Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Egy mobilmentes nappal indult, majd novembertől teljesen mobilmentes iskolává változott az újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola.
A hírt és a példamutató jó gyakorlatot felkapta az országos média. Az elmúlt hetekben szinte egymásnak adták a kilincset a legnagyobb médiaszolgáltatók, így iskolánk híre bejárta országot-világot.
Kossuth Rádió, Duna Tv, Hír Tv, Szolnok Televízió: a sajtóanyagok elérhetők és visszanézhetők, visszahallgathatók a csatornák online archívumaiból.
Hogyan viselték a gyermekek a változást, mi a szülő véleménye és mit tapasztaltak a pedagógusok?
A téma időszerű és országos jelentőségű. Érdemes visszakeresni az anyagokat az interneten.
Ismét büszkék lehetünk iskolánk pedagógusaira és természetesen diákjaira is, akik példamutató érettséggel és nyitottsággal közelítik meg korunk egyik legnagyobb kihívását: az online és offline világ egészséges együttélését.

Sokakat felzaklatott az év elején két, a vasútállomáson tartózkodó hajléktalan személy viselkedése. Fontos tudnunk, hogy a vasúti terület, így az állomás épülete is kívül esik az önkormányzat hatáskörén. Nagy hidegek esetén azonban minden középület (a buszpályaudvarok és a vasútállomások is ide tartoznak, hiszen azokat hivatalosan átadták a közforgalom számára) bizonyos szabályok mentén kötelesek eltűrni a jegy nélkül utazók benti várakozását is. Erre az emberi élet védelme miatt van szükség.
A szóban forgó, érvényes lakcímmel nem rendelkező pár elhanyagolt higiéniájával, szemetelésével, rendzavarásával, általános életmódjával, végül az utasok zaklatásával vívta ki a lakosság jogos haragját. Önkormányzatunk élelmiszer és gyógyszer segéllyel a szociális ellátórendszeren keresztül fokozatosan figyelemmel kísérte sorsukat. Többször felajánlottuk számukra a nappali melegedő használatát, illetve az SZKTT Hajléktalan Segítő Szolgálatának szolgáltatásait, így a szállást biztosító szolgáltatásokat is. Ők ettől mindvégig elzárkóztak, és akaratuk ellenére (szerencsére) egyetlen embert sincs jogunk szociális ellátás igénybevételére kényszerítenünk.
Utoljára egy iskoláskorú kislány zaklatása került ki a közösségi médiába és keltett felháborodást a jó érzésű emberek között. Információim szerint azonban a 112-es hívószámon nem történt a zaklatással kapcsolatban bejelentés, így eljárás sem indult az ügyben.
A tartós hidegek elmúltával február elejére ismét tiszta és rendezett lett a vasútállomás, kizárólag az érvényes vonatjeggyel rendelkező utasok tartózkodhatnak az épületben. Az eset kapcsán felröppentek olyan hírek, mely szerint a polgármester jogosult olyan igazolást kiállítani, mely bárkit mentesíthet a menetjegyváltás kötelezettsége, így a vasúti terület jogszerű használata alól. A települések polgármestereinek biztosan, de szerintem még a MÁV vezérigazgatójának sincs ilyen jogköre.
A MÁV biztonsági szolgálata és a rendőrség is fokozottan ellenőrzi a jövőben a vasútállomás épületét, ezért fel szeretném hívni mindenki figyelmét a menetjegy vásárlásának kötelezettségére, hiszen a jövőben sem áll módomban bárkinek is igazolást adni a vasúti terület illetéktelen használatához.
Információim szerint tartós nyugalom várható a váróterem használói körül kialakult ügyben, de aki a jövőben jogszabálysértést észlel, kérem hívja haladéktalanul a 112 segélyhívó telefonszámot!

Február 9-én a nemrégiben alakult UGYE: Újszászi Gyalogló Egylet első közös gyaloglására indultak a mozogni vágyók a városháza elől. A gyalogló egylet folyamatosan szervezi egészségmegőrző programjait, így mára már többször is „nekigyalogoltak” tagjai a változatos távoknak.
Gratulálok a kezdeményezéshez!

Nemcsak általános iskolánkra, hanem művelődési házunkra is felfigyelt februárban az országos média. A Duna Televízió Családbarát című műsorában láthattunk élő bejelentkezést. Az esküvői képekből összeállított kiállítás keltette fel ez úttal a szerkesztők érdeklődését. A műsor visszanézhető a művelődési ház facebook oldalán közzétett, témához kapcsolódó bejegyzésből is.

Február 22-én csütörtökön elkezdődött a Hunyadi út belterületi szakaszának felújítása. Az érintett útszakaszon félpályás útlezárásra kell számítani az előkészítő munkák, majd teljes útzárra az aszfaltozási munkák alatt. Kérem, közlekedjenek óvatosan a megjelölt területen!

