„Remek hangulat és kiemelt médiafigyelem kísérte a fesztivált, melynek minden percét áthatotta a kocsonya, ez a majd mindenki által kedvelt tradicionális magyar étel szeretete. Ahány ház, annyi féle recept, annyi titok és annyi titkos hozzávaló. Az I. Újszászi Kocsonyafesztiválon mindenki megmutathatta tudását országnak-világnak, és nem utolsósorban ez a megyénkben egyedülálló fesztivál településünk jó hírét is tovább növelte, öregbítette.” – így számolt be Dobozi Róbert, Újszász Város polgármestere – rendezvényünk fővédnöke – internetes oldalán az I. Újszászi Kocsonyafesztiválról, melyet az Újszászi Önvédelmi SE és Újszász Város Önkormányzata 2020. február 29-én rendezett meg Újszász központi részén, a Piactéren.

 

Google Photos

Fotó: Gonda Adrienn

 

 

A hideg idő ellenére sokan kilátogattak az első alkalommal megrendezett eseményre, melyre a helyi lakosságon túl a környékbeli településekről, a Jászságból, a Tápióságból, Hevesről – sőt egyesek szerint még Londonból is – érkeztek hozzánk remek szakácsok, szakácsnők, gyakorlott és kevésbé gyakorlott háziasszonyok, főzni tudó férfiak kedves családtagjaikkal, barátaikkal, kollégáikkal. És persze valamennyi, a gasztronómia iránt elkötelezett kocsonyaimádó.

Rendezvényünk célja Újszász város népszerűsítése mellett, egy élményekkel teli családi-baráti összejövetel szervezése, mely kikapcsolódást nyújt kicsiknek és nagyoknak, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt, a tavasz közeledtének – a tél búcsúztatásának ünneplésével és a régi idők disznóvágásai hagyományának átadása gyermekeink részére.

A kocsonya egy hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel, amely sajátos „kocsonyás” állagát a megdermedt, zselatint tartalmazó levének köszönheti. A készítés miatt a téli időszak hagyományos étele, melynek készítése időigényessége miatt a mai rohanó világban a fiatalok számára már nem igazán ismert.

Szombaton délelőtt a kocsonyafőzésé volt a főszerep, mely közben biztosított volt a lehetőség jó hangulatú baráti beszélgetésekre, kocsonya és hurka-kolbászfogyasztásra, a színpadot díszítő kiszebábbal való szelfizésre, kézműves kereskedők termékeinek vásárlására, de a régi idők eszközeinek kipróbálására és a hagyományok felelevenítésére is.

Az időjárás igazán kegyes volt hozzánk. Bár hűvös szél fújt, de a napsütés jelentősen javított a kilátogatók közérzetén. Talán ennek is köszönhető volt, hogy a kocsonya már délre elfogyott. Volt, aki a helyszínen elfogyasztott tál után több adaggal hazavitt a család többi tagjának is.

Műsorvezetőnk, Torda Feri egész nap folyamatosan konferálta a történteket, bemutatta a zsűrit, a főző csapatokat. Beszélgetett az emberekkel, és a Szolnok Televízió szerkesztő-műsorvezetőjeként, operatőr kollégájával rövid riportokat készített a jelenlévőkkel, rendezvényünk fővédnökével, Dobozi Róbert polgármesterrel és a szervező, Újszászi Önvédelmi SE részéről, Földi Henriettel is, akivel korábban is készült 5 perces beharangozó riport, melyet a fesztivál előtti időszakban több alkalommal láthattak a Szolnok Televízióban, a híradót követő időszakban.

A délután még sokkal mozgalmasabban telt! Míg a bográcsban szépen lassan főtt a kocsonya, addig a látvány- és színpadi műsorok kezdetével egyre nagyobb számban érkeztek a látogatók a helyszínre. Látványelemként jelent meg a régi idők disznóvágása hagyományainak átadása céljából a helyszíni disznótor, kezdve a perzseléstől a feldaraboláson át a tepertősütésig. A kíváncsi közönség Gajdos József szakmai hozzáértését csodálva nézhette végig mindezt. Köszönjük szépen a munkád, Józsi! Kiss Sándor meséivel illusztrálta a disznóvágást.

