Településünkön a Víz és Csatornamű vállalat 1972-ben létesített új vezetékes ivóvízhálózatot.

Az addig mélyfúrású ártézi kútból üzemeltetett rendszert 1978-ban kapcsolták össze a szolnoki ivóvízhálózattal, Szászberekkel és Zagyvarékassal közösen.

A városi szennyvízhálózat kiépítésekor 2000-ben már közvetlenül a szolnoki szennyvíztisztítóba lett bekötve Újszász és a környező települések mindegyike.

Szolnok megyei jogú város 2023-ban a VCSM Zrt állami tulajdonba adásáról döntött, az ivóvízellátás és szennyvízkezelés hosszú távú, kiszámítható biztosítása érdekében.

A szolnoki vízművek ellátási területéhez tartozó hat település közül városunk képviselő testülete a másik öt település döntésének ismeretében határozott az integrációról.

Városunk víziközmű hálózatának tulajdonjogával együtt a mai naptól a kapcsolódó ellátási kötelezettség is a Magyar Államra száll. Bízom benne, hogy a mindannyiunk számára létfontosságú közműhálózat üzemeltetését az új tulajdonos az eddigiekben megszokott színvonal felett fogja majd végezni.

A szerződések közös aláírására ma a Szolnoki Városházán került sor. A megállapodás aláírása előtt a Nemzeti Vízművekhez eljuttattuk azt a településünket érintő rövid és hosszútávú fejlesztési tervet, melyet külső források hiányában Önkormányzatunk nem tudott megvalósítani, de a hálózat működése szempontjából tovább már nem halasztható azok végrehajtása.

A vízműveknél megszokott ügyfélszolgálati telefonszámok, munkatársak, valamint a hibabejelentés módja idén biztosan nem változik.

Fontos tudni, hogy az átadás nem érinti a jelenleg üzemelő ártézi kutak jogi helyzetét, illetve kezdeményezésemre kikerült az átadandó vagyonelemek listájából a víztorony, valamint a régi vízműtelep is.

Előbbire az új települési kamerarendszerek átjátszóállomásainak üzemeltetéséhez, utóbbira a mélyfúrású melegvizű kút esetleges későbbi hasznosításához van szüksége településünknek.

Dobozi Róbert
polgármester

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.