Tisztelt Olvasók!

Lassan ez a nyár is eltelik, augusztus pedig leginkább a pihenésé volt. Ebben az időszakban a polgármesteri hivatal dolgozói közül is többen töltötték megérdemelt pihenésüket az országhatáron belül, vagy éppen kívül. Akik itthon maradtak, azoknak elsősorban a nyári gyermekelhelyezés az egyik gondjuk. Ebben segített a Református Egyház, a Zagyvaparti Idősek Otthona, több napon keresztül felügyelte, és szórakoztatva tanította ifjainkat, viszonylagosan nagy létszámban. Köszönöm a szervezők munkáját a szülők nevében is, és külön is köszönöm a művelődési ház segítségét.

Augusztusban egy testületi ülést tartottunk. Így nyári időszakban elég nehéz a megfelelő létszámot biztosítani mind a bizottságokban, mind a képviselő-testületben. Ezen testületi ülés egy viszonylag nagyobb időt felölelő bizottsági ülés is volt, ahol megfelelő időkeretben tudtuk a felmerülő kérdésekben az állásfoglalást kialakítani. Minthogy a jelenlévő képviselők biztosították a testület határozatképességét, ezért a testületi ülés tényleg rövid ideig tartott, és meghoztunk minden döntést. Ezt csak azért írom le, mert Petrik Ferenc képviselőtársunk nem vett részt egyik bizottsági ülésen sem, és mivel a testületi ülést pontos időben kezdtük el, így arról is lemaradt. A testületi ülés törvényesen, a meghatározott létszám betartásával lezajlott. A képviselőtársunk felvetését, hogy a testület foglaljon állást a kormány migrációs politikájával kapcsolatosan, egyszer már figyelembe vettük. Egy korábbi ülésen is előterjesztette ezt a napirendi pontot, akkor a testület döntése értelmében nem vettük napirendre. A szeptemberi ülésen képviselő úrnak ismét lesz lehetősége beterjeszteni ezt a napirendi pontot, és a testület döntésének megfelelően fogjuk tárgyalni.

Tisztelt Olvasók!

Szeretném megköszönni mindazoknak, akik az augusztus 19-i ünnepségünkön részt vettek. Külön szeretném megköszönni dr. Bene Ildikónak, Újszász város díszpolgárának, képviselő asszonynak, hogy velünk együtt ünnepelt, és elmondta gondolatait. Ugyanígy szeretném megköszönni Miklós János plébános úrnak az ünnepi kenyérszentelést, Szabó Lajos bácsinak, Újszász legidősebb férfi lakójának a kenyérszentelés utáni gondolatait.

Augusztus 20-án korábbi plébánosunk, az ezüstmisés Hernádi László celebrálta az ünnepi misét. A korábban településünkön eltöltött szolgálatára én is, és úgy gondolom, Újszászon sokan nagy szeretettel és nagy barátsággal emlékeznek. Ezúton is szeretnék gratulálni plébános úrnak, jó egészséget és hosszú éveket kívánok Isten és az emberek szolgálatában!

Még 20-án történt más is, amit szintén szeretnék megköszönni a szervezőknek. Immár sokadik alkalommal szervezi meg a L. B. Alföldi Motoros Egyesület a motoros- és rock fesztiválját. Úgy gondolom, hogy a parkerdőbe kilátogató újszásziak és vidékiek kellemes környezetben, egy nagyon jól megszervezett rendezvényen szórakozhattak.

Tisztelt Olvasók!

Néhány szót szeretnék szólni az ebben az időszakban elvégzett fejlesztési munkákról. A Belügyminisztérium által felkért 3177 magyar önkormányzat kiválasztotta azt a 26 települést, amely a minisztérium által kiírt Life programban részt vehet. Ez a program alapvetően a vizek védelméről szól, és több évig eltart. Újszász Város Önkormányzata meghívást kapott, mint együttműködő partner a programban való részvételre.

