Még mindig nem ocsúdtunk fel abból a sokkból, ami bennünket, újszásziakat ért Molnár Péter polgármester úr hirtelen és váratlan halálával. Felkészületlenül ért halála, de hát erre felkészülni nem is lehet. A gyász miatti fájdalom mellett hirtelen egy nagy űr keletkezett, hatalmas feladattömeg zúdult rám, a képviselő-testületre, a polgármesteri hivatal dolgozóira, intézményeinkre. 

Molnár Péter emberi nagyságát, városvezetői munkájának eredményeit kivételes képességeinek köszönhetően, a város fejlesztésében, az emberekkel kapcsolatos kapcsolatteremtő képességét a híradóban megjelenített gyászbeszédek méltán tartalmazzák. 

 

Mécsesek, virágok Molnár Péter emlékére
(Fotó: Barta Imréné)

 

Péter a közösségünk, az újszásziak saját halottja lett. Ezt a képviselő-testület döntésével megerősítette. 

És nemcsak az újszásziaké, a családé, hanem a tágabb környezetéé, azoké, akikkel kapcsolatba került. A régi és jelenlegi polgármester társaké, az üzleti partnereké, a külföldi testvértelepüléseken élőké, mindazoké, akikkel munkája során kapcsolatba került. Mindenki búcsú szavai, gondolatai meghatóak voltak. Az emberek szerették őt! Egy búcsúgondolatot idézek csak: 

„A kezet csak megfogni szabad
elereszteni vétek, ellökni átok
Egymásba szoruló kezek tartják össze a világot.” 

Ezzel az idézettel búcsúzott Erdélyből barátjává vált településvezető társa, aki szerint Péter mindig arra törekedett, hogy a szorosan összekulcsolt kezek összetartsák a „világot”. 

Kedves Barátom, „Isten veled!” – búcsúzott. 

És búcsúzunk mi is, barátaid, kollégáid, ismerőseid, partnereid. 

Csak rövid összefoglalót tudok írni arról a munkáról, melyet nagyrészt még Péter kezdett el, s most folytatódik, s melyről azt gondolom, tájékoztatni szükséges a híradó olvasóit. 

– Folytatódik az egészségház beruházás, az új épületszárny építése. Várhatóan év végére fejeződik be az építkezés, melyet a különböző engedélyek megszerzését követően vehetnek birtokba az egészségügyi dolgozók, a város lakosai. 

Most érkezett a hír, hogy sok fejtörést okozva, tervezői, műszaki, pénzügyi megoldást keresve, munkánk eredményes lett. A kormány támogatja a beruházás II. ütemét. Így az új épület átadását követően a régi épületrész – melyben orvosaink jelenleg dolgoznak – felújítása is megvalósulhat. 28,0 millió Ft támogatásban részesülünk. Köszönetet kell mondanunk Pócs János országgyűlési képviselő úr hathatós segítségéért. 

– Napelemes pályázatunk közbeszerzése lezárult. A szerződéskötést követően, várhatóan augusztus 13-án megkezdődik a kivitelezés, melynek eredményeként az óvoda, a bölcsőde és az idősek otthona napelemekkel lesz ellátva, lényegesen csökkentve az energiaköltségeket. 

– Befejeződött a Kertvárosban lévő utak mart aszfaltos felújítása. A városüzemeltetés dolgozói hatalmas munkát végeztek, szinte kézi erővel dolgozták be a 100 tonna mart aszfaltot, komolyabb gépek hiányában. 

– Sikeres lett a zöldhulladék helyben történő hasznosításával kapcsolatban a szolnoki NHSZ-szel közösen elindított akciónk, mely komposztládák kihelyezését teszi lehetővé. Az előzetesen meghatározott határidőt meghosszabbítjuk, és aki még nem adott be igénylést, az még megteheti a polgármesteri hivatalban. A komposztládákat az NHSZ a jövő héten szállítja ki településünkre. Az igénylőknek a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján fogjuk jelezni az átvétel helyét és időpontjait. 

– Ezen cikk írása közben zajlik az önkormányzat és a Gyere Segíts Alapítvány közös szervezésében a Parkerdőben és az Idősek Otthona szervezésében a kastélyban és környezetében megrendezett nyári gyermektábor, mintegy 100 fő gyermek részvételével. A gyermekeknek változatos elfoglaltságot biztosítanak. Reményeink szerint emlékezetes napok lesznek ezek számukra, és a családokról is jelentős terhet tudtunk levenni a gyermekfelügyelettel. 

A múlt héten fejeződött be az újszászi Önvédelmi Egyesület sporttábora, melyet a sportpályán rendeztek meg. Az internetre feltöltött képek a tábor életéről bizonyítják, hogy a gyerekek tartalmas és „izgalmas” napokat éltek át a táborban. 

– A lakosság és intézményeink jelzése után Szászberek településsel közösen felvettük a kapcsolatot az E-ON régió és területi felelősével. A hosszú időszakokat érintő rövid idejű áramkimaradások sok bosszúságot és kárt okoztak az áramszolgáltatást igénybe vevőknek. Felgyorsult így az áramkimaradás okának kiderítése, a meghibásodott szekrényt kicserélték. 

Ennek az egyeztetésnek talán meglesz az eredménye a közvetlen és gyors hibajelzés és hibaelhárítás megvalósításában. 

– Augusztusban több olyan városi rendezvény lesz, melyre szeretettel várjuk Újszász lakóit. 

Augusztus 17-én a Parkerdőben ismét megrendezésre kerül a motoros találkozó. 

Augusztus 19-én 15.30 órai kezdéssel államalapításunkat ünnepeljük, és sor kerül ünnepélyes kenyérszentelésre. 

Ezt követően hétvégén, a Piactéren Jászsági Lecsófesztivál lesz. 

Rövid összefoglalóm a leglényegesebb eseményeket, történéseket tartalmazza csak. 

Sajnos, egy élet megszűnt, az élet viszont megy tovább. 

Reméljük, méltó utódot választ a település október 7-én, aki hasonló módon „szolgálni” fogja Újszászt. 

Kaló Istvánné
alpolgármester 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.