Lassan vége a nyárnak, és néhány hét múlva tanár, diák egyaránt újra az iskola falai között találja magát. Reményeim szerint mindenki mögött egy izgalmas programokkal, élményekkel, nyaralásokkal teli nyár áll. És ha nyár, szabadság, akkor a táborok sem maradhatnak ki a sorból. A nyári táborozás élménye szinte semmi máshoz nem hasonlítható, varázslatos esemény. A gyerekek nemcsak kiszakadnak az iskolai környezetből, hanem rengeteget nevethetnek, szórakozhatnak, és nem utolsósorban fejlődhetnek. Mindemellett óriási segítség a dolgozó szülőknek, akik az iskolai nyári szünet teljes időtartamára csak ritkán tudnak egy az egyben szabadságot kivenni, vagy a hosszú heteket lefedni a közeli rokonság mozgósításával.

Településünk általános iskolája mindig is fontos feladatának tartotta a nyári szünetek tartalommal való megtöltését, és minden nyáron számos tábort kínál a családoknak. Ennek fontosságát mérte fel a „Gyere, segíts!” Alapítvány is, és immár 5. alkalommal szervezett a közeli Parkerdőben nyári tábort.

A táborvezető, táboroztató pedagógusok, szakemberek és a táboroztató felnőttek munkáját segítő fiatalok „ifisták” változatos programokkal igyekeztek lekötni a gyermekek idejét és figyelmét. A gyermekek belekóstolhattak a komfort nélküli (majdnem) nomád világába, ahol igazán közel érezhették magukhoz a természetet. Megismerkedhettek az erdő növény- és állatvilágával, mindeközben megtanulták azokat a szabályokat, amelyek elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy az ember és az erdőben élő növények és állatok jól megférjenek egymás mellett. Íjászkodás, Air-soft lövészet, éjszakai csillagles, kézműves foglalkozások, többek közt korongozás, gyöngyfűzés, körmöcskézés, szövés, gyöngyfűzés, makramé, horgolás, kelmefestés, rongybaba készítés vártak minden táborozót. Mindezek mellett sportversenyeken, akadályversenyeken, vicces ügyességi versenyeken is részt vehettek a gyermekek. Tanultunk is egy kicsit. Tanultunk játékosan a fogápolás fontosságáról, a káros szenvedélyek hatásairól, az elsősegély nyújtás alapjairól. Nyársaltunk, tábortűz körül ültünk és énekeltünk. És természetesen nem múlhat el tábor bátorságpróba nélkül, most sem múlt el.

Elmondhatjuk, hogy a kétszer egy hét során számtalan olyan új élményeket szerezhettek a gyermekek, amelyek szerves részét képezhetik személyiségfejlődésüknek. Ezek az élmények főleg a társas léthez, az ahhoz kapcsolódó szerepekhez kapcsolódtak. Új barátokat szereztek a feladatok, versenyek, vagy éppen a szabadon töltött órácskák során. Az egyéni feladatok és ezáltal a felelősség, a szülők nélküli táborozás segített abban, hogy fejlődjön a gyermekek önállósága is.

Legalább ilyen fontos azonban az a tény, hogy a gyermekek végre kiszabadultak a négy fal közül, kint a természetben, a friss levegőn barátaikkal, és ami nagyon fontos, „kütyük” nélkül töltötték hasznosan az időt.

Természetesen lehetőséget adtunk a szülőknek is, hogy láthassák csemetéiket. Tapasztalataink szerint azonban ezek a látogatásra kijelölt órák nemcsak a gyermekeknek jelentettek feltöltődést, hanem a szülőknek is. Jó volt látni, ahogyan csoportokba verődve beszélgettek, nyársaltak, tollasoztak, vagy éppen fociztak a gyermekekkel, vagy pedig véresen komolyan véve erősítették gyermekeik csapatát és versengtek a Leg-ek vetélkedőben. Sütöttek a gyerekeknek lángost, tanítgatták őket arra, hogy hogyan készül a nyárson a legfinomabb sült szalonna, sütöttek „csak úgy” néhány 100 palacsintát, hoztak jégkrémet, üdítőt, tartottak foglalkozást, vagy éjszakánként őrizték az álmunkat. Nagyszerű csapatmunka volt.

Ezt a csapatmunkát erősítették azok a vállalkozók, magánszemélyek, egyesületek is, akik felajánlásaikkal hozzájárultak a programok megvalósításához, a táborok sikeréhez. Támogatóink voltak: Pócs János országgyűlési képviselő, Udud Róza Jegyző asszony, Benyus Barkács, Mérész Zoltán, Paplanos Tibor, Tenczer Tibor, Rátóti Pál, Kocza Antal vállalkozók, Zénó pékség, Szilváshús Kft, Évi Zöldséges és Fagyizó, Ágotai Ede, Ágotai Emese, Szentgyörgy Íjászai - Homonnai Csaba, Flasch Péterné a Terápiás Angyalok 4 lábon képviseletében, Népi Díszítőművészeti Szakkör.

Mind a két hétről elmondhatom, hogy mind kicsi, mind nagy felejthetetlen élményekkel, fontos tapasztalatokkal gazdagodva térhetett haza. Remélem, hogy ezek az élmények kitartanak az új tanév teljes ideje alatt, és mindenki izgatottan készül a jövő nyári táborokra. Mert ha rajtunk múlik, jövőre is lesz!

És, hogy lássák, nem csak saját véleményem közvetítem, íme néhány gondolat a táborban részt vevő gyermekektől:

„A tábor nagyon jó volt, és sok mindent csináltunk. Sokat játszottunk, sokat beszélgettünk, kreatívkodtunk. A tábortűznél sütögettünk, volt bátorságpróba is. Nem volt túlságosan ijesztő.” (Szőke-Bóta Balázs)
„Nagyon jól éreztem magam az idén is. Sok program volt, sosem unatkoztunk. Versenyek voltak a csapatok között, de voltak egyszerű csoportos játékok is. Finomak voltak a kaják, hangulatos volt a tábortűznél ülés és nyársalás és az esti „alvások” is. A bátorságpróba ijesztő és vicces is volt, ott az ifik rémisztgettek minket az erdőben. Remélem, jövőre is lesz tábor, mert nagyon jó volt.” (Szabó Katalin)

„Jó volt az erdőben lenni. Kemény volt a sátor. Finomak voltak az ételek. Jók voltak a versenyek. Nem volt ijesztő a bátorságpróba. „ (B. Dániel)
Kedves szülők, kedves gyerekek! Köszönjük ezeket az élményeket és kívánok minden gyereknek, szülőnek és pedagógusnak így az új tanév küszöbén BOLDOG ÚJ ÉVET! Jövőre újra találkozunk a Parkerdőben!

Megvalósult a Nemzeti Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával.

 

Makainé Zérczi Zsuzsa
„Gyere Segíts” Alapítvány elnöke
táboroztató pedagógus

 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.