Az illegális hulladékelhagyás korunk talán egyik legkomolyabb problémája.

Országos jelentőségű a gond: az utak mentén, fás- bokros területeken, folyók árterén, elhagyott belterületi ingatlanokon egyaránt szeméthegyek éktelenkednek mindenütt.
Sajnos, településünk bel- és külterületén is gombamód szaporodnak a szemétkupacok. Önkormányzatunk folyamatosan, napi szinten gyűjti az elhagyott hulladékokat, melyek összeszedésére és ártalmatlanítására mára jelentős összegeket költünk el városi költségvetésünkből.
Évente 15-16 db, egyenként 35m3-es, hatalmas konténerrel szállíttatjuk el az összegyűjtött és bezsákolt szemetet, illetve ezen felül minden évben igyekszünk egy-két nagyobb volumenű akcióban megtisztítani településünk egyik vagy másik kiszemelt területét.
Így vettünk részt már többször is a Te-Szedd kezdeményezésben és civil szervezetekkel, növénytermesztő gazdálkodókkal is együttműködtünk már egy- egy terület megtisztítása érdekében.
A saját erőforrások mellett minden évben igyekszem lehetőség szerint külső, pályázati forrásokat is bevonni ebbe a végeláthatatlan küzdelembe, hiszen jól látszik az, hogy tisztán önerőből már képtelenség kezelni a problémát.
Kezdeményezésemre 2020 óta szervezünk e-hulladékgyűjtést Újszászon. Egy 2019 márciusában kötött megállapodásnak köszönhetően indulhatott el a szervezett zöldhulladék- szállítás településünkön és 2021-ben hulladékgyűjtő- pontot létesítettünk a József Attila úton, ahol nyitvatartási időben mennyiségi megkötések nélkül mindenki ingyenesen elhelyezheti szelektíven gyűjtött papír, műanyag, italos doboz, használt sütőolaj és ruhanemű hulladékait.
2020-ban gyűjthettünk össze először külső anyagi forrás segítségével nagyobb mennyiségű hulladékot településünk külterületén- kormányzati különtámogatásból egy közmunka mintaprogram keretein belül 410 m3 hulladék összegyűjtésére és szakszerű ártalmatlanítására került sor.
2023-ban a „szokásos”,önkormányzati forrásból finanszírozott évi 560 m3 kommunális hulladék mellett megdöbbentő mennyiségű: 305 m3 építési törmelék, 190 m3 kevert hulladék, 110 m3 zöldhulladék került elszállításra és ártalmatlanításra egy TOP projekt keretein belül a Védgát- Zagyva és Munkás utak által határolt területen.
Az önkormányzati feladatkörökben lehatárolt területeken túl erőnkhöz mérten igyekszünk besegíteni a nem közvetlenül hozzánk tartozó, állami területek megtisztításába is. Ezek jellemzően vasúti, közúti, erdészeti vagy vízügyi területek.
Bevezető útjaink állapota sajnos kritikán aluli ebben a tekintetben!
Február hónapban ezért az Újszászt Zagyvarékassal összekötő állami útszakasz környezetének megtisztításában vállalt oroszlánrészt önkormányzatunk. A Közép- Tisza- vidéki Vízügyi Igazgatósággal, a Magyar Közút Nonprofit Zrt-vel és Zagyvarékas Önkormányzatával összehangolt közös fellépés eredményeként most újra megtisztulhatott az úttest környezete.
Fokozottabb ellenőrzést és nagyobb szankciókat kértem az érintett szervektől, hiszen a tiszta környezet mindannyiunkat megillető jogunk.
Bízom benne, hogy ezúttal hosszabb ideig marad fent ez az állapot, mint a legutóbbi alkalommal!
A Magyar Közút Nonprofit Zrt-vel történt egyeztetésem alapján minden reményünk megvan arra, hogy belátható időn belül az Abonyi és a Tápiógyörgyei utak környezetében folytatódhat a most kialakított jó gyakorlat.
Önkormányzatunk biztosan segíteni fogja a kezdeményezést!
Ahogy az idézet tartja: „A világot nem szüleinktől örököltük, hanem gyermekeinktől kaptuk kölcsön.”

2024-ben szeptember 5-8 között ünnepeljük majd településünk születésnapját.

A városnapi rendezvényeket a szokásos díszünnepség és díjátadó mellett kiállításokkal, sportnappal és egyéb programokkal is igyekszünk színesebbé tenni.
Tavaly egy ígéretet tettem a pénteki napon megrendezett rockertalálkozón: ha minden jelenlévő elégedetten távozik, hagyományt teremtünk, és a pénteki rockertalálkozót tartósan beleépítjük a városnapi rendezvények sorába. A pozitív visszajelzéseknek hála: idén is lesz miért találkozni Újszászon a rockzene szerelmeseinek.
Az esti fellépőről annyit előzetesen elárulhatok, hogy legutoljára 34 évvel ezelőtt, 1990. július 23-án lépett fel Újszászon, "műsoros előadás, táncmulatsággal" kategóriában.
Éppen ideje lesz, hogy visszatérjenek!

