2021. március 27-én az Újszászi VVSE szabadidő szakosztálya a járványügyi előírások betartásával (maszkviselés, távolságtartás) Újszász – Jászalsószentgyörgy – Újszász 23 kilométeres távon immunerősítő gyalogtúrát szervezett. A kellemes tavaszi időben 22-en vállalkoztak a táv megtételére. Újszászt a Jaszi régi töltésén elhagyva, a Zagyva-gáton haladt a csapat Jászalsószentgyörgyig. A februári túrához képest a Zagyva visszatért medrébe, nyoma sem volt már a korábbi jeges áradásnak. A bokrok, a fák tavaszi zöldbe öltöztek. A gáton kora tavaszi virágok virítottak. A fácánok, a gólyák, a hattyúk és a zöldülő vetéseken kergetőző mezei nyulak és őzek is tavaszt éreztek.
A túrázók Jászalsószentgyörgynél a szántóföldeket és a községet összekötő keskeny hídon keltek át a Zagyván. Egy rövid pihenőt tartottak az Erzsébet malomnál, egy hosszabbat pedig a szentgyörgyi Vadas Parkban. A kellemes környezetben eltöltött pihenő után hazaindult a csapat. Az erős szembeszél ellenére, a tervezett időre mindenki célba érkezett. A hagyományoknak megfelelően a futókörön teljesített tiszteletkörrel zárult a túra.
Fehér János
Fotó: Farkas István, Fehér János és Szaszkó Nándor
AZ EMBERI SZERVEZET VÉDEKEZŐKÉPESSÉGÉNEK ERŐSÍTÉSE
A COVID-19 VÍRUS FERTŐZÉS MEGELŐZÉSE ÉRDEKÉBEN
A szervezet védekezőképessége, így a fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség alapvetően függ az immunrendszer működésétől, a szervezet általános állapotától. Vírusjárvány idején különösen fontos figyelni és mindent megtenni azért, hogy az immunrendszerünk megfelelően működjön, a szervezetünk felvértezve és erős ellenállóképességgel tudja felvenni a harcot a kórokozókkal.
A szervezetünk ellenállóképességének karbantartásához, erősítéséhez a következőkkel járulhatunk hozzá:
Rendszeres fizikai aktivitás
A rendszeres fizikai aktivitás elengedhetetlen a szövetek megfelelő vérellátáshoz, oxigénnel, tápanyaggal való ellátásához, végeredményben növeli a szervezet ellenállóképességét. A rendszeres fizikai aktivitásnak gyulladáscsökkentő hatása van, befolyásolja a fehérvérsejtek, azon belül a vírusok elleni védelemben szerepet játszó sejtek aktivitását, fokozza számos gyulladáscsökkentő anyag termelődését.
A WHO által javasolt fizikai aktivitás mennyiség: naponta 30 perc közepes intenzitású kardio mozgás (futás, kocogás, nordic walking, kerékpározás, úszás) és hetente kétszer fél óra izomerő növelő mozgás. Emellett fontos, hogy óránként pár percet mozogjuk – sétáljunk – és naponta tízezer lépést tegyünk meg.
Szabad levegőn tartózkodás, szellőztetés
Az emberi szervezet működését nagyban segíti a rendszeres, szabad levegőn való tartózkodás. Lehetőségekhez mérten ez legyen zöldben – parkban, erdőben –. A szabadban tartózkodás mellett, illetve ha erre nincs lehetőség, a tartózkodásra szolgáló épület, szoba rendszeres, napjában többszöri teljes átszellőztetése elengedhetetlen. A szellőztetés nem csak szervezetünket frissíti fel, de a szoba levegőjében esetlegesen összegyűlt kórokozók távozását is elősegítjük
Kiegyensúlyozott táplálkozás
A szervezet, az immunrendszer megfelelő működéséhez kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra van szükség, melynek alapja a vegyes táplálkozás – fehérjék, szénhidrátok és zsírok változatos és kiegyensúlyozott fogyasztása, napi legalább 400 g zöldség és gyümölcs fogyasztása, rostdús táplálkozás.
Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek
Kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással a szervezet vitamin-, ásványianyag- és nyomelem ellátottsága megfelelő tud lenni. Fontos azonban figyelni rá, hogy ilyenkor tavasz elején a szervezet raktárai – tekintettel a téli korlátozott zöldség- és gyümölcsfogyasztási lehetőségekre, az alacsonyabb napos órák számára – alacsonyabb szinten állnak, egyes embereknél akár ki is merülhetnek. A raktárak kimerülését gyorsítják a krónikus betegségek, a mozgáskorlátozottság, a helytelen táplálkozás. Éppen ezért ilyenkor fontos plusz vitamin, ásványi anyag és nyomelem bevitelről gondoskodni, itt elsősorban a D vitamin, a C-vitamin emelendő ki első helyen.
Az alkoholfogyasztás és a dohányzás kerülése
Sokan nem gondolnak rá, de az alkoholfogyasztás és a dohányzás jelentősen rontja a szervezet ellenálló képességét, károsítja az immunrendszert. Így fertőzéses, járványos időszakban az alkohol fogyasztásának és a dohányzásnak (passzívnak is) kerülése különösen fontos.
(Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága)