Honlap Kultúra
Kulturális hírek, események
Karácsonyi hangverseny Nyomtat Email
Kultúra - Kulturális hírek, események
2014 december 11. (csütörtök) 15:01

 

 

Utolsó frissítés: 2014 december 15. (hétfő) 11:37
 
Dalostalálkozó Nyomtat Email
Kultúra - Kulturális hírek, események
2014 október 29. (szerda) 11:25

 

Képtár

Fotó: Fehér Judit

 

 

 

 
Nagyatádon jártunk! Nyomtat Email
Kultúra - Kulturális hírek, események
2014 július 05. (szombat) 00:00

A Nosza Mami tánccsoport egyik sikeres fellépése során újabb meghívást kapott amelynek székhelye Nagyatád volt.

Itt került megrendezésre a 25. Solar fesztivál, a Szépkorúak Művészeti Találkozója, amelynek időpontja június 1. volt. A nagy távolság miatt (háromszori vonat átszállás, kb. 7 óra utazás) a tánccsoport 3 napot tölthetett ezen a csodálatos helyen, amelynek részese lehetett a Senora tánccsoport is.

Május 30-án a kora reggeli órákban indultunk Újszászról, és délután 3 órára érkeztünk meg, ahol már a vasútállomáson nagy szeretettel fogadtak bennünket. Csomagjainkat autóbusszal elszállították a Hotel Solar -ba, a város szívébe, évszázados fákkal ölelt park és gyógyfürdő szomszédságába, mi pedig kellemes sétával tekinthettük meg Nagyatád nevezetességeit, az utcák, parkok tisztaságát.

 

Kirándulás Kaszópusztára

 

Nagyatád Magyarország egyik legbájosabb települése. Széles, tiszta utcáival, rendezett parkjaival és virágok ezreivel vívta ki az ide látogatók csodálatát. Így volt ez velünk is! Kiemelt vonzereje a gyógyfürdő, amely kiváló gyógyvízzel, fedett és kültéri medencékkel várja a látogatókat.

Június 1-jén a szálloda mellett lévő Európai Uniós támogatással épült gyönyörű művelődési házban kezdődött a találkozó, amit Schmuck Andor, a Szépkorúak Társaságának tiszteletbeli elnöke nyitott meg. Nagyon sok fellépő volt, népdalkörök, énekkarok, néptánccsoportok, versmondók. A színvonalas műsorszámokat a még nem szereplő, és már leszereplők is nagy tisztelettel nézték, tapsoltak, gratuláltak egymásnak.

Bennünket, újszásziakat külön köszöntöttek, mivel mi voltunk a legtávolabbról érkező fellépők.

A Nosza Mamik a „huszáros” és az Újszász dalára koreografált pom-pon-os táncukkal, mi Senora-k pedig „zászlós” táncunkkal örvendeztettük meg a nagyközönséget, nem is akármilyen sikerrel, ugyanis Barabás Tiborné, a Tisztelet Társaság elnöknője meghívta tánccsoportjainkat budapesti rendezvényeikre, mert ezeket a táncokat tartotta a legszínvonalasabbnak.

Mind a két tánccsoport szívvel-lélekkel készült az itthoni próbák során, hogy Újszász hírneve öregbítésének mi is részesei lehessünk.

A kicsit elhúzódó fellépések között a szervezők tombolahúzással próbálták lázba hozni a szereplőket. Mi is vittünk, illetve felajánlottunk tombola tárgyakat. A szerencse is mellénk szegődött, mert majdnem mindenki nyert valami kis emléktárgyat!

A fesztivál zárásaként bált rendeztek, ahol mindenki kedvére mulathatott.

Ezen a napon még arra is volt lehetőségünk, hogy a gyógyfürdőben pancsolhassunk.

Június 2-án, hazautazásunk előtt még tettünk egy kis kiruccanást Kaszópusztára és a Baláta tóhoz, mely a 90-es évek óta természetvédelmi terület. Kis vonattal utaztunk, ahol Horváth Ferenc erdész volt segítségünkre, aki ízes beszédével avatott be bennünket az erdő, a láp, az ott élő állatok világába. A hosszú séta és vonatozás után a tájegység jellegzetes, egyszerű ételével a langalló-val (kenyértészta sóval, köménymaggal, tejföllel megkenve.) kínáltak bennünket.

A délutáni órákban indultunk haza, teli sok-sok élménnyel.

Köszönjük a Nosza Mami tánccsoportnak, külön dr. Szóró Magdolna és Gyüre Rozika szervezőknek, hogy szabadidejüket is feláldozva megszervezték ezt a csodálatos három napot.

Kimondhatatlanul jól éreztük magunkat, rengeteg élményben volt részünk! Sokat emlegettük az itthon maradottakat, akik betegség vagy vizsga miatt hiányoztak a csoportból, de talán e néhány sor olvasásakor egy pár percre ők is úgy érezhetik, mintha velünk lettek volna.

