Nyomtatás
Kategória: Tudjunk róla!
Találat: 1561

Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim! 

Az elmúlt egy hónapban befejeztem az önkormányzat intézményeinek látogatásait. Az intézményvezetőkkel esősorban a mindennapi működésről, illetve a működés közben fellépő problémákról konzultáltunk. Több intézményünknél is tapasztaltam kisebb-nagyobb működési hibákat, illetve meglátásom szerint az intézmények közötti kommunikáció sem megfelelő minden esetben. A hatékonyabb működés érdekében ezeknek a hibáknak a kijavításán fogok dolgozni. 

Összehívtam településünk valamennyi egészségügyi szolgáltatóját, és közösen áttekintettük a készülő egészségház kiviteli terveit. A szolgáltatóknak lehetőségük van kisebb módosításokat javasolni a kivitelezés befejező fázisában, hogy működésük a jövőben zavartalanabb legyen. 

Részt vettem a Pedagógiai Szakszolgálat értekezletén, a Vasutas Szakszervezet Újszászi Nyugdíjas Alapszervezetének taggyűlésén és Idősek világnapi ünnepségén, az Újszászi Vasutas Sport Egyesület elnökségi ülésén. 

A Szociális Munka Napja alkalmából köszönthettem a Zagyva menti Integrált Központ munkatársait, és ott voltam a Zagyvaparti Idősek Otthonának családi napján is. 

 

A Vasutas Szakszervezet Újszászi Nyugdíjas Alapszervezetének taggyűlésén
(Fotó: facebook)

 

Külön öröm számomra, hogy Juhász Jánosné Rózsa, aki a Szociális Otthon osztályvezetője, a Szociális Munka Napja alkalmából kiemelkedő munkájáért a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elismerő oklevelében részesült. Egy szép virággal személyesen is gratulálhattam a kitüntetettnek. 

Képviseltem Újszászt a járási közbiztonsági egyeztető fórumon Szolnokon. Ígéretet kaptam arra, hogy az új városközpontunk kiviteli terveibe bele tudjuk építeni egy új tudományág: a bűnmegelőző építészet eredményeit. 

 

Születésnapi köszöntő az idősek otthonában
(Fotó: facebook)

 

Részt vehettem egy demenciáról szóló tájékoztató napon a Zagyvaparti Idősek Otthonában. 

November 13-án közmeghallgatással egybekötött városgyűlést tartottunk. Érdeklődésben szerencsére nem volt hiány: zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a Művelődési Ház színházterme. A városgyűlésen a közszolgáltatók és a rendőrség is magas szinten képviseltette magát, így a lakossági panaszok, felvetések jelentős részét a helyszínen sikerült orvosolnunk. 

 

Fellépés az illegális teherautó-forgalom ellen 

Ígéretemhez híven mindent megteszünk az Abonyi és Jász úton tapasztalható irreálisan magas teherautó-forgalom visszaszorításának érdekében. A településünkön áthaladó teherautók jelentős része ugyanis illegálisan használja ezt az útszakaszt, lerövidítve ezzel a 4. és 32. sz. főutak közötti áthajtást. A KRESZ 48.§. 14. és 15. bekezdései rendelkeznek az alacsonyabb rendű utak használatáról, pontosan ezen utak állagának megóvása érdekében. A naponta akár 80-100 db szabálytalanul áthaladó kamion a fokozott balesetveszély mellett az érintett utak lakosainak nyugalmát is zavarja, és a nemrégen felújított bekötőút műszaki állapotát is veszélyezteti. 

 

A városgyűlésen
(Fotó: facebook)

 

Mindezek miatt segítséget kértem és kaptam Péter Tamástól, az újszászi rendőrőrs parancsnokától, valamint Egedi István megyei rendőrfőkapitány úrtól. A rendőrség kérésemre az elmúlt hetekben fokozott közúti ellenőrzés keretében állította meg és vizsgálta át a településünk felé igyekvő kamionokat. Az ellenőrzés helyszíne fokozatosan a Gépállomás előtti bekötőút felé terelődött át, így mellékbüntetésként a szabálytalan tehergépjárműveket még vissza is fordítják a 4-es út felé a járőrök. Az ellenőrzések hatására máris érezhetően csökkent a teherforgalom Újszászon. Az összehangolt rendőri akciók a jövőben is folytatódni fognak az elért eredmények megtartása, és az útszakasz tartós tehermentesítése érdekében. 

 

Kamion ellenőrzés
(Fotó: facebook)

 

Legnagyobb meglepetésemre a rendőrség munkatársai mellett egy alkalommal nem találtam polgárőröket, további két alkalommal szászbereki polgárőrök teljesítettek Újszászon szolgálatot. Ezúton is köszönöm a Szászbereki Polgárőr Egyesület polgárőreinek Újszász érdekében végzett munkájukat! 

 

Ál-kéményseprők Újszászon 

Lakossági bejelentés érkezett hozzám, hogy településünkön valószínűleg ál-kéményseprők próbáltak pénzt kicsikarni a „szolgáltatásaikért”

Kérésemre Udud Róza jegyző asszony kivizsgálta az esetet, és a következő bejegyzést tette közzé önkormányzatunk közösségi oldalán: 

„Tisztelt lakosság! 

