Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim! 

Júliusban igyekeztem a lehető legtöbbet találkozni városunk lakosságával. A kijárási korlátozások feloldásával, nagy tempóval indult újra a civil élet. A rutinfeladatok elvégzése mellett már a rendezvényeké, a társadalmi és baráti kapcsolatok ápolásáé, a közösségi összejöveteleken való részvételeké volt a főszerep. 

Július 1-jén ballagó óvodásokat fogadtam a polgármesteri hivatal dísztermében. 

Miközben elbeszélgettünk az élet nagy dolgairól, mindenki egyetértett abban: remek dolog volt Újszászon óvodásnak lenni! Élményekben gazdag szép nyarat, és zökkenőmentes iskolakezdést kívánok minden újszászi óvodásnak! 

Július 1-jén a Magyar Egészségügy Napját ünnepeltük. Ezen a jeles napon (melyet immár második éve rendeztünk meg Újszászon), városunk egészségügyi dolgozóit ünnepeljük, és megköszönjük mindennapos, lelkiismeretes munkájukat. Elfogadva meghívásunkat, nagy örömömre idén az ünnepi beszédet dr. Bene Ildikó, a Hetényi Géza Megyei Kórház megbízott főigazgatója, Újszász Város díszpolgára mondta el. Köszönöm az egészségügyben dolgozó valamennyi szakember pótolhatatlan, nemegyszer önfeláldozó munkáját! 

Július 1-jén a Köztisztviselők Napját is ünnepeltük. A polgármesteri hivatal munkatársaira is nem várt terheket rótt a koronavírus okozta megnövekedett feladattömeg. Ráadásul Újszászon egyetlen napig sem szünetelt ebben az időszakban az ügyfélfogadás- normál ügymenet szerint dolgoztak közigazgatási csoportjaink. A kiemelkedő teljesítményért köszönettel és hálával tartozom munkatársainknak: helytállásukat köszönöm. Büszke vagyok arra, hogy egy csapatban dolgozhatom ezekkel a kiváló emberekkel. Július 3-án a már hagyományosnak mondható, jó hangulatú csapatépítő kiránduláson vettünk részt, ahol a gyöngyösi Orczy-kastély megtekintése után a Mátra rejtett kincseivel ismerkedtünk meg. 

Július 3-án délután remek hangulatú, nyársalással egybekötött nyári kerti partira hívtak a Zagyvaparti Otthon lakói és dolgozói. Nagy sikert arattam a farkasmályi pincesorról frissen meghozott finom borokkal, melyek hozzájárultak az amúgy is remek hangulat további fokozódásához. Jó volt ismét a lakókkal és dolgozókkal találkozni ilyen fesztelen, felszabadult körülmények között. Gratulálok a rendezvény szervezőinek és Kiss Sándor zenésznek a jól sikerült partihoz. 

Július 4-én Pócs János országgyűlési képviselő meghívására a Jászapáti Aratónapon vett részt az újszászi városi delegáció. Tartalmas együttlét, remek programok, finomabbnál finomabb ételek jellemezték ezt a napot. Jó volt ismét együtt lenni! 

Minden szervezet igyekszik bepótolni az elmaradt közgyűléseket, ünnepi összejöveteleket. Közben megkezdődött a nyári szünet, és elkezdődtek a gyerektáborok is. Szerencsére ez utóbbiból bőséges a választék: oktatási intézmények által szervezett napközis táboroktól tematikus lovas táborokon keresztül az önvédelmi táborokon át minden szülő megtalálhatta a gyermeke számára legjobban megfelelő időtöltést Újszászon. Július 27-től ráadásul elindult az önkormányzat és a Gyere Segíts! Alapítvány 2x1 hetes ottalvós parkerdei tábora is. Figyelünk a leghátrányosabb helyzetben lévő gyermekekre is: a már így is jelentős önkormányzati támogatás mellett a nyár folyamán minden héten két-három gyermek táboroztatásának teljes költségét átvállalja önkormányzatunk, vagy a Gyere Segíts! Alapítvány. 

Július 14-én képviseltem Újszászt a Jászsági Önkormányzatok Szövetségének ülésén, valamint 15-én a Szolnoki Kistérségi Társulás tanácsának ülésén. Ez utóbbi ülésen fogalmazódott meg a kistérség településvezetőiben az a gondolat, hogy közös levélben forduljunk a Kormányhoz annak érdekében, hogy a súlyos mértékben elszaporodott csípőszúnyog-helyzet kezelése érdekében eseti jelleggel tegyék lehetővé az Unió tilalma ellenére is a légi kémiai védekezés engedélyezését. Szerencsére a térség országgyűlési képviselői teljes vállszélességgel az ügy mellé álltak, így az elmúlt napokban már újra felszállhattak a repülőgépek. Bízom benne, hogy a hétvége már meghozhatja számunkra a régóta várt enyhülést. 

Testületi ülést is tartott július14-én a képviselő-testület. Ismét fontos, városunk életét jelentős mértékben befolyásoló napirendekről tárgyaltunk. Ilyen volt többek között a József Attila úti beruházás kivitelezőjének közbeszerzési eljárás utáni kiválasztása is. 

Július 15-én konzorciumi megbeszélésre hívtam össze a Zagyva Ökoparkban érintett három település képviselőit, és ott lehettem az Aranyifjak Nyugdíjas Klub éves rendezvényén is a Szász étteremben. Nagy öröm volt végre személyesen is találkozni, beszélgetni aranyszívű nyugdíjasainkkal. 

Július 17-én Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár asszony előadását hallgathattam végig, melyen az elkövetkező évek fejlesztési stratégiáját ismertette. A konferencia után egy kötetlen ebéden vettek részt államtitkár asszonnyal a jászsági polgármesterek, Pócs János képviselő meghívására. 

Július 17-én hagyományteremtő szándékkal egy különleges esemény került megrendezésre Újszászon: a MEGBECSÜLÉS NAPJA. 

Ezen a napon a szociális szférában dolgozókat ünnepeltük. 

Újszászon a lakosság létszámához képest kiemelkedően magas, mintegy 230 fő a szociális szférában dolgozó szakemberek száma. Két nagy bentlakásos otthonban, több települést érintő szociális alapellátásban, valamint a bölcsődében szociális szakemberek segítik településünk lakosainak életét a legjobban kiszolgáltatott élethelyzetekben. Ahogyan Kalóné Sajben Éva alpolgármester asszony fogalmazott köszöntőjében: szó szerint a bölcsőtől a koporsóig fogják a rászorulók kezét. 

Az ő tiszteletükre szervezett családi nappal, a közösen eltöltött délutánnal és a meghívottak számára szervezett programokkal szerettük volna őszinte megbecsülésünket, hálánkat kifejezni feléjük, hiszen ők azok, akik nap mint nap hitükkel és meggyőződésükkel azon fáradoznak, hogy a rászorulóknak – legyen az gyermek, felnőtt, időskorú, fogyatékossággal élő, szenvedélybeteg – az emberi méltóságot tiszteletben tartva adják meg a tőlük telhető segítséget. 

Paulo Coelho így fogalmaz: 

„Isten mindennap ad nekünk egy pillanatot, amikor megváltoztathatunk mindent, ami boldogtalanná tesz. Aki résen van, az észre fogja venni a mágikus pillanatot. Bármikor meglephet minket: reggel, mikor bedugjuk a kulcsot a zárba, vagy az ebéd utáni csöndben, és a nap bármelyik percében, amelyik nem látszik különbözőnek a többitől. Mert ez a pillanat létezik, és ebben a pillanatban a csillagok minden ereje belénk száll, és segítségükkel csodákra leszünk képesek.” 

Ilyen varázslatos csillagok a szociális szféra dolgozói is, egyetlen lényeges különbséggel: az emberek szinte minden este láthatják, és gyönyörködhetnek a csillagokban, míg a szociális ágazatban dolgozó munkatársakra a hétköznapokban ennél jóval kevesebb figyelem irányul. 

Településünk egészségügyi szolgáltatói kerestek meg még június elején azzal a gondolattal, hogy a COVID19 járvány időszakában tanúsított helytállásuk elismeréseként valahogyan meg kellene jutalmazni a szociális szférában dolgozókat is. Bár az általuk felajánlott jelentős összegnek végül csak egy része érkezett meg, a gondolatok és érzések addigra már magukkal ragadtak: ezt az eseményt meg kellett rendezni, köszönetünk és hálánk kifejezéseként! 

Arra gondoltam, hogy szűk körben összehívott ünnepi vacsora helyett olyan családi napot kell megszerveznünk, ahol a családtagjaiktól gyakorta távol lévő, sokszor éjszaka és hétvégén is szolgálatot teljesítő szakemberek végre családtagjaikkal együtt ünnepelhetnek, kapcsolódhatnak ki. Ügyességi játékok, kézműves foglalkozások, sportvetélkedők, interaktív bohócműsor, majd tartalmas vacsora, finom sütemények, magyar nóta, végül retro-disco szórakoztatta az összegyűlt családokat. 

