“Ne elégedj meg azzal, ami vagy, hanem törekedjél arra, ami lehetnél!”

Ez a Brechttől vett idézet lehetne a mottója a 2021. február 10-én és 15-én tartott pályaorientációs programjainknak is.

Iskolánkban, az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában a Szolnoki Szakképzési Centrum közreműködésével rendhagyó technika órákon vehettek részt 2021. február 10-én az iskola- és pályaválasztás előtt álló 7. osztályos tanulóink.

A foglalkozások négy helyszínen zajlottak, ahol lehetett mikroszkóppal kísérletezni, elsősegélynyújtási képzésen részt venni, szerszámot és makettet készíteni.

A mikroszkópos kísérletek során egy különleges világ tárult a gyerekek szeme elé. Izgalmas volt látniuk a papucsállatkák mozgását, a légy lábát sokszoros nagyításban, vagy éppen a hagymahéjának szerkezetét.

 

Ismerkedés a mikroszkóppal. Az első asztalnál Pomázi Boróka és Rézsó Regina

 

Vidák Jázmin és Dombai Boglárka

 

Csobai Attila helikopter modellt készített

 

Kerepesi Benedek és Bábosik Balázs

 

Fotó: Pomázi Melinda

 

A fiúk különösen élvezték a szerszám- és a makett készítést, ahol kalapácsot és helikopter makettet készíthettek, amit nagy - nagy örömükre haza is vihettek.

Az elsősegélynyújtási képzésen a lányok megtanulták a segítségnyújtás lépéseit, majd bátran próbálkoztak az újraélesztés gyakorlati mozdulataival az ambu babán.

Jó volt látni a gyerekek csillogó szemét, s azt, hogy mennyire elvarázsolta őket az alkotás öröme, a segítségnyújtás szándékának fontossága vagy az új, és titokzatos világ, amelybe a mikroszkóp segítségével kerültek.

2021. február 15-én a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pályaválasztási Tanácsadás munkatársai látogattak el iskolánkba. A rendhagyó órákon bemutatták a gyerekeknek a választható középiskolák típusait, felhívták a figyelmet a hiányszakmákra, valamint önismereti kérdőívvel rávilágítottak kiaknázandó képességeik széles skálájára. Az érdekes foglalkozáson az idő nagyon gyorsan telt, kérdéseink maradtak bőven, de ígéretet kaptunk a további kapcsolattartásra, a segítségnyújtásra, az órák folytatására.

Osztályfőnökként öröm volt látnom és hallanom tanítványaim aktivitását, remek gondolatait, fegyelmezett magatartását.

Köszönöm a gyerekek, a kollégáim és a magam nevében a Szolnoki Szakképzési Centrum pedagógusainak és a Pályaválasztási Tanácsadó munkatársainak a pontos és lényegre törő magyarázatokat, a munkafolyamatok átláthatóságát. A kedvességüket, a türelmüket, amivel emlékezetessé tették a rendhagyó órákat, és nem utolsósorban a sok dicséretet, amivel tanulóinkat illették.

Pomázi Melinda
7.b osztályfőnöke

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.