Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Békés, boldog új évet és jó egészséget kívánok mindenkinek a 2021-es esztendőben!

Decemberben egy különösen nehéz, kihívásokkal teli évet zártunk, mely rengeteg terhet rótt a háztartásokra és az önkormányzatra egyaránt. Alapfeladataink elvégzése mellett egész évben törekedtünk mindenben segíteni városunk lakosságát, enyhíteni a rászorulók terhein.

Önkormányzatunk mellett városunk civil összefogásból is ismét példát mutatott az óév utolsó napjaiban.

Az Együtt Újszászért Egyesület 13. éve vitt ajándékokat tartósan beteg gyermekeknek mikuláskor. Idén a megszokottól eltérő módon, érintésmentes módon adták át a meglepetéseket az egyesület önkéntesei. December 4-én 11 család 17 gyermekének csaltak mosolyt az arcára a mikuláscsomagok és a vásárlási utalványok.

December 5-én a Miki-Mass kerékpáros jótevői vették nyakukba immár hagyományos módon a várost, és lepték meg a rászoruló gyermekeket ajándékaikkal.

Az Egyszemélyes Civil Csoport idén karácsonyra ajándékgyűjtő akciót szervezett, melyben angyali szeretetdobozokkal szerették volna meglepni a bölcsődés, óvodás és általános iskoláskorú rászoruló gyermekeket.

Jutka nővér ötlete alapján közösségi gyűjtés indult. A folyamatosan gyarapodó dobozokba plüss figurákat, mesekönyveket, logikai fejlesztő játékokat rejtettek az ismeretlen adományozók. A hagyományteremtő szándékkal elindított akciót már az első évben nem várt siker koronázta: a jótékony angyalok öt zsúfolásig megrakott autónyi ajándékkal tudták meglepni december 20-án a rászoruló gyermekeket.

A Katolikus Karitász újszászi szervezete 100 családnak tartós élelmiszercsomagot, valamint 4 családnak 4 x 35.000 Ft értékben tűzifát biztosított.

A Gyere, Segíts! Alapítvány 13 rászoruló családnak ajándékozott vásárlási utalványt, egyenként 15.000 Ft értékben.

Újszász Város Önkormányzata nevében, Répási Csabáné Tóth Rozália képviselő asszony javaslatára ünnepi vacsorával leptük meg a szolnoki és jászboldogházi mentőállomás valamint az újszászi rendőrőrs Szenteste szolgálatot teljesítő munkatársait.

Köszönjük, hogy az ünnepek alatt is vigyáznak ránk!

 

A tömeges karácsonyi ételosztás hagyományát városunkban Komáromi Gyula és családja honosította meg, még 2018 decemberében. Mára már számos jólelkű ember és szervezet csatlakozott a nemes kezdeményezéshez, melynek lényege, hogy egy tál meleg étellel vendégelik meg embertársaikat az advent utolsó vasárnapja és szenteste közötti időszakban.

A kezdetben 200 adag ételt elkészítő Komáromi család példáját idén már jó szándékú felajánlások egész sora követte: a Sasa étterem és kávézó, a Sólyom ételfutár, az Újszászi Roma Nemzetiségi Önkormányzat, a Katolikus Karitásszal együttműködésben összesen közel 600 adag ételt főzött meg és osztott szét származási és vallási különbségek nélkül, a szeretet nevében a karácsony előtti napokban Újszászon.

Köszönöm a civilek áldozatos munkáját! Szebbé és gazdagabbá tették városunkban a karácsonyt!

A közlekedés biztonságának jegyében 220 db kerékpárlámpa-szettel lettek gazdagabbak azok az újszászi kerékpárosok, akik részt vettek önkormányzatunk és az újszászi rendőrőrs munkatársainak közös baleset-megelőzési kezdeményezésében. 2020. december 16-án, három helyszínen szólítottuk meg a kerékpárral közlekedőket: 8 órától a piactéren, 10 óra 45 perctől a Vörösmarty Mihály Általános Iskola előtt, továbbá 16 és 17 óra között a vasútállomás előtt. Az Újszászi Rendőrőrs munkatársaitól a kerékpárosok szóbeli tájékoztatást és láthatósági mellényt, míg önkormányzatunktól egy-egy kerékpáros lámpa szettet kaptak. Óriási izgalommal várták érkezésünket az általános iskola télen is kerékpárokkal közlekedő tanulói, de a nagy sikerrel zárult akcióban mind a piacra kilátogatók, mind a vasútállomásnál közlekedők gazdagabbak lettek egy-egy lámpa-szettel és baleset-megelőzési ismeretekkel egyaránt. Karácsonyi meglepetésként az akció végén (hirtelen ötlettől vezérelve) a vasútállomási kerékpártárolóban elhelyezett közel 50 db bicajt is mind felszereltük a világítótestekkel. Köszönöm az újszászi rendőrőrs parancsnokának és járőreinek együttműködését ebben a hasznos kezdeményezésben!

Külön öröm számomra, hogy a kiosztott lámpaszetteket magánszemélyek vásárolták meg és adományozták önkormányzatunknak: Pál József (Jász PC Kft) 100 db, dr. Ágotai Ede (Ágotai Dentál Kft) 20 db, míg jómagam (magánszemélyként) 100 db lámpaszettel járultunk hozzá az akció sikeréhez.

