Honlap Kultúra
Kulturális hírek, események
Fotókiállítás a Magyar Kultúra Napja alkalmából Nyomtat Email
Kultúra - Kulturális hírek, események
2015 február 05. (csütörtök) 00:00

Ünnepeink sorában mindjárt az újév kezdetének közelében ott található a Magyar Kultúra Napja. Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnuszt, ezért 1989, vagyis már 26 éve ezen a napon, január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját.

Kölcsey Himnusza összefogja a magyarság lelki, kulturális és vallási értékeit, és egyúttal a kulturális egységet is jelképezi.

A magyar kultúra mindannyiunké, azoké, akik művelik, tisztelik és érvényre juttatják, ez a nap az értékteremtés és megőrzés napja, tehát kötelességünk róla megemlékezni és tovább éltetni.

Ezen a napon különböző rendezvények emlékeztetnek minket hagyományainkra, azokra az értékekre, amelyeket kötelességünk megőrizni.

A magunk eszközeivel mi is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy ezek az értékek fennmaradjanak, tovább éljenek, élményt nyújtsanak.

Mi Szabóné Stenczner Anikó: Fénybe zárt pillanat című fotókiállításának megnyitójával emlékeztünk erre a jeles napra.

A megemlékezés kezdeteként Szacskó Levente 7. osztályos tanuló csodálatos előadásában egy szép népdalt, Boros Andrea 11. osztályos tanuló előadásában pedig Kölcsey Ferenc Himnuszát hallgathatta meg a szép számú érdeklődő.

A fotókiállítást Csidér Bálint, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség alelnöke nyitotta meg. Felhívta a jelenlévők figyelmét Anikó női látásmódjára, a titokra, a rejtelemre, mely a makró képeken tükröződik. A kiállított képek megállásra, gondolkodásra késztetnek bennünket. A természet szeretete, az apró csodák köszönnek vissza a képekről.

Végezetül álljon itt Anikó vallomása magáról és családjáról:

„Szabóné Stenczner Anikó vagyok, a gyerekkoromat a fiam születéséig Újszászon töltöttem. Ezután a kis családommal Szolnokra költöztünk.

A fiam, Péter jelenleg az apja nyomdokaiba lépve a Corvinus egyetemre jár, mérnöki szakra.

A természet szeretetét szüleimtől örököltem, akik biológusok voltak, és a tudást nagyon nagy szeretettel adták át nekem, a férjemnek és nagyon sok tanítványuknak. Sajnos korai haláluk miatt Péter fiam ebből nagyon keveset kapott.

A januárban megrendezett fotókiállításra Bartáné Katika kért fel, vezényelte le, ami véleményem szerint nagyon jól sikerült. Köszönöm szépen ezúton is mindenkinek, aki tiszteletét tette, vagy utólag a fotóimat a művelődési házban megnézte.

Fényképezgetni mindig is szerettem, a technika fejlődése újabb kihívást tett elém, amit sikeresen vettem. Nem könnyű olyan képet készíteni, ami kicsit több mint tucat kép. A fényképezést fanatikusan lehet csak jól végezni, de férjem horgászatával ez teljesen összeegyeztethető. Mindketten hajnalban kelünk, ekkor a legszebbek a fények és legjobban kapnak a halak.

Kedvenc témám a makró fotózás, pici témák megjelenítése, úgy, ahogyan ritkán látjuk. Minden fotóba kell egy kis esztétika, egy kis izgalom.

Nagyon remélem, jövőre is a kultúra napján egy újabb sorozattal lehetőséget kapok a kiállításra.”

Barta Imréné

 

Levél

 

Oszlopok

 

Utolsó frissítés: 2015 március 26. (csütörtök) 15:17
 
Máté evangéliuma Nyomtat Email
Kultúra - Kulturális hírek, események
2015 február 05. (csütörtök) 00:00

2015. január 24-én egy jótékonysági műsorfolyam indult útjára. A műsort Bogár László vezette fel (részletek):

Köszöntjük a Spirit Színház előadásának szervezőit, Konka Csabát és Szórád Róbertet, akiknek a közös kezdeményezésére indul el ezzel a műsorral egy jótékonysági célú kulturális programsorozat.

A kezdeményezés nem politikai megfontolásból jött létre. Pártpolitika-mentesen, azon elgondolásból ered, hogy Újszász értékeinek megőrzése, fejlesztése, lakhatóbbá tétele érdekében összefogásra hívjuk fel a település lakóit, vállalkozóit, gazdasági szereplőit.

Első megfogalmazott célunk a római katolikus templom tornyának díszkivilágítása, illetve toronyóra kiépítése, későbbiekben a temető ravatalozójának felújítása, újjáépítése. Természetesen a szervezők is tudják, ezek a célok egyik napról a másikra nem teljesülhetnek, de bízunk a kezdeményezés sikerében, az összefogás erejében. Ezt erősíti meg az is, hogy a kezdeményezést támogatja többek között Molnár Péter polgármester és Miklós János plébános is.

Először is: miért pont a toronyóra? Ezt legjobban néhány gondolat, történelmi előzmény szemlélteti Varga Ferenc díszpolgár gyűjteményéből:

A templomtorony meghatározó látvány, fontos feladata van. Nemcsak utat jelöl az utazónak, eligazítást a településen belül, hanem az ég felé mutató formájával vallási érzelmeket is kelt.

A vándornak, bármerről közelíti is meg Újszászt, már messziről megakad a szeme a magas dombon álló, háromhajós, neoromán stílusban épült templomon, a hozzá simuló kecses templomtornyon. A templomhoz, a 41 méter magas toronyhoz úgy bújnak a település házai, épületei, mint a kotlóshoz a kiscsibéi.