A helyi fellépők műsorát a Százszorszép Népdalkör nyitotta meg. Köszönjük a népdalkör tagjainak és felkészítőjüknek, Csikiné Árpád Margitnak, hogy a fesztivál stílusához és hangulatához igazodva, a tőlük megszokott magas színvonalon adta elő műsorát. A Fordulat tánccsoport műsora, a gyerekek ügyessége most is elkápráztatta a jelenlévőket. Köszönjük felkészítő tanáruknak, Kovács-Tukacs Ágnesnek is, hogy előadásukkal emelték rendezvényünk színvonalát. Ezután a jelmezes felvonulás következett. Nagyon ötletes jelmezekkel léptek a legbátrabb gyermekek a színpadra, mosolyt csalva a zsűri és a közönség arcára. Köszönjük nekik!

A szervező Újszászi Önvédelmi SE szakosztálya, az Only Dance táncbemutatókat tartott. A közönség most is vastapssal és füttyszóval díjazta a legkisebbek aranyos táncát és a kicsik akrobatikus mutatványokkal gazdagított műsorát. Köszönjük felkészítő tanáruknak, Rézsó Babettnek!

Köszönjük továbbá Kiss Sándornak és Kiss Julianna Líviának a zenei előadást és az éneket.

A színpadon egész nap díszelgett az Egyszemélyes Civil Egyesület tagjai által készített kiszebáb. A bábu a tradicionális népi ünnepeken a tél, a böjt és a betegségek megszemélyesítője volt. A babona szerint a kiszebáb elégetése megszabadítja az embereket miden bútól és bajtól. Bár a mi kiszebábunk nagy népszerűségnek örvendett, a jelenlévők szelfiket készítettek vele, és különböző neveket adtak neki, végül mégis a „babona” győzött. A közönség Kiss Sándor talpalóvalójának hatására tánccal búcsúztatta a telet, a „Tűzről pattant menyecske” pedig reményeink szerint megszabadított minket minden bútól, bajtól és betegségtől. Egy jelenlévő vendégünk által készített hangulatos videót az alábbi linken tekinthetik meg az érdeklődők:

 

Forrás: www.youtube.com

 

A főzőverseny kategóriái:

  1. Hagyományos sertés kocsonya
  2. Különleges, kreatív kocsonya
  3. Házi, előzetesen otthon, vagy helyben készült sütemények versenye
  4. A Kocsonya Fesztivál abszolút győztese

A Szabadtűzi Lovagrend zsűri jogú lovagjaiból álló 4 tagú zsűrinek nehéz dolga volt, hiszen a főzőverseny résztvevői nagyon kreatívak és igazán lelkesek voltak. A zsűri az alábbi szempontok alapján értékelte az elkészített ételeket:

A hagyományos kocsonyánál: a kocsonya ízhatása, színe, tisztasága, a hús minősége, formája, a lé és a hús aránya, díszítése (nem kötelező elem ebben a kategóriában)

A kreatív kocsonya versenynél az alapanyag szabadon választott.
Értékelési szempontjai: a kocsonya ízhatása, színe, tisztasága, a hús minősége, formája, a lé és a hús aránya, díszítése.

Sütemény esetében: A benevezett sütemény-féleségek száma korlátozva nem volt. Édes vagy sós süteménnyel lehetett nevezni. Az értékelésnél a zsűri a sütemények látványát, ízét, a munkaigényességet, a hagyományosságát vette figyelembe.

A fenti szempontok figyelembevételével az alábbiak szerint alakult az eredmény:

Hagyományos kocsonya

1. Tápióbicske Hagyományőrző Tüzércsoport (Vér János)
2. Kasza család (Kasza József és felesége, valamint Kasza-Benke Évi mamája)
3. Vidák Fantasy (Vidák Norbert és családja)

Különleges kocsonya:

1. Dalmadi Katalin Jászberény
2. Motorosok (Hende Edit)
3. Egyszemélyes Civil Csoport (Gyüre Rozika és népes társasága)

Sütemény

1. Zagyvaparti Idősek Otthona Konyhája
2. Kaló Istvánné
3. Újszászi Önvédelmi SE (Knyúl Edina)

A zsűri kiemelt különdíját a Rózsa Imre Szakközépiskola és Kollégium konyhája kapta meg.
A Boldogházi Földtulajdonosi Közösség Vadásztársaság különdíjait kapta: A Zagyvaparti Idősek Otthona konyhája és a Kertvárosi Kecskés család. Gratulálunk!

A főzőverseny eredményhirdetését követte a jelmezfelvonulás értékelése. A Dobozi Róbert polgármester, Bogárné Simon Klára igazgatónő, városi képviselő, Makainé Zérczi Zsuzsa igazgató-helyettes és Hende Edit alkotta zsűri egyhangú szavazata alapján minden jelmezben felvonult gyermek az Újszász Város Önkormányzata által felajánlott Cinema City mozijegyet kapta kreativitásáért illetve bátorságáért, hogy a szép számú közönség előtt megmutatta ötletes jelmezét. Köszönjük szépen. Gratulálunk nekik és szüleinek is egyaránt!

