Tisztelt Olvasók!

Február hónapban viszonylag sok eső esett, és kicsit lehetett félni a belvízveszélytől. Településünkön nagyobb problémát ez az időjárás nem okozott. A Tápió belvízelvezető csatorna szivattyúit időben működésbe hozták, így a kertvárosi részen sem volt nagyobb veszélyhelyzet. 

Egyébként ez a hónap is - többek között - a pályázatok előkészítésével telt el. Február 9-i testületi ülésünkön elfogadtuk a város 2016. évi költségvetési rendeletét is. Mind a helyi fejlesztések, mind a megyei pályázatok igényelnek olyan munkát, ami nem tervszerű. Így a településközpont kialakításához kellett ingatlan felmérést végeztetnünk, melynek eredményeképp már elvileg meg is egyeztünk a társasággal a 2 530 ezer forintos árban. Ugyanígy területet kell vásárolnunk a Vércse utca kialakításához. Az ingatlan értékbecslések itt is elkészültek. Remélem, hogy a tulajdonosok ezeket el is fogadják, így a további tervezésnek és az út fejlesztésének akadálya nem lesz. 

A megyei pályázatok közül azonban van rossz hírem is, mely szerint a korábbi két önkormányzati konyha fejlesztését, melyre előzőleg 55 millió forint volt szánva, a jelenlegi állás szerint nem tudjuk megpályázni. Természetesen a megoldás érdekében további egyeztetéseket folytatunk. 

Tisztelt Olvasók! 

A költségvetésről csak annyit szeretnék elmondani, hogy várhatóan ebben az évben több forrást tudunk szánni a szociálisan rászorultaknak, illetve egy új támogatási forma is bevezetésre került, amely havi szinten támogatja a korábban méltányossági közgyógyellátásban részesülőket. Jobban hozzá lehet jutni majd az eseti segélyekhez, és növekszik a temetési támogatás is. Az új rendelet elfogadásra került, kérem, hogy ezek tanulmányozása után bátran keressék meg ügyfélszolgálati irodánkat. 

Tisztelt Olvasók! 

Ismételten szeretném a lap nyilvánossága előtt megdicsérni karbantartó csoportunk tevékenységét. A polgármesteri hivatal KEOP pályázatból történő felújítása során számtalan esetben, akár hétvégén is jelen voltak és felügyelték a munkaterületet. Ez a 142 millió forintos beruházás gondolom sokak szerint ráfért már az épületre, szerintem szép lett. A karbantartó csoport tagjai ugyanígy az elmúlt időszakban helytálltak a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ellenőrzése során is, amikor is elsősorban az oktatási intézmények szabályszerű használatát, az előírások betartását ellenőrizték. De látható jele is van a helytállásuknak, hisz a művelődési ház nagytermét ők varázsolták újjá a falak festésével, a parketta felcsiszolásával és lakkozásával. Úgy gondolom, hogy a településünkön élők a márciusi rendezvényeinken szintén elismerően szólnak majd ezekről a felújításokról. Hiszen március 11-ére tervezzük a nőnapi ünnepség városi lebonyolítását, illetve néhány nap múlva a március 15-i nemzeti ünnepünk megemlékezését. Ezúton hívok minden helyben élő hölgyet, lányt, asszonyt, hogy jöjjenek el erre a mulatságra, és hozzák el párjukat is! 

Tisztelt Olvasók! 

Valami történt a közmunka program területén. Az idei évben kiírásra került egy 60 fős közmunka program, melynek ideje 2017. február 28-áig szól. Terveink szerint két ütemben 2 x 60 fő bevonására kerül majd sor úgy, hogy közben a kötelező 30 napos munkaprogramot elvégezhesse. 

Tisztelt Olvasók! 

 Újra reményünk van arra, hogy helyben olyan OKJ-s képzési programot indítsunk, melyre a tavalyi évben nem tudtunk sort keríteni. Jelen állás szerint a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrummal vettük fel a kapcsolatot, és várható, hogy a képzést 2016. szeptember 1-jén be tudjuk indítani. Ez elsősorban a Zagyvaparti Idősek Otthonának szakképzés utánpótlását jelenti, de természetesen ezeken az esti képzéseken, mely 2 évig tart, sokkal többen szerezhetnek majd szakmunkás bizonyítványt. A képzés a szociális gondozó és ápoló vonalon fog beindulni. A jelentkezésről a későbbiek során az Újszászi Híradóban teszünk közzé híreket. 

A hónap során volt a szokásos gyermekvédelmi tanácskozásunk. Itt Farkasné Erika, a Zagyva Menti Integrált Központ igazgatója tartott előadást a gyermekjóléti és családsegítő vonalon történt változásokról, és persze mindazon kérdésekről, melyet a változás okozott. Arról is döntés született, hogy március hó végéig el kell készíteni az erre a szakterületre vonatkozó intézkedési tervet. A terv készítése során természetesen szóba került a Helyi Esélyegyenlőségi Program aktualizálása is. 

Tisztelt Olvasók! 

A hónap végén mindkét óvodánkban megtartották a farsangi ünnepséget, melynek végén reméljük, elűzték a telet is óvodásaink, és bízom benne, hogy nagyon jól érezték magukat. 

Tisztelt Olvasók! 

Mindig van néhány rossz hír is, mert ebben a hónapban jó néhány olyan barátunktól kellett elbúcsúznunk, akit sokan ismertek. Így el kellett búcsúznunk a fiatalon elhunyt Varga Sándortól, a Kossuth Rádió hírszerkesztőjétől, a szakmai díjas Balogh Reginától, a futballszerető Szőnyi Józsi bácsitól, illetve Antalné Vágó Ilonától is. Családjuknak részvétem, elhunyt szeretteik nyugodjanak békében. 

Köszönöm figyelmüket. 

Molnár Péter
polgármester 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.