Az utca embere szívesen tekintené meg a pontos időt a templomtorony óráján, ha lenne. Korábban volt.

Jánoska Antal: „Az újszászi Szent István templom felszentelésének 120. évfordulójára, 2005-ben írt, 24 oldalas emlékkönyvben az alábbiakat olvashatjuk: „Érdekes körülmény, hogy a templomtorony órájáról egyetlen forrás sem emlékezik meg. Nem ismerjük a felállítás idejét, az óramű gyártóját, és a szerkezet elpusztulásának körülményeit sem. Szemtanúk szerint 1944-ig a torony négy oldalán volt óralap, bár a háború éveiben az óramű már nem működött. Az óralapok helye be van falazva, ezen kívül semmi sem utal az egykori szerkezet létére.”

Több idős, újszászi születésű, ma is a településen élő személytől kapott információ szerint: volt templomtorony óra. A megkérdezettek közel egybehangzóan úgy emlékeznek, úgy hallották, a toronyóra az 1930-as évek derekáig működött. Ezt nem zárja ki, hogy az óralapok később is látszottak. Annyi bizonyos, a templomtorony óráinak helyei a fő égtájaknak megfelelően jelenleg is jó láthatóak.

Tisztában vagyok azzal, hogy nem oldódik meg a templomtornyon óra hiánya, ha „megfejtjük” a titkot. Viszont a kutatás eredménye alapján kialakulhat Újszász lakóiban egy közös elhatározáson alapuló, erkölcsi, anyagi alapra épülő erős akarat, hogy közadakozásból, esetleg pályázati forrásokból, vagy egyházi központi pénzügyi támogatás segítségével, a harangokkal egy helyen „lakó” toronyóra ismét legyen. Milyen csodálatos látvány is lenne egy számítógépes vezérlésű, súrolófénnyel megvilágított óra állását látni, figyelni. A látvány éke lehetne a formálódó, fejlődő településnek.

További terveink között szerepel a temetői ravatalozó szebbé tétele. Mindenkinek fontos és nemes cél kell, hogy legyen a temetői ravatalozó épületének megújítása, vagy esetleg egy új építése. Alapvető elvárás az mindenki részéről, hogy méltóképpen, egy méltó helyszínen tudjunk búcsút venni eltávozott hozzátartozóinktól. Szinte mindenki megfordult már a temetőben és mindenki tapasztalhatta azt a sajnálatos tényt, hogy az időjárási viszonyoknak kitéve nem tud a gondolataiban elmélyedni és igazából tisztelettel végső búcsút venni. Ezek vezérelték a kezdeményezés elindítóit abban, hogy a plébános úr terveit is magukénak érezzék és a lakosság bevonását is előtérbe helyezve tegyenek együtt a felsoroltak megvalósításáért.

Szeretnénk, ha ezen célok elérésében minél többen segítséget nyújtanának és adományaikkal hozzájárulnának a megvalósításukhoz!

Adományaikat, ki-ki lehetőségei szerint, befizetheti a helyi takarékszövetkezetben, vagy átutalhatja az alábbi számlaszámra:

Újszászi Szent István Alapítvány, számlaszáma: 70300053-11031631. A banki átutalásnál kérjük, hogy a megjegyzés rovatba írják be: „Kultúrával Újszászért”

A helyi vállalkozók és természetesen magánszemélyek támogatását is várják e nemes kezdeményezéshez.

Terveink szerint a befolyt összeg egy részét elkülönítjük további rendezvények megszervezésére. Ezzel hármas cél teljesül:

  • először is: szebbé tesszük városunkat,
  • továbbá felpezsdítjük Újszász kulturális életét.
  • és a harmadik, a legfontosabb: kialakul egy politikamentes tettre kész közösség, aki tud és képes tenni Újszászért.

A ma bemutatásra kerülő musical szerzői Stephen Schwartz és John Michael Tebelak. Máté és Lukács Evangéliuma alapján a Godspell musicalt 1971-ben írták és mutatták be nagy sikerrel.

Téma Máté Evangéliuma, melyben jelzésszerűen felvonul a világtörténelem csaknem valamennyi ideológiája. A ma felnövekvő embereket így vagy úgy megérintik a filozófiai áramlatok, melyek hol ellentmondanak, hol felelnek egymásnak. Irodalmi értelemben ez nem dráma, Máté Evangéliumának idézeteire épül a mű. A közösség, a darab résztvevői – akik sokféle szerepet játszanak –, a bohóc a naiv ember szemével ismerik meg Jézus tanait. Jézusnak először őket kell meggyőznie igazáról. Ez sok játékkal, rögtönzéssel történik, de végül a játéknak, a tréfának vége van, el kell vállalni a Golgotát. A darab fiatalos lendülettel és sok humorral szembesíti a nézőt azokkal a problémákkal, melyek a Szentírás lejegyzése óta változatlanul időszerűek, a jó és a rossz harca egy modern világban, amely kétes értékeit kínálja az esendő embernek.

Az előadást a Toldy Mária által vezetett Vasutas Zeneiskola Pesti Broadway Musical Stúdiójának növendékei, és a Spirit Színház társulatának tagjaitól látják olyan ismert művészek tolmácsolásában, mint Egyházi Géza, az Operettszínház művésze és Torres Dániel, a Megasztár felfedezettje.

Köszönjük a színházi társulatnak, hogy előadásukkal hozzájárulnak céljaink megvalósításához.

Valamint szeretnénk megköszönni Barta Imrénének, Némethné Varga Editnek és Bániczki Ilonának a rendezvény sikeres lebonyolításához a segítségét.

 

Tisztelt Újszásziak, megjelentek! Hisszük, hogy Újszász lakossága képes arra az összefogásra, amivel szebbé, jobbá tehetjük városunkat!

