Nyomtatás
Kategória: Tudjunk róla!
Találat: 2369

Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim! 

A decemberi hónap kiemelkedő eredménye településünk szociális rendeletének módosítása volt. Polgármesterként az egyik legfontosabb feladatomnak tartom a szociálisan rászoruló családok, valamint idősek segítését. Előterjesztésemre ezért módosítottuk Újszász város szociális rendeletét, így a jövőben még több nehéz élethelyzetbe jutott lakoson tudunk majd segíteni. A jövő évi támogatások növelésén túl így lehetőségünk nyílt közel 400 gyermek és majd 1150 fő szociálisan rászoruló nyugdíjasnak és nyugdíjszerű ellátásban részesülőnek 5000 Ft/fő értékű szociális Erzsébet utalvánnyal hozzájárulni a szenteste és a karácsony ünnepéhez. Az utalványokat nagyobb részben a Magyar Posta dolgozói szállították házhoz, illetve kisebb részben a polgármesteri hivatal dolgozói osztották ki azokat. Ezúton is köszönöm a közreműködők segítségét. 

Köszönöm a képviselő-testület december 12-i ülésén jelen lévő képviselők támogatását is, hiszen ők egyhangúan támogatták az elképzelésemet. 

Bízom benne, hogy intézkedésünk nagyon sok nehéz sorsú újszászi lakosnak szebbé tudta varázsolni a 2018. év utolsó napjait. 

Az év utolsó hónapja minden évben az ajándékozás, az egymásra odafigyelés ideje is. December elején a mikulás szorgalmasan dolgozott Újszászon. Az önkormányzat intézményeiben szervezett ajándékozásokon túl a gyermekeknek a művelődési ház külön kedveskedett a Buborék együttes koncertjével, amely rengeteg kisgyermeknek szerzett örömet a zsúfolásig megtelt színházteremben. 

 

A bicajos Mikulásokkal
(Fotó: Szűcs Levente)

 

Idén a civil szervezetek is bőven kivették részüket az adományozásból. 

Kerékpárral és sok-sok önkéntes segítővel érkezett meg a Mikimal Mass Mikulása a nagykerti iskolába és a polgármesteri hivatalba. Az Együtt Újszászért Egyesület megszokott módon, házról-házra kereste fel a rászoruló családokat. Mikulási ünnepséget szervezett az újszászi Roma Önkormányzat is. ők közel 200 rászoruló gyermeket ajándékoztak meg az idén. 

Gratulálok és köszönöm mindenkinek, aki önkéntes munkájával, vagy hozzájárulásával szebbé tudta tenni az újszászi gyermekek életét! 

 

A 90 éves Pánczél János köszöntése
(Fotó: facebook)

 

Nagyon sok évzáró eseményre került sor az év utolsó heteiben. Lehetőségemhez képest minden meghívásnak igyekeztem eleget tenni. Sok intézményben és több civil szervezetnél együtt ünnepeltem az ottaniakkal, együtt búcsúztattuk el az óévet. Büszke vagyok arra, hogy Újszászon az intézményeinkben áldozatos munkával, remek szakemberek végzik a dolgukat, és arra, hogy ilyen sok civil szervezetben ennyien építik közösségünket. 

 

A magányosok karácsonyán
(Fotó: Szűcs Levente)

 

Négy gyertyát gyújthattam meg idén a városháza előtti adventi koszorún. Minden gyertyagyújtásnál értékes gondolatokat hallhattak, és színvonalas produkciókat láthattak a kilátogatók. Öröm számomra, hogy szemmel láthatóan növekszik az ünnepségen megjelentek száma, melyhez minden bizonnyal a kedvező időjáráson túl a programok sokszínűsége, a kézműves termékek gazdag választéka és a kiváló minőségű forró italok is hozzájárultak. 

 

Adventi ételosztás Újszászon 

Hagyományteremtő szándékkal adventi ételfőzésre és ételosztásra került sor advent utolsó vasárnapján. Egy helyi vállalkozó, Komáromi Gyula keresett meg azzal az ötletével, hogy karácsony előtt szeretne rászorulók számára egy tál meleg étellel szebbé varázsolni az ünnepet. Magam azonnal a kezdeményezés mellé álltam, melybe belevontuk a Katolikus Karitász önkénteseit is, akik a rászorulók kiválasztásában és az étel kiosztásában segédkeztek. Ezt a különleges, és megyei szinten is párját ritkító kezdeményezést végül kiválóan sikerült végrehajtani. Az önkormányzat sátorral és egyéb tárgyi feltételekkel, a Katolikus Karitász dologi segítséggel, én magam támogatásomon túl a főzéshez szükséges üstökkel és egyéb eszközökkel járultam hozzá a kezdeményezés sikeréhez. A szükséges anyagi forrásokat teljes egészében a Komáromi család biztosította, illetve a kiváló húsos káposzta elkészítését is ők vállalták magukra. 

200 adag ételt sikerült így kiosztanunk a rászorulók részére, melynek egy jelentős részét helyben fogyasztották el jó hangulatban a Karitász által kiválasztott és meghívott lakosok. Az étel egy részét az érintett családokhoz kiszállítottuk. 

Gratulálok a rendkívüli kezdeményezéshez és a kivitelezéshez Komáromi Gyulának! A magam részéről továbbra is mindent meg fogok tenni azért, hogy támogassam és segítsem a hasonló civil kezdeményezéseket, hiszen egymás segítése és támogatása erkölcsi kötelességünkön túl egyben a mindenkori polgármester legfőbb feladata is. 

 

Szociális tüzelő program 

Elmúltak az ünnepek, de még javában tart a fűtési szezon. 

Ismét szeretném felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy az előző években bevált gyakorlat szerint idén is van lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük. Az összes rászoruló felkutatása érdekében idén együttműködési megállapodást kötöttem településünk egészségügyi szolgáltatóival, valamint a történelmi egyházak képviselőivel. 

Arra kérem a tisztelt lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék azt felém, az önkormányzat munkatársai, az egészségügyi szolgáltatók, vagy a történelmi egyházak képviselői felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 oC alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alulfűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete. 

Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, különösen a hideg téli napokon! 

Mindenkinek kívánok jó egészséget, és sok szerencsét, valamint lendületesen fejlődő Újszászt a 2019-es új esztendőben! 

Megköszönve megtisztelő figyelmüket, üdvözlettel: 

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.