Tisztelt Olvasók! 

Megértük az első nyári hónapot, amely számomra sok rendezvénnyel járt. A hónapot immár lassan száz éve egy nagy sorstragédiánk megemlékezésére fordítjuk. Településünkön az elmúlt jó pár évben minden június 4-én megemlékezünk a trianoni békekötésről és a fájó magyar történelmi múltunkról. Ebben az évben is ezen a napon találkoztak mindazok, akiknek ez a múlt fáj. A megemlékezés a katolikus egyház templomában és az emlékhelyen történt. Természetesen erre az eseményre mindenki nagy fájdalommal gondol vissza, amely talán még most sem érthető. Mindenesetre az európai tagságunk mentén az elmúlt időszakban nagyot változott annak a lehetősége, hogy az erdélyi magyarjaink magyar állampolgárságot kaphatnak, és az itt élő lakosság bármikor meglátogathatja ott élő ismerőseit, rokonságát. 

Szintén a hónap elején tartottuk meg a pedagógusnapot. Bár az utóbbi időben mind az általános iskola, mind a középiskola nem a települési önkormányzat működtetésében üzemel, de erre a napra minden évben egyszer össze kell jönni mindazoknak, akik az itt élők bármilyen szintű oktatását végzik. Egy település számára nem mindegy, hogy milyen színvonalú oktatásban vesznek részt a diákok, és az sem mindegy, hogy helyben középiskolát is végezhetnek. A mostani megemlékezésünkön búcsúztunk el a Rózsa-dinasztia második olyan tagjától, Rózsa Györgytől, aki egész életében ezen az oktatási területen dolgozott. Amikor neki is megköszönjük minden más pedagógus mellett azt a munkát, amelyet az utóbbi években nem volt egyszerű elvégezni, hiszen a sok változás esetenként az oktatás színvonalát is visszavetheti, akkor minden, ebben a szférában dolgozó kollégának is köszönjük a munkáját, és jó pihenést kívánunk a nyári szünidőre. 

Tisztelt Olvasók! 

Újszász Város Önkormányzata nagy figyelmet fordít a civil szervezetek munkájára. Segíti, és alkalmasint igényli is a viszont segítséget. Ebben a hónapban a Nosza Mami együttesről olvashattunk az Új Néplapban. Azt szoktam mondani, hogy egy szervezet akkor működik jól, ha legalább egy olyan tagja van, aki a szervezéssel, a napi feladatok ellátásával éjjel-nappal segíti azt. Ebben az esetben dr. Szóró Magdolnát kell megdicsérnem, bár azt gondolom, ő ezt nem igényli. Mégis, látva a hosszú évek munkáját, amivel nem csak egy szervezetet támogat, megérdemli ezt. Magdika, köszönjük, és további jó egészséget kívánunk a feladatok elvégzéséhez. További sok sikert kívánok! 

Tisztelt Olvasók! 

Mint azt már korábban is jeleztem, az egészségügyi központunk beruházása megkezdődött. A meglévő épület megközelítésének átalakításával lassan lezárul az a terület, amelyen a beruházás folyik. Nagyon odafigyeltünk arra is, hogy a mostani orvosi rendelők elérhetőségét a gépjárművek számára is biztosítsuk, ennek érdekében a Kossuth Lajos út végén a parkolási tilalmat egyelőre feloldottuk, illetve az épület mellett is kialakítottunk egy 6-8 gépjármű befogadására alkalmas parkolót. 

Május vége, június eleje mindig a diákok ballagásának nagy ünnepe. Ebben az évben is meghívást kaptam és részt vettem a Vörösmarty Mihály Általános Iskola ballagási ünnepségén, illetve az évzáróján is. Azt tapasztalom, hogy iskolánkban jó színvonalú oktatás zajlik, és nagyon sok olyan pedagógus vesz részt a munkában, akik elkötelezettek. Köszönöm mindnyájuk tevékenységét, és bízva abban a jó kapcsolatban, amely a megváltozott viszonyok mellett is sok esetben közös munkára serkent bennünket, további jó munkát kívánok. 

A most végző kitűnő tanulókat a hagyomány szerint ismételten meghívtam egy ebédre. Tanáraikkal együtt egy kellemes beszélgetésen vehettem részt, ahol a diákok beszámoltak az eddig végzett munkájukról, illetve ami talán lényegesebb, a továbbtanulásról is. Meglepődve tapasztaltam, hogy sokan mennek a szolnoki „elit” iskolákba, de azt is megtudtam, hogy az egyik kitűnő tanuló cukrász szeretne lenni. Szüleiknek, tanáraiknak gratulálok, azt kívánom, hogy teljesüljenek álmaik. 

