Ezen a héten a Vizes Élőhelyek Világnapját ünnepeltük.

A világnap a Ramsari Egyezmény 1971-es aláírásának állít emléket, ahol az aláíró kormányok a biológiai sokféleség megőrzése érdekében vállaltak felelősséget.

Újszász és az Alsó-Zagyva vidékének minden bizonnyal legfontosabb, kiemelt jelentőségű vizes élőhelye (egyben csodálatos természeti kincsünk) a Zagyva folyó és annak jelentős árterülete. Városvezetőként elkötelezett vagyok abban, hogy a jövő generációinak megőrizzük és lehetőségeink szerint fejlesszük ezt az évtizedek óta méltatlanul alulhasznosított természeti örökséget.

Ezért is vásároltam meg még 2015 nyarán az akkor már erősen leromlott állapotú parkerdei erdészházat Újszászon, ezért költöttem minden évben magánvagyonomból jelentős összegeket a Parkerdő és az erdészház fejlesztésére és ezért járultam hozzá 2015 óta minden évben jelentős összeggel a parkerdei gyermektáborok újbóli beindításához is.

 

Fotó: facebook

 

A Parkerdő és a Zagyva iránti elkötelezettség miatt hoztam tető alá még 2016-ban a három település összefogásaként megálmodott Zagyva Ökopark projektet, melynek létrehozásában a sors különös játéka folytán jelenleg már a gesztor település polgármestereként is dolgozhatom.

2021-ben, a Vizes Élőhelyek Világnapján szaporán faragnak és kopognak az ácsok Zagyvarékason és Újszászon. Az ezeréves határ közelében, a Keleti-Kárpátokban, a Csíki-havasokban kivágott fenyőkből Csíkszépvizen gyártották azokat a rönkházakat, amelyeket székely ácsok ezekben a napokban építenek fel településeinken a Zagyva-Ökopark projekt keretein belül.

Polónyi László úrral, a zagyvarékasi általános iskola igazgatójával (aki egyben Zagyvarékas részéről a beruházás megvalósításáért felelős önkormányzati képviselő) a tegnapi napon bejártuk a megvalósítási helyszíneket és egyetértettünk abban, hogy Szászberek, Zagyvarékas és Újszász valószínűleg a legjobban döntött, amikor 2016-ban a Zagyva folyóban rejlő, sokáig kihasználatlan lehetőségek fejlesztésébe fogott.

Településeink lakossága, de különösen a gyermekeink számára mindennél fontosabb a természet közelségének és a természetjárás szeretetének ismerete.

Hiszem, hogy a Zagyva Ökopark építésével nem csak településeinket, hanem a jövő nemzedékének fejlesztésén keresztül szó szerint településeink jövőjét is építjük!

Dobozi Róbert
polgármester

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.