2019. augusztus 25-én nagy nap következett el az Újszászi Önvédelmi Sport Egyesület és Újszász Város életében. Elérkezett a II. Jászsági Lecsófőző Fesztivál napja. 

Tavaly augusztus elején, amikor az egyesület elnökének, Péter Tamásnak a fejéből a Balaton partján ülve kipattant ez az ötlet, még nem is gondoltuk, hogy ilyen nagy sikere lesz, hogy ekkora támogatásra talál, és ilyen nagy összefogásra képes Újszász vezetősége és lakossága. 

Kijelenthetjük, hogy nagy sikerrel zárult a II. Jászsági Lecsófőző Fesztivál Újszászon, ami - óvatos becslések alapján is – délelőtt ezer, estére kb. 3000 vendéget vonzott. 

Reggel 9 órától este 10 óráig tartalmas és változatos színes programok, kirakodóvásár, gyermekjátékok várták a Vörösmarty Mihály Általános Iskola udvarára és a Kárpát útra kilátogatókat. Egész napos családi programunk kulturált szórakozást, közösségépítést és gasztronómiai élvezeteket kínált a kíváncsiskodók számára. 

 

Fotó: Földi Kinga és Juhász András Nándorné

 

7 órától vártuk a kirakodó vásárosokat. A vásárosok, akik a Kárpát úton végig helyezkedtek el csodálatos kézműves termékeikkel, ékszerekkel, gyermekjátékokkal, ugráló várral, elektromos kisautókkal, mini fánkkal, kürtőskaláccsal, sajtokkal, tésztákkal, fagyival, jégkásával, formás vattacukorral, játékokkal, Lecsó-shopban Lecsó emblémás termékekkel, hűtött italokkal és helyi termésű hagymával, mákkal várták a szikrázó napsütésben az oda kilátogató tömeget. 

Folyamatosan érkeztek a főzni vágyó csapatok is. 

10 órakor hivatalosan is kezdetét vette a főzőverseny, melyet Dobozi Róbert, Újszász Város polgármestere nyitott meg. Nagy örömünkre, idén már 41 csapat bográcsában rotyogott a mindenki által kedvelt LECSÓ. A főzőcsapatok között üdvözölhettünk sok helyi csoportot – intézményeink képviselőit, családokat, baráti társaságokat és civil szervezeteket egyaránt a Jászsági települések önkormányzatának csapatait, a Boldogházi Földtulajdonosi Közösség Vadásztársaságát, de Zagyvarékasról, Szolnokról és Tápiószentmártonból is nagy-nagy örömünkre volt nevező csapat. A 41 főzőcsapat a következő:  