 

Ismert művészek a színpadon

 

Jótékonysági előadás

 

 
Felhívás Nyomtat Email
Kultúra - Kulturális hírek, események
2015 január 19. (hétfő) 18:03

FELHÍVÁS

A Kvint-kör, városunk női kamarakórusa szeretettel várja soraiba mindazokat, akik kedvet és tehetséget éreznek magukban a kórusénekléshez.

 

A kórus fellépése a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális központban

 

Karácsonyi koncert

 

Szeretnénk, ha településünkön a továbbiakban létszámban kibővülve működne ez a közösség, aki a komolyzene, az énekkari kultúra ápolását, művelését tűzte ki céljául.

A kórus szép hagyományokkal rendelkezik. Működésünk során rendszeresen fellépünk a városi ünnepségeken, a Tiszakürti Kórustalálkozó állandó szereplői vagyunk, és éves programunk csúcspontját jelenti az adventi időszakban megtartott templomi, karácsonyi koncert.

Próbáinkat minden héten hétfőn 18 órától tartjuk a Művelődési Ház 2-es klubjában.

 

Dim lights

 

Utolsó frissítés: 2015 január 21. (szerda) 10:02
 
Nagyapjáról Mikszáth is írt Nyomtat Email
Kultúra - Kulturális hírek, események
2014 december 05. (péntek) 00:00

Fehér Majzik Sarolta nyugalmazott tanárnőt meseíróként ismerhetik leginkább az újszásziak, bár legutóbb felnőtteknek szóló könyvvel jelentkezett. Ám az irodalomhoz a családot sokkal régebbi kapcsolat fűzi: Mikszáth Kálmán nagyapja figuráját örökítette meg egyik regényében.

– Tegeződjünk! Én is voltam ám újságíró a Pest Megyei Hírlapnál – fogadott bennünket a 88. életévét taposó Sárika, akiről az is kiderült, hogy számos antológiában és lapokban megjelent novellája mellett az Új Néplap 2009-ben kiadott Nagy mesekönyvében is szerepelt írása. – Legkedvesebb novellám a „Nagyapám bekerült a magyar irodalomba” című. Ebben mesélem el a közismert íróval kapcsolatos régi családi történetet. Nagyapám, tarcsai Majzik Károly és a közismert magyar író, Mikszáth Kálmán, ha a sors úgy hozta, hogy összetalálkoztak, szívesen kártyáztak együtt. Nemcsak a kártyajátékban, hanem tréfacsinálásban is igyekeztek egymást legyőzni. Egy alkalommal nem tudták eldönteni, ki győzött, ki veszített a játékban, ezért nagy haraggal váltak el. Mikszáth mérgében vitriolba mártott tollal beleírta nagyapámat a Szent Péter esernyője című regényébe. Természetesen utána a kibékülés sem maradt el. Ez a novellám többek között megjelent az Újszászi Híradóban is, majd fölkerült a Magyar Kártyagyár honlapján összegyűjtött kártyásokról szóló történetek közé, Mikszáth, Jókai és más nagy írók művei mellé – mesélte Sárika. Mégsem ezzel a történettel szembesülve döntötte el, hogy ő is írásra adja a fejét. Mint mondja, gyermekkora óta írónak készült, de felnőttként annyi tennivalója akadt, hogy sokáig háttérbe szorult ez irányú törekvése.

– Írói hajlamaimat édesanyámtól örökölhettem. ő mondta ki, hogy nekem írónak vagy dramaturgnak kellene lennem, mivel nagyon szépen tudtam mesélni és fogalmazási készségemmel gyerekként én is hamar kitűntem iskolatársaim közül – idézte fel a kezdeteket Sárika, akinek első meséje egy karácsonyi antológiában látott napvilágot 1997-ben, első önálló mesés kötete pedig 2005-ben jelent meg. – Két gyerekemnek is nagyon sokat meséltem, később az öt unokámnak is, sőt a „Kalandozások Sanyi manóval” című könyvben megírt történetet a Fehér unokákkal közösen alakítgattuk, míg elnyerte végleges formáját. Sárika a modern kor vívmányaitól sem zárkózott el, egyik meséje egy rózsaszínű macskáról és a számítógépről szól. Újabban az idősebb korosztályt is szeretné megszólítani írásaival. Idei, legutóbbi kötete az egyik unokája esküvőjére és az ő 88. születésnapjára jelent meg. A „Szerelmek az ostrom idején 1944-1945” című könyv Sárika élményeit alapul véve a pálya- és párválasztás időszakát élő fiatalok sorsán keresztül jeleníti meg a háborús időszak eseményeit.

– Azt vallom, a dolgokat el kell fogadni úgy, ahogy vannak, nem az a fontos, hogy kritizáljunk. Azt viszont nem szeretem, ha valaki helytelen magyarsággal ír, magyartanárként is számomra nagyon fontos a nyelv tisztasága. A magyar népmeséket tartom követendő példának, mindig van benne valamilyen tanítás. Az irodalmon keresztül is tanítani kell az embereket, de nem szájbarágós, unalmas módon. A gyerekeknek pedig kell a romantika! – vallja Sárika. – Legutóbbi könyvem főszereplőjének szavaival élve: meg kell lelkünkben őrizni a hit, a bizalom és a szeretet lángjait.

Abonyi születésű vagyok, csak 1995-ben költöztem Újszászra, miután meghalt a férjem – árulta el az írónő. – János fiam él Újszászon a családjával, így esett erre a településre a választásom. Szeretek itt lakni. Sárika 2003-ban a helyileg meghirdetett irodalmi pályázaton elnyerte az Újszász írója címet. Abony kulturális életében jelentős szerepet töltött be, így tavaly megkapta az Abonyiak Abonyért díjat.

Könyvei: A virággal forgó házikó (2003), Kalandozások Sanyi Manóval (2004), Az öt fiú (2005), A rózsaszínű macska és a számítógép (2008), A rózsák közti úton (2011), Szerelmek az ostrom idején (2014).

Kovács Berta
Új Néplap 2014. november 7.

 

Fehér Majzik Sarolta
(Fotó: Mészáros János)

 

Utolsó frissítés: 2015 január 28. (szerda) 14:50
 
Szokatlan Nyomtat Email
Kultúra - Kulturális hírek, események
2014 december 05. (péntek) 00:00

Megható pillanatoknak lehettek szemtanúi azok, akik részt vettek a „Szolnok kilenc arca” pályázat eredményhirdetésén.

Az egyik különdíjat egy szolnoki középiskolás diáklány vihette haza, a százezer forintos összeget pedig szinte át sem vette, máris felajánlotta iskolájának. A Szolnoki Szolgáltatási Szakközép- és Szakiskola „Közgés” tanulója, az újszászi Vistyik Mercédesz a szolnoki körforgalmak színesebbé tételét álmodta papírra. – Édesapámmal együtt találtuk ki, hogy a pályamunkámban mindenképpen a pelikáné legyen a főszerep – mesélte a díjátadó után Mercédesz. – Méghozzá a sportoló madaraké, melyek Szolnok legnépszerűbb kilenc sportját jelenítik meg. Ötletemet különdíjjal jutalmazta a zsűri. Nagyon örültem az elismerésnek és a jutalomnak is! Mivel sok mindent köszönhetek iskolámnak, ezért döntöttem úgy, inkább átadom nekik az összeget, nem tartom meg – tette hozzá a diáklány.

– Nem is számítottunk rá – árulta el az intézmény vezetője, dr. Lengyel Erzsébet. – Tudtunk arról, hogy tanulónk elindul ezen a versenyen. Annak ellenére, hogy se végzettsége, se tapasztalata nincsen a tervezés, tájépítészet terén, Merci ugyanis közgazdaságtant tanul. Sikerének nagyon megörültünk, az pedig, hogy pénzjutalmát 17 évesen felajánlotta, igazán megható. Ilyenre iskolánk történetében még nem volt példa.

Időközben kiderült, a százezer forint a Diáksport Egyesülethez érkezett. – Hamarosan sportszereket vásárolnak belőle, labdákat például. Amúgy sokan megkérdezték, miért nem veszek belőle magamnak valamit, de meggyőződésem, hogy nagyobb hasznára válik ez a pénz az iskolámnak, mintha én költöttem volna el bármire is – fűzte hozzá Mercédesz, aki megsúgta, ez a tervező-verseny „kaland” volt, a jövőben marad a szigorú matematikánál.

Új Néplap 2014. november 23.

 

Dr. Lengyel Erzsébet és diákja, Vistyik Mercédesz
(Fotó: Mészáros János)

 

 

 
Pogácsa Parti Nyomtat Email
Kultúra - Kulturális hírek, események
2014 november 05. (szerda) 00:00

A Nosza Mami, a Senora tánccsoportok, valamint a Százszorszép Népdalkör nagyszabású, igen magas színvonalú szórakoztató estével lepte meg Újszász lakosságát október 25-én, illetve az újszászi lakosok közül azokat, akik rendszeresen eljárnak a helyi rendezvényekre.

Most aztán olyan különleges produkciókat láthattak, melyek méltán emlékezetesek lesznek számukra. Csak egy példát említek, a homok animációt, amit még Újszászon egyszer sem láthattak. De volt ott vendégváró vetítés Újszász régi életéből, az ismerősök fiatalkori képeivel, finomabbnál finomabb pogácsák, melyet a rendezők, a Zagyvaparti Idősek Otthona konyhásai, a piactéri pékség dolgozói sütöttek. Rengeteg tombolatárgy gyűlt össze. Mindezekért, és a szereplőknek – akik ellenszolgáltatás nélkül eljöttek, s fellépésükkel megtiszteltek bennünket – műsorukért köszönetet mondunk.

Nagyon sajnáljuk, hogy nem vettek részt többen a hangulatos esten, nem értékelték annyira a fellépők igyekezetét, a szervezők nem kis munkáját, hogy eljöjjenek megnézni, meghallgatni a szereplőket. Finom pogácsát enni. Köszönet Molnár Péter polgármesternek és Nagy Zsolt képviselőnek, hogy ők ott voltak, s elismerésük újabb lendületet ad a további rendezvényszervezéshez. Talán máskor azok is eljönnek, akik szerint „Újszászon semmi nem történik, nincs szórakozási lehetőség”. Ha pedig ismét csak azok jönnek, akik szoktak, akkor is megéri, megérdemlik a jó szórakozást, s újból szeretettel várjuk őket.

Nosza Mamik

 

Az október 25-én megrendezett pogácsa partin részt vettem. A terembe érkezéskor szinte meglepődtem a szívélyes fogadtatáson. Különböző ízesített pogácsákat kínálgattak, és ásványvíz fogyasztására volt lehetőség.

A változatos műsorszámok színesítették az estét. Kiemelkedő hangulatát az estnek a meghívott vendégek adták. Ez a műsoros este valamennyi résztvevőnek élménydús szórakozást nyújtott, amit úgy érzem, illik megköszönni. Ezúton is köszönjük!

Nagyon sajnálom, hogy a közönség nem megfelelő létszámmal volt jelen.

Úgy tudom, hogy a szervezők mindent megtettek, szórólapos és személyes meghívásokkal igyekeztek hívogatni.

Magam és az est résztvevői nevében kívánok a lelkes szervező csapatnak további ötletes, és ilyen színvonalas rendezvényszervezést. Hátha legközelebb nagyobb lesz az érdeklődés.

Az elkövetkező időszakra nagyon jó egészséget, munkájukhoz sok-sok sikert kívánok minden kedves fellépőnek és szervezőnek.

V. J.-né

 

 

 

Utolsó frissítés: 2015 január 28. (szerda) 14:52
 
Dalostalálkozó Nyomtat Email
Kultúra - Kulturális hírek, események
2014 október 29. (szerda) 11:25

A művelődési házban 2014. október 4-én az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósulhatott meg Újszász Város Önkormányzata, a Városi Művelődési Ház és Könyvtár, valamint a Százszorszép Népdalkör szervezésében megtartott DALOSTALÁLKOZÓ. Az elmúlt évtizedek során a nagy hagyományú seregszemle városunk emblematikus kulturális eseményévé vált.

 

Képtár

Fotó: Fehér Judit

 

A találkozó ünnepélyességét emelte, hogy megalakulásának 40. évfordulóját ünnepelte a többször átalakult Százszorszép Népdalkör. A helyi hagyományőrző csoportokon kívül a Jászságból és a Kunságból is érkeztek népi éneket, citerazenét kedvelő és művelő csoportok. A vendégvárók ezen a reggelen frissen sült pogácsával várták az érkezőket.

10 órakor Kaló Istvánné alpolgármester megnyitó beszédében köszöntötte a jelenlévőket, a rendezvényen részt vevő csoportokat. Méltatta a népdal és hagyományőrzés ápolásának fontosságát.

„A találkozón fellépők sokan megmutathatják magukat. Dalaikkal kivétel nélkül értéket képviselnek. Hagyományt őriznek, ápolnak, és ami a legfontosabb, továbbadják azokat egymásnak és a fiatalabb generációknak is. A találkozó az igazi reneszánszát éli. Igénylik és várják a dalosok a bemutatkozást, az együtténeklés örömteli pillanatait. A rendezvény célja, hogy a résztvevők megéljék a közös éneklés szeretetteljes erejét, megismerjék az újonnanmegnyíló csoportok produkcióját.” – mondotta beszédében.

Barta Imréné, a rendezvény háziasszonya elsőként az évfordulót ünneplő, csoportokat fogadó Százszorszép Népdalkör énekeseit szólította színpadra. A mutatós, szép jász népviseletbe öltözött asszonyok népdalcsokrukkal, amelyet Csikiné Árpád Margit karvezető tanított be, hatalmas sikert aratott. Szólóéneket Juhász Lászlóné, citerakíséretet Vindeizen Éva zenetanárnő adta. őket követte a Rózsa Imre Középiskola és Kollégium citera együttese Törőcsik Mária tanárnő vezetésével, majd egymás után az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola citera együttese, a Muskátli Népdalkör Jászapáti, a Rozmaring Pávakör Jászfelsőszentgyörgy, a Fehér Akác Népdalkör Jászfényszaru, a Községi Népdalkör Jászjákóhalma, a Jászkun Citerazenekar Szolnok, a Kunráth Sándor Pávakör, a Madarász Károly Népdalkör és Angyal Ferenc citerás Túrkeve, és a Liszt Ferenc Vasutas Nyugdíjas Klub Népdalköre Hatvan.

A színpadi bemutatkozás után a Szász étteremben finom ebéddel csillapíthatták éhségüket a résztvevők. Köszönet Bálint Ferencnek és dolgozóinak, hogy a 186 fős ebédeltetést gyorsan és problémamentesen megoldották.

Ebéd után a tombolatárgyak kihúzására került sor, hiszen nagyon sok értékes ajándék várt gazdára. Dr. Szóró Magdolna önkormányzati képviselő, aki mindvégig részt vett a dalostalálkozón, felvállalta a tombolahúzás rugalmas, pergő lebonyolítását. Sajnálatos, hogy más testületi tagok meghívásra sem mutatták meg magukat a nem mindennapi kulturális eseményen.

A tombolahúzást követően a reggeltől tartó, kora délutánba nyúló vigadalom önfeledt közös énekléssel, nótázással, táncolással fejeződött be. Valamennyi részt vevő csoport pozitív véleménnyel távozott a mi kis városukból Újszászról azzal, hogy „jövőre visszajövünk, jól éreztük magunkat nálatok.”Úgy legyen! Ismét jó hangulatú, szórakoztató rendezvénynek adott helyet a művelődési ház.

Köszönet mindazon lakosoknak, akik munkájukkal hozzájárultak a rendezvény sikeréhez. Azoknak, akik minden más egyéni érdeket szolgáló munkát félretettek azért, hogy segítséget nyújtsanak a város egyik kulturális ékkövének, a Százszorszép Népdalkör tagjainak a Darányi Ignác terv Leader pályázatának részeként megszervezett dalostalálkozón.

Köszönet a támogatóknak:

Újszász Városi Önkormányzatnak, Városi Művelődési ház és Könyvtárnak, COOP Áruháznak, CBA Áruháznak, Zagyvaparti Idősek Otthona vezetésének és konyhai dolgozóinak, Mérész Zoltán vállalkozónak, Nagy Gáborné vállalkozónak és valamennyi tombolatárgyat adományozónak.

Krassóiné Gyüre Rozália Margit

 

Utolsó frissítés: 2014 december 29. (hétfő) 10:51
 
Nagyatádon jártunk! Nyomtat Email
Kultúra - Kulturális hírek, események
2014 július 05. (szombat) 00:00

A Nosza Mami tánccsoport egyik sikeres fellépése során újabb meghívást kapott amelynek székhelye Nagyatád volt.

Itt került megrendezésre a 25. Solar fesztivál, a Szépkorúak Művészeti Találkozója, amelynek időpontja június 1. volt. A nagy távolság miatt (háromszori vonat átszállás, kb. 7 óra utazás) a tánccsoport 3 napot tölthetett ezen a csodálatos helyen, amelynek részese lehetett a Senora tánccsoport is.

Május 30-án a kora reggeli órákban indultunk Újszászról, és délután 3 órára érkeztünk meg, ahol már a vasútállomáson nagy szeretettel fogadtak bennünket. Csomagjainkat autóbusszal elszállították a Hotel Solar -ba, a város szívébe, évszázados fákkal ölelt park és gyógyfürdő szomszédságába, mi pedig kellemes sétával tekinthettük meg Nagyatád nevezetességeit, az utcák, parkok tisztaságát.

 

Kirándulás Kaszópusztára

 

Nagyatád Magyarország egyik legbájosabb települése. Széles, tiszta utcáival, rendezett parkjaival és virágok ezreivel vívta ki az ide látogatók csodálatát. Így volt ez velünk is! Kiemelt vonzereje a gyógyfürdő, amely kiváló gyógyvízzel, fedett és kültéri medencékkel várja a látogatókat.

Június 1-jén a szálloda mellett lévő Európai Uniós támogatással épült gyönyörű művelődési házban kezdődött a találkozó, amit Schmuck Andor, a Szépkorúak Társaságának tiszteletbeli elnöke nyitott meg. Nagyon sok fellépő volt, népdalkörök, énekkarok, néptánccsoportok, versmondók. A színvonalas műsorszámokat a még nem szereplő, és már leszereplők is nagy tisztelettel nézték, tapsoltak, gratuláltak egymásnak.

Bennünket, újszásziakat külön köszöntöttek, mivel mi voltunk a legtávolabbról érkező fellépők.

A Nosza Mamik a „huszáros” és az Újszász dalára koreografált pom-pon-os táncukkal, mi Senora-k pedig „zászlós” táncunkkal örvendeztettük meg a nagyközönséget, nem is akármilyen sikerrel, ugyanis Barabás Tiborné, a Tisztelet Társaság elnöknője meghívta tánccsoportjainkat budapesti rendezvényeikre, mert ezeket a táncokat tartotta a legszínvonalasabbnak.

Mind a két tánccsoport szívvel-lélekkel készült az itthoni próbák során, hogy Újszász hírneve öregbítésének mi is részesei lehessünk.

A kicsit elhúzódó fellépések között a szervezők tombolahúzással próbálták lázba hozni a szereplőket. Mi is vittünk, illetve felajánlottunk tombola tárgyakat. A szerencse is mellénk szegődött, mert majdnem mindenki nyert valami kis emléktárgyat!

A fesztivál zárásaként bált rendeztek, ahol mindenki kedvére mulathatott.

Ezen a napon még arra is volt lehetőségünk, hogy a gyógyfürdőben pancsolhassunk.

Június 2-án, hazautazásunk előtt még tettünk egy kis kiruccanást Kaszópusztára és a Baláta tóhoz, mely a 90-es évek óta természetvédelmi terület. Kis vonattal utaztunk, ahol Horváth Ferenc erdész volt segítségünkre, aki ízes beszédével avatott be bennünket az erdő, a láp, az ott élő állatok világába. A hosszú séta és vonatozás után a tájegység jellegzetes, egyszerű ételével a langalló-val (kenyértészta sóval, köménymaggal, tejföllel megkenve.) kínáltak bennünket.

A délutáni órákban indultunk haza, teli sok-sok élménnyel.

Köszönjük a Nosza Mami tánccsoportnak, külön dr. Szóró Magdolna és Gyüre Rozika szervezőknek, hogy szabadidejüket is feláldozva megszervezték ezt a csodálatos három napot.

Kimondhatatlanul jól éreztük magunkat, rengeteg élményben volt részünk! Sokat emlegettük az itthon maradottakat, akik betegség vagy vizsga miatt hiányoztak a csoportból, de talán e néhány sor olvasásakor egy pár percre ők is úgy érezhetik, mintha velünk lettek volna.

SENORA tánccsoport

 

 
8. Nyárköszöntő kórustalálkozó Nyomtat Email
Kultúra - Kulturális hírek, események
2014 július 05. (szombat) 00:00

Tiszakürt 2014. június 28.

A dalos embert Isten küldte, hogy dala víg és szomorú legyen, a kemény szív attól meglágyuljon és minket a mennybe vigyen.”

A 8. alkalommal megrendezett Nyárköszöntő Kórustalálkozón részt vett az újszászi Kvint-kör. A fellépés előtt Barta Imréné köszöntötte a megjelenteket, és mutatta be a kórust:

„Nagy tisztelettel és szeretettel köszöntök minden jelenlévőt, kórustagokat, megjelent érdeklődőt! Engedjék meg, hogy külön megköszönjem Kovácsné Ibolya igazgató asszonynak és Muzsik Tamás tiszteletesnek, hogy már 8. alkalommal megszervezték és adtak helyt a Nyárköszöntő kórustalálkozónak!

Bemutatkozásunkat Isak Newton szavaival kezdeném: „Az emberek túl sok falat építenek és túl kevés hidat.” Úgy gondolom, ez a rendezvény hidakat épít a házigazdák és a résztvevők között. Talán ez a legnagyobb értéke a mai napnak. Szívesen vesszük évről évre a meghívást. Örömmel és izgatottan készülünk ezekre az alkalmakra. Ez az együttlét jó alkalom arra, hogy önbizalmat és erőt merítsünk a további munkánkhoz.

Kórusunk, a Kvint-kör 8 éve alakult, először Operabarátok köre néven. Városi ünnepeken, templomi koncerteken, kórustalálkozókon lépünk fel. Hetente egyszer készülünk ezekre az alkalmakra. A fellépéseken kívül, zenei koncertekre, kórushangversenyekre is igyekszünk gyakran eljutni. A kórus tagjai: volt és jelenlegi pedagógusok, óvónők, van közöttünk könyvtáros, mentálhigiénés, vállalkozó, kereskedelmi dolgozó. Számunkra is érvényesek Kodály Zoltán szavai: „A zene lelki táplálék, és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal.”

Szeretném bemutatni vezetőnket, egyben karmesterünket: Bakó Jánosné Zsoldos Erzsébetet, ő fogja össze, bátorítja, nagy-nagy türelemmel kórusunkat. Fogadják szeretettel műsorunkat!

Elsőként egy XVIII. századi szerző Menegali művét énekeljük: Jesu, Salvator mundi címmel, ezt követi egy német zeneszerző Michael Praetorius: In dulci jubilo műve, majd Verdi: Don Carlos című operájából a Búcsú a hazától című kórusmű, Mozart: Alkonyóra című művét Radó Lili fordításával énekeljük, ezt egy újabb Mozart mű: a Bűvös csengettyű követi, műsorunk zárásaként fogadjanak el egy Kurjantóst Bárdos Lajostól.

Kívánom minden résztvevőnek, hogy még sokáig leljék boldogságukat abban, amit szeretnek, dalolhassanak a maguk és mások örömére!”

Kvint-kör
Újszász

 

A tiszakürti református templomban

 

A tiszakürti művelődési ház leköszönő igazgatója, Kovácsné Ibolya és Bakó Jánosné kórusvezető

 

Utolsó frissítés: 2014 július 11. (péntek) 11:14
 
Közös kirándulás Nyomtat Email
Kultúra - Kulturális hírek, események
2014 június 05. (csütörtök) 00:00

Április 26-án kora reggel a Nosza Mamik és a Szenorák útnak indultak Szerbiába, ott is Palics városába. A szíves fogadtatás után városnézésre kalauzolt bennünket Nagy Katalin polgármester asszony. Megcsodálhattuk a város szép parkjait, épületeit, tavát, s az ottani emberek szívélyességét, kedvességét.

Vasárnap hivatalosak voltunk a Palics melletti Hajdújárásba, ahol mind a két tánccsoport szerepelt, a helyi és a környező települések kórusaival együtt. A zászlós táncunk után megajándékoztuk a palicsi, hajdújárási és a ludasi települések egy-egy kórusát zászlóinkkal, melyet meghatódva vettek át.

Közös énekléssel, beszélgetéssel ért véget a rendezvény, hiszen nekünk indulnunk kellett haza.

Köszönjük a vendéglátást és a szívélyes fogadatást mindkét település szervezőinek, segítőinek, s reméljük, hogy mi is viszonozhatjuk ezt hamarosan itt, Újszászon.

NoszaMamik
Szenorák

 

Zászlóátadás

 

Szívélyes vendéglátás

 

Utolsó frissítés: 2014 július 07. (hétfő) 11:21
 
A Magyar Kultúra Napja Nyomtat Email
Kultúra - Kulturális hírek, események
2014 február 05. (szerda) 00:00

Városunkban január 24-én ünnepeltük meg ezt a napot a művelődési ház nagytermében. A Himnusz elhangzása után Bóta Adrienn, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola tanára mondott ünnepi beszédet:

„Kedves egybegyűltek, tisztelt ünneplő közönség!

Nincs ünnepség Himnusz nélkül. Évente többször is felcsendül e könyörgés édes-bús dallama, melyet tisztelegve hallgatunk egy-egy állami, városi vagy iskolai rendezvényen; vagy éppenséggel megkönnyezünk valamely sportesemény eredményhirdetése kapcsán.

191 évvel ezelőtt, Kölcsey Ferenc e napon tett pontot műve végére. Olyan verset írt, amellyel akkor is örökre emlékezetünkbe véste volna a nevét, ha soha többé nem vesz tollat a kezébe. Egy isten háta mögötti kistelepülésről kiáltott fel az égbe, s könyörögve kérte, hogy „Isten, áldd meg a magyart!” A magyart. Nemcsak a királyt, az arisztokráciát, a kutyabőröst és a kutyabőrért lihegő szolgát, hanem a céhekben dolgozó iparost, a robotoló jobbágyot, a favágót, a disznópásztort és az utolsó szolgát is.

Kölcsey e művében világosan rámutatott arra, hogy a külső ellenségnél van egy sokkal-sokkal gonoszabb és veszedelmesebb ellenfelünk: az örökös belső viszály. Hisz micsoda szörnyűség, hogy: „Hányszor támadt tenfiad, / Szép hazám kebledre”! Vagy éppen az, hogy e földek lakója gyakran „Szerte nézett, s nem lelé / honját a hazában.” Honját nem lelte, volt viszont kísérője: „bú s kétség mellette” – századokon át. A vers végén visszakanyarodik az imádsághoz, de itt már nem áldást, hanem szánakozást kér a magyarokra. Mert „Megbűnhödte már e nép / A múltat s jövendőt!”

1844. február 29-én a Nemzeti Színház igazgatója, Bartay Endre, pályázatot írt ki, melyben 20 arany pályadíjat ígért „a legjobb népmelodiáért”, a Hymnus megzenésítésére.

Egy anekdotikus feljegyzés szerint Erkel Ferenc így emlékezett vissza a munkájára:

„Csend van. Ülök és gondolkodok: hát hogy is kellene ezt a himnuszt megcsinálni? Elém teszem a szöveget. Olvasom. Megint gondolkodok. És amint így elgondolkozom, eszembe jut az én első mesteremnek a szava, aki Pozsonyban tanított. Azt mondta: fiam, mikor valami szent zenét komponálsz, mindig a harangok szava jusson először eszedbe. És ott a szoba csöndességében megzendülnek az én fülemben a pozsonyi harangok. Áhítat száll meg. A kezemet a zongorára teszem, és hang hang után olvad. Egy óra sem telik belé, megvan a himnusz.”

A Himnusz először 1844. augusztus 10-én hangzott el nyilvános ünnepségen, az óbudai hajógyárban, a Széchenyi névre keresztelt gőzhajó vízre bocsátásakor. Hivatalos állami ünnepségen 4 évvel később, az államalapítás évfordulóján.

Himnuszunk születésnapját – minden év 22. napját – legújabb kori történelmünk avatta a Magyar Kultúra Napjává. Január 22-e az a nap, amikor fejet hajtunk saját közös kincsünk előtt. Olyan kincs ez, ami csak a miénk. Olyan kincs, ami megkülönböztet minket minden más néptől. Ez a magyar kultúra.

A kultúra sokféle. Beletartozik minden, ami összeköt minket. Költészet, művészet, tudomány, a falvak évezredes hagyományai, a nép ajkán született és örökített dalok, a kezek által formált eszközök és alkotások, a nemesi kúriák és kastélyok műveltsége, s mindenekfölött: a mi közös nyelvünk.

„Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható” – írja Kosztolányi. „Nem külsőséges valami, mint a kabátom, még olyan sem, mint a testem. Fontosabb annál is, hogy magas vagyok-e vagy alacsony, erős-e vagy gyönge. Mélyen bennem van, a vérem csöppjeiben, idegeim dúcában, metafizikai rejtélyként. Ebben az egyedülvaló életben csak így nyilatkozhatom meg igazán. Naponta sokszor gondolok erre. Épp annyiszor, mint arra, hogy születtem, élek és meghalok.”

A kultúra napja akkor válik igazi ünneppé, ha a ránk hagyott örökség iránti felelősség súlyával is meg tudunk birkózni. Hiszen amit kaptunk, mi is tovább örökítjük annak a felnövekvő nemzedéknek, melynek a nevelése a mi felelősségünk. Kötelességünk, hogy értékes mintát és követendő példát mutassunk az utánunk jövőknek. Olyat, ami megmutatja, hogy a kultúra értékeit becsülni kell; s hogy törvényeit betartani, tanulságait érvényesíteni mindenkor érdemes.

A tudomány, a művészetek azonban nem létezhetnek azt érteni, élvezni és művelni képes emberek nélkül. Ha nincs érdeklődő és értő közönség, a tudományos eredmények, a művészeti alkotások, a könyvek, a hangversenyek, a színházi előadások mind elvesznek. Vagy meg sem születnek. Meg kell hát becsülnünk, sőt őriznünk, védenünk kell valamennyi művünket, hiszen ezek az elmúlt korok lenyomatai, a mi értékes emlékeink.

A kultúra nem rombol, hanem alkot. Építi és gyarapítja az anyagi és szellemi javakat. Önismeretre serkent, megbékélésre int egymással és önmagunkkal szemben is. És útmutatást ad: hogy tudjunk élni és el nem tévedni az ember alkotta szépségek erdejében.

Kívánom magunknak, mindannyiunknak, akik a magyar kultúráért felelősséggel tartozunk, hogy eleink alkotóereje, cselekvési vágya és tenni akarása végigkísérjen utunkon. Mert ahol uralkodik a műveltség, ott nincs ereje a műveletlenségnek.”

Ezután a Magyar Reneszánsz Együttes adott műsort. A trió vezetője, Mandel Róbert bemutatta az együttes hangszereit, a tekerőlantot, más néven a nyenyerét, a reneszánsz lantot és a viola da gambát. Beszélt az eljátszott művek történetéről, származásáról. Hallhattunk spanyol, francia műveket is, melyek Mátyás király udvarában is elhangozhattak.

A közönség nagy tetszéssel fogadta az előadást, melynek végeztével tüzetesen szemügyre is vette a tekerőlantot, hisz ilyet nem mindennap látni.

Az ünnepség egyben a Batta Sándor emlékkiállítás megnyitója is volt. A festő nemrégiben hunyt el, a napokban ünnepelhette volna 64. születésnapját. Festményeit Újszász lakossága bocsájtotta rendelkezésünkre, melyet ezúton is köszönünk.

F. Sz. Zs.

 

Bóta Adrienn mondott ünnepi beszédet
(Fotó: Fehér Judit)

 

A Magyar Reneszánsz Együttes adott műsort a Kultúra Napján
(Fotó: Fehér Judit)

 

Batta Sándor emlékkiállítás
(Fotó: Fehér Judit)

 

 


1 / 8 oldal
Polgármesteri Hivatal Ügyfélfogadási rendje
Járási Hivatal Ügyfélfogadási rendje

Testületi ülések, előterjesztések Jegyzőkönyvek Rendeletek


Újszászi Híradó 2015. március
Újszászi Híradó archívuma

Mi írtuk iskolaújság

Jánoska Antal

Picasa Web képtár
Picasa Web képtár
Lábtoll-labda hírek Picasa Web képei
Kormányablak
magyarorszag.hu
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal
Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala
Magyar Államkincstár
Magyar Lábtoll-labda Szövetség
Rózsa Imre Középiskola és Kollégium, Újszász
Újszászi Mihály Általános Iskola
Újszász Városi Művelődési Ház és Könyvtár

Mobilkód
Copyright © 2015 Újszász város honlapja. Minden jog fenntartva.