Nyomtatás
Kategória: Tudjunk róla!
Találat: 772

Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim! 

Február hónapban eredményes tárgyalásokkal elértük azt, hogy a közmunkában foglalkoztatottak létszámát idén is szinten tarthassuk Újszászon. Az elmúlt évi közfoglalkoztatásról szóló jelentést a képviselő- testület jóváhagyta. A jelentés az Újszászi Híradó jelen számában közzétételre kerül. 

A 70 fős létszámkeretből működő programban átlagosan 40 fő az önkormányzat különböző intézményeiben került elhelyezésre. Munkájuk nagyban hozzájárult az óvoda, bölcsőde, művelődési ház, polgármesteri hivatal vagy az idősek otthona működéséhez, miközben fizetésük sajnos messze elmaradt az adott intézményben dolgozó munkatársakétól. Ez úton is köszönöm a közösség érdekében hozott áldozatos munkájukat! Eközben 30 fő a közterületeink karbantartásában segédkezett. A kormányzati szándék egyértelműen a közmunkaprogram kivezetése, és a programban részt vevők munkaerő-piaci elhelyezkedésének támogatása. Arra kell felkészülnünk, hogy pár éven belül a program akár teljesen meg is szűnhet, illetve kizárólag az egyedi mintaprogramok maradhatnak meg. 

Ennek jegyében önkormányzatunk egy, az illegális hulladéklerakók felszámolását célzó egyedi mintaprogram beindításán is fáradozik a hagyományos közmunkaprogram fenntartása mellett. A mintaprogram fontos pillére lesz a településünk megtisztítását célzó hulladékkezelési akciótervnek. 

Fontos tudnunk azt, hogy a közfoglalkoztatás költségeit az előző évekhez hasonlóan idén még 100%-ban támogatja a Magyar Állam. 

Február elején meghívást kaptam a Szabadság Horgász Egyesület éves közgyűlésére. Megtudtam, hogy az Egyesület tagjai 1,6 tonna halat fogtak ki egy év alatt a horgásztóból, miközben 1,7 tonnát telepítettek vissza a holtágba. Gratulálok az Egyesület lelkiismeretes munkájához! 

Kérésemre Újszászon járt Dr. Széphalmi Éva főállatorvos, főosztályvezető asszony. A kóbor állatok, kiemelten a kóbor kutyák és a kóborló lovak kérdésében egyeztettünk a NÉBIH munkatársaival. Tavasszal a településünkön több hatóság összehangolt akciót tervez a kérdésben. 

Február közepén egy csokor virággal köszönthettem Simon Ágnest, valamint Vona Esztert képzőművészeti kiállításuk megnyitóján. Nagy örömömre szolgál, hogy pár napon belül a második tárlatot nyithattam meg Újszászon. Gratulálok az alkotóknak és köszönöm Turza Ferenc művész úrnak a tanulságos megnyitót! 

 

Filmforgatáson a Zagyvaparti Idősek otthonában
(Fotó: facebook)

 

Újszász jó hírnevét öregbítette az M1 csatorna forgatása a Zagyvaparti Otthonban is. Az intézményünkben készített műsor a Duna TV Életkor c. adásában a következő linken át a 15:00 perctől megtekinthető:

https://www.mediaklikk.hu/video/eletkor-2019-03-01-i-adas/# 

Gratulálok Kerepesiné Bajor Zsuzsanna ötletgazdának, és a Zagyvaparti Otthon valamennyi munkatársának! 

Február 23-án fergeteges sikerrel zárult az első Ovigála Újszászon. Gratulálok a szervezőknek, a felkészítő óvodapedagógusoknak, valamennyi segítőnek és elsősorban a fellépő óvodásoknak, akik komolyan véve a felkészülést, színvonalasabbnál színvonalasabb műsorokkal kápráztattak el bennünket. 

 

A legjobb lábtoll-labdázók díjátadóján(Fotó: Berkó Sándor)

 

Ugyanezen a napon délelőtt díjakat adhattam át az elmúlt év legeredményesebb lábtoll-labda játékosainak. Gratulálok az újszászi játékosoknak az elért eredményekhez! 

Terveim szerint hamarosan sor kerül az Önkormányzat Képviselő-testületének működését szabályozó Szervezeti Működési Szabályzat módosítására. Egy rugalmasabban működő, jobban átlátható, olcsóbb szervezeti felépítés létrehozása lesz a cél. 

 

 

Te Szedd!

Tegyünk közösen a tisztább környezetért! 

Koordinálásom mellett idén Újszász is csatlakozott az Innovációs és Technológiai Minisztérium felhívásához, a Te Szedd mozgalomhoz. 

Március 23-án várunk mindenkit, aki önkéntes munkájával tevékenyen is hozzá szeretne járulni a településünk zöldövezetét lassan elborító illegális hulladéklerakók felszámolásához. 

Találkozunk 03.23-án (esőnap esetén 24-én) reggel 7:00 órakor, a Parkerdő bejáratánál! Cél: a jászladányi leágazótól kiindulva a volt 32-es út környezetének tavaszi nagytakarítása! 

Csatlakozni, regisztrálni a www.teszedd.hu oldalon lehet. 

 

Közvilágítási problémák bejelentése

Közvilágítási rendszerünk fenntartása az Önkormányzat feladata, annak üzemeltetését az ENERIN Közvilágítási Kft. végzi. A kovika.hu oldalon lehetőség van közvetlen lakossági hibabejelentéseket is megtenni. A problémák mielőbbi kijavítása érdekében arra buzdítok mindenkit, éljünk az online bejelentés éjjel- nappal nyitva álló lehetőségével. 

 

Citynfo

Kedves meglepetést, egyben nagy ajándékot kapott településünk Berta Sándor vállalkozótól. Újszász városa elsőként került be egy újszerű turisztikai alkalmazásba, a Citynfo online rendszerébe - és mindezt a település iránti szeretetből ingyenesen biztosítja részünkre a fejlesztő. A feltöltés alatt álló adatbázisban minden lényegesebb információ megtalálható lesz majd. A településünkre látogatók így a kihelyezett QR kódok segítségével pillanatok alatt meg fogják találni az összes lényegi tudnivalót. 

Szolgáltatások kategóriában várjuk azon vállalkozások (pl. kereskedelem, fodrász, autószerelő, lakatos, stb…) jelentkezését, akik az adatbázisba be szeretnének kerülni. A bekerülés és a megjelenés részükre ingyenes, viszont az Újszászra látogatók/ átutazók figyelmének felkeltésével jelentősen tudják majd növelni kereskedelmi forgalmukat. Jelentkezni a:  mail címen lehet, az alábbi adatok megadásával: Megnevezés/ cím/ nyitva tartás/ telefonszám/ weboldal/ e-mail cím 

 

Civil szervezetek 2019 évi támogatása

A képviselő-testület elfogadta Újszász Város 2019. évi költségvetési rendeletét. Ezzel megnyílt a lehetőség az újszászi civil szervezetek éves támogatási igényeinek befogadására. 

Kérem azokat a civil szervezeteket, akik a közösség érdekében végzett, alaptevékenységükkel összeegyeztethető programok megvalósításához támogatást szeretnének igényelni az Önkormányzattól, kérelmüket legkésőbb március 15-ig nyújtsák be a
 e-mail címen, vagy a Polgármesteri Hivatal titkárságán. A kérelmekben meg kell jelölni az érintett tevékenységet, és a kérelmezett összeget is. Lehetőség szerint az elért személyek számát is fel kell tüntetni. 

A benyújtott kérelmeket a képviselő-testület fogja elbírálni, várhatóan még március hónap folyamán. 

 

A zentai sakkozókkal
(Fotó: Fehér János)

 

Alulhasznosított épületek

Önkormányzatunk tulajdonában több olyan alulhasznosított épület/ közösségi tér is található, amelyek tartós bérbeadással közösségi célokat szolgálhatnának, vagy a jelenlegi kihasználtságuk jelentősen javítható lenne. A 18/2019. (II. 12.) számú képviselő-testületi határozat alapján polgármesterként felelősségem ezen ingatlanok kihasználtságának javítása. Az érintett épületek/ közösségi terek hasznosításának vonatkozásában hamarosan pályázatot írok ki, amiben maximum 5 éves időtartamra lehet majd megszerezni az adott létesítmény bérleti jogát, bejegyzett újszászi civil szervezeteknek. A pályázat részletei hamarosan elérhetőek lesznek az ujszasz.hu oldalon, és az Önkormányzat facebook oldalán. 

 

Szociális tüzelő program

Most úgy néz ki, hirtelen beköszöntött a tavasz, de a fűtési szezon még nem ért véget! 

Az előző években bevált gyakorlat szerint folyamatosan van lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük. 

Arra kérem a Tisztelt Lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék azt felém, az önkormányzat munkatársai, az egészségügyi szolgáltatók, vagy a történelmi egyházak képviselői felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 oC alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alulfűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete. 

Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra! 

Megköszönve megtisztelő figyelmüket, üdvözlettel: 

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.