A nagy sikerre való tekintettel bizonyosan folytatni fogjuk még ezt a remek kezdeményezést. Vigyázzunk egymásra, és közlekedjünk balesetmentesen!

A Zagyvaparti Idősek Otthona lakóinak hozzátartozóitól érkezett jelzés felém, hogy a Kastély épületben a vastag falak miatt gyenge a térerő, így a lakókkal nagyon nehezen tudják digitálisan tartani a kapcsolatot. Karácsony közeledtével ez fokozott lelki terhelést jelent lakónak és hozzátartozónak egyaránt, hiszen a látogatási tilalom miatt sokan már hónapok óta nem láthatták szeretteiket. A könnyebb kapcsolattartás érdekében ezért az idősek számára is jól látható és hallható, széles kijelzőjű, külső internet jeladóval felszerelt eszközöket vásároltunk. A három eszközön Viberer és Messenger program fut, és a külső jeladó segítségével stabil térerőt tud biztosítani, melyet korlátlan internet-elérés is támogat. Az eszközök önálló telefonszámmal is rendelkeznek, melyeket az ügyeletes gondozóval egyeztetett időpontban lehet fölhívni.

Decemberben remek hír, újabb támogatási döntés érkezett városunk karácsonyfája alá! Két pályázaton összesen 400.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesül településük leromlott városrészeinek rehabilitációjára.

A projektek keretében folytatjuk a belvízelvezető-rendszer fejlesztését, vagyon- és közlekedésbiztonsági eszközöket telepíthetünk, utakat és járdákat újíthatunk fel, és szolgálati lakás valamint új szociális bérlakás is épülni fog. A pályázatokban mindezeken felül közösségépítő programok megvalósítására is lehetőségünk lesz.

Köszönöm a városfejlesztésért felelős csapatom munkáját, valamint Pócs János képviselő támogatását!

A 2020. évi fejlesztések után a 2021. év is jelentős beruházásokat hozhat Újszászon!

Újabb szolgáltatással, régi-új kereskedelmi egységgel bővül városunk.

A vasútállomás közelében található volt CBA üzlet épületét a sokak által ismert és tisztelt Remecz család vásárolta meg, és jelentős befektetéssel abban korszerű élelmiszer- és vegyiáru üzletet alakított ki. A hamarosan már 4000 árucikkel feltöltött üzlet hétfőtől péntekig 5-18, szombaton 6-12, vasárnap 7-11 óra között várja vásárlóit.

Új, minőségi szolgáltatás és munkahelyteremtés: gratulálok, és sok sikert kívánok a vállalkozás bővítéséhez!

Az idei év első Újszászi Híradójának mellékleteként rendhagyó kiadvánnyal készültünk. A „Lakossági Tájékoztató” mellékletben az elmúlt év összefoglalója mellett megpróbáltuk egy kiadványban összegyűjteni valamennyi városi intézmény és szolgáltatás fontosabb adatait, menetrendet, dátumokat, elérhetőségeket, egyéb tudnivalókat. Bízom benne, hogy hasznosnak fogják találni ezt a kezdeményezést.

Szociális tüzelőprogram

Megérkezett a tél, és elérkezett a fűtési szezon.

Az előző években bevált gyakorlat szerint folyamatosan van lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük.

Arra kérem a tisztelt lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék felém, az önkormányzat munkatársai, vagy együttműködő partnereink (az egészségügyi szolgáltatók, a történelmi egyházak képviselői) felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 OC alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alulfűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete.

Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, különösen a hideg téli napokon!

Igénylőlapokat (települési támogatási kérelem formanyomtatványait) az önkormányzat ügyfélszolgálatán lehet benyújtani ügyfélfogadási időben.

Ingyenes védőeszközök a háztartásoknak

Tudjunk róla, hogy minden újszászi lakos jogosult 2 db szájmaszk igénylésére háztartásonként. A szájmaszkokat térítésmentesen biztosítja önkormányzatunk minden újszászi lakosnak. A védőeszközök átvehetők ügyfélfogadási időben a polgármesteri hivatal portaszolgálatán.

Közös most a felelősségünk a védőeszközök helyes használatában és abban, hogy akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, keresse háziorvosát! Kerüljük a zárt, nagy forgalmú tereket, rendezvényeket. Csak halaszthatatlan ügyben menjünk közösségbe, és akkor is viseljünk orrot és szájat eltakaró maszkot, valamint figyelmeztessünk ezek használatára másokat is.

Vigyázzunk egymásra!
Megköszönve megtisztelő figyelmüket, üdvözlettel:

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

Boldog Új Évet Kívánok!

 

Az Egyszemélyes Civil Csoporttal

 

A karácsonyi ételosztást meghonosító Komáromi családdal

 

A Sasa étterem és kávézó 112 adag székelykáposztával csatlakozott a karácsonyi ételosztáshoz

 

A Sólyom-ételfutár 100 adag fõtt ételt adományozott

 

A mentõállomás dolgozóinak köszöntése

 

Láthatósági eszközözök ajándékozása a Piac téren

 

Tabletek ajándékozása a Zagyvaparti Idõsek Otthonának

 

Könnyebb lett a kapcsolattartás

 

Új boltot nyitott a Remecz család

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.