Nyomtatás
Kategória: Lábtoll-labda
Találat: 116

Az olaszországi Cataniában rendezték az első Sicilian Opent 2024. február 16-18-án. Nagy várakozással tekintettünk az eseményre, hiszen az Európában már hagyományosnak mondható French Open, German Open és Hungarian Open mellett debütált egy új nemzetközi verseny a szicíliai Francesco Colombo és csapatának szervezésében.

A népes magyar küldöttséget cserszegtomaji, dunaújvárosi, pusztaszeri és újszászi játékosok alkották, akik nyolc csapatra osztva játszottak a teniszből átvett Davis Kupához hasonló rendszerben. A pénteki megnyitó után csoportmeccsekkel rajtolt az esemény, ahonnan a legjobbak felkerültek a tizenhatos táblára, miközben a többiek a 17-24. helyezésekért játszottak a későbbiekben.  Pusztaszer és Újszász Rab csapata csoportelsőként jutottak tovább, így a főtáblán kedvező pozícióban várhatták ellenfeleiket.

 

 

A szombati versenynapot nyolcaddöntőkkel kezdtük, melynek eredményeként az Újszász Kulcsár, Cserszegtomaj Udvari, Újszász Farkas és Újszász Szaszkó csapatok a 9-16. helyen várhatták a folytatást. Eközben Rab Alexander, Kovács Brigitta, Nagy László és Czétényi Krisztián a női versenyzőkből álló Hong Kong 3 ellen mérkőzve bejutottak a legjobb nyolc csapat közé. Rabék a csapatmérkőzést simán, két szettben hozták, majd a párharc második meccsét, a párost elvesztették, egyéniben Rab Alexanderen múlt a továbbjutás, és könnyedén hozta is a sikert. Pusztaszer csapata (Fehér Zsolt, Simon Márk, Csabai Gábor) a német Haspe 2-t ejtette ki. A párharc Fehér Zsolt sima egyéni győzelmével indult, majd a párosban is egyértelmű volt a pusztaszeriek fölénye, 2-0-val el is dőlt a továbbjutás.

Az Újszász Kulcsár nagy lehetőséget szalasztott el, Olaszország 1-es csapata verhetőnek tűnt a nyolcaddöntőben, de csak szoros meccseket sikerült vívni a házigazdákkal. Csapatban mindkét szett két ponton múlt, majd a Palotás Dominik, Kovács Boglárka páros három játszmás mérkőzésen kapott ki, így a 9-16. helyét játszhattak. A Csák Vivien, Dobozi Boglárka, Farkas Balázs, Hornyák Erzsébet és Szaszkó Dorka összeállítású csapat a későbbi bronzérmes Haspe 1-től kapott ki két mérkőzésben, bár párosban a Farkas Balázs, Szaszkó Dorka duó megszorongatta Philip Kühne és Franziska Oberlines kettősét. Farkas Lilla, Kiss Bettina és Kovács Evelin a férfi válogatott játékosokból álló Hongkong 1 csapata ellen estek el a továbbjutás lehetőségétől, a cserszegtomaji dr. Varga Zoltán, Farsang András, Nagy Mátyás és Udvari Boglárka összeállítású csapat Kína ellen kapott ki.

A zárónapon Pusztaszer a negyedöntőben Hongkong 2-vel játszott, de nem tudták megtörni az ázsiai fölényt, hiába kezdett biztatóan Fehér Zsolt egyéniben. Újszász Rab (Rab Alexander, Czétényi Krisztián, Kovács Brigitta, Nagy László) Kína válogatottjával került szembe, és az ellenfelüket hárommeccses párharcra kényszerítették. A csapatmeccs elvesztése után Rab Alexander feljavuló játékban nyert egyéniben, és ezután Kína párosban szerezte meg a győzelmet. A későbbiekben győztes kínai csapat ellen egyedül Rab Alexander és Kevin Or (Hongkong) tudtak mérkőzést nyerni, mely remek teljesítményre utal a sérüléssel bajlódó magyar játékosra nézve.

A két magyar csapat a következő fordulóban egymással került szembe, a párharcukból a frissebben maradt pusztaszeri Fehér Zsolt, Simon Márk és Csabai Gábor kerültek ki győztesen. Rabék a 7. helyért Olaszország első számú csapatát verték meg 2-0-ra, míg Pusztaszer az FFC Hagennel küzdött. A németek a nyitó csapatmeccset két kis különbségű szettben vitték el, majd az egyénit is nyerték. Legjobb magyar csapatként a Pusztaszeri PISZE SE egysége a hatodik helyen végzett, akiket Újszász Rab követett a hetedik helyen. Az esemény Kína és Hongkong 1 csapatának döntőjével zárult, melynek eredményeként Kína csapata állhatott a pódium tetejére.

A Sicilian Open házigazdái a 2023-ban elhunyt Fehér János iránti tiszteletből különdíjat alapítottak, és a Trofeo Janos nevű kupát a kiemelkedő képességű utánpótlás játékosnak, Kovács Boglárkának ítélték oda. Bogit aztán az egész mezőny felköszöntötte, hiszen éppen február 18-án lett 15 éves.

A mérkőzéseken túl természetesen kirándulásra is szakítottunk időt. Érkezésünk napján a belvárost jártuk körbe, néhányan felmásztunk a Catania központjában elhelyezkedő katedrális kupolájába is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a városra, tengerpartra és az Etnára. Megkóstoltuk a helyi specialitásokat, illetve szombat este a város éjszakai fényeit és nyüzsgését is megnézhettük. A szállásunk különlegessége, hogy a szobáinkból kilépve közvetlenül a tengerparton találtuk magunkat, többen sétáltak ki a partra kora reggel a napkeltét megnézni. Repülős utunk is számos élményt rejtegetett, hiszen többen most utaztak először repülőgéppel. A következő nemzetközi lábtoll-labda verseny Németországban lesz április 4-6-án, melyet a franciaországi French Open fog követni.

Eredménylista:

  1. China
  2. Hong Kong China 1
  3. Haspe 1
  4. Hong Kong China 2
  5. FFC Hagen
  6. Pusztaszer Fehér (Csabai Gábor, Fehér Zsolt, Simon Márk)
  7. Újszász Rab (Czétényi Krisztián, Kovács Brigitta, Nagy László, Rab Alexander)
  8. Italy 1
  9. Puteaux
  10. Hong Kong China 3
  11. Újszász Kulcsár (Kulcsár Zalán, Palotás Dominik, Román Sándor, Kovács Boglárka)
  12. France 3
  13. Cserszegtomaj (Farsang András, Nagy Mátyás, Udvari Boglárka, Varga Zoltán)
  14. Újszász Farkas (Farkas Lilla, Kovács Evelin, Kiss Bettina)
  15. Újszász Szaszkó (Farkas Balázs, Szaszkó Dorka, Hornyák Erzsébet, Dobozi Boglárka, Csák Vivien)
  16. Haspe 2
  17. Dunaújváros (Kattári Dávid, Kondor Anett, Lednecki Patrik)
  18. Les Kids (France)
  19. Újszász Fehér (Diós Letícia, Fehér János ifj., Fehér Judit, Román Zsolt)
  20. Italy 2
  21. Transnational Titans (Austria, France)
  22. Italy 4
  23. Italy 3
  24. Haspe 3

Farkas Lilla és Fehér János ifj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.