SENORA tánccsoport

 

 
8. Nyárköszöntő kórustalálkozó Nyomtat Email
Kultúra - Kulturális hírek, események
2014 július 05. (szombat) 00:00

Tiszakürt 2014. június 28.

A dalos embert Isten küldte, hogy dala víg és szomorú legyen, a kemény szív attól meglágyuljon és minket a mennybe vigyen.”

A 8. alkalommal megrendezett Nyárköszöntő Kórustalálkozón részt vett az újszászi Kvint-kör. A fellépés előtt Barta Imréné köszöntötte a megjelenteket, és mutatta be a kórust:

„Nagy tisztelettel és szeretettel köszöntök minden jelenlévőt, kórustagokat, megjelent érdeklődőt! Engedjék meg, hogy külön megköszönjem Kovácsné Ibolya igazgató asszonynak és Muzsik Tamás tiszteletesnek, hogy már 8. alkalommal megszervezték és adtak helyt a Nyárköszöntő kórustalálkozónak!

Bemutatkozásunkat Isak Newton szavaival kezdeném: „Az emberek túl sok falat építenek és túl kevés hidat.” Úgy gondolom, ez a rendezvény hidakat épít a házigazdák és a résztvevők között. Talán ez a legnagyobb értéke a mai napnak. Szívesen vesszük évről évre a meghívást. Örömmel és izgatottan készülünk ezekre az alkalmakra. Ez az együttlét jó alkalom arra, hogy önbizalmat és erőt merítsünk a további munkánkhoz.

Kórusunk, a Kvint-kör 8 éve alakult, először Operabarátok köre néven. Városi ünnepeken, templomi koncerteken, kórustalálkozókon lépünk fel. Hetente egyszer készülünk ezekre az alkalmakra. A fellépéseken kívül, zenei koncertekre, kórushangversenyekre is igyekszünk gyakran eljutni. A kórus tagjai: volt és jelenlegi pedagógusok, óvónők, van közöttünk könyvtáros, mentálhigiénés, vállalkozó, kereskedelmi dolgozó. Számunkra is érvényesek Kodály Zoltán szavai: „A zene lelki táplálék, és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal.”

Szeretném bemutatni vezetőnket, egyben karmesterünket: Bakó Jánosné Zsoldos Erzsébetet, ő fogja össze, bátorítja, nagy-nagy türelemmel kórusunkat. Fogadják szeretettel műsorunkat!

Elsőként egy XVIII. századi szerző Menegali művét énekeljük: Jesu, Salvator mundi címmel, ezt követi egy német zeneszerző Michael Praetorius: In dulci jubilo műve, majd Verdi: Don Carlos című operájából a Búcsú a hazától című kórusmű, Mozart: Alkonyóra című művét Radó Lili fordításával énekeljük, ezt egy újabb Mozart mű: a Bűvös csengettyű követi, műsorunk zárásaként fogadjanak el egy Kurjantóst Bárdos Lajostól.

Kívánom minden résztvevőnek, hogy még sokáig leljék boldogságukat abban, amit szeretnek, dalolhassanak a maguk és mások örömére!”

Kvint-kör
Újszász

 

A tiszakürti református templomban

 

A tiszakürti művelődési ház leköszönő igazgatója, Kovácsné Ibolya és Bakó Jánosné kórusvezető

 

Utolsó frissítés: 2014 július 11. (péntek) 11:14
 
Közös kirándulás Nyomtat Email
Kultúra - Kulturális hírek, események
2014 június 05. (csütörtök) 00:00

Április 26-án kora reggel a Nosza Mamik és a Szenorák útnak indultak Szerbiába, ott is Palics városába. A szíves fogadtatás után városnézésre kalauzolt bennünket Nagy Katalin polgármester asszony. Megcsodálhattuk a város szép parkjait, épületeit, tavát, s az ottani emberek szívélyességét, kedvességét.

Vasárnap hivatalosak voltunk a Palics melletti Hajdújárásba, ahol mind a két tánccsoport szerepelt, a helyi és a környező települések kórusaival együtt. A zászlós táncunk után megajándékoztuk a palicsi, hajdújárási és a ludasi települések egy-egy kórusát zászlóinkkal, melyet meghatódva vettek át.

Közös énekléssel, beszélgetéssel ért véget a rendezvény, hiszen nekünk indulnunk kellett haza.

Köszönjük a vendéglátást és a szívélyes fogadatást mindkét település szervezőinek, segítőinek, s reméljük, hogy mi is viszonozhatjuk ezt hamarosan itt, Újszászon.