Tisztelt Olvasók! 

Mivel az önkormányzati ülésekről minden esetben történik híradás, ezért ezekről a dolgokról nem szoktam beszélni. Most néhány döntésünkről szólok. A korábbi híradásokból megismerhették, hogy települési önkormányzatunk egy felhívást tett közzé egyetemi hallgatók számára, akikkel ösztöndíjszerződést is köt, cserébe a helyben maradásért. Nagy örömömre szolgál, hogy az első ilyen szerződést megkötöttük egy jelenleg negyedéves orvostanhallgatóval, akivel ha közös érdekeket találunk, biztos, hogy hosszabb távon segít majd az egészségügyi alapellátásban. A másik ilyen fontos problémánk, amely ebben az évben ijesztett meg, az a fogorvosi alapellátás kérdésköre. Jelen pillanatban úgy tűnik – és ebben nagyon bízom –, hogy megoldódni látszik ez a problémánk is. A korábbi döntésünk értelmében a 2. sz. fogorvosi körzet feladatellátását a Dentál Bt. (Dr. Ágotai Ede), az 1. sz. körzetben pedig az augusztus 1-jével a feladat-ellátási szerződést felmondó FortunaDent Kft. helyett a Dentimax Kft. (Dr. Faragó László) látja el. 

Augusztus 1-jétől szeptember 1-jéig megegyezés született arról, hogy ezen időszak alatt az 1. sz. fogorvosi körzetet is a Dentál Bt. fogja ellátni. 

Tisztelt Olvasók! 

Annak is nagyon örülök, és szintén testületi döntésünk, hogy a sokáig megoldatlan települési zöldhulladék kezelésére is talán megoldást találtunk. Talán a legkörnyezetkímélőbb és legolcsóbb megoldást ajánljuk a településen élők számára, így első ütemben 1000 db komposztáló láda kiadását tudjuk a lakosság felé megvalósítani. A zöldhulladék ilyen típusú feldolgozása már nemcsak a jövő zenéje lehet, hiszen ennél egyszerűbben ez a feladat nem megoldható. 

Tisztelt Olvasók! 

A hónap végén rendezték a XXIV. Jász Világtalálkozót. Mi 5 éve minden egyes meghívásnak eleget teszünk. Ebben az évben Jászfényszaru városa volt a rendező, ahová meghívást kaptunk, és részt is vettünk. Szeretném megköszönni elsősorban a meghívónknak, Győriné dr. Czeglédi Mártának, a város polgármesterének a meghívást. Örömmel fogadtuk el, hiszen a megyének talán egyik ékszerdoboza ez a település. Köszönöm szervezőink munkáját, hiszen településünkről részt vett a háromnapos ünnepségen a Zagyvaparti Idősek Otthona konyhája, a Nosza Mami tánccsoport, a Senorák, a Százszorszép Népdalkör és a Népi Díszítőművészeti Szakkör. A sportban is képviseltettük településünket, hiszen egy összeszokott csapat vett részt a virtuskodók versenyén. 

Településünk jól szerepelt, vitték városunk jó hírnevét most is. Külön köszönet illeti a konyhásaink főztjét, a pandúrgulyást, mely a versenyen harmadik helyezést ért el, és a második helyen végzett sütemény sütőket. 

Tisztelt Olvasók! 

A hónap végén tartottuk meg a polgármesteri hivatal dolgozói számára a Köztisztviselők Napját. Kollégáinkkal egy egynapos kiránduláson vettünk részt a Szarvasi Arborétumban, és megtekintettük a Mini Magyarország kiállítást is. A kirándulást egy közös ebéddel zártuk. Ezúton szeretném megköszönni vezetőtársaimnak és minden dolgozó kollégámnak azt az áldozatos munkát, amit a településért, Újszászért végeznek. Naponta is próbálom megköszönni az ő munkájukat, és azt is elismerem, hogy ez az egy nap nagyon kevés azért az áldozatos munkáért, amit ők végeznek. Bízom azonban abban, hogy a köztisztviselő vénájuk átsegíti őket azokon a nehézségeken, amivel nap mint nap megküzdenek. Ugyanígy szeretném megköszönni orvosainknak, asszisztenseinknek, védőnőinknek, az egészségügyben dolgozóknak az egész évben végzett munkájukat. 

Köszönöm figyelmüket. 

Molnár Péter
polgármester 

 

A Nemzeti Összetartozás Napján
(Fotó: Barta Imréné)

 

A nyugdíjba vonuló Rózsa György köszöntése
(Fotó: Barta Imréné)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.