P.H. érték, Újszász 

Vidák család, Újszász 

Vidák Fantasy, Újszász 

Vásárék, Újszász 

Rencsi és a Csipet Csapat, Újszász 

„Odakozmált”, Újszász 

Konyha-Ördögök, Tápiószentmárton 

Boldogházi Földtulajdonosi Közösség Vadásztársaság 

Jászberény Város Önkormányzata 

Jászágó Községi Önkormányzata 

PH 5,5, Jászapáti Város Önkormányzata 

Csipet Csapat, Újszász 

L.B. Alföldi Motoros Egyesület, Újszász 

Kastély Big Band Újszász 

Ovi-sokk, Újszász 

Belecsapunk, SZC Rózsa Imre Középiskola csapata 

Vörösmarty Mihály Általános Iskola csapata 

Jobb Újszászért, KDNP csapata 

LEHEL CSÓJA 

Újszászi Önvédelmi SE csapata 

Kobela Tamás és csapata 

Hoki-Poki, Újszász 

Vajdák a Romákért Alapítvány 

Jászberényi Hagyományőrző Egyesület, Feri csapata 

Jászberényi Hagyományőrző Egyesület, Judit csapata 

Jászivány Községi Önkormányzata 

Dr. Kókai Gábor és csapata, Szolnok 

Nyugdíjas Vasutas Szakszervezet, Újszász 

Molnár József és csapata, Újszász 

Dundi és Léna, Újszász 

Rékasiak, Zagyvarékas 

Rotary Klub Szolnok 

Dundi, Újszász 

Ady Street Food, Újszász 

Jászboldogháza csapata 

Jászladányi Nyugdíjas Klub 

Pusztamonostor Község Önkormányzata 

Honismereti Szakkör, Jászjákóhalma 

Csapj a Lecsóba, Jászkisér 

Győzelem csapata, Újszász 

ZIO csapata, Újszász 

A főző csapatok részére 2-2 kg paprikát és paradicsomot, illetve 1 kg hagymát biztosítottunk, valamint mindenki kapott 1-1 garnitúra sörpadot. A főző csapatok részére a paprikát és a paradicsomot Pócs János országgyűlési képviselő, a hagymát pedig Hájas Rezső és családja ajánlotta fel. KÖSZÖNJÜK!!! 

Nem volt könnyű dolgunk ennyi sörpad-garnitúrát összeszedni. Köszönet érte Zagyvarékas Község Önkormányzatának, Szászberek Község Önkormányzatának, az Újszászi Polgárőr Egyesületnek és a Zagyvarékasi Általános Iskola vezetőinek. 

A hivatalos megnyitót követően Puding és Palacsinta szórakoztatta a legkisebbeket. A két „ennivaló” zenebohóc gyorsan elvarázsolta a kicsiket, együtt hangoskodtak, parádéztak, játszottak. 

A Fusio Gospel Team koncertje kezdődött ezt követően. A helyi fiatalokból álló csapat élő zenéjével szórakoztatta és varázsolta el a közönséget.  

Műsorvezetőnket – a Szolnok Televízió szerkesztő-riporterét – Torda Ferencet, a helyi közönség nemcsak a Szolnok Televízióból, hanem a településünkön megrendezett Táncdalfesztivál gáláról is ismerhette már. Hatalmas rutinjával, fiatalos lendületével egész nap lekötötte, szóval tartotta a közönséget. 

Feri végig foglalkoztatta a főzőket, a közönséget. Beszélgetett velük, ellátogatott a főző csapatok asztalához, kóstolta az ételüket. Szív alakú paprika és dinnyeevő versenyt rendezett spontán, hogy mindenki részt vehessen a megmérettetésben, és jól érezze magát felnőtt és gyermek egyaránt. 

13 órától helyi és környékbeli csoportok művészeti előadásait tekinthettük meg a színpadon. 

Először a Dalma Dance Club tánc- és sportegyesületet láthattuk. A klubbot 1998-ban alapította Győrfi Dalma, mely mára már Magyarország egyik legnagyobb tánciskolájává fejlődött. 73 településen közel 1500 taggal, 28 tanárral működik az iskola. Főbb műfajok: show dance, hip-hop, mazsorett, twirling, akrobatikus rock. A tanulók rendszeresen járnak hazai és nemzetközi versenyekre, fesztiválokra. A fesztivál színpadán az újszászi tagozat mutatkozott be nagy sikerrel. Felkészítőjük: Lakatos Daniella. 

Ezt követően a Fordulat tánccsoport lépett számos, színes koreográfiával a színpadra. A tánccsoport az elmúlt öt esztendő alatt bejárta az országot, és szebbnél szebb eredményekkel tértek haza. A közös versenyek, a próbák, a hosszú utazások és a nyári táborok igazi kis közösséggé formálták őket. A csoport tagjai számos aranyérmet, arany minősítést és különdíjat is nyertek már az évek során. Minden tavasszal ott vannak a kecskeméti Fringe fesztiválon, valamint különböző országos táncversenyeken is. Legutóbb csapatban, Debrecenben arany minősítést és az Év Moderntáncos Csapata különdíjat nyerték el. 

A csoport vezetője a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus okleveles oktatója, Kovács-Tukacs Ágnes, aki 2017-ben, Debrecenben elnyerte az Év Koreográfusa díjat. 

A helyi művészeti csoportok közül az Only Dance tánccsoport előadásainak első blokkja következett. Az Only Dance tánccsoport 2017 őszén alakult, majd 2018 decemberétől már az Újszászi Önvédelmi Sport Egyesület tánc szakosztályaként működik!  