NoszaMamik
Szenorák

 

Zászlóátadás

 

Szívélyes vendéglátás

 

Utolsó frissítés: 2014 július 07. (hétfő) 11:21
 
A Magyar Kultúra Napja Nyomtat Email
Kultúra - Kulturális hírek, események
2014 február 05. (szerda) 00:00

Városunkban január 24-én ünnepeltük meg ezt a napot a művelődési ház nagytermében. A Himnusz elhangzása után Bóta Adrienn, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola tanára mondott ünnepi beszédet:

„Kedves egybegyűltek, tisztelt ünneplő közönség!

Nincs ünnepség Himnusz nélkül. Évente többször is felcsendül e könyörgés édes-bús dallama, melyet tisztelegve hallgatunk egy-egy állami, városi vagy iskolai rendezvényen; vagy éppenséggel megkönnyezünk valamely sportesemény eredményhirdetése kapcsán.

191 évvel ezelőtt, Kölcsey Ferenc e napon tett pontot műve végére. Olyan verset írt, amellyel akkor is örökre emlékezetünkbe véste volna a nevét, ha soha többé nem vesz tollat a kezébe. Egy isten háta mögötti kistelepülésről kiáltott fel az égbe, s könyörögve kérte, hogy „Isten, áldd meg a magyart!” A magyart. Nemcsak a királyt, az arisztokráciát, a kutyabőröst és a kutyabőrért lihegő szolgát, hanem a céhekben dolgozó iparost, a robotoló jobbágyot, a favágót, a disznópásztort és az utolsó szolgát is.

Kölcsey e művében világosan rámutatott arra, hogy a külső ellenségnél van egy sokkal-sokkal gonoszabb és veszedelmesebb ellenfelünk: az örökös belső viszály. Hisz micsoda szörnyűség, hogy: „Hányszor támadt tenfiad, / Szép hazám kebledre”! Vagy éppen az, hogy e földek lakója gyakran „Szerte nézett, s nem lelé / honját a hazában.” Honját nem lelte, volt viszont kísérője: „bú s kétség mellette” – századokon át. A vers végén visszakanyarodik az imádsághoz, de itt már nem áldást, hanem szánakozást kér a magyarokra. Mert „Megbűnhödte már e nép / A múltat s jövendőt!”

1844. február 29-én a Nemzeti Színház igazgatója, Bartay Endre, pályázatot írt ki, melyben 20 arany pályadíjat ígért „a legjobb népmelodiáért”, a Hymnus megzenésítésére.

Egy anekdotikus feljegyzés szerint Erkel Ferenc így emlékezett vissza a munkájára:

„Csend van. Ülök és gondolkodok: hát hogy is kellene ezt a himnuszt megcsinálni? Elém teszem a szöveget. Olvasom. Megint gondolkodok. És amint így elgondolkozom, eszembe jut az én első mesteremnek a szava, aki Pozsonyban tanított. Azt mondta: fiam, mikor valami szent zenét komponálsz, mindig a harangok szava jusson először eszedbe. És ott a szoba csöndességében megzendülnek az én fülemben a pozsonyi harangok. Áhítat száll meg. A kezemet a zongorára teszem, és hang hang után olvad. Egy óra sem telik belé, megvan a himnusz.”

A Himnusz először 1844. augusztus 10-én hangzott el nyilvános ünnepségen, az óbudai hajógyárban, a Széchenyi névre keresztelt gőzhajó vízre bocsátásakor. Hivatalos állami ünnepségen 4 évvel később, az államalapítás évfordulóján.

Himnuszunk születésnapját – minden év 22. napját – legújabb kori történelmünk avatta a Magyar Kultúra Napjává. Január 22-e az a nap, amikor fejet hajtunk saját közös kincsünk előtt. Olyan kincs ez, ami csak a miénk. Olyan kincs, ami megkülönböztet minket minden más néptől. Ez a magyar kultúra.

A kultúra sokféle. Beletartozik minden, ami összeköt minket. Költészet, művészet, tudomány, a falvak évezredes hagyományai, a nép ajkán született és örökített dalok, a kezek által formált eszközök és alkotások, a nemesi kúriák és kastélyok műveltsége, s mindenekfölött: a mi közös nyelvünk.

„Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható” – írja Kosztolányi. „Nem külsőséges valami, mint a kabátom, még olyan sem, mint a testem. Fontosabb annál is, hogy magas vagyok-e vagy alacsony, erős-e vagy gyönge. Mélyen bennem van, a vérem csöppjeiben, idegeim dúcában, metafizikai rejtélyként. Ebben az egyedülvaló életben csak így nyilatkozhatom meg igazán. Naponta sokszor gondolok erre. Épp annyiszor, mint arra, hogy születtem, élek és meghalok.”