Mammográfiás szűrőbusz érkezik Újszászra

Március 11-13 között (az eddigi két nappal szemben most három napos időtartamra) ismét mammográfiás szűrőbusz érkezik Újszászra.
Az új típusú, modern szűrőbusz paramétereinek ismeretében úgy döntöttünk, hogy azt a Főtéren, a szabadtéri színpad előtti területen telepítjük majd le, így a várakozók a művelődési ház klubtermeit és mosdóit is használni tudják majd a szűrővizsgálatok alatt.
A szűrővizsgálatra való jelentkezés feltételeit hamarosan közzé fogjuk tenni, kérem mindenki kövesse figyelemmel önkormányzatunk facebook oldalát, vagy érdeklődjön háziorvosánál!
Köszönöm Ágotai Emese fáradhatatlan munkáját ez ügyben is, hiszen a szűrőbusz nem látogat ki minden településre, ráadásul (egy év kihagyás után) megyénkben elsőként Újszászon teljesít majd szolgálatot. Ez a szolgálat szó szerint életeket ment és egészségeket óv meg, így talán a legfontosabb tavaszi ajándék lesz településünk életében.

Szociális tüzelőprogram

Az előző években bevált gyakorlat szerint idén is folyamatosan lesz lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük önkormányzatunktól.
A 2023/2024 fűtési szezonban is idén termelt tűzifát (lágy és kemény lombos vegyesen) tudunk a rászorulóknak biztosítani.
Arra kérem a tisztelt lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék azt felém, az önkormányzat munkatársai, vagy együttműködő partnereink (az egészségügyi szolgáltatók, a történelmi egyházak képviselői) felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 OC alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alulfűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete.
Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, különösen a hideg  napokon!

Gondosóra ingyenes regisztrációval

A kezdeti nehézségek után idén februárban új lendületet kapott az ingyenes, állami GONDOSÓRA program.
A Gondosóra nem más, mint egy nyakba akasztható vagy csuklópántra rögzíthető egyszerű, de sokfunkciós eszköz, mely egy külső segítővel, ún. diszpécserrel köti össze a viselőjét a nap 24 órájában.
A Gondosóra alanyi jogon járó, minden 65 éven felüli állampolgárt megillető ingyenes jelzőeszköz.
Hogyan működik?
Amikor a használója bajt érzékel, nem kell mást tennie, mint megnyomni az órán található gombot, és ezáltal az eszköz azonnal jelzést küld a diszpécserközpont felé. A központ a jelzés beérkezte után felveszi a kapcsolatot a felhasználóval, majd kiértékeli a fennálló helyzetet, amiért az óra viselője megnyomta a gombot. Ezután a diszpécser értesíti a regisztrációnál megadott kontaktszemélyt, és kezdeményezi a segítségnyújtást; indokolt esetben pedig a sürgősségi segélyhívót is értesíti.
Hogyan lehet kérvényezni a Gondosórát?
A Gondosóra kérvényezéséhez regisztráció szükséges:

https://regisztracio.gondosora.hu/

A regisztrációhoz mindössze pár személyes adatra van szükség a kérvényezőtől, a használótól, illetve a kontaktszemélytől. A regisztráció megerősítését követően az eszközt díjmentesen házhoz szállítják a megadott címre.
További információ a www.gondosora.hu oldalon vagy a 06 1 445-0080 telefonszámon érhető el!
A regisztrációban minden Újszászi lakosnak térítésmentesen segítenek a Zagyvamenti Integrált Központ (ÖNO) munkatársai, Tolvaj József képviselő, valamint Kalóné Sajben Éva alpolgármester, illetve a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatának munkatársai.

Üdvözlettel:
Dobozi Róbert Újszász város polgármestere

 

Makainé Zérczi Zsuzsanna igazgató a Kossuth Rádiónak nyilatkozik

 

Ismét tiszta és rendezett lett a vasútállomás

 

Az Újszászi Gyalogló Egylet első közös gyaloglására indulnak a mozogni vágyók a városháza elől

 

Esküvői képek a kiállításon

 

Elkezdődött a Hunyadi út belterületi szakaszának felújítása

 

Sajnos, településünk bel- és külterületén is gombamód szaporodnak a szemétkupacok

 

Szemétgyűjtés

 

Legutoljára 34 évvel ezelőtt, 1990. július 23-án léptek fel Újszászon. Ideje, hogy visszatérjenek

 

Pánczél János és felesége Szirbik Márta 2015 márciusában

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.