Jelenleg 3 csoportból áll a szakosztály, 2 Újszászon, az Egyesület Nagykerti Sport és Szabadidő Központjában, a másik pedig Szolnokon működik. 

A táncosok sok versenyen vettek részt, ahol számos aranyérmet, különdíjat és szakmai díjat is nyertek. A szakosztály vezetője, koreográfusuk: Rézsó Babett

Elsőként egy szóló táncot láthattunk Rézsó Reginaelőadásában, aki a 2018. Év Tánca Nemzetközi Minősítő versenyen bronz minősítést kapott. 

Az Only Dance legújabb és legfiatalabb csoportja, a mini csoport következett! A pici lányok április óta tagjai a szakosztálynak, és mindössze 3 évesek, de máris színpadon láthattuk őket! Igaz, néha kis segítségre szorultak, de popójukat rázva elvarázsolták a közönséget. Bakos Kingát, Tiger Flórát és Makai Zsannát Lázár Léna és Bakos Csenge segítette. 

Ezt követően a kiscsoport következett. A lányok már sok megmérettetésen vettek részt, és sok szép eredményt értek el! A Jászsági Lecsófőző Fesztiválon előadott táncuk a 2019-es Év Tánca Nemzetközi Minősítő versenyen arany minősítést kapott! Táncosok: Breszkó Viktória, Molnár Kinga, Rézsó Regina, Retter Panna, Seres Renáta

Torda Feri vezetésével a 3 testőr, interaktív gyermekműsort tekinthették meg a gyerekek, akik valóban aktívan részt vettek a játékban a színpadon és a közönség sorai között is. 

15 óra körül kezdődött a művészeti csoportok előadásainak második felvonása, ahol már a helyieken túl, környékbeli előadókat is láthattunk a színpadon.  

Senora tánccsoport 12 éve alakult. Különböző fesztiválokon, rendezvényeken, az ország minden táján nagy sikerrel szerepeltek már eddig is. Az újszászi rendezvények elengedhetetlen fellépői. Vezetőjük: dr. Szóró Magdolna

A Százszorszép Népdalkör az 1974-ben alakult Rozmaring Pávakör utódjaként, 1992-ben szerveződött újjá, és vette fel a Százszorszép Népdalkör nevet. Céljuk a népdal ápolása és a fiatalabb generációknak való átörökítése. Rendszeresen fellépnek a helyi rendezvényeken, a megye és az ország számos településén, dalos találkozókon és ünnepségeken. Minden évben megrendezik a dalos találkozót, melyen szívesen vesznek részt a megyéből és az ország más részéből érkező népdalkörök is. Több ízben felléptek Lengyelországban, Szerbiában, Erdélyben. 4 országos ezüst és 6 arany minősítéssel rendelkeznek, 2015-ben megkapták Újszász Város Kulturális díját. 

A népdalkör vezetője: Csikiné Árpád Margit 

A jászkíséri Pendzsom Néptánc Egyesület fergeteges előadását láthattuk a fesztivál színpadán. Az egyesület 1996-ban alakult. A tánccsoport fő tevékenysége: néptánc és hagyományőrző tevékenységek végzése, koordinálása, rendezvények szervezése, népzene és néptánc bemutatása, a néptánc és népzene szeretetének átadása helyi, országos és nemzetközi helyszíneken. (A „pendzsom” szó a spontán táncalkalmak jászsági elnevezése.) 

Az egyesület repertoárját a helyi jászsági táncokon kívül erdélyi és egyéb kárpát-medencei magyar táncok is színesítik. Több alkalommal szerepeltek már külföldön, többek közt Svájcban, Svédországban, Jugoszláviában, Törökországban, Csehországban, Portugáliában, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Észtországban, Spanyolországban.  

Az egyesület alapítója Lukácsi György 1993-ben Déryné emlékplakettet, feleségével Lukácsiné Gubicz Beátával 2013-ban Jászkisér város Kultúra Díjat, 2015-ben Jász-Nagykun-Szolnok megyei Művészeti Díjat kapott. 

Az együttes is több elismerésben részesült már: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának Miniszteri elismerése, Megyei Művészeti Díj, Jászkisér Nagyközségért Díj, Jász-Nagykun-Szolnok megyei Magyar népművészet és közművelődés kategóriájának Príma díja.  