Ezt követően már a felhőtlen kikapcsolódásé volt a szerep, tombolasorsolás következett. A tombolatárgyakat nagy részben a fesztiválon kipakolt árusok ajánlották fel, mivel helypénzt nem kellett fizetniük azért, hogy árujukat a helyszínen megmutathassák és értékesíthessék a résztvevőknek. Köszönjük a felajánlást nekik, illetve Újszász Város Önkormányzatának, Kaló Istvánné alpolgármester asszonynak és Vidákné Ürmös Erzsébetnek is.

A nosztalgikus hangulat jegyében végül, de nem utolsósorban megérkezett körünkbe Kadlott Karcsi, lakodalmas zenei műsorával. Az akkorra már igencsak hideg időben öröm volt látni a közönség legkitartóbb tagjait, amint - ki táncra perdülve, ki az első sorban ülve-tapsolva – jókedvűen hallgatták a szebb időket megélt lakodalmas zenész hangulatos műsorát. A művész távozása után a hangulat csak nagyon lassan hagyott alább: lassan hazaindult a közönség még egy picit táncolva, énekelve, amíg a szervezők és a segítők a helyszínen pakolásztak.

Végül engedjék meg, hogy a szervezők nevében külön köszönetünket fejezzük ki támogatóinknak, hiszen nélkülük nem lett volna ilyen felejthetetlen ez a nap!

Hálával és köszönettel tartozunk nekik!

Pócs János országgyűlési képviselő
Dobozi Róbert Újszász város polgármestere
Újszász Város Önkormányzata
Olajbörze Golden Lube Kft. (Kasza József) Szolnok
Center Csapágy Kft. (Mézes Richárd) Jászberény
C.A. Konzulting Kft.
Borbándi Barkács Bolt Szolnok
Szabó János egyéni vállalkozó Újszász
Rátóti Pál egyéni vállalkozó Újszász
Szabóné Tamás Éva Újszász
Vidákné Ürmös Erzsébet Újszász
Földi Henriett egyéni vállalkozó Újszász
Vidra Ágnes Újszász

Köszönjük a sok segítséget és áldozatos munkát az önkormányzat képviselő- testületének és az önkormányzat dolgozóinak, különösen Farkas Dánielnek és Nagy Zsoltnak. A Városi Művelődési Ház dolgozóinak, különösen Gonda Adriennek és Juhászné Mónikának, a sok segítségégért és a fotókért. Kaló Istvánné alpolgármesternek a színpadi dekorációt. Az Egyszemélyes Civil Egyesületnek, különösen Gyüre Rozikának az áldozatos munkáját és el nem fogyó lendületét, a különösen a csodálatos kiszebábot. Köszönjük az Újszászi Önvédelmi SE tagjainak, különösen Kecskés Laci bácsinak és Kecskésné Zsuzsikának a sok segítséget, finomságot, valamint Knyúl Edinának a finom süteményt. Hálás köszönet Czétényi Krisztiánnak és Szaszkó Somának az egész napos, professzionális színvonalú hangosításért. Köszönjük a Népi Díszítőművészeti Szakkör tagjainak a kézműves bemutatót, a Városi Polgárőr Egyesület tagjainak az egész napos kitartó munkát. Köszönjük mindkét zsűri munkáját. Köszönjük minden fellépőnek és felkészítőiknek a részvételt, illetve a tombolatárgyakat a felajánlóknak. Köszönjük Rátóti Pál egyéni vállalkozónak és Kasza Pistinek a kocsonya alapanyag kifogástalan előkészítését, hűtését.

KÖSZÖNJÜK mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult az I. Újszászi Kocsonyafesztivál sikeréhez!

Ahogy polgármesterünk soraiban is olvashattuk, kiemelt médiafigyelem irányult az I. Kocsonyafesztiválra. Reméljük, a felvételeket látják/látták a Szolnok Televízió műsorában is, de olvashatnak a Szolnoki Néplapban is (március 3.) a fesztiválról, hiszen Gonda Adrienn folyamatosan tájékoztatta telefonon kollégájukat az esemény helyszínéről, a történésekről.

Összegezve a történteket, úgy értékeljük, rendezvényünk elérte kitűzött célját. Jó programok és több száz adag kocsonya jellemezte az eseményt, melyet hagyományteremtő szándékkal indítottunk útjára. Várjuk Önöket jövőre is!

Péter Tamás
az Újszászi Önvédelmi SE elnöke

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.