A másik ilyen fejlesztési terület, amely a művelődési intézmények szerepét próbálja elősegíteni a köznevelés területén. Az idei pályázati kiírás szerint október elején lehet majd erre pályázni, ami azt segíti majd elő, hogy a köznevelési intézményekben (általános iskola, gimnázium), a művelődési ház és a könyvtár, hogyan tudnak segíteni az intézményeknek és az abban tanuló ifjúságnak. Az előkészítő munkálatokat megtettük, és megkezdődött a helyi, elsősorban civil együttműködő partnerek bevonása.

A harmadik ilyen terület, amit már korábban jeleztem, a szabadtéri sportparkok kialakításáról, illetve egy futópálya megépítéséről szól. Ennek a pályázati döntését is meghoztuk, melyben Újszász város két sportparkra és egy futópályára pályázott. A pályázat önrésze közel 5 millió forint lesz, amennyiben nyertes lesz.

Tisztelt Olvasók!

Szintén ebben a hónapban történt az a rendezvény, amelyet az asztalitenisz szakosztály szervezett, és a 10. Újszász Kupa néven került megtartásra. Köszönöm a szervezőknek, elsősorban Kovács Szilárd szakosztályvezetőnek a sportban kifejtett szervezői tevékenységét.

Tisztelt Olvasók!

Két olyan hírről szeretnék még néhány mondatot elmondani, ami szerintem a településen élő minden állampolgárt érdekel. Az egyik a kóbor kutyákról és az emberekről szól. A Mi Abonyunk főszerkesztője olyan információt küldött számunkra, hogy egy Újszászon élő polgártársunk jelezte, hogy a településünkön áldatlan állapotok uralkodnak, mert rengeteg a kóbor kutya. Nem teljesen értem, hogy ezzel az információval miért kell megkeresni más település médiáját, amikor ha megoldást kell találni, azt úgyis helyben találjuk meg. Erről a témáról az a véleményem, hogy elsősorban az állattartók fegyelmezetlensége a bajok okozója. Önkormányzatunk – betartva az állatvédelmi törvényt – minden esetben, ha erről információt kap, megteszi a szükséges intézkedéseket. Nagyon jó partnerre találtunk abban a hevesi székhelyű cégben, amely hívásunkra napokon belül eljön, és törvényes úton megoldja a kóbor kutyák befogását, a későbbiek során a tartását, megvizsgálva közben a tulajdonost is, hiszen ha chip van a kutyában, egyértelműen kiderül, ki a kutya gazdája.

Ebben az évben augusztus 5-ig mintegy 132 kóbor kutyát fogtak be, ennek ellenértékeként a települési önkormányzat közel 1 700 ezer forintot fizetett ki. Úgy gondolom, hogy ennek a pénznek lehetne máshol sokkal jobb helye, és ez csak az állattartókon múlik.

A másik ilyen problémakör az illegális hulladék lerakás. Ez is országos probléma, így nálunk is erőteljesen jelentkezik. Amikor az idei év elején kormányhatározat szerint településünkön is kiépült a házhoz menő szelektív hulladékszállítás, abban bíztam, hogy talán nagyságrendileg megváltozik, kisebb lesz a településen elhagyott hulladék. Sajnos nem lett igazam. Az okokat boncolva arra kellett rájönnöm, hogy ezt elsősorban azok a gazdasági, kereskedelmi egységek okozzák, akik nem rendelkeznek nagy űrtartalmú szelektív hulladékgyűjtővel. Ők ugyanis a korábbi szelektív gyűjtőszigetek mentén helyezik el a feldolgozható, igen értékes anyagot. A polgármesteri hivatal a legutóbbi időszakban felmérte ezt a területet, és arra kér minden gazdasági, kereskedelmi egységet vagy intézményt, hogy mivel ingyenes a szelektív hulladék elszállítása, kérjen nagyobb űrtartalmú hulladékgyűjtő edényt. Az önkormányzat ezen időszakban 80 db 1 m3-es gyűjtőedényt igényelt a szolgáltatótól, melynek kihelyezését már meg is kezdte. Információként szeretném az olvasóimmal közölni, hogy ebben az évben önkormányzatunk több mint 200 m3 hulladékot szállított el saját költségén, mintegy 1,5 millió forintért. Ugye, ennek a pénznek is lehetne sokkal jobb helye!

