Tisztelt Olvasók! 

A május hónap egy nagyszerű jászsági rendezvénnyel indult. Az első hétvégén emlékeztünk meg a jászok megváltásának évfordulójáról, mely ünnepségen néhányan képviselték településünket is. Így a megemlékezésen részt vett Nyitrainé Kiss Katalin, a Zagyvaparti Idősek Otthona igazgatója, szociális bizottsági tag, Barta Imréné, a művelődési ház és könyvtár vezetője, illetve Veres Józsefné, a Népi Díszítőművészeti Szakkör vezetője. Köszönöm nekik, hogy a település nevében részt vettek, és elhelyezték koszorúnkat az ünnepségen. 

Már hagyományosan ebben a hónapban tartja a Vörösmarty Mihály Általános Iskola a település és a szülők számára is azt a bemutatkozást, amelyet röviden Vörösmarty Gálának hívnak. Úgy gondolom, minden résztvevő láthatta, hogy ifjúságunk milyen művészeti produkciókra képes, mely reményeink szerint mindenkit örömmel tölt el. 

Idén először volt városi szinten együtt megtartva az anyák és az apák napja. Számomra meglepő volt a résztvevők nagy száma, és az a jó hangulat, amelyet tapasztaltam. Az ünnepségen részt vett Pócs János képviselő, és mondott néhány üdvözlő szót Kaló Istvánné alpolgármester asszony is. A rendezvényen részt vettek a Kastély Otthon lakói, és néhány vezető is. A hangulat megalapozásában jól kivették részüket, hiszen ők voltak az első táncolók. Köszönöm részvételüket, és a továbbiakban is számítunk rájuk a különböző rendezvényeken. Természetesen köszönöm minden szervezőnek, így a Zagyva-menti Integrált Központ dolgozóinak, a művelődési ház munkatársainak és a karbantartó csoportunknak aktív közreműködésüket. 

Tisztelt Olvasók! 

A hónap során kaptam információt arról, hogy az Újszászi Római Katolikus Egyház pályázatot nyert a ravatalozó felújítására. A plébános úrral folytatott telefonos egyeztetések során arról is szót ejtettünk, hogy a város önkormányzata minden segítséget megad ahhoz, hogy ez a felújítás jó minőségben, az itt élők megelégedésére fejeződjön majd be. 

Tisztelt Olvasók! 

Ebben a hónapban egy rendkívüli testületi ülés is volt, amelyen döntöttünk a Városi Óvoda és Bölcsőde Intézmény további szervezeti létszámáról. A döntés értelmében az óvodába felvehető gyermeklétszám nem változott, de egy csoport megszüntetéséről döntöttünk, amely a kertvárosi intézményegységet érinti. Ezen döntésünket az elmúlt években mutatkozó gyermeklétszám csökkenés miatt hoztuk meg, amely nem érinti az ott dolgozók létszámát. 

Tisztelt Olvasók! 

Az elmúlt időszakban nem sok hírről tudtam beszámolni a Területi és Településfejlesztési Operatív Programokba beadott (TOP) pályázatainkról. A több mint egy éve beadott pályázatunk elbírálása ebben a hónapban megtörtént. Így örömmel tudom a településen élőket tájékoztatni arról, hogy a döntés értelmében meg fog épülni az egészségügyi központunk, a Zöld város program keretében meg fog újulni a településközpont, illetve a település északi, észak-keleti részén megvalósul a belvízelvezető rendszer felújítása is. A legújabb információ az, hogy az energetikai pályázatunk is nyertes lesz, így az óvoda, a bölcsőde és a Zagyvaparti Idősek Otthona mintegy 46 millió forintos beruházással napenergia felhasználásra lesz alkalmas. Természetesen már néhány pályázatunk hiánypótlása megtörtént, sőt aláírásra is került a pályázati szerződés. A mostani fejlesztési rendszer igen bonyolult, így már a pályázati szerződés aláírásakor le kell tenni azokat a terveket, pályázati döntéseket, melyek alapján a beruházások megvalósulnak. Ebben a munkában az elmúlt időszakban és most is sok kollégánk dolgozik, szeretném kiemelni a fejlesztések vonaláról Pap Gábort, pénzügyi részről Szűcsné Horváth Ágnes pénzügyi osztályvezetőt, illetve helyettesem, Kaló Istvánné alpolgármester asszony munkáját. 

