen való részvételre, és szurkoljunk annak a fiatalembernek, aki már olyan sokszor megörvendeztetett minket nótáival.

Izgatottan vártuk november 12-ét, Attila fellépését. Ott akartunk vele lenni, tiszteletünket kifejezni, és bátorítani akartuk szurkolásunkkal. Így tett Újszász város polgármestere, Molnár Péter és felesége Erika, főnöke Bálint Ferenc és felesége Ágika és közvetlen munkatársai, Marika, Margitka és Adrien, akikkel jóban, rosszban osztoztak. Sikerült még néhány újszászi nótát kedvelő embernek eljutni erre a rendezvényre, de úgy gondolom, aki tudott erről az „akcióról” Újszászon, szívében, és lélekben együtt érzett Attilánkkal.

A HEMO éttermében már 14 órától folyamatosan folytak a munkák, próbafelvételek. Röpködtek az Aranykosár Kívánságműsor műsorvezetőinek, Ritának és Ferencnek elvárásai, a tv igazgatójának utasításai.

18 óra. A tv-felvétel élőben elkezdődött. Első előadó Farkas Attila! Kísér Mága Ernő és Zenekara. A feladat egy hallgatós és egy mozgalmas, pattogós (akár csárdás) nóta előadása volt.

A mi Attilánk a hallgatós számok közül a „Könnyek nélkül élni könnyebb” című nótát szívfacsaró érzéssel, teljes átéléssel énekelte. A szám befejezését óriási üdvrivalgás és taps követte, de továbbhaladt a műsor. „Van nekem szeretőm egy nehány…” dúdolás, éneklés, siker, nem múló taps. Ez igen! Ez stílus! Ez előadás! Ez fölülmúlhatatlan örömöt adott számunkra.

A zsűri tagjai közül először Simon Erika kért szót. „Már az elődöntő, selejtező alkalmával is megállapítottuk, hogy Attila kellemes színfolt. Jó orgánummal rendelkezik, ami külön adottság, és nagyon jól használja előadásában. Nem könnyű feladat elsőnek énekelni. Gratulálok az előadáshoz. A zenekart is nagyon jól indította. Meglátszik, hogy Attila szereti ezt a műfajt.”

A második zsűritag, Sülyi Károly véleménye: „Tetszett az előadás Gratulálok!”

A következő hozzászólónak, a zsűri elnökének az volt a véleménye, hogy „ahol a szövegben bb (2 b) pl. „könnyebb” szónál inkább 3 bével énekelje az előadó, nagyobb hangsúlyt adva a kifejezésnek. Ezért egy kis dallamhiba előfordulhatott az első versszaknál a kis figyelmetlenség miatt, de a második résznél már jó volt. Gratulálok a produkcióhoz.”

A következő zsűritag Terjéki Kata énektanár: „Mindenkinek más az ízlése. Az enyém is más. Találtam egy nagy hibát…” – kezdte. Ekkor mindannyian elkomolyodtunk, leszürkültünk. Egy légynek a zümmögését is meg lehetett volna hallani a teremben… Mintha a levegőben megállt volna a kés… Lestünk, mint Rozi a moziban… Majd tovább folytatta: „a hiba az, (szünet) hogy NINCS HIBA!”

Egy erélyes férfihang bekiáltott, hogy na azért?!

Óriási megkönnyebbülés, tapsvihar és öröm.

Farkas Attila nótázik (Fotó: Krassóiné Gyüre Rozália)

Ekkor már sejtettük: nem lesz gond Attila továbbjutásával. Reménykedtünk. De volt még 7-8 énekes, akik Attila nótázását követték. Volt köztük nem is akármilyen hangú előadó.

A műsor felvétele közben a műsorvezetők riportokat is készítettek. Így kérdezték meg Gyibor Györgynét, aki Abonyból érkezett férjével a rendezvényre a családjától ajándékba kapott, Nótaversenyre szóló jeggyel. Különleges ajándék, különleges örömöt hozott számára. Elmondta, hogy Farkas Attila a legkedvesebb nótájával, a „Könnyek nélkül élni könnyebb” című dallal örvendeztette meg. Újra szűnni nem akaró taps következett.

A műsor végén a zsűri összességében értékelte a produkciókat. Külön kiemelték, hogy Farkas Attila „finom ember”, és ez előadásmódjában is tükröződik. Majd név szerint megjelölték azt a három nótaversenyzőt, aki november 28-án, a Nóta Gálán részt vehet. Köztük van Újszászról Attila is.

Tovább szurkolhatunk neki, hogy a legjobbak közé jusson, hiszen nem babra megy a játék. Az első helyezett egy hajdúszoboszlói szálloda vendége lehet másodmagával egy hétig. A második helyezett ugyanott egy hosszú hétvégét tölthet el. A harmadik helyezett pedig hosszú hétvégi pihenőt tölthet el Gyulán.

Hisszük és reméljük, hogy Farkas Attila nótaszeretetével, éneklésével sikereket ér el ezen a nótaversenyen is, és szűkebb s távolabbi hazánkban is hallhatunk még róla.

Mi szorítunk Neked, és várunk mindig, hogy énekelj nekünk, újszásziaknak.

Újra és újra mutasd meg hangod nekünk, hogy felidézd bennünk a múltat a jelenben.

S mindazok, akik élőben szeretnék látni és hallani Farkas Attila nótáit, jöjjön el a művelődési házba december 12-én a Sparking Diamonds tánccsoport által szervezendő műsorunkra.

Tisztelettel várjuk a nóta, tánc és zene, azaz a művészet iránt érdeklődőket a művelődési házba.

Attila! Gratulálunk!

Krassóiné Gyüre Rozália

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.