Tisztelt Olvasók!

Az idei nyáron is volt lehetősége diákmunkán részt venni fiataljainknak, augusztussal ez a munka is lezárult. A Munkaügyi Központ által biztosított keretösszegből 28 fiatalt tudtunk alkalmazni intézményeinkben illetve közterületen, és részükre több mint 1 100 ezer forint bért fizettünk. Önkormányzatunk a meglévő nagy igény miatt, további 6 főt alkalmazott, melynek a bekerülési költsége 250 ezer forint körüli összeg volt. Köszönjük a diákok közreműködését, akik valószínűleg először találkoztak a „munkával”, és igaz, nem nagy összeget, de amit megkerestek, a családjuknak biztosan jól jött, így legalább tudják értékelni a pénz szerepét is.

Tisztelt Olvasóim!

Már tavaly is jeleztem egyszer, hogy valószínűleg településünk is bekerül azon városok közé, ahol a Magyar Telekom Nyílt Zrt. optikai kábelt helyez el minden lakáshoz, mellyel biztosítani fogja a szélessávú internet elérést, illetve informatikai lehetőséget, illetve HD minőségben a televíziózást.

Ez a műszaki fejlesztés minden lakást érinteni fog, és biztos, hogy nem lesz problémamentes, hiszen közel 500 oszlop elhelyezésére kerül sor, és több esetben új földárok is készül. Ezért a munkák megkezdése előtt videofelvételt készítünk minden ingatlanról, hogy az esetleges későbbi problémákat reálisan meg tudjuk ítélni. A polgármesteri hivatalban a jegyzőn és az aljegyzőn kívül majd Pap Gábor fejlesztési referenssel és Juhász Józseffel, a városgondnokság vezetőjével lehet egyeztetni.

A hálózatra való csatlakozás lehetőségéről a szeptember 17-i városnapon lehet majd a kitelepült Telekom munkatársaktól érdeklődni.

Tisztelt Olvasók!

Az elmúlt számban jeleztem, hogy a településközpont fejlesztésére pályázat kerül benyújtásra, melyet már benyújtottunk, illetve a hiánypótlást is elvégeztük. Új lehetőségként jelentkezik az energetikai pályázat, mely a megyei pályázatokhoz kerül majd benyújtásra. Elképzeléseink szerint a Zagyvaparti Idősek Otthona konyhájának energetikai felújítása fog megvalósulni, számításaink szerint 45-50 millió forintos nagyságrendben.

Tisztelt Olvasók!

Ebben a hónapban is volt településünknek saját halottja, így eltemettük Nagy János sportvezetőnket, aki a település sport díjával is rendelkezett. Ezúton fejezzük ki részvétünket halála kapcsán.

Tisztelt Olvasók!

Nagy szeretettel és tisztelettel hívom és várom Önöket az idei városnapunkon, 2016. szeptember 17-én, mely már a 19. városnapunk lesz. Munkatársaim sok munkával és fiatalos lendülettel végzik a szervezői munkát, úgy hiszem, hogy ezen a napon mindenki meg fogja találni azt a műfajt, amit szeret, és jó hangulatban tölthetjük el ezt a délutánt. Kérem Önöket, hogy legyenek a szervezőbizottság tagjai, hívják ismerőseiket, rokonaikat, a szomszéd településen élőket, hogy ők is részesei lehessenek városi rendezvényünknek.

Köszönöm figyelmüket!

Molnár Péter
polgármester

 

Kovács Szilárddal a 10. Asztalitenisz Újszász Kupa megnyitóján (Fotó: Fehér János)

 

A városi ünnepség résztvevői (Fotó: Farkas Tibor)

 

Sportolás a református táborban (Fotó: Fehér János)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.