A kultúra napja akkor válik igazi ünneppé, ha a ránk hagyott örökség iránti felelősség súlyával is meg tudunk birkózni. Hiszen amit kaptunk, mi is tovább örökítjük annak a felnövekvő nemzedéknek, melynek a nevelése a mi felelősségünk. Kötelességünk, hogy értékes mintát és követendő példát mutassunk az utánunk jövőknek. Olyat, ami megmutatja, hogy a kultúra értékeit becsülni kell; s hogy törvényeit betartani, tanulságait érvényesíteni mindenkor érdemes.

A tudomány, a művészetek azonban nem létezhetnek azt érteni, élvezni és művelni képes emberek nélkül. Ha nincs érdeklődő és értő közönség, a tudományos eredmények, a művészeti alkotások, a könyvek, a hangversenyek, a színházi előadások mind elvesznek. Vagy meg sem születnek. Meg kell hát becsülnünk, sőt őriznünk, védenünk kell valamennyi művünket, hiszen ezek az elmúlt korok lenyomatai, a mi értékes emlékeink.

A kultúra nem rombol, hanem alkot. Építi és gyarapítja az anyagi és szellemi javakat. Önismeretre serkent, megbékélésre int egymással és önmagunkkal szemben is. És útmutatást ad: hogy tudjunk élni és el nem tévedni az ember alkotta szépségek erdejében.

Kívánom magunknak, mindannyiunknak, akik a magyar kultúráért felelősséggel tartozunk, hogy eleink alkotóereje, cselekvési vágya és tenni akarása végigkísérjen utunkon. Mert ahol uralkodik a műveltség, ott nincs ereje a műveletlenségnek.”

Ezután a Magyar Reneszánsz Együttes adott műsort. A trió vezetője, Mandel Róbert bemutatta az együttes hangszereit, a tekerőlantot, más néven a nyenyerét, a reneszánsz lantot és a viola da gambát. Beszélt az eljátszott művek történetéről, származásáról. Hallhattunk spanyol, francia műveket is, melyek Mátyás király udvarában is elhangozhattak.

A közönség nagy tetszéssel fogadta az előadást, melynek végeztével tüzetesen szemügyre is vette a tekerőlantot, hisz ilyet nem mindennap látni.

Az ünnepség egyben a Batta Sándor emlékkiállítás megnyitója is volt. A festő nemrégiben hunyt el, a napokban ünnepelhette volna 64. születésnapját. Festményeit Újszász lakossága bocsájtotta rendelkezésünkre, melyet ezúton is köszönünk.

F. Sz. Zs.

 

Bóta Adrienn mondott ünnepi beszédet
(Fotó: Fehér Judit)

 

A Magyar Reneszánsz Együttes adott műsort a Kultúra Napján
(Fotó: Fehér Judit)

 

Batta Sándor emlékkiállítás
(Fotó: Fehér Judit)

 

 
Csiki Pál búcsúztatója Nyomtat Email
Kultúra - Kulturális hírek, események
2014 február 05. (szerda) 00:00

Az újszászi temetőben 2014. január 8-án került végső nyugvóhelyére Csiki Pál nótaénekes - előadóművész. Miklós János plébános és Nagy Kálmánné kántornő a katolikus egyházi szertartás szerint vett búcsút a halottól.

Ezután a pályatárs, Almási Klára búcsúzott el tőle a művésztársak és az önkormányzat nevében.

„Van dalos madárja minden ágnak:
A rigófütty, gerlicék búgása,
S csattogány-dal szépen összevágnak.” (Petőfi S.)

... és van dalosa minden falunak, városnak.

Kedves Művésztársam!

Gazdag, dolgos éveket hagytál magad mögött. A kör bezárult.

Nagy énekes egyéniség voltál, szép hanggal, kiváló énektechnikai tudással, széles, sokszínű repertoárral. Mindezekhez páratlan szorgalom, precizitás társult, és előadásmódodhoz tartozó őszinte, tiszta érzelmek, szenvedély és muzikalitás ötvöződött.

Kiváló adottságaid és képzettséged révén a színpad és éneklés alázatos szolgájaként több ezer embert ajándékoztál meg művészeteddel, nyújtottál vigaszt, javítottad kedélyállapotukat évtizedeken át, hozzájárulva ezzel az ünnepek szépségéhez, az emberek lelkének emelkedettségéhez.

Egy igaz hű katolikus voltál, aki a karácsonyi éjféli szentmiséről soha nem maradt volna el. Művészeted bölcsője a katolikus hitből alkotódott. Minden színpadi fellépésnél egy kis csodát kell teremteni, amely fényt hoz az emberek életébe.

Az Országos Filharmóniától kapott művészeti működési engedéllyel jól sáfárkodtál. Fáradhatatlanul szervezted a műsorokat, és nagyszerű művészcsoportokat hoztál létre. Segítetted a kezdő művészek kibontakozását. Színpadi külsődet mindig pedáns, rendkívül dekoratív megjelenés jellemezte. Külföldön is nagy sikerrel mutattad be és vitted hírül a magyar zene szépségét, gyöngyszemeit. Kifogástalan, hiteles tolmácsolásban szólaltattad meg a magyar nóták, operett részletek, népdalok, virágénekek legszebbjeit.

Húsz évig vezetted a Százszorszép Népdalkört, amely eredményes fellépések hosszú sorát adta, és országos arany minősítéseket szerzett.

Kitüntetéseid jelzik életutad elismerését: a 2005 szeptemberében kapott Pro Urbe Újszász díj és a 2007 márciusában adományozott Magyar Köztársaság Érdemkeresztjének bronz fokozata.

Elhivatottságod példa értékű volt. Ezernél is többször szólt a vastaps és a Vissza! Vissza! - kiáltás, amely ismétlésre hívott. A függöny most végleg legördült.

Tisztelettel és nagy kegyelettel búcsúzom minden művész kollégád és zenésztársad nevében, akik közül sokan eljöttek ebben a korai órában, hogy elkísérjenek utolsó utadra. Búcsúzom a Százszorszép Népdalkör hűséges tagjai és a művelődési ház igazgatónője nevében, akikkel oly sok órát töltöttél. Tisztelettel és megbecsüléssel búcsúzom polgármester úr és Újszász Város Önkormányzata nevében. Elbúcsúzom valamennyi itt megjelent művészetpártoló és kegyeletét leróni kívánó polgár nevében.

A szabad művészet különlegesen szép pályáját jártad végig, amelyhez komoly elkötelezettség, önkontroll és kitartás szükségeltetett. Méltó társad és segítőd volt ebben töretlen hittel Margó, akinek gondoskodása mesébe illő. Csak ritka feleségek képesek a hitvesi szeretet önfeláldozó, mindenre kiterjedő segítő figyelmére, amely nagyban hozzájárult előadóművészeted kiteljesedéséhez és folytonosságához. Csiki Pálné Margitka igazi művészfeleség volt. Most tőle kíván köszönettel elbúcsúzni az együtt töltött évekért férje, Csiki Pál, utolsó dalával: „...mert akinek bánata van, minden reggel könnyes szemmel ébred...”

Búcsúbeszéde közben Almási Klára két dalt énekelt el: az Ave Mariát, és a Megkötöm lovamat… címűeket.

Ezután a sírhoz Csiki Pál hamvait a jászladányi népi zenekar Rácz Aladár vezetésével kedvenc nótáját („Száz szál piros rózsát küldöttem tenéked…) játszva kísérte el. A sírnál elhangzott a Székely himnusz, hisz Csiki Pál Székelyföldön született, és a János vitézből az Egy rózsaszál szebben beszél… kezdetű dal, melynek utolsó sora: „nyugszik a csöndes temetőben, szemét lezárta a halál”.

A Százszorszép Népdalkör Kodály Esti dalával vett búcsút vezetőjétől: „adjon Isten jó éjszakát”.

F. Sz. Zs.

 

Csiki Pál és Szalai András prímás
(Fotó: Fehér Judit)

 

 
Adventi koncert Nyomtat Email
Kultúra - Kulturális hírek, események
2014 január 05. (vasárnap) 00:00

Sok településen szokás, hogy valamilyen módon megemlékeznek a karácsonyvárásról, az adventről. Újszászon több éve a Kvint Kör templomi hangversenyt szervez eme alkalomból.

Az idén december 15-én, advent harmadik vasárnapján hallhattuk őket az esti mise után a katolikus templomban. A jelenlevőket Miklós János plébános köszöntötte, és jó szívvel ajánlotta a hallgatóságnak az ünnepvárásra, a lelki felkészülésre való hangversenyt.

 

Karácsonyi dallamok szálltak a katolikus templomban
(Fotó: Fehér Judit)

 

A kórus – betegségek miatt – kicsit hiányosan állt fel, a karvezető Bakó Jánosné pedig eltört csuklóval vezényelt, mégis meghitt, a karácsony eljövetelét idéző hangulatot árasztó kórusművekkel örvendeztette meg a hallgatóságot. A műsort az egyik kórustag, Barta Imréné vezette, ismertetve az egyes művek történetét, tartalmát is.

„Az adventi koncert gondolata abból indult ki, hogy tudatosan keressük a jót, a szépet, megtalálva pedig adjuk tovább azt.” (BI-né)

A műsorban régi századok szerzőinek gyönyörű dallamai szólaltak meg, de helyet kaptak 20. századi művek is. Adeste Fideles (Jöjjetek hívek) – egy 17. századi ír dallam. Lassus: Domine Deus (Te vagy az áldás) Németalföldről származik, a 16. századból. Ó, te boldogító címmel egy szicíliai dalt Bárdos Lajos: Az angyal énekel követte. Adventi hírnök volt a következő műsorszám címe, mely után Charpentier, 17. századi híres francia szerző Te Deum-át énekelte a kórus.

