2021. február 14-én, a hajnali mínusz tíz fokról mínusz kettőre „melegedett” időjárás. Szikrázó napsütésben, 20 fős rekord létszámmal vágott neki februári túrájának az Újszászi VVSE szabadidősport szakosztályának gyalogtúrázó szekciója. A túra célja az Újszászi Parkerdő és környéke bejárása volt. A tornacsarnoktól induló csapat a Hold út – Széchenyi út – Kastély út útvonalon a Zagyvaparti Idősek Otthonánál érte el a havas és jeges Zagyva-gátat, amelyről az otthont védő gátra kanyarodva a 100 éves nyárfához vették az irányt a gyaloglók. A fáig el lehetett menni, de tovább nem, mert a Zagyva jeges áradása elzárta a tervezett utat. Ezért vissza kellett fordulni a Zagyva-gátra. Később a kiáradt Zagyva miatt többször is módosítani kellett a tervezett útvonalat. A Zagyva-hídtól a 32-es út túloldalán lévő erdőben havas utakon folytatódott a séta. A havas tájon többen visszaemlékeztek az 1980-as évek végén, az 1990-as évek elején az Újszászon nagyon népszerű Olimpiai Ötpróba akcióban a Mátrában és a Pilisben 25-30 centis hóban teljesített 30 kilométeres téli túrákra.

 

Fotó: Farkas István, Fehér János és Szaszkó Nándor

 

Készítette: Farkas Gábor

 

Az erdőből kikanyarodva, a régi 32-es úton haladva érte el a társaság a Parkerdő bejáratát, ahol ismét a kiáradt Zagyva állta az útjukat. Az elárasztott részt elkerülve, egy bozótosan keresztülvágva sikerült a Szolnokról a Parkerdőn keresztül Szászberekig vezető sárga jelzésű régen frissített turistautat elérni, és azon Újszász fájáig gyalogolni. Az Újszász címerében is szereplő különleges, bújtatott vadgesztenyefánál rövid pihenőt tartott a csapat. Sajnos, a fa két törzsét összekötő bujtatás már elhalt, letört. 

A túra a még meglévő sárga jelzéseken folytatódott tovább, majd az áradás miatt ismét egy erdős, bozótos részen kellett a harminckettesig utat törni. A túrázók a 32-es melletti betongát mellett haladtak tovább a vasúti hídig. Itt átkelt a csapat a Zagyván, és az Újszászhoz közelebbi gáton folytatta útját. Az időjárás tovább melegedett. Olvadó hóban, sárban csúszkáltak a túrázók. A saras szakaszt leküzdve, a tornacsarnokhoz visszaérkezve, a futópályán a szokásos tiszteletkörrel zárult a 13.5 kilométeres túra, amelyen a fizikai teljesítmény mellett az áradó, jeges Zagyva, a havas erdő, az erdőben kergetőző nyulak és őzek, a Zagyván úszkáló hattyúk, az újszászi fákon pislogó baglyok látványa és a jó kedvű túrázó társaság nyújtott élményt a résztvevőknek.

Márciusban Újszász – Jászalsószentgyörgy – Újszász útvonalon egy hosszabb, 25 kilométeres túrát tervezünk. Jászalsószentgyörgyön felkeressük az Anna malmot és a Vadast.

Fehér János

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.