Már a rendezvény megnevezésével is szerettem volna kifejezni azt, amit a szociális ágazatban dolgozók irányában érzünk: így született meg a MEGBECSÜLÉS NAPJA. 

A Megbecsülés Napját szeretném hagyománnyá tenni városunkban, ahol az átlagosnál jóval erősebb szociális háló minden csomópontját kiváló szakemberek alkotják csendes, sokszor láthatatlan, de minden esetben embert próbáló munkájukkal. 

A város nevében köszönöm a munkájukat! 

A Megbecsülés Napjának támogatói: 

Dobozi Róbert és Dobozi Andrea     365.000 Ft 

Dr. Ágotai Ede     150.000 Ft 

Ágotai Dentál Fogászati Kft.    150.000 Ft 

Pócs János országgyűlési képviselő    100.000 Ft 

Sándor-Dent Bt.    100.000 Ft 

Dr. Matosevics Ilona    100.000 Ft 

Udud Róza jegyző    50.000 Ft 

Battyányi Józsefné képviselő    40.000 Ft 

Dr. Kovács Nikoletta    30.000 Ft 

Petrik Ferenc    20.000 Ft 

Dr. Benkéné Nagy Valéria    20.000 Ft 

Mucza Gáborné    10.000 Ft 

Kasza József Pálné    10.000 Ft 

Dr. Szóró Magdolna    10.000 Ft 

Árnyék Liliom Masszázs Szalon - Andó Katalin 

Benyus-Ker. Kft 

Bogárné Simon Klára 

COOP Fenyő Áruház 

Enikő Virág 

Glória Szépségszalon 

Homonnainé Terék Andrea 

Kaló Istvánné alpolgármester 

Mérész Tímea 

Mérész Zoltán 

REPTÁR szolnoki repülőmúzeum 

Szilvás Hús Kft 

Tolvaj József képviselő 

Vörösmarty Általános Iskola 

Zagyvaparti Idősek Otthona Idősekért Alapítvány 

Újszász Város Önkormányzata 

Július 21-én, egy sikeres közbeszerzés után aláírhattam végre a József Attila út átépítésének kivitelezési szerződését. A munkákat már másnap elindította a kivitelező. Célunk az, hogy november 1-jéig a beruházás nagyobb munkafolyamatai befejeződjenek, és mindenszentek ünnepén kulturált környezetben tudjuk szeretteink sírját megközelíteni. 

Elkészült, és július 23-án átadásra került az M4 autóút Cegléd-Abony közötti utolsó 11 km-es szakasza. Az ünnepélyes átadón képviseltem városunkat, majd első utasként hajthattam végig az új útszakasz újszászi kijáratán. A beruházás eredményeként alig több mint 40 perc alatt elérhetővé vált a ferihegyi repülőtér Újszászról. Ez új lehetőségeket teremthet, új perspektívát nyithat meg városunk jövőbeli fejlődése szempontjából. 

Ugyanazon a napon jó tanuló jó sportoló diákokat fogadtam a polgármesteri hivatalban, majd részt vettem a Vasutas Nyugdíjas Szakszervezet újszászi alapszervezete által rendezett közgyűlésen. Remek hangulatban, tartalmas beszélgetésekkel telt a nap. A szervezők ismét derekasan kitettek magukért. Köszönöm a meghívást, és kiemelten köszönöm a csoport városunk lakosságának érdekében végzett munkáját! 

Július 24-én lehetséges háziorvosi együttműködésről tárgyaltunk egy belgyógyász szakorvossal. 

Ugyanezen a napon tartotta az újszászi Fidesz-KDNP alapszervezet családi napját. Az időjárás kegyes volt az összegyűltekhez. Finom ételek és remek zenészek játéka mellett, jó hangulatban telt el a délután. 

Július 24-én délután és 25-én délelőtt adhatták le az újszászi lakosok ingyenesen a használaton kívüli elektromos berendezéseiket. Először sikerült ilyen jellegű gyűjtést szervezni városunkban, és az eredmény mindenkit meglepett. Várakozáson felüli mennyiségben gyűltek össze a televíziók, hűtőgépek, porszívók, egyéb háztartási eszközök. Köszönöm a lakosság környezettudatos hozzáállását. Ezek a gépek már biztosan nem kerülnek illegális hulladékbontókhoz, akik végül településünk határában helyeznék el a “maradékot”. A végeredményt látva, megérte a hetek óta tartó egyeztetés az újrahasznosítást végző szakcéggel. Terveim szerint a jövőben rendszeresen fogunk hasonló lehetőséget biztosítani településünkön, hogy mindannyian szabályos módon, ingyenesen szabadulhassunk meg feleslegessé vált dolgainktól. 