A kórusművek elhangzása után Bárdosné Ulviczki Györgyi szólóénekei hangzottak el orgonakísérettel. Egy francia karácsonyi éneket és egy Händel művet szólaltatott meg.

A második részben egy ismeretlen szerző által írt Dona nobis pacem, Mengáli (18. sz.) Jesu, Salvator mundi című kórusműveit énekelték. Ezután ismét Bárdos Lajos egyik egyházi kórusműve, az Angyalok királynéja hangzott el, majd Wolf Péter Ave Mariáját és Dvorák: Égi szent béke jöjj című művét adták elő Bárdosné Ulviczki Györgyi zongorakíséretével.

A koncertet a közismert Csendes éj zárta, melyet a kórus gyertyával a kézben, zongorakísérettel adott elő, ezzel kívánva a szép számú közönségnek szeretteik körében eltöltendő áldott, békés, szeretetteljes karácsonyt.

F. Sz. Zs.

 

 
Jászkun Világ Kulturális Szemle megyei döntő Nyomtat Email
Kultúra - Kulturális hírek, események
2013 december 05. (csütörtök) 00:00

Ebben az évben 15. alkalommal került megrendezésre ez a 10-18 év közötti fiataloknak szervezett bemutatkozási lehetőség népzene, hangszeres zene, ének, modern-, és néptánc, vers és próza, valamint egyéb kategóriákban. A megyei döntőbe a területi megmérettetéseken át vezetett az út.

A mi területi döntőnk az újszászi Művelődési Házban volt október 5-én. Nagyon örültünk, amikor megtudtuk, hogy továbbjutottunk, és ugyanilyen nagy volt az öröme a „Bohóc-párosnak” – Dóka Henriettnek, és Tóth Csenge Napsugárnak – valamint felkészítőjüknek Székelyfalvi Gábornénak, akik velünk együtt képviselhették iskolánkat és településünket Martfűn.

A verseny izgalmas, és színvonalas volt. Lemérhettük, hol tartunk, és hová kell még fejlődnünk.

A citerások és a „bohócok” is derekasan helytálltak. Mindkét csoport emléklapot kapott. Az egyéb kategóriában induló lányok a zsűri külön dicséretében részesültek.

A citera együttes felkészítésében segítségemre volt Vindeisen Éva. Neki is, és a fellépőknek is gratulálok, és köszönöm a munkájukat.

Bakó Jánosné

 

 

 

Utolsó frissítés: 2014 február 03. (hétfő) 11:12
 
Húszéves a Százszorszép Népdalkör Nyomtat Email
Kultúra - Százszorszép Népdalkör
2013 november 05. (kedd) 00:00

Október 19-én ünnepelte a Százszorszép Népdalkör megalakulásának 20. évfordulóját. A kerek évfordulót a hagyományos, évente megrendezésre kerülő Dalostalálkozó keretében ünnepeltük meg. A találkozón 25 csoport mintegy 250 fővel vett részt. A műsorban a szokottól eltérően nemcsak a népdal gyöngyszemei hangzottak el, hanem szólóénekesek, tánccsoportok tették még színesebbé a műsort.

Nagy volt a készülődés, minden öltözőből énekszó, citeraszó, lábak dobogása hallatszott.

Fél tízkor megérkezett a finom meleg pogácsa a Zagyvaparti Idősek Otthona dolgozói jóvoltából, akik már hajnalban elkezdték a pogácsa sütését. Hálás köszönet érte. Segítőink vitték minden öltözőbe, hogy még a kezdés előtt mindenki kedvére falatozzon belőle.

10 órakor Molnár Péter polgármester megnyitó beszéde után a Százszorszép Népdalkör lépett a színpadra egy Nógrád megyei és Heves megyei népdalcsokorral, citerán kísért Vindeizen Éva zenetanárnő.

Ez után az Abonyi Kéknefelejcs Dalkör következett, majd a Tápiószelei Nyugdíjas Klub énekkara volt soron, akik nemcsak éneklésben jeleskedtek, hanem táncban is. A palotást táncolták Péter Szidónia koreográfiájára. Ezután a Farmosi Rózsa Nyugdíjas Egyesület tagjai léptek a színpadra nagy sikert aratva. Következett a Margaréta Hagyományőrző Kör Tiszaszentimréről erdélyi és Szolnok megyei dalcsokrot, majd sárközi néptáncot mutattak be. Öcsöd saját gyűjtésű csokorral vívta ki a nézők elismerését. Az Újszilvási Nyugdíjas Klub dunántúli népdalokat hozott. Tiszaszentimréről Újfalusi Jánosné bihari szerelmes dalokat, Nagy Pálné summás dalokat énekelt. A Kunmadarasi Népdalkör alföldi csokorral kedveskedett a nézőknek.

A műsor első részét a Jászkun Citerazenekar zárta. Céljuk a magyar népzene interpretálása, hagyományainak megőrzése és közkinccsé tétele. Vezetőjük Varga Viktor. Tagjaik közt tudhatjuk az újszászi Fodor Gábort is.

A szünetben az ebéd következett, ami mindenkinek nagyon ízlett. A finom ebédért Bálint Ferencet, Farkas Attilát és a konyha dolgozóit illeti a dicséret.

Ebéd után a tombolatárgyak kihúzására került sor, ugyanis nagyon sok értékes ajándék várt gazdára. A tombolahúzás levezetésére Szóró doktornőt kértük fel, ment is minden, mint a karikacsapás.

A második rész délután 3 órakor kezdődött. Elsőként a Búzavirág Népdalkör Jászkisérről Galga menti dalcsokrot, majd karikázó táncot mutatott be. Őket követte a Jászjákóhalmai Népdalkör, majd a Jászszentandrási Gyöngy Nyugdíjas Klub két tagja: Csoszor Sándorné és Sas Lajosné. Gyönyörű dalokat énekeltek hazánkról és a hazaszeretetről. A Madarász Károly Népdalkör Túrkevéről érkezett, helyi gyűjtésű dalcsokrot hoztak. A Jászberényi Zrt. Portelki Pávakör hatszoros Arany Páva díj büszke tulajdonosai. Műsorukon Tisza parti és szerelmes dalcsokor szerepelt. A Jászszentandrási Kunráth Sándor Pávakör katonadalokkal kedveskedett a nézőknek. A műsort a Jászapáti Muskátli Népdalkör zárta Fodor Dénes karnagy vezetésével, summás dalokat énekeltek. Befejezésképpen közösen elénekeltük a Szeressük egymást gyerekek c. dalt. Teltházzal fejeződött be délután 4 órakor a 20 éves Dalostalálkozó.

Az egész műsort összefogta és levezette Gazdag Gabriella műsorvezető. Köszönjük a belefektetett időt és munkát.

A Százszorszép Népdalkör nevében megköszönöm mindenkinek, akik tombolatárgyaikkal és munkájukkal hozzájárultak a rendezvény sikeréhez. Köszönjük a művelődési háznak, főként Némethné Editkének, aki sokat fáradozott azon, hogy minden rendben legyen.

Támogatóink:

Újszász Város Önkormányzata, Újszász és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet, Művelődési Ház és Könyvtár, Dr. Szóró Magdolna, Korpácsi Ferenc TÜZÉP, Zagyvaparti Idősek Otthona, Kolozsvári Sándorné, Nagy Jánosné, Mérész Zoltán, Szabó Ferenc, Kelemen Mihályné.

Csikiné Árpád Margit
népdalkör vezető

 

A közönség a 20. születésnapon
(Fotó: Fehér János)

 

Színpadon az ünnepeltek
(Fotó: Fehér Judit)

 

Utolsó frissítés: 2013 november 20. (szerda) 12:02
 
Vereség vagy győzelem Nyomtat Email
Kultúra - Kulturális hírek, események
2013 november 05. (kedd) 00:00

„Néha vereséget szenvedünk. De a vereséget úgysem kerülhetjük el. Ezért aztán még mindig sokkal jobb, ha az álmainkért vívott harcban veszítünk el néhány csatát, mint ha úgy szenvedünk vereséget, hogy azt sem tudjuk miért harcoltunk” (Paulo Coelho)

Az EMMI támogatásával a SZIME pályázati kiírása Az idősek határokon átívelő kulturális és művészeti vetélkedője (Ki Mit Tud?) szeptember elején a megyei, területi és határon túli állomásokkal vette kezdetét. Egyrészt képző- és iparművészeti, másrészt előadó-művészeti, az utóbbin belül énekes, táncos, hangszeres előadás mellett színpadi jelenettel, vers és prózai műsorszámban, valamint egyéb kategóriában is jelentkezhettek a 60 év feletti egyéni illetve ezt az átlagkorhatárt elérő csoportos érdeklődők.

Újszászról több egyéni pályamunka érkezett a területi döntőre, ami azon a szinten meg is rekedt, hiába voltak tetszetős, egyedi és remek alkotások. Az értékeléskor elhangzott: „minden szentnek maga felé hajlik a keze”, ugyanis a zsűri ceglédi keramikust pártfogolt. A pécsi megmérettetésre a ceglédi bemutatkozásukkal tánc kategóriában Jász–Nagykun–Szolnok megye Pest-megye képviseletében, pedig a Nosza Mami csoport jutott tovább.