Tisztelt Olvasók! 

Mivel az élet mindenki számára sok mindent hoz, ezért engedjenek meg néhány kellemetlenebb információt. Ebben a hónapban egy alkalommal a Munkás úti részen történt tűzeset borzolta fel idegeinket. Ezen a területen az elmúlt években rendszeresnek mondhatók a tűzesetek, amelyek fölvetik a szándékosság lehetőségét is. Jelen állás szerint a tűz keletkezésének okára a vizsgálat megindult. Ugyanilyen kellemetlen élményben volt részünk a hónap második felében, amikor is a településen átvonuló viharfelhőkből óriási villámcsapások értek minket. Ezért többek között napokon keresztül a polgármesteri hivatal nem tudott kommunikálni, hiszen mind a telefonvonalaink, illetve az internet kapcsolatunk napokra megszakadt a külvilággal. A harmadik „Istencsapása” a hónap végén volt, amikor is az egyik Baross úti ingatlan hátsó fala teljes mértékben kidőlt. Az épület az Eszközkezelő Zrt. tulajdona, a benne lakó idősebb házaspár bérleti díj fejében lakik benne. A tulajdonjog miatt nagyon hosszas volt az intézkedés meghozatala, hiszen számos új szereplő is van az esetben. A városi önkormányzat felajánlotta az azonnali elhelyezést, de erre nem volt szükség, illetve az ott lakók ezt nem vették igénybe. Arra kérem a Baross úton közlekedőket, hogy az omlásveszély miatt továbbra is kerüljék ezt a helyszínt. 

Tisztelt Olvasók! 

A hónap végén tartottuk meg – szerintem nagy megelégedésre – a városi gyermeknapot. A Bakó úti játszótér megtelt ünneplő szülőkkel és gyerekekkel, és a város részéről mindent megtettünk, hogy ezen a délutánon jól érezzék magukat. Volt ingyen gyümölcs, palacsinta, fagylalt, csokoládé, már amit a gyerekek úgy általában szeretnek. Úgy gondolom, hogy az évek óta rendszeressé váló ünnepség lassan megtalálja helyét, és a gyermektársadalom számára is megfelelő programokkal tudunk készülni. 

Tisztelt Olvasók! 

Azt is szeretném elmondani, hogy a hónap végén Palics testvérvárosunk meghívására háromfős hivatalos küldöttség vett részt falunapjukon. Ezen a településen – mivel igen régi magyar fürdőváros – mindig nagy szeretettel veszünk részt rendezvényeiken, hiszen sportkapcsolataink is már közel 20 évesek. Ezen a hétvégén is részt vett egy „öregfiúk” labdarúgócsapat a sporteseményen, amin harmadikok lettek, melyhez gratulálok. 

Tisztelt Olvasók! 

Ebben a hónapban is búcsúznunk kellett egy nagyszerű embertől, Szabó Lajostól, aki aktív tagja volt a város életének, elsősorban a vasutas nyugdíjas klubnak. 103 éves édesapja halála után, a családnak nem kívánhatunk mást, mint megnyugvást, és próbálják tovább élni életüket. Együttérzésünket, őszinte részvétünket fejezem ki. Természetesen minden olyan családnak, amelynek ebben a hónapban gyásza volt, szintén együttérzésem fejezem ki. 

Köszönöm figyelmüket. 

Molnár Péter
polgármester 

 

Újszászi koszorúzás Jászberényben
(Fotó: ifj. Pócs János)

 

Garanciális javítás
(Fotó: Barta Imréné)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.