A Zrínyi út lakóinak évtizedes álma válik valóra: kamionparkoló létesül a Zrínyi úti takarmánykeverő üzemben Újszászon.

Több évtizedes probléma oldódhat meg azzal a beruházással, melynek műszaki átadása még december hónapban megtörténhet.

A Zrínyi úton található takarmánykeverő üzembe érkező kamionok már hosszú évek óta zavarják a környékben lakók nyugalmát, pihenését. A sokszor éjszakákon át várakozó sofőrök által járatott dízelmotorok zaja, a szétszórt hulladékok, a kényszerűségből elfoglalt kocsibejárók és útcsatlakozások, valamint a balesetveszélyesre taposott útpadka mindennapi kényelmetlenséget, és számtalan balesetveszélyes helyzetet okozott már a Zrínyi, Sólyom, Fecske és Sas úti, Béke körúti lakosoknak.

2018. augusztus 28-án az akkori áldatlan állapotokról Kovács Berta is cikket írt az Új Néplap címoldalán „Zavarja a forgalom a lakók nyugalmát” címmel.

2018 őszén, első megválasztásom után pár héttel már egyeztetést kezdtem a kialakult helyzet megoldásáról az üzem akkori vezetőségével. Az évtizedek óta rögzült helyzet hosszú távú megoldásának tervét végül eredményes tárgyalások után, 2019 márciusában sikerült kialakítanunk az Önkormányzat és a gazdasági társaság közös érdekekei mentén:

A megállapodás értelmében Önkormányzatunk önerőből, soron kívül újjáépítette egyben megerősítette az érintett útszakasz útpadkáját, melyen akkor már helyenként fél méteres mélységű nyomvályúkat tapostak a megrakott teherautók.

Ezzel egyidőben várakozni- illetve teherautóval megállni tilos táblákat helyeztünk ki a Zrínyi út Jász úttól Béke körútig terjedő (sűrűn lakott) szakaszán. A Bonafarm Zrt vállalta, hogy saját területén belső kamionparkolót létesít. Annak elkészüléséig a Sas út csatlakozásánál található, kamionokat várakozásra kényszerítő jelzőlámpát az útcsatlakozástól távolabb helyezi, és a tartós várakozásra kényszerített teherautókat a vasútállomás melletti rakodóterületre irányította át.

 

Fotó: facebook

 

Az érintett felek megállapodásából szinte azonnal mindannyiunk számára előnyös változások születtek. A kamionforgalomból adódó, lakott területre nehezedő terhelés érzékelhető módon csökkent, a Tárház gazdasági forgalmának csökkenése nélkül.

Önkormányzatunk számára fontos gazdasági partner a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft, így a probléma megoldása során a lakosság jogos igényeinek kielégítése mellett végig a gazdasági társaság érdekeinek maximális figyelembevételére törekedtünk.

Végül megállapodásunkat mind Önkormányzatunk, mind a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft maradéktalanul végrehajtotta, hiszen az elmúlt hetekben elindult nagy értékű beruházással magánterületén belüli, 10 kamion egyidejű parkolására alkalmas korszerű parkolóterület kialakításába fogott a takarmánykeverő üzem.

A beruházás műszaki ellenőrzése és helyszíni bejárása során megállapításra került, hogy az az előzetesen benyújtott terveknek megfelelően, első osztályú minőségben készül el, így hosszú távon képes lesz hathatósan szavatolni a gazdasági egység működését, és a környékben lakók nyugalmát egyaránt.

Köszönöm a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft konstruktív és hatékony közreműködését a probléma megoldása érdekében!

Dobozi Róbert
polgármester

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.