A Szent-István templom városunk egyik ékköve. Az 1885-ben neoromán stílusban épült monumentális épület az utóbbi évtizedekben sajnos erősen romlásnak indult. A legnagyobb károkat jelenleg a tetőszerkezet hiányosságai okozzák a műemlékben- a beázások és a vízelvezetés hiányosságai jelentős, akár helyrehozhatatlan károkat is képesek okozni benne.

Ezért is fogadtuk örömmel a 2020 szeptemberben megnyílt várva- várt pályázati lehetőséget, mely ugyan csak kisebb (15 MFt alatti) beavatkozásokat támogatott, de a kivitelezői árajánlat alapján a templom bádogos szerkezeteinek cseréje megvalósíthatónak tűnt belőle. A szükséges tervezés és árajánlat bekérések után az egyházközösség elkészítette és határidőben benyújtotta pályázatát és reménykedett a pozitív támogató döntésben. A jogcímre beérkezett mintegy harmincszoros túljelentkezés (a rendelkezésre álló forrást ennyivel haladták meg a pályázók igényei) miatt azonban a támogatási kérelem idén márciusban elutasításra került.

Ekkor fordultam a problémával térségünk országgyűlési képviselőjéhez, Pócs Jánoshoz, aki a helyszínen győződött meg templomunk romlásnak indult állapotáról, ezáltal támogatási kérelmünk megalapozottságáról. Arra kértem Képviselő urat, keresse meg nevünkben a pályázati forrást kezelő szervezetet, és győzze meg őket a beruházás halaszthatatlanságáról. Kérésünk ezúttal is meghallgatásra talált: elutasító döntését a pályázatkezelő visszavonta, és az „Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása” című pályázaton rk. egyházközösségünk jogerősen 14.791.271 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. Köszönöm Képviselő úrnak, hogy ismét képviselte városunk érdekeit ott, ahol a települések vezetőinek szava már nem hallatszik elég erősen.

A pályázati forrásból végrehajtott gyors beavatkozással sokszor-tízmillió forint értékű károsodástól tudjuk megvédeni városunk egyik jelentős értékét.

Dobozi Róbert
polgármester

 

Fotó: facebook

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.