Szombaton első alkalommal rendezték meg az Újszászi Kocsonyafesztivált a település főterén. Az érdeklődőket programokkal, ételekkel – köztük természetesen kocsonyával – és italokkal várták.

 

 

A kocsonya az egyik legmegosztóbb étel, amit könnyű elkészíteni, ám mégis bonyolult – mondják a hozzáértők. A titok az összetevőkben rejlik.

Ambrózi Zoltán Fehérasztal Lovagrend: „Az alapfűszerek, a só, a bors, a köröm, a bőr és különféle csülökhús darabok bele és a lényege a lassú főzés.”

Újszászon nagy hagyománya van ennek az ételnek és magának az elkészítésének is.

Dobozi Róbert polgármester, Újszász: „Minden család speciálisan főzi, egymással versenyeznek, hogy melyiküké a legjobb, arra gondoltunk, hogy ezt megmutatjuk itt is, zsűri előtt és győzzön a legjobb, lássuk ki főzi a legjobbat.”

A fesztiválon kilenc csapat nevezett be a versenyre, közülők négyen otthon készítették el a kocsonyát, öten pedig a helyszínen vállalkoztak arra, hogy elkészítik az ételt.

Vér János: „Én mindig azt csinálom, ha versenyre megyek, hogy előre szerzek, ami pörzsölővel van és nem főtt csülök, köröm, bőr, farok, fül és ebből lehet egy jó kocsonyát csinálni.”

A kocsonyakészítésben fontos a türelem. Lassan kell ugyanis főzni, több óra még elkészül.

Hende Edit: „Hat óra hosszáig, az enyémet hat óra hosszáig. Én úgy szeretem.”

Az elkészült kocsonyákat a zsűri három szempont alapján értékelte. Állaga és íze szerint, illetve külön pont járt a tálalásért is. Az édes ízekre vágyók is megtalálhatták kedvencüket, hiszen nemcsak a kocsonyák versengtek, hanem a házisütemények is. A fesztivált színpadi programok, jelmezes felvonulás és hagyományos disznóvágás is színesítette.

Forrás: SzolnokTV

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.