25-én, szombaton a jókedv és a közösségi együttlét jegyében zajlott az első „Zenés Nyári Est” városunk Főterén. Színvonalas fellépőkkel, remek dalokkal, esőmentes szép időben kapcsolódhattak ki a rendezvényre kilátogató lakosok. A sikeres est után hamarosan jön a folytatás: augusztus 8-án 19:00 órától „A szerelem nem szégyen” c. koncertszerű előadásban régi filmek dalai csendülnek majd fel Domoszlai Sándor színművész közreműködésével. Szeretettel várunk mindenkit ezen a rendezvényen is! 

Három szép korú újszászi lakost is köszönthettünk az elmúlt napokban. Sebők Lászlóné Julianna néni 90. születésnapját, míg Szőke Julianna (mindketten a Zagyvaparti Szociális Otthon lakói) 95. éves születésnapját ünnepelte. Dobos Istvánné Ilona néni (aki 15 évig a szociális otthon gondozónője, 10 éven át Nemes doktor asszisztense volt) családtagjai körében, meghitt módon ünnepelt. Isten éltesse őket erőben, egészségben! 

Július 27-én, a veszélyhelyzet alatt Újszászon önkéntes munkát vállaló lakosokat köszöntöttem a városháza dísztermében. Sokan közülük többször használatos maszkokat varrtak, mások az idősek ellátásában segítettek, és voltak közöttük “tartalékosok” is, hiszen városunkban nagyon sokan érezték úgy, hogy segíteni szeretnének embertársaikon. Tudjuk: az önkénteseknek nem az idejük, az elkötelezettségük több! 

A város nevében köszönöm áldozatos munkájukat és elkötelezettségüket, amiért a legnagyobb szükség esetén a közösség szolgálatába álltak! 

Július utolsó hetében tartotta önkormányzatunk és a Gyere Segíts! Alapítvány közös parkerdei táborának első turnusát. A 40 gyermek és 8 ifi egy héten át sátorozott az erdészház előtti tisztáson. Tartalmas programok, ügyességi játékok, kalandok minden mennyiségben: köszönöm a tábort vezetők munkáját! 

Augusztus (amennyiben a pandémiás helyzet negatív irányban nem írja felül elképzeléseinket) több rendezvényen is kikapcsolódhatunk majd. 

A 8-ára tervezett Zenés Nyári Est után augusztus 20-án önkormányzati megemlékezés mellett templomi búcsú, hagyományos kirakodóvásár és vásári játékpark, 21-én szomszédos településeinket bemutató „Szomszédünnep”, este „Ász-Feszt” néven rockfesztivál lesz. 22-én a már hagyományossá váló Jászsági Lecsófőző Fesztiválon, településünk első gasztronómiai fesztiválján várják egész napos programok az érdeklődőket. 

Vigyázzunk magunk és egymás egészségére, hiszen a világjárvány még nem ért véget. A szabadtéri rendezvények lehetőséget biztosítanak a megfelelő személyes távolságtartás és alapvető higiéniai követelmények betartása esetén a kikapcsolódás mellett arra is, hogy lelki egészségünk és baráti kapcsolataink fenntartása mellett megóvjuk magunk, és közösségünk testi épségét a koronavírus fenyegetésétől. 

Dobozi Róbert
Újszász Város polgármestere 

 

Óvodások a Polgármesteri Hivatalban

 

Kaló Istvánné Sajben Éva alpolgármester és Dobozi Róbert polgármester koszorúzása a Semmelweis napon

 

Dr. Bene Ildikó mondott ünnepi beszédet

 

Ünnepi koccintás az egészségügyi dolgozókkal

 

Újszásziak a Jászsági Aratónapon

 

Az Aranyifjak összejövetelén

 

A Megbecsülés napján

 

Megkezdődött a József Attila út felújítása

 

A vasutas nyugdíjasok közgyűlésén

 

Sok elektronikus hulladéktól szabadult meg Újszász

 

A 85 éves Szőke Julianna köszöntése

 

A 95 éves Dobos Istvánné köszöntése családja körében

 

Köszönet az önkénteseknek

 

A Gyere Segíts Alapítvány táborában

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.