Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim! 

Az elmúlt egy hónapban részt vettem a LEADER közösség bíráló bizottságának ülésén Rákóczifalván, a jászsági polgármesterek tanácskozásán Jászapátiban, valamint a Magyar Falu programot bemutató konferencián Szolnokon. Egyeztetéseket tartottunk a tervezett Zöld Város projekt, valamint az épülő egészségház kapcsán. 

Januárban Újszászon először ülésezett a Szociálpolitikai Kerekasztal. Az általam összehívott szakemberek értékes információkat osztottak meg egymás között településünk szociális helyzetéről, így a jövőben intézményeink még hatékonyabban tudják majd kiszolgálni a lakosság szükségleteit. 

Megkezdődött a polgármesteri hivatal évtizedek óta elavult, életveszélyes villamos hálózatának teljes cseréje, valamint informatikai hálózatának régen esedékes fejlesztése. Ezzel párhuzamosan felmérettem intézményeink épületgépészeti rendszereinek állapotát: a fűtési rendszerek mindenhol, még a nemrégiben felújított óvodában és bölcsödében is szinte teljes cserére szorulnak. A villamos hálózat szinte az összes épületünkben nagyjavításra szorul, több helyen azonnali beavatkozással kell helyreállítani a szabványosságot, pótolni a megbontott biztonsági berendezéseket. 

 

Szociális kerekasztal

 

Egy csokor virággal köszönthettem Ulviczki Józsefné Herczeg Magdolnát a Magyar Kultúra Napjára rendezett festménykiállítása megnyitóján. Gratulálok a jelentős életműhöz, és a színvonalas kiállításhoz! Jutalmakat adtam át az újszászi postán dolgozó kézbesítő munkatársaknak, megköszönve egész éves áldozatos munkájukat, melyet a településünk lakosságáért végeznek. Rehabilitációs szakemberekkel tárgyaltam a templomdomb és a vasúti gyalogos felüljáró akadálymentesítésének lehetőségéről. Hicsó György főigazgató meghívásának eleget téve részt vettem a Műszaki Szolgáltatási Szakképzési Centrum évzáró vacsoráján. Aggodalmamat fejeztem ki főigazgatónak azon felröppent hírek miatt, mely szerint a gimnázium épületéből hétvégére ki fognak tiltani minden civil rendezvényt, lakossági tevékenységet. A középiskola épülete magában is egy közösségi tér, szerves része településünk civil életének. Sportegyesületi edzések, klubtalálkozók, évzáró rendezvények, kiállítások, családi események színtere. Kollégiuma településünk egyetlen nagyobb létszámot befogadó szálláshelye. A civilek kizárásának lehetősége ezért számomra teljesen elfogadhatatlan. A főigazgató tájékoztatott arról, hogy az épületben új riasztórendszer kiépítése van folyamatban, aminek elkészülte után a portaszolgálatot meg kívánják szüntetni. Azonban ez nem jelentheti automatikusan azt, hogy ott ezeknek a rendezvényeknek ne tudnának helyet biztosítani. Egyeztetésre lesz még szükség ebben az ügyben, de biztos vagyok benne, hogy meg fogjuk találni a mindannyiunk számára megfelelő megoldást. 

A Városi Könyvtár épületének fűtési rendszere évek óta rossz, életveszélyes állapotban volt. Megválasztásom utáni első héten elhatároztam, hogy rövid időn belül megnyugtatóan orvosolni fogjuk ezt a problémát. A könyvtár mára új kazánt és kapcsolódó épületgépészeti szerelvényeket, valamint a radiátorokon új, energiatakarékos termosztatikus szelepeket kapott. Melegen ajánlom tehát a könyvtár szolgáltatásait mindenkinek: az eddig megszokott magas szakmai színvonal mellett immár megfelelően komfortos környezetben tudjuk fogadni az oda betérőket. 

Fogadóóráimon ismét sok lakos tisztelt meg bizalmával, amit ezúton is köszönök! 

A budapesti Agromash Expón áttekintettem azokat a gépeket - eszközöket, melyek a jövőben szándékaim szerint városunk közüzemi munkáit fogják nagy részben ellátni. Terveim szerint hamarosan egy traktort, hótolót, sószórót, valamint árokásó gépeket fogunk vásárolni a városüzemeltetés részére. A városüzemeltetést átszervezzük, és egyben meg is erősítjük a közeljövőben. 

Január 29-én Pócs János országgyűlési képviselővel közösen tárgyaltunk Budapesten a MÁV ZRT. vezérigazgatójával, dr. Homolya Róberttel a közeljövő szükséges fejlesztéseiről Újszászon. 