Nosza Mami tánccsoport 12 éve alakult, az összetétel azóta némileg változott. Az ország minden részét bejárták már, mindenütt sikert aratva. Nagy örömmel tettek eleget a mai meghívásnak is. Többször szerepeltek már a Hontravel Ki-Mit-Tud?-jain is eredményesen. Vezetőjük: dr. Szóró Magdolna 

A jászberényi Fortuna TSE-t a Flitterek junior kisformáció képviselte. Ebben a kategóriában 15 éves korig táncolhatnak a gyerekek, akik 3 éve versenyeznek. Legkiemelkedőbb eredményeik: területi versenyen elért 2. hely, illetve országos versenyen elért 13. helyezés. Jászberényben, a Központi Óvoda tornatermében szeptembertől 16 órától tekinthető meg edzésük.  

Shilla’s Dance Company szolnoki csapatának táncosai léptek nagy meglepetésként a Lecsófesztivál színpadára. Tagjai több mint 10 éve gyakori fellépői különböző családi és kulturális rendezvényeknek. Az országban megrendezett hastáncversenyek rendszeres résztvevői, ahonnan többször hoztak el díjakat, helyezéseket. Repertoárjuk többféle stílusból épül fel, ezért műsoraik színvonalas szórakoztatást biztosítanak a nézőknek. Tóth-Szabó Renátát, Ecseki-Mihalcsik Sárát és Kovács Adriennt láthattuk.  

Az Újszászi Önvédelmi SE Only Dance szakosztályának második blokkja következett, ahol bemutatkozott a szolnoki nagycsoport is. Első táncukkal „Az Év Tánca” 2019. Nemzetközi Minősítő és Díjkiosztó Táncművészeti Versenyen Debrecenben, moderntánc kategóriában GYÉMÁNT minősítés ért el:Sipos Flóra, Nagy Liza, Rézsó Babett és Vágó Csaba. Felkészítőjük: Rézsó Babett.  

őket követte a kiscsoport a színpadon: Bakos Csenge, Breszkó Viktória, Lázár Léna, Molnár Kinga, Rézsó Regina, Retter Panna, Seres Renáta.

Ezt a táncot a II. Jászsági Lecsófőző Fesztiválra készítették, melyet szeretettel mutattak be a népes közönségnek. 

Végül az Only Dance nagycsoport lépett a színpadra. Táncukkal a Dance Stage 2018. Nemzetközi Minősítő és Díjkiosztó Táncművészeti Versenyen moderntánc kategóriában kiemelt arany minősítést értek el, valamint felnőtt korcsoport, moderntánc kategóriában kiérdemelték „A verseny legjobb táncosai” különdíjat. Ezen kívül a nagyok idén részt vettek Törökbálinton az Unity For Passion Dance Fest nemzetközi táncversenyen, ahol moderntánc kategóriában 2. helyezést értek el, ezzel kvalifikálták magukat két európai táncversenyre is: Malorcára és Rómába. 

A táncosok októberben Rómába utaznak, hogy külföldön is megmérettessék magukat.  

Ezzel a helyi és környékbeli művészeti csoportok bemutatója véget ért. A közönség is láthatta, hogy a helyi civil művészeti csoportok sem tétlenkednek, sokoldalúságukat most is megmutatták. Büszkék vagyunk rájuk!  

Az eredményhirdetést megelőzően Pócs János országgyűlési képviselő látogatott el hozzánk, és köszöntötte az egybegyűlteket. Emellett 1,5 tonna dinnyét hozott a II. Jászsági Lecsófőző Fesztiválra látogatóknak. Köszöntő szavait követően szóban átadta a dinnyéket a résztvevő csapatoknak és az ott lévőknek. Amerre el lehetett látni, mindenhol boldogan mosolygó emberek vitték, fogyasztották a mézédes dinnyét. Tisztelettel köszönjük a képviselő úrnak! 

Elkövetkezett a nagy izgalommal várt eredményhirdetés ideje. Rendkívül nehéz dolga volt a 4 tagú zsűrinek, még ők sem találtak két egyforma módon elkészített vagy díszített lecsót. Nagyon nehezen, de végül megszületett az eredmény. A Csikós Pál által vezetett zsűri döntött az I-III. helyezett sorsáról, valamint 8 különdíjat osztott ki. 

