Sajtóközlemény

 

Európai Uniós támogatásból valósult meg Újszász Városi Önkormányzat középületeinek energetikai korszerűsítése.

Újszász Városi Önkormányzat az "Újszász Városi Önkormányzat középületeinek energetikai korszerűsítése" elnevezésű projekt keretében 142,06 millió forint 100%-os mértékű támogatást nyert. A Projekt az Európai Unió, a Kohéziós Alap és a Magyar Állam finanszírozásában valósult meg.

A projekt keretében a Polgármesteri Hivatal (melynek része a Művelődési Ház is) energetikai fejlesztése (nyílászárók cseréje és hőszigetelés), míg s Zagyvaparti Idősek Otthonában hőszigetelés valósult meg. A fejlesztés eredményeképpen évente mintegy 85,45 t/év ÜHG kibocsátás csökkenés, 1386 GJ/év energiahordozó megtakarítás, valamint számszerűsítve több mint 5 millió forintos megtakarítás érhető el.

A kétszintes magastetős Polgármesteri Hivatal épületén 16 cm grafitos homlokzati hőszigetelés, a meglévő kőlábazat síkra hozása után 10 cm lábazati hőszigetelés készült. A nyílászárók cseréje után 3 cm káva hőszigetelés, a padlásra pedig 20 cm vastag üvegygapot hőszigetelés került. Az egyszintes magastetős Művelődési Ház előadóterme és a színpad felett 20 cm üveggyapot padlás hőszigetelés, a falszerkezetre 12 cm grafitos homlokzati hőszigetelés került. A lábazati részen 10 cm lábazati hőszigetelés készült. A nyílászárók cseréje után itt is 3 cm káva hőszigetelés került.

A Zagyvaparti Idősek Otthona esetében a főépület vakolt felületein 16 cm, a téglaburkolatos felületén 14 cm grafitpor adalékos expandált polisztirol hab hőszigetelő lemez került felhelyezésre. A padlásfödém hőszigetelésére 20 cm vastag üveggyapot hőszigetelő filc, a pincefödém hőszigetelésére pedig 14 cm expandált polisztirol hab hőszigetelő lemez került felhelyezésre. A kiugró erkélyek levágásra kerültek, a korábbi lapkatégla burkolat örökségvédelmi szempontok miatt nem került visszahelyezésre.

A projekt eredményeként az alábbi indikátor értékek várhatóak (TNM számítás alapján):

  • Energiahatékonyság növelés révén megtakarított éves elsődleges (primer) energiahordozó mennyisége: 1308,636 GJ/év
  • ÜHG-kibocsátás csökkentése (CO2 eq) (t/év): 73,55 t/év
  • Energiahatékonyság növelés révén, projektszinten megtakarított éves energiaköltség (nettó, Ft/év): 4 857 803 Ft

 

További információ:

Újszász Város Önkormányzat

Cím: 5052 Újszász, Szabadság tér 1.

Telefonszám: +36 (56) 552022

Honlap: www.ujszasz.hu

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.