2016-ban három Zagyva-menti település úgy határozott, hogy együttműködve egymással turisztikailag értékessé, a nagyközönség számára könnyebben elérhetővé és megismerhetővé teszik az őket összekötő páratlan természeti szépséget: a Zagyva folyót és az Alsó-Zagyva Vidékének egyéb látnivalóit.

Az elképzeléseket tettek követték, majd sikeres pályázatok, közbeszerzési eljárások és számtalan akadály után 2021.07.17-én szombaton elérkezett végre a projekt legfontosabb napja.

A Szászbereki Kohner Kocsiszínben kezdődő ünnepséget a Bársonyvirág Énekkar fellépése után Alapi József Szászberek község polgármestere nyitotta meg, aki felolvasta Dr Kállai Mária képviselő asszony levelét is.

 

Fotó: facebook

 

Ezután Pócs János országgyűlési képviselő ünnepi gondolatai következtek, majd Kurucz László, Zagyvarékas község polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket.

Újszász város képviseletében, a beruházás üzemeltetéséért felelős gesztor település vezetőjeként én a természetjárás fontosságára, és közvetlen lakókörnyezetünk kiemelkedő szépségére hívtam fel a jelenlévők figyelmét.

2016-ban, a projekt tervezésének kezdetekor még nagyon távol állt tőlem a politika, és nem is gondoltam arra, hogy valaha is politikával fogok majd foglalkozni. Több projektben is segítettem viszont Szászberek és Újszász fejlődését, így mindkét településről engem kerestek fel, hogy szakmailag segítsem a beruházás létrejöttét. A Zagyva Ökopark, az Alsó-Zagyva vidék természetjárása és annak népszerűsítése számomra nem csak egy egyszerű feladat. Segítőimmel együtt valósággal szívügyünkké vált ennek a csodálatos vidéknek a széles körű megismertetése és védelme az eltelt évek alatt.

Azt szerettem volna, ha már a megnyitó első rendezvényén meggyőződik róla mindenki: érdemes velünk tartani ezen a tájon. A Zagyva-Ökoparkban készült természetképekből ezért kiállítást rendeztünk, melyet egy állófogadás keretében tekinthettek meg a vendégek, Gonda Adrienn csodálatos zárógondolatai után.

Az összegyűlteket ezután egy közös kirándulásra invitáltuk. Kerékpárokkal és kenukkal indultunk tovább utunk második állomása, az újszászi Orczy Parkerdő felé, ahol különféle sportolási lehetőségeket próbálhattunk ki az újszászi ÚVVSE sportolóinak jóvoltából.

Utunk harmadik állomására, a zagyvarékasi Kisszögbe szintén választott közlekedési eszközzel, kerékpár nyergében vagy evezős padján ülve érkezhettek meg a vállalkozó szellemű kirándulók.

A nap méltó zárásaként Zagyvarékason a már szokásossá vált Szomszédünnepen az érintett települések fellépőinek műsorai szórakoztatták az egybegyűlteket, majd 19:00 órai kezdettel Újszászon a szabadtéri színpadon két órán át tartó Zenés Nyári Est retró slágerei varázsoltak el mindannyiunkat.

Szászberek Újszász és Zagyvarékas, az Alsó-Zagyva Vidékének jó szomszédai ismét bebizonyították ezen a napon, hogy összefogással, egymás támogatásával nagyobb dolgokat hozhatunk létre, mintha csak önmagunkban próbálkoznánk azzal.

Dobozi Róbert
polgármester

 

Átadták Rékason a Zagyva Ökoparkot

Ünnepélyes keretek között adták át szombaton a Zagyva Ökoparkot, mely három település, Újszász, Zagyvarékas és Szászberek összefogásával valósult meg.

A közel 197 millió forintos turisztikai fejlesztésnek köszönhetően a látogatók különféle túraútvonalakon, gyalogosan, kerékpárral vagy akár lovon, illetve a folyón evezve is megtekinthetik a térség természeti értékeit, élővilágát Zagyvarékastól Újszászon át Szászberekig.

Az ökopark területén felnőtt játszóteret, erdei csikung tornapályát, tanösvényt és egy madármegfigyelő magaslest is kialakítottak.

Szombaton a szászbereki Kohner Kocsiszínben kezdődő ünnepségen Alapi József, Szászberek polgármestere, Pócs János országgyűlési képviselő, Kurucz László, Zagyvarékas polgármestere és Dobozi Róbert, Újszász polgármestere mondott beszédet. Ezután a vendégek állófogadás keretében megtekintették a Zagyva Ökoparkban készült természetképeket bemutató kiállítást, majd kerékpárokkal és kenukkal indultak tovább az újszászi Orczy Parkerdő felé, ahol különféle sportolási lehetőségeket próbálhattak ki.

Az ünnepség harmadik állomásán, a zagyvarékasi Kisszögben, ahová szintén kerékpárral és kenuval érkeztek meg a résztvevők, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő is beszédet mondott. Ezt követően a már hagyományosnak számító Szomszédünnepen a három település fellépőinek műsorai szórakoztatták a közönséget.

Forrás: Szoljon.hu: Átadták Rékason a Zagyva Ökoparkot

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.