A zsűri idén legjobbnak „Dundi és Léna (Újszász)” csapata által elkészített lecsót találta. A második „Belecsapunk (SZC Rózsa Imre Középiskola)” csapata, míg a harmadik helyezést a „Boldogházi Földtulajdonos Közösség Vadásztársaság” nyerte el. 

Legszebb Tálalás címét a „Vörösmarty Általános Iskola” pedagógusaiból álló csapata nyerte el. Kiemelt különdíjat kapott a „Vidák család (Újszász)", „Rencsi és a csipet csapat (Újszász)", a „Vidák Fantasy (Újszász)” és „MIMI” csapata. Különdíjban részesült továbbá az „Ovi-sokk”, „Molnár József és csapata (Újszász)”, az „újszászi Vasutas Nyugdíjas Szakszervezet”, „PH Érték (Újszászi Polgármesteri Hivatal” dolgozónak csapata) és a „Jobb Újszászért” csapata 

Dobozi Róbert polgármester is meghozta döntését, a Polgármester Kedvence különdíjat: a „Kastély Big Band” csapata kapta meg. Az elismerés mellé a polgármestertől a Badak Hajnalka festőművész által kézzel festett, Lecsófesztivál motívumaival díszített egyedi bödönt kapott a csapat. 

A közönséget sem hagytuk tétlenkedni a főzőverseny ideje alatt, hiszen ők dönthettek a Közönség Kedvence díj sorsáról. Ezt a különdíjat a „jászkisériek baráti társasága (Csapj a Lecsóba!)” csapata nyerte meg. 

Gratulálunk mindenkinek! Azt hiszem, a résztvevők közül senki nem távozott vesztesen, hiszen nemcsak az élménnyel lettek gazdagabbak, hanem minden résztvevő csapat Lecsó logós bort kapott, amit a színpadon vehetett át. 

Jászalsószentgyörgyről érkezett hozzánk Kátai Lillaa Star Academy felfedezettje, aki a Szolnok Televízió Táncdalfesztivál című műsorában is nagy sikerrel mutatkozott be. A táncdalfesztivál hangulatát idézve hallhattuk Lillától a régi slágereket, mint például a 220 felett.  

Kátai Lilla csodálatos előadása után következett a várva várt tombolasorsolás. Szebbnél szebb ajándékok kerültek kisorsolásra, melyeket Dobozi Róbert polgármester és támogatóink nagy szeretettel juttattak el nekünk, önöknek. Nagy meglepetésként ért minket, hogy árusaink – Kovács-Tukacs Ágnes és Tukacsné Ági – is ajánlottak fel tárgyakat, de az ugráló várat üzemeltető is tett az asztalra ajándékokat. Meglepődtünk azon a tényen, hogy az ajándékok csak szaporodtak az asztalon.  

Köszönjük szépen támogatóinknak és mindazoknak, akiknek személyesen nem tudjuk mindezt elmondani. 

A tombolasorsolás végére Párizsból megérkeztek a lábtoll-labda világbajnokságon eredményesen szereplő újszászi versenyzők. Dobozi Róbert polgármester a színpadon gratulált a jó eredményekhez. Torda Ferenc rövid riportot készített a csapat vezetőjével, Fehér Jánossal. 

Míg mi a tombolasorsoláson izgultunk, addig megérkezett hozzánk a 3+2 zenekar, akit két-háromezer ember várt izgatottan az általános iskola udvarán felállított nagyszínpadon. A 35. jubileumát ünneplő 3+2 sorra adta elő az ismertnél ismertebb dallamokat, felcsendült a Csipkés kombiné, a Sárgul már a kukoricaszár, a Kicsiny falum, a Halvány őszirózsa, az Egy asszony miatt vagyok ilyen léha, és sorolhatnánk. A környékről és az ország számos részéről - például Karcagról, Budapestről, Nagykátáról, Püspökladányból, Tápiószentmártonból, Polgárról, Tiszaújvárosból, stb. – ideérkezők most sem csalódhattak: végig remek, emelkedett hangulatú élő nagykoncertben volt részünk. Az együttes tagjai barátságosan beszélgettek, közös fényképet készítettek a koncert végeztével, és az Újszászi Önvédelmi SE sátrában fogyasztottak az egyesület által készített ételekből. Amíg a 3+2 együttessel beszélgethettünk, a színpadra lépett a Cozombolis Leonidász Péter. A szolnoki származású fiatalember és csapata tovább folytatta a 3+2 együttes által fellelkesített közönség szórakoztatását. Felcsendültek a jól ismert dallamok, mint a Valami most kezdődik el és a Fülig ér a száj című dalok. 

A koncert végeztével fáradtan, de élményekkel gazdagon, csendesen tért haza a nagy melegtől és a gazdag programoktól elfáradt lakosság. Köszönjük, hogy ellátogattak hozzánk.  

Nagy sikerrel zajlott internetes nyereményjátékunk is, melynek nyertesei:  

Kézér Tünde Zagyvarékas 

Papp Éva Miskolc 

Vígh Győzőné Újszász 

Nyereményük 2.000,- Ft, 3.000,- Ft és 5.000,- Ft értékű Lecsó-Shop vásárlási utalvány, melyet a fesztivál helyszínén levásárolhattak, Lecsó-logós szatyor, bögre, póló, hűtő mágnes, baseballsapka, kötény, nyakba akasztós kulcstartó és kézzel festett fakanál, vágódeszka közül választhattak. 

Gratulálunk a nyereményekhez! 

A gyönyörű kézzel, egyedileg díszített fakanalak, vágódeszkák idén is Badak Hajnalka ceglédi festőművész kezének munkáját dicsérik, csakúgy, mint a főzőverseny díjai és a tombolasorsolás tárgyai között elhelyezett ajándékok is. 

Rendezvényünk biztonságáról az AboPol Biztonságtechnikai és Vagyonvédelmi Kft. gondoskodott. Köszönjük az újszászi és a szászbereki polgárőrség munkáját is. 

Végezetül nem tudunk mást mostani, csak annyit, hogy „KÖSZÖNJÜK”! 

Köszönjük szépen mindenkinek a részvételt, a sok segítséget, támogatást és elismerést.  

Külön köszönjük Pócs János országgyűlési képviselőnek, Dobozi Róbert polgármesternek, a 3+2 együttesnek, a Cozombolisnak, Újszász Város képviselő-testületének, Nagy Zsolt képviselőnek, Újszász Város Önkormányzatának, az Újszászi Művelődési Ház dolgozóinak, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola vezetőinek, Hájas Rezsőnek és családjának, a fellépő gyerekeknek és felnőtteknek, a támogatóinknak, műsorvezetőnknek, Torda Ferinek, aki fáradhatatlanul szórakoztatott minket, a 41 főző csapat minden tagjának, a zsűri tagjainak, a Jász-Drón stúdiónak. Földi Helgának és Nagy Eszterannának a fotókért.  

Mindazoknak, akik odaadó munkájukkal bármilyen formában hozzájárultak a II. Jászsági Lecsófesztivál sikeres lebonyolításához, és mindenkinek, aki velünk töltötte ezt a fergeteges, csodálatos napot.  

Jövőre találkozunk! 

 

Támogatóink:

Pócs János országgyűlési képviselő 

Dobozi Róbert Újszász város polgármestere 

Újszász Város Önkormányzata 

Center Csapágy Kft Jászberény 

C.A. Konzulting Kft. 

Fight Pub Újszász 

Borbándi Barkács Bolt Szolnok 

Szabó János temetkezési vállalkozó Újszász 

Szabóné Tamás Éva Újszász 

Olajbörze Kft. Szolnok 

Nagy Gáborné élelmiszer boltja Újszász 

Ferenczy Borház Kft. Szolnok 

Jász-Drón Stúdió Újszász 

ZÉNÓ Pékség Újszász 

BENYUS-KER 2009 Kft. Újszász 

Hajdú Gyula és családja Újszász 

Hájas Rezső és családja 

Vidákné Ürmös Erzsébet Újszász 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.