Nyomtatás
Kategória: Szepataka
Találat: 671

2018. december 30-án a tizenkettedik szepataka bajnokságot rendezték az Újszászi VVSE lábtoll-labdázói. A Magyarországon csak Újszászon játszott, a Malajziából, Thaiföldről származó sportágban korábban az ÚVVSE játékosai többször indultak nemzetközi versenyeken. Az Eurosporton viszonylag sokszor látható attraktív szepataka hasznos kiegészítő sport a lábtoll-labdázók részére: kiválóan fejleszti a gyorsaságot, és a látványos ollózások megtanulásában is nagyon jó segédeszköz. A 15 gramm súlyú toll-labdához szokott lábtoll-labdázók azonban nem nagyon szeretik játszani, mert a 17-18 dekagramm súlyú fonott labda fájdalmas nyomokat hagy. Az évzáró résztvevői azonban vállalták a veszélyt, és nagy lelkesedéssel játszották a lábtoll-labda rokon sportágát. Izgalmas és mozgalmas mérkőzéseken döntötték el a helyezéseket. Három nő is vállalta a kemény játékot. A már korábban is versenyző Gulyás Adrienn és Szaszkó Dorka, valamint az első alkalommal szepatakázó Suki Bianka.

A verseny különlegességét a teqball válogatott nevezése jelentette. Blázsovics Ádám, Bányik Csaba, Szabó Bertold teqball világbajnokok úgy gondolták, hogy sok hasonlóság van a szepataka és a teqball között. A játék során kiderült, hogy jól gondolták. Sok a hasonló mozdulat a két sportágban. Aki az egyikben ügyes, az a másikat is tudja játszani.

A reguban hat három fős csapat játszott körmérkőzést. Mindenki a teqballosok játékára volt kíváncsi, akik nagyon jól mozogtak. Szabó Bertold kiválóan szervált, mindhárman nagyon jól fejeltek, mellkassal is jól továbbították a labdát, Blázsovics Ádám és Bányik Csaba a talpalásban is jeleskedett. Szép és jó játékkal, négy győzelemmel jutottak el az utolsó, a döntő mérkőzésig, amelyen az első játszmában a rutinos újszászi bajnokcsapatot – Berkó Sándor, Herczeg Gábor, Tóth Gábor – is meglepték, és 21-18-ra nyertek. A második játszmában Herczegék nagyobb sebességre kapcsoltak. A látványos, erős szerváik, talpalásaik és ollózásaik, a hálónál lábbal és háttal kivitelezett különleges sáncolásaik eredményesek voltak, és 21-12-vel egyenlítettek. A rövidített harmadik játszmában a 8-4-es térfélcsere után 15-11-re nyertek az újszásziak. A harmadik helyet hármas körbeverés után, jobb játszmaaránnyal a Czétényi Krisztián, Csák Dávid, Nagy László összeállítású regu szerezte meg.

A párosban 10 duó mérkőzött. A Herczeg Gábor, Tóth Gábor kettős könnyedén nyert. A teqballos Blázsovics Ádám, Bányik Csaba páros ötödik helyen végzett. A dobogós helyezéstől háromjátszmás mérkőzésen a Kaló László, Kanálos Péter serdülő labdarúgókból álló páros ütötte el őket.

 

Google Photos

Fotó: Berkó Sándor és Fehér János

 

Eredmények

Regu (6): 1. Berkó Sándor, Fehér János, Herczeg Gábor, Tóth Gábor 5 győzelem (10-1), 2. Blázsovics Ádám, Bányik Csaba, Szabó Bertold, 4 győzelem (9-2), döntő: 18-21, 21-12, 15-11, 3. Csák Dávid, Czétényi Krisztián, Nagy László, 2 győzelem (5-6), 4. Kaló László, Kanalas Márió, Suki József 2 győzelem (4-7), 5. Gulyás Adrienn, Harsányi Zoltán, Tóth Gergő, 2 győzelem (4-7), 6. Farkas Levente, Kanálos Péter, Szaszkó Dorka 0 győzelem (1-10)

Páros (10): 1. Herczeg Gábor, Tóth Gábor, 2. Csák Dávid, Nagy László, döntő: 21-13, 21-12, 3. Kanalas Márió, Suki József és Kaló László, Kanálos Péter, 5. Blázsovics Ádám, Bányik Csaba, 6. Harsányi Zoltán, Tóth Gergő, 7. Farkas Levente, Szaszkó Dorka, 8. Berkó Sándor, Fehér János, 9. Czétényi Krisztián, Varga-Nagy Bálint, 10. Sebők Roland, Suki Bianka

A szepatakázás után teqballozás következett. A magyar fejlesztésű teqball egy új sporteszköz és egy új, futballon alapuló sport. Egy különlegesen hajlított asztalon a nagypályás futballban használt labdával játsszák. A szabályok viszonylag egyszerűek: a labdát maximum 3 érintéssel kell visszajuttatni az ellenfél térfelére, az ellenfelet és az asztalt nem lehet megérinteni, egymás után ugyanazzal a testrésszel nem lehet érinteni a labdát, egy labdameneten belül maximum kétszer lehet ugyanazzal a testrésszel visszajuttatni a labdát az ellenfél oldalára.

Először lábtoll-labdás teqballos vegyes párokban folyt a gyakorlás. A végén a Blázsovics Ádám, Bányik Csaba – Herczeg Gábor, Takács Zoltán hivatalos mérkőzéssel zárult a nap. A lábtoll-labdázók nagyon igyekeztek a teqball világbajnokok ellen, de 20-4, 20-8-nál tovább nem jutottak.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.