Újszász város polgármesteréhez bejelentés érkezett a mai nap folyamán, mely szerint magukat vélhetően kéményseprőknek kiadó személyek kívánnak bejutni a településen élő, idősebb lakosok otthonaiba, és ott tüzelőberendezés vizsgálat és kéményseprés fejében készpénzt kérnek. 

A Katasztrófavédelemmel, és a Kunszentmártoni kéményseprőkkel egyeztetést végeztünk, Újszász településen a mai napon nem kapott megbízást kéményseprő, így ők nem végezhettek munkát! 

A hivatásos kéményseprő nem fogad el készpénzt egyetlen munka elvégzése esetén sem, hanem csekket ad, mellyel a befizetést el tudják végezni! 

Egy hivatásos kéményseprőt az alábbiak szerint tudják megismerni: 

  • magát hatósági igazolvánnyal igazolni tudja 
  • ruházata fekete, és „KÉMÉNYSEPRŐ” felirattal ellátott 
  • a gépjármű, mellyel érkezik, szintén „KÉMÉNYSEPRŐ” felirattal van ellátva. 

Kérem a tisztelt lakosságot, amennyiben ilyen visszaélés áldozatául esett, azonnal tegye meg a feljelentést a rendőrségen! 

Vigyázzanak értékeikre, és minden esetben győződjenek meg a személy kilétéről, csak a megfelelő jogosultsággal rendelkező személlyel végeztessenek munkát otthonukban! 

Udud Róza jegyző sk.” 

(bővebb információ a kéményseprők tevékenységéről: kemenysepres.katasztrofavedelem.hu

Kérem, ha valaki hasonló esetet észlel, azonnal tegyen bejelentést a helyi rendőrőrs munkatársainál, vagy a 112-es központi hívószámon. 

 

Adócsökkentés: változik önkormányzatunk helyi adókról szóló rendelete 

Még a kampányomban ígéretet tettem arra, hogy megválasztásom esetén felülvizsgálom a helyi adókról szóló rendeletet. 

Sok újszászi lakost hátrányosan érintett eddig az úgynevezett garázsadó, mely szerint a lakóingatlanon található különálló épület után adó megfizetése volt kötelező akkor is, ha az érintett épület esetleg már évek óta funkció nélkül maradt, kihasználatlanul árválkodott az udvaron. 

Januártól ezért a 8 000 Ft garázsadó eltörlésre kerül! 

A rendelet módosításával 2019-től a lakóingatlan után megfizetett adóval minden adófizetési kötelezettségének eleget tesz az adózó, amennyiben nem üzemeltet a lakóingatlannal közös ingatlanon vállalkozást. A lakóingatlan adómértéke változatlanul 12 000 Ft/év maradt. 

A be nem épített telkek adómértéke is megváltozik. A nem össz-közművesített utcákban található, és a mezőgazdasági művelés alatt álló beépítetlen telkek adója 8 000 Ft/év-re módosul. 

Azon építési telkek után azonban, melyek össz-közművesített utcában találhatók és nem állnak művelés alatt, januártól nagyobb mértékű, 17 000 Ft/év adót kell megfizetniük a tulajdonosoknak. Ezzel is arra szeretnénk ösztönözni a tulajdonosokat, hogy az értékesebb építési telkeket építsék be, értékesítsék, vagy legalább vegyék művelés alá azokat. 

Mentesül minden kommunális adó megfizetése alól a 70. életévét betöltött egyedülálló lakos, valamint az a házaspár, akinek egyik tagja a 80. életévét betöltötte. Fontos tudnunk, hogy az adófizetés alóli mentesség nem jár majd automatikusan, azt az adózónak írásban kell kérvényeznie! A kérvény kitöltésében és leadásában az Önkormányzat és a Családsegítő szolgálat munkatársai is készséggel segítik az érintetteket. 

Jelentősen csökken januártól a mikro- és kisvállalkozások építményadója. 

A lakóingatlannal közös ingatlanon található üzleti célú épületrész adója az eddigi 600 Ft/ m2-ről alapterülettől függően 100-180 Ft/m2-re csökken, a nem lakóingatlanon található vállalkozások méretüktől függően 600 Ft/ m2 helyett 200 - 250 Ft/m2 adó megfizetésére lesznek kötelezettek. 

Egyedül a nagyvállalatok adómértéke fog megemelkedni: ők 600 Ft/m2 helyett 700 Ft/m2 adót fizetnek majd a jövőben. 

 

Beszélgetés a Deák Ferenc úti lakókkal a vízelvezető csatornarendszerről
(Fotó: facebook)

 

A Deák Ferenc úti vízelvezető csatornarendszer bejárásán
(Fotó: facebook)

 

Szociális tüzelő program 

Közelednek az ünnepek, és elérkezett a fűtési szezon is. 

Az előző években bevált gyakorlat szerint idén is van lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük. Az összes rászoruló felkutatása érdekében idén együttműködési megállapodást kötöttem településünk egészségügyi szolgáltatóival, valamint a történelmi egyházak képviselőivel. 

Arra kérem a tisztelt lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék azt felém, az önkormányzat munkatársai, az egészségügyi szolgáltatók, vagy a történelmi egyházak képviselői felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 oC alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alulfűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete. 

Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, különösen a hideg téli napokon! 

Az év végéig hátralévő napokra mindenkinek jó egészséget, boldog és áldott karácsonyi ünnepeket, valamint szerencsés és eredményekben gazdag boldog új évet kívánok 

Megköszönve megtisztelő figyelmüket, üdvözlettel: 

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.