 

Dr. Homolya Róberttel, a MÁV Zrt. vezérigazgatójával

 

A tárgyalási folyamat elindult, a vezérigazgató biztosított együttműködési szándékáról annak érdekében, hogy az újszászi lakosok jogos igényeit a vasúttársaság lehetőségeinek tükrében minél hamarabb ki tudják elégíteni. Egy nagyon komoly, nyolc pontból álló anyaggal készültem a találkozóra. Szándékaim szerint feltártuk és dokumentáltuk az összes olyan problémát, mely a lakosság életét megnehezíti a településünket kettészelő vasútvonallal összefüggésben. Köszönöm az anyag összeállításában végzett önzetlen munkáját Pap Gábornak, Nagy JánosnakVass Imrének, a Vasutas Nyugdíjas Szakszervezet újszászi elnökének, valamint minden olyan szakembernek, akit elnök úr az előkészítő munkába belevont. Azon leszek, hogy a tárgyalás következő szakaszában az elképzeléseket konkrét fejlesztésekre tudjuk majd váltani. 

A rendőrség munkatársai folyamatosan ellenőrzik a vasútállomás várótermét, és minden olyan pontot a városban, ahol hajléktalanok felbukkanása várható. Lakossági bejelentésre a járőrök minden esetben intézkedni fognak. Amennyiben gyanús megjelenésű vagy viselkedésű embereket látnak, kérem éljenek állampolgári bejelentési jogukkal a 112-es hívószámon. 

 

A legfiatalabb újszászi polgár, Knap Milla köszöntése

 

Sok lakossági jelzés érkezett hozzám az elmúlt hónapokban a gyermekétkeztetés nem megfelelő minőségéről. Felállítottam az eset kivizsgálására egy szakértőkből álló munkacsoportot. A munkacsoport még csak pár hete kezdte meg működését, de máris számtalan problémát sikerült orvosolnunk. Határozott célom az, hogy márciusra tartós és látványos javulást érünk el a közel 600 gyermeket érintő étkeztetés minőségében. 

Nagy örömömre szolgál, hogy a Vörösmarty általános iskolába több olyan gyermek érkezett vissza ebben az évben, akik korábban más települések iskoláiban folytatták tanulmányaikat. Üdvözlöm a gyermekeket újra itthon, és köszönöm a szülők döntését, amivel jelentősen hozzájárulnak a településünk iránti bizalom újbóli megerősödéséhez! 

 

2019. halaszthatatlan tennivalói 

Útépítés. Az előttünk álló évben folyamatosan fejlesztenünk kell településünk közúti hálózatát. Több utca is azonnali javításra szorul, és van, ahol a kátyúzás önmagában már nem jelent megoldást - sürgősen pótolni kell a megsemmisült útalapot. Aszfaltozásra kizárólag pályázati forrásból tudunk lehetőséget biztosítani - Újszász gazdasága nem elég erős az önerőből történő útépítéshez. Amennyiben ebben az évben nem nyílnának meg pályázatok, úgy más megoldásokat kell találnunk forrásaink kiegészítéséhez. 

Illegális hulladéklerakók felszámolása. Mindannyiunk számára fontosnak kell, hogy legyen környezetünk védelme és lakóhelyünk tisztaságának kérdése. Az esztétikai romboláson túl hatalmas természeti károkat okoznak a településünk kül- és belterületén található illegális hulladéklerakók. Önkormányzatunk munkatársai eddig is sokat tettek az illegálisan kihelyezett hulladékok ártalmatlanításáét, de lehetőségeink erősen korlátozottak voltak ebben a kérdésben. Az idei évtől szeretném összehangolt hatósági akciókkal, nagyobb munkaerő aktivizálásával, valamint technikai fejlesztésekkel elérni azt, hogy az adott évben kihelyezett illegális hulladék mennyiségét meghaladja az általunk begyűjtött és ártalmatlanított hulladék mennyisége. Jelenleg ez az arány 1/2,5 a kihelyezett hulladék javára. 

Építési- bontási, kommunális, valamint zöldhulladék legális elhelyezése. Településünkön jelenleg nincs lehetőség a hulladékgyűjtő edényeken, az éves lomtalanításon és a szelektív gyűjtőszigeteken kívül egyéb hulladékokat legálisan elhelyezni. Ez a régi probléma mindannyiunk életét megnehezíti. Tárgyalásokat folytatok a megoldás érdekében az NHSZ vezetőségével. Az már látszik, hogy települési szinten sok millió forintot kellene évente hozzátennünk egy megnyugtató és tartós megoldáshoz. Addig is a gépjárművel rendelkező lakosok részére megoldást jelenthet az, hogy az NHSZ Szolnokon, az Újszászi úti telephelyén átveszi az oda beszállított hulladékokat, melyet akár egy autó csomagtartójából is szívesen fogadnak. A vegyes kommunális hulladékért 3299 Ft-ot, a zöldhulladékért 1032 Ft-ot kell fizetnünk 100 kg-onként. Tudom, hogy ez a lehetőség nem jelent megoldást mindenki számára. Összefoghatnak azonban a szomszédok és rokonok, hogy közösen béreljenek utánfutót, és azok, akik képesek a település határába kiszállítani a hulladékot, talán egy kicsivel többet is hajlandóak a várható büntetések miatt autózni egy legális lehetőségért. Településünk központjától a nevezett NHSZ telephely 15 km-re található. Hétfőtől péntekig 7:00-17:00 óra között vannak nyitva, telefonszámuk: 56/513-338. 

