Mindennapjaink folyamán talán bele sem gondolunk, hogy az üdvözlési módunk valójában egyfajta kívánság kifejezése is. Hiszen a jó reggelt kívánó mondatokkal azt fejezzük ki, hogy az illetőnek ténylegesen is szeretnénk, hogy jó legyen a reggele, jó napja, vagy éppen jó estéje adassék. Persze azért szeretnénk, mert az illem és az emberbaráti szeretet azt diktálja, hogy az éjszaka is jó legyen és nyugodalmas, ha pedig még szép álmokat is tapasztalhatunk – mert valaki ezt kívánta nekünk –, az csak fokozza az örömérzetünket. 

Tovább ízlelgetve a köszöntési formákat, az egyházon belül is érdekességre bukkanhatunk. A címben már olvasott áldás, békesség kívánó formula a reformátusok köszöntése. Isten áldását, azaz bőséges ajándékát, mindent felülmúló szeretetének kibontakozását, felettébb való irgalmának és kegyelmének megvalósulását kívánjuk az üdvözlés első felével. 

A békesség szó hátterében a héber shalom áll, amely jelent nyugalmat, biztonságot, jólétet, egészséget, elégedettséget, teljes harmóniát, sikert, de vigasztalást is. A béke, békesség tehát kiterjed az élet minden területére, és alapvető jelentésében is hordoz egy olyan értelemet, amit a Filippibeliekhez írt levél említ: Isten békessége, ami minden értelmet felülmúl (Fil 4,7). 

Az esti híradóban gyakran hallunk a belpolitikai hírek mellett külpolitikai közléseket is. Sajnos, nem mindig a jó hír áramlik felénk. Békétlenségek, háborúskodások, zûrzavarok vannak hazánktól nem is olyan távol. Aggasztó hírek, tények érkeznek a televízió készülékeken keresztül otthonainkba. A béke és áldás kívánása napjainkban nyeri el igazán aktualitását Európában ugyanúgy, mint a Közel-Keleten. Sokszor megtapasztalhatjuk a média általi ferdítéseket, felnagyításokat is, ám ennek kivédésére ajánlatos a több forrásból való tájékozódás. A fentebb említett bibliai idézet azonban reményt és bátorítást adhat nekünk, és szeretteinknek egyaránt. 

Áldás, békesség! – Shalom! – Szálám! és a válaszom erre: Úgy legyen! 

Szabóné Szabó Henrietta 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.