A táncosok komolyan vették a versenyt. A felkészülés a tánc látványfinomításával, intenzív, minden esti próba időbeni és energia ráfordításával, sok-sok gyakorlással folyt, hiszen nagy volt a tét. Az álom pedig szép. Öt nappal előbb megkaptuk az országos elődöntőre szóló meghívást. A gálaműsoron való szereplésre is felkérték a csoportot.

2013. október 21-22-én a Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyed E78 épületében került sor az előadásokra. A pályázati kiírás tízezer embert mozgatott meg, vont be a versenybe. A 2 nap alatt közel 100 produkció került bemutatásra. Ezen a megmérettetésen dőlt el, hogy kik léphetnek színpadra az országos fináléban, amelyre november 22-én, a budapesti Operettszínházban kerül sor.

A Nosza Mamik tették a dolgukat. Adtuk magunkat. Küzdöttünk. Remek előadásunkkal a több százfős nézőközönséget magunkkal ragadtuk. A szűnni nem akaró tapsvihar, gratulációk, a csoporttal kapcsolatkeresők mind-mind a jó szereplést igazolták. Mégis. Kevés volt.

A szomszédos, világhírű Kodály Központban megtartott eredményhirdetésen, díjkiosztón és gálaműsoron mi, és mindazok, akik egyedi, értékes, szórakoztató és kimagaslóan teljesítők voltak, valahogy, valami különleges elbírálás, szubjektív megítélés, zsűrizés alapján, mind alulmaradtunk. Valamiért nem jól teljesítettünk.

„Határokon átívelő”. Rejtély. Vagy mégsem? A gálaműsoron való szereplésünket a szervezők visszamondták. A Vajdaságból olyan csoport szerepelt, amely a pécsi megmérettetésig sem jutott el. Viszont van jó hír. Testvérvárosunk, Palics Szederinda Népdalköre a budapesti finálén részt vesz! Gratuláltunk nekik és osztoztunk örömükben.

Vereség-e avagy győzelem? Döntse el mindenki maga. Mi, akik részt vettünk az előadássorozaton, az anyagi áldozaton túl mindent megtettünk, hogy méltóan képviseljük városunkat. Jól éreztük magunkat bőrünkben, sokat láttunk és tapasztaltunk. Azok az e-mailek, amelyek az ország számtalan helyéről érkeznek „Ti egész biztosan ott lesztek a döntőben, annyira ötletes, szép és eredeti a produkciótok. Gratulálok Neked és a társaid minden tagjának és remélem, hogy találkozunk Budapesten...” vagy „Ti olyan jók vagytok, olyan magyaros, mutatós a táncotok lehetetlen, hogy ti ne kerüljetek be a döntőbe” vagy „igazságtalanság, hogy ti…” – erősítenek. Az eredménytelenség nem egyenlő a vereséggel! Győzelemként éljük meg azt a sok új barátot, öntevékeny művészeti csoportot, akik megismertek minket, akik hívnak és várnak rendezvényeikre. Kedvünket nem szegve megújult erővel készülünk az új kihívásokra.

Itt köszönjük meg vezetőnknek, Dr. Szóró Magdolna háziorvos, képviselő, csoportvezető, koreográfus, szervező, egyszóval „mindenesünk” anyagi támogatását és munkáját, amelyet a csoport fennmaradásáért végez. Köszönjük esetenkénti támogatóknak a finanszírozást, ez esetben Molnár Péter polgármester úrnak, hiszen a szállás és utazás is pénzbe kerül. Külön köszönjük a Városi Könyvtár vezetőjének, Nemes Zsuzsannának és munkatársának, Szaszkóné Borsányi Annának, hogy szívügyüknek tekintették a pályázati kiírás adta lehetőségek kihasználását és készséggel segítették a szervezési munkát.

Krassóiné Gyüre Rozália Margit

 

Kabán is kedvenc volt az ír tánc a Nosza Mamik előadásában, amelyet 2013. október 26-án az "Idősek napi rendezvény" keretében adtak elő

 

A Nosza Mami tánccsoport a pécsi színpadon

 

Utolsó frissítés: 2013 december 13. (péntek) 11:32
 


1 / 8 oldal
Polgármesteri Hivatal Ügyfélfogadási rendje
Járási Hivatal Ügyfélfogadási rendje

Testületi ülések, előterjesztések Jegyzőkönyvek Rendeletek


Újszászi Híradó 2014. december
Újszászi Híradó archívuma

Mi írtuk iskolaújság

Jánoska Antal

Picasa Web képtár
Picasa Web képtár
Lábtoll-labda hírek Picasa Web képei
Kormányablak
magyarorszag.hu
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal
Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala
Magyar Államkincstár
Magyar Lábtoll-labda Szövetség
Rózsa Imre Középiskola és Kollégium, Újszász
Újszászi Mihály Általános Iskola
Újszász Városi Művelődési Ház és Könyvtár

Mobilkód
Copyright © 2014 Újszász város honlapja. Minden jog fenntartva.