Hulladékgyűjtő edények cseréje. A megsérült, használhatatlan hulladékgyűjtő edények helyett a lakos kérésére az NHSZ ingyenesen biztosít új kukákat. Cserét bejelenteni legkönnyebben a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán lehet, ügyfélszolgálati időben. 

Rágcsálóirtás. Településünkön több ponton is elviselhetetlen mértékben elszaporodtak a rágcsálók. A szaporodás gócpontjai sok esetben romos, elhagyott házak, illetve a nem megfelelő módon kezelt állattartó épületek. Megbeszélést folytattam ebben az ügyben két elismert szakemberrel, akikkel közösen hamarosan ki fogjuk dolgozni a gócpontok felszámolásának módszertanát. A hatékony és tartós gyérítéshez elengedhetetlen lesz a lakosság együttműködése - csak az önkormányzat és a lakosság összefogásával képzelhető el egy hatékony megoldás végrehajtása. 

Kóbor kutyák. Rengeteg bejelentést kapunk az utóbbi időben kóbor kutyák megjelenéséről. A település egyes pontjain halmozottan jelentkezik ez a probléma, amely esetenként már a közszolgáltatások (postai küldemények kihordása, védőnői szakszolgálat, illetve támogató szolgálat munkája) működését is veszélyezteti. Folyamatos a kóbor ebek begyűjtése településünkön. A különösen veszélyes egyedeket igyekszünk soron kívül befogni és eltávolítani. Fontos azonban tudnunk, hogy a kóbornak vélt ebek jelentős része kóborló, azaz nem megfelelően tartott, nem gazdátlan állat. A lakosok által szabálytalan módon tartott, befogásuk megkísérlése esetén azonnal hazaszaladó ebekkel szemben a hivatal munkatársai tehetetlenek: magánterületre sem a gyepmester, sem a hivatal dolgozói nem léphetnek be a tulajdonos előzetes engedélye nélkül. 

Helyi együttélés szabályai. Kóborló háziállatok, felhalmozott hulladék, csendháborítás, műanyagokkal való tüzelés, kerítésen átnyúló növényzet, gépjárművek közterületen történő parkolása, szomszédból induló szaghatás, hétvégi kisgéphasználat, stb… Régóta esedékes településünkön a Helyi együttélés Szabályainak megalkotása. A vonatkozó jogszabályok sok mindent meghatároznak ugyan, azonban nagyon sok dolog szabályozását így is a helyi közösségre bízzák. Szabályozás hiányában az önkormányzat jegyzőjének is erősen korlátozottak a lehetőségei, kényszerítő eszközökkel nem, vagy alig rendelkezik. Feltett szándékom, hogy ennek a hiányosságnak is eleget teszünk idén: ki kell alakítanunk egy, a meghatározó többség akaratán alapuló szabályozást, melyet mindannyiunk érdekében be fogunk tartatni a helyenként egész utcák vagy utcarészek lakóinak nyugalmát megzavaró lakosokkal szemben is. 

Adócsökkentés: megváltozott önkormányzatunk helyi adókról szóló rendelete. 

Még a kampányomban ígéretet tettem arra, hogy megválasztásom esetén felülvizsgálom a helyi adókról szóló rendeletet. 

Többféle adócsökkentés mellett mentesül minden kommunális adó megfizetése alól a 70. életévét betöltött egyedülálló lakos, valamint az a házaspár, akinek egyik tagja a 80. életévét betöltötte. Fontos tudnunk, hogy az adófizetés alóli mentesség nem jár majd automatikusan, azt az adózónak írásban kell kérvényeznie! A kérvény kitöltésében és leadásában az önkormányzat és a családsegítő szolgálat munkatársai is készséggel segítik az érintetteket. 

Jelentősen csökkent a mikro- és kisvállalkozások építményadója. 

A lakóingatlannal közös ingatlanon található üzleti célú épületrész adója az eddigi 600 Ft/m2-ről alapterülettől függően 100-180 Ft/m2-re csökken, a nem lakóingatlanon található vállalkozások méretüktől függően 600 Ft/m2 helyett 200 - 250 Ft/m2 adó megfizetésére lesznek kötelezettek. 

Megkérek minden újszászi vállalkozót, hogy a rendelet pontos ismeretében vizsgálja felül adóbevallását. A bejelentett gazdasági egységek alapterületét ugyanis az idei évtől vizsgálni fogjuk, és a be nem vallott alapterület után késedelmi kamat, kiemelt esetben akár bírság kiszabása is várható lesz! 

Szociális tüzelő program

A fűtési szezon még nem ért véget! 

Az előző években bevált gyakorlat szerint folyamatosan van lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük. 

Arra kérem a tisztelt lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék azt felém, az önkormányzat munkatársai, az egészségügyi szolgáltatók vagy a történelmi egyházak képviselői felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 oC alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alulfűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete. 

Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, különösen a hideg téli napokon! 

Megköszönve megtisztelő figyelmüket, üdvözlettel: 

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.