A Magyar Kultúra Napjáról emlékeztünk meg és a Hobbi alkotók kiállításának megnyitója zajlott a Művelődési Ház nagytermében. A kiállításon Mező Miklósné, Ulviczki Józsefné és Kézsmárki Karina alkotásait tekinthették meg a megjelentek. A kiállítást Simon Ágnes rajzpedagógus nyitotta meg. A műsorban közreműködtek Barta Imréné és a Művelődési ház közösségi munkatársai, Gonda Adrienn, Szacskó Levente, valamint az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola 3. osztályos tanulóinak néptánc csoportja Sulyok Mariann vezetésével. 

 

Google Photos

 

 

 

Google Photos

Fotó: Kovács Györgyi

 

 

2016.04.22.: A Jász-Nagykun Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület kiállításán vettek részt a Népi Díszítőművészeti Szakkör tagjai: Szabó Pál Antalné, Veres Józsefné, Gara Istvánné, Szacskó Józsefné, Feke Istvánné hímzései is láthatók az abádszalóki Csipkeverők Házában.

Picasaweb | Google Photos

 

2016.04.23.: Térségi minősítésen "Dicséretes" minősítést szerzet a Százszorszép Népdalkör. Cél az országos minősítés.

Picasaweb | Google Photos

Fotó: Barta Imréné

 

Gobelin kiállítás a művelődési házban 

Egy kiállítás margójára: Kovács Nándor  felvetette, hogy lehetne-e gobelin kiállítás a könyvtár emeletén. Kiderült, hogy több képet is lehetne összeszedni, melyek kiállítására a művelődési ház alkalmasabb lenne. Krassóiné Gyüre Rozália szintén megkeresett bennünket az ötlettel. Természetesen örömmel fogadtuk a kezdeményezést. Az Újszászi Híradóban közzé is tettük, hogy mit tervezünk. Elkezdődött a gyűjtés, a szebbnél szebb képek szállítása. Rozika végzett hatalmas munkát ebben, naponta hozta a felajánlott munkákat. Általában őt keresték meg azok az újszászi lányok, asszonyok, akik ezzel a technikával dolgoztak, dolgoznak, vagy családi örökség útján rendelkeznek gobelinekkel. 160 gyönyörű kép gyűlt össze. Kezdetét vette a képek elhelyezése a színházterem falán. Gyorsan kiderült, hogy jó pár paravánra is szükség lesz. A Juhász József vezette műszaki csoport tagjai segítettek a képek felhelyezésében. Menet közben derült ki, hogy a zsibongóra is szükségünk lesz a paravánok számára. Még a megnyitó előtti napon is kaptunk képeket. Sikerült minden szépséget kiállítanunk. Ezúton mondok köszönetet mindenkinek, aki segített, hogy a képek méltó módon legyenek közzé téve. 

 

Picasaweb | Google Photos

 

A kiállítás megnyitójára megtelt a színházterem. A kiállítókon és családtagjaikon kívül sok érdeklődőt vonzott a program. Vindeizen Éva tanárnő és tanítványai népdalokat énekeltek citerakísérettel. 

A kiállítást Kenyeres Sándorné, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Népművészeti Egyesület elnöke nyitotta meg. Megismerhettük általa a gobelin technika kialakulásának történetét, és magáról a hímzéstechnikáról is kaptunk hasznos információkat. 

Dr. Szóró Magdolna háziorvos, önkormányzati képviselő elmondta, honnan is jött a kiállítás ötlete. A doktornő egyik betege, dr. Kovács Lászlóné tevékenysége volt az ötletadó. Egy alkalommal, amikor Takács Zoltánné Jutka nővér kereste fel otthonában Gabi nénit, megemlítette, hogy az elkészített munkákból kiállítást lehetne készíteni. 

Az ötlet hamar terjedni kezdett. Gyüre Rozália kézbe vette a szervezést. A doktornő beszélt az aktív időskor jótékony hatásairól, példaként állítva Gabi nénit, aki számtalan betegségén lett úrrá tevékenységével. Gratulált a kiállítóknak, akiknek a zöme az idősebb korosztály tagjaiból állt. Emléklapot nyújtott át minden kiállítónak, és a csoportkép sem maradt el. 

Mindannyiunk örömére a Kovács család elhozta Gabi néni hímzőkeretét is, rajta egyik készülő képével, így a gyakorlatban mutatta meg a készítés technikáját. Sok érdeklődőt vonzott, többen fogadkoztak, hogy megpróbálják ők is. Ezúton szeretném felhívni az olvasók figyelmét, hogy jövő márciusra tervezzük a következő gobelin kiállítást, várjuk az új képeket, ill. azokét, akikét még nem láttuk. 

A kiállítók névsora: 

Cseh Sándorné, Cser Lászlóné, Hudra Kis Kálmánné, Kálmán Béláné, Kaló Hajnalka, Kókai Gáborné, Konkáné Juhász Erzsébet, dr. Kovács Lászlóné, Mézes Istvánné, Mihályi Györgyné, Miklós János, Molnár Imréné, Molnár Sándorné, Molnárné Bakó Éva, Nagy Gáborné, Pásztorné Ónodi Erika, Rácz Imréné, Szabó Sándorné, Szabó-Nagy Margit, Szabóné Tamás Éva, Szacskó Józsefné, Szalainé Szabó Ildikó, Takács Zoltánné, Tarcsa Istvánné, Vágó Béláné, Vasasné Pap Ilona, Vígh Imréné 

Barta Imréné
intézményvezető 

 

2016. március 18-án, a tárlat megnyitóján zsúfolásig megtelt a Polgármesteri Hivatal Herendi porcelánokkal ékesített díszterme. A Herendi Porcelánmanufaktúra idén ünnepli 190. születésnapját. E jeles évfordulón a porcelánok idei első kiállításának Abony városa ad otthont. Az "Ezer titok-ezer szín: HEREND" elnevezésű tárlat egy hónapig tekinthető meg a Városháza dísztermében.

A kiállítás időtartama: 2016. március 18-április 22.

Helyszíne: Abonyi Polgármesteri Hivatal díszterme, 2740 Abony, Kossuth tér 1.

Nyitva tartás:

Hétfő: 08:00-18:00
Kedd: 08:00-16:00
Szerda: 08:00-18:00
Csütörtök: 08:00-16:00
Péntek: 08:00-14:00
Szombat, Vasárnap: zárva

 

 

Forrás: www.abony.hu

 

Újszász 2016©