Az Alföldi Újság 1946. október 2-án közölt cikke szerint: „Nem is tudtuk, hogy Karády Katalin színésznő az ellenállók közé tartozott. Most jelentkezett és azt mondja, hogy ő is ellenállott a nyilasoknak s e címen kéri, hogy 68 holdnyi birtokát mentesítsék, azaz hagyják meg neki. Újszász határában terül el ez a Karády birtok, a közepén kúriával. Hogy és mint szerezte az egy időben favorizált, búgóhangú filmszínésznő, nem tudjuk.”

Fél évvel később a Világ 1947. május 14-i cikkében valamiért összezsugorodott ez a birtok: „A nemzetgyűlés politikai bizottsága kedden délelőtt ülést tartott, amelyen földbirtok mentesítési ügyeket tárgyaltak. A nemzetgyűléshez 81 kérelem érkezett olyan személyektől, akik földjük mentesítését kérték. A Világnak sikerült megszereznie a névsort és az ismertebb földtulajdonosok neveit közöljük.” A listán Karády Katalin állítólagos újszászi birtoka 25 holddal szerepel.

A Karády-birtokkal kapcsolatban felmerült a tévedés/hamisítás/félreértés gyanúja, ám két, egymástól időben is eltérő hír további kutatásra késztet. Mindemellett egyetlen újszászi beszélgető partnerem sem hallott ilyen földbirtokról, a birtoklistákon sem bukkan fel Karády neve. Kúriának nevezhető épület a göbölyjárási Orczy-majorságban lehetett, illetve Orczy Zsuzsanna háza a mai Ady Endre úton. És hogyan lett a 68-ból 25 hold? Meg kell említeni, hogy Karády Katalin magánéletében jelentős szerepet kapott Újszászy István vezérőrnagy, aki a magyar hírszerzést és kémelhárítást vezette a II. Világháború éveiben. Talán ez a név is közrejátszott a zavarkeltésben? Újszászy István újszászi jelenlétéről vagy földbirtoklásáról sincs adatunk